Trieste seizoenstart in Zuid Amerika

Rogier op 01 juli 2015· 7 reacties

Portillo krijgt met moeite een piste wittig
Portillo krijgt met moeite een piste wittig

Terwijl hier in Europa de mussen van het dak vallen is het in Zuid Amerika momenteel ook niet echt winters. Normaal is begin juli daar de maand dat de skigebieden open gaan. Maar momenteel geen feestelijke openingen aldaar. De bergen zijn kaal en bruin en er is geen vlokje sneeuw te bekennen. Het wordt ook steeds meer zoeken naar actuele webcambeelden, want de ene na de andere webcam wordt offline gehaald. Hoe de bergen er nu bij liggen is namelijk geen reclame.

Dit hoort nu wit te zijn Valle Nevados
Dit hoort nu wit te zijn Valle Nevados

Zuiden wel sneeuw, noorden niet
Alleen in het diepste zuiden heeft het een keer flink gesneeuwd en ligt er net aan genoeg sneeuw om wat te (toer)skiën. Maar in de meer noordelijke, en dus grotere gebieden is het echt extreem triest gesteld. Er ligt gewoon geen sneeuw.

Kurkdroog op de hoogste berg buiten de Himalaya
Kurkdroog op de hoogste berg buiten de Himalaya

Pijn om te zien
Ondanks dat ik deze zomer geen plannen heb om richting Chili te vertrekken om te gaan skiën, doet het pijn aan de ogen, en kan ik het machteloze gevoel van de skischolen, skigebieden en locals goed voorstellen. En reken maar dat er voor de locale bevolking geen sociaal vangnet is. Vorig jaar was het begin van het seizoen hier in de Alpen niet heel veel beter, dus we kennen dit gevoel. Ik hoop dan ook dat het snel erg hard gaat dumpen in Zuid Amerika.

In Las Lenas ben je nu beter op de MTB
In Las Lenas ben je nu beter op de MTB

Geen sneeuwkanonnen
Natuurlijk hebben ze in Zuid Amerika wel een of twee sneeuwkanonnen, maar de snowmakers hebben niet dezelfde kunde, kennis en materiaal als in Europa. Geen natuursneeuw betekent in Chili en Argentinië niet skiën. Alleen het allerrijkste gebied in Chili heeft een paar kanonnen, maar ook Portillo krijgt de pistes niet geopend.

Zelfs in het Vulkanen gebied is het kurkdroog, Thermas de Chillian
Zelfs in het Vulkanen gebied is het kurkdroog, Thermas de Chillian

Kan nog alle kanten op
Drie jaar geleden (wat gaat de tijd snel…) lag er ook niet veel sneeuw. Er lag er amper sneeuw in het noorden en was het vooral het zuiden waar er wat sneeuw lag. Er kon wel net aan geskied worden. Maar ik eindigde toen mijn trip in bijna 2 meter poeder in Portillo. Dus, net zoals in Europa vorig seizoen, hoeft het maar een keer flink te dumpen en de sneeuwschaarste is weer vergeten. Laten we duimen voor Zuid Amerika!

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Dit klinkt bekend van afgelopen december in de Alpen…

❄️

klinkt bekend in de oren. Ook dit hoort bij een spannende seizoensopening al kan dat soms verkeerd uitpakken. Vorig jaar tot aan de 2e week van januari moeten wachten op een beetje sneeuw in PDS, op moment van rijden kwam er 40cm naar beneden in Morzine en hebben we er met zijn alle weer om moeten lachen dat we zo gestrest waren dat er geen sneeuw lag.

"respect the mountains"

Incident of toch een voorteken van een structureel probleem vanwege bijv. het global warming effect op het klimaat en het weer ??

Atomic Redster S9 Revoshock 160 / G9 Revoshock 172 / Rossignol Hero Elite LT 176

@Chonn Ik denk dat je dit eerder als incident moet zien. En hel eerlijk gezegd zijn de winters in Zuid Amerika minder ‘zeker’ dan bij ons. Maar waarschijnlijk kan @Roel hier meer zinnigs over zeggen.

Click. Click. Peace

@Chonn, Rogier net als bij ons zijn sneeuwarme periodes incidenten. Weer en klimaat zijn verschillende dingen. Zelfs in een opgewarmd klimaat kunnen gebieden compleet ingesneeuwd raken. Zoals Rogier schrijft hoeft het hier maar 1 keer te dumpen en we praten nergens meer over. Global warming gaat meer om trends die te ontdekken zijn. Zoals het aantal gesneuvelde warmterecords afzetten tegen kouderecords.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Probleem is inmiddels verholpen
Bron = http://www.skipass.com

null

The older I get, the better I was
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie