Serfaus - Fiss - Ladis: kermis op de berg

Roel op 29 juli 2015· 8 reacties

Berg-pretpark Möseralm in Fiss
Berg-pretpark Möseralm in Fiss

Ik ben vorige week teruggekomen uit Serfaus. Op twitter hebben jullie misschien gelezen dat we het ontzettend troffen met het weer. Met volle teugen genoten we van de ongerepte bergwereld. Hoewel, ongerept is die bergwereld in Serfaus niet. Op weinig andere plaatsen worden de bergen zo geëxploiteerd als in Serfaus - Fiss - Ladis en dat was te zien.

Centraal gelegen

Niet eerder was ik in Serfaus - Fiss - Ladis, ook niet 's winters, maar ik heb me door een vriend laten verleiden er juist in de zomer een kijkje te gaan nemen. Relatief lage prijzen, heel kindvriendelijk, en door de ligging vond ik het lekker centraal liggen voor daguitstapjes naar Italië, de Kaunertaler Gletscher of een sneakpreview bij één van de skigebiedjes in de buurt.

Voor dat laatste hoefde ik eigenlijk het dorp niet uit. Serfaus ademt wintersport uit, ook in de zomer! De bergbahnen nemen zelfs niet meer de moeite de sneeuwlanzen en -kanonnen uit de grond te halen, wat gezien het aantal misschien begrijpelijk is. De eigenaresse van het appartement wist zelfs te vertellen dat in het Masnergebied de pistepaaltjes nog overeind staan!

Sneeuwlanzen in plaats van koeien
Sneeuwlanzen in plaats van koeien

Kermisattracties op 1820m

Dat laatste heb ik niet met eigen ogen kunnen aanschouwen, maar ik zag wel iets waar me de mond van openviel. Nietsvermoedend liepen we via de mooie Panorama Genußweg richting de Möseralm toen mijn dochter riep: “Pap, KERMIS!”. Schreeuwende tieners overstemden het geluid van koebellen die we even daarvoor gepasseerd waren. Tussen twee skiliften doemde de Skyswing op, een grote kermisattractie die over de kop gaat. De Möseralm op 1820 meter bleek één groot berg-pretpark te zijn met pony’s, een springtoren, (water)speeltuin en een tubingbaan met -jawel - kunstsneeuw.

Pap, Kermis!
Pap, Kermis!

Een grote bak kunstsneeuw
Een grote bak kunstsneeuw

Mijn kinderen vonden het geweldig! Vooral de Fisser Flieger waarmee je als een vogel over de Möseralm vliegt en de Fisser Flitzer (een lange zomerrodelbaan met dino’s en piraten) maakten indruk. Mij als bergliefhebber kon het iets minder bekoren. Het opkomend entertainment in het gebied en de steeds terugkerende sneeuwkanonnen zijn duidelijk ten koste gegaan van uitzicht en aantallen bergkoeien waarnaar je nu bijna naar op zoek moet.

Dilemma

Viel Serfaus me dan tegen? Dat niet. Het dorpje is sfeervol en ook in de zomer heerlijk autovrij. Ook de bergkamwandeling vanaf de Fisser Joch via de Oberer Sattelkopf naar het Kölner Haus is ronduit schitterend. Een paar uur lang heb je zowel links als rechts van de kam een adembenemend uitzicht van Italië tot aan de Arlberg. Even vergeet je dan de ‘pretparkjes’ 700 meter onder je. Ook het gebruiken van de toch al kunstmatige meertjes voor zomeractiviteiten en de gratis kinderanimatie vind ik prima ontwikkelingen. Je moet iets bieden voor de zomergast.

Mooi wandelen is gelukkig nog steeds mogelijk (Oberer Sattelkopf)...
Mooi wandelen is gelukkig nog steeds mogelijk (Oberer Sattelkopf)...

... en toch telkens weer sneeuwkanonnen
... en toch telkens weer sneeuwkanonnen

Maar, het had van mij wel een onsje minder gemogen, en die sneeuwkanonnen moeten er 's zomers gewoon uit. Maar wat vinden jullie? Zoek je, misschien in het belang van je kinderen, juist dit soort kermissen op de berg op? Of hou je het graag traditioneler zoals ik van Oostenrijk altijd gewend was. Ik heb me die vraag de afgelopen weken vaak gesteld.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Ik heb geen kinderen maar kan me voorstellen dat kinderen zoals ik er zelf ooit ook een was veel vermaak willen hebben en natuur zoals wij daar meer van genieten niet op de zelfde manier zullen waarderen.
Als ik kinderen zou hebben zou ik hier rekening mee houden, maar gezien ik deze niet en als het aan mij ligt nooit zal hebben zou ik het eigenlijk ook niet erg vinden ik houd wel van vermaak her en der maar meer uiteraard van de natuur.
Afwisseling is daarbij het kernwoord dus :)

Als je het allemaal weg denkt die sneeuwkanonnen, lansen enzo dan is het gebied in de zomer prachtig. Maar dit vind ik serieus wel jammer hoor, zelf kunnen we er niet aan doen ;) Overigens, mijn ouders en broertje hebben vorig jaar de Oostenrijk tour gedaan in de zomer. St. Anton, Serfaus, Westendorf, skien op de hintertux etc. Ze hebben genoten van de mooie natuur en zeiden inderdaad dat het prachtig was ondanks de kanonnen die men laat staan. Het aanzicht wordt stukken minder.

Zelf denk ik dat het stijl zou moeten blijven met de bergen. dus mountainbike trails en parken: leuk! Zomer sleebanen leuk… Natuurwandelingen: geweldig… Via Ferrata’s en ‘klimtuinen’ erg leuk… Maar echte kermis hoort wat mij betreft niet in de bergen thuis. En zeker niet in de zomer. Aan de andere kant zijn er genoeg gebieden en als elk gebied het anders doet is er voor iedereen genoeg keuze ;-)

Click. Click. Peace

Wij zijn er vorig jaar in de zomer geweest. Ze promoten zichzelf natuurlijk als familienfreundlich en als je het gebied binnenkomt moet ik zeggen dat ze inderdaad hun best gedaan hebben om overal iets te maken voor familie en kinderen. In restaurants, aparte hotels, maar ook op elk stukje berg wel iets om te spelen of een themaweg om te wandelen. Aan de ene kant inderdaad top, aan de andere kant soms iets óver te top. Ik als ‘gewone’ volwassene en wandelaar heb me weleens geërgerd aan het beeld wat ik zag (en tevens door mijn cameralens steeds tegenkwam) van al die speeltoestellen en dan met name ook die kermisattracties. En, zoals in het artikel vermeld, de sproei-installaties en andere winter-benodigdheden die niet verwijderd zijn. Probeer daar maar eens omheen te fotograferen…

Leuk om boven op de berg iets voor kids te hebben maar het kan ook wat minder dan dat het een Kermis lijkt.
Op de karbachalm is een kinderspeelplaats om heerlijk met water en zand te spelen. Ga je daarna een stukje wandelen volg je een pad vol leuke doe dingen, vooral het hoedenfrisbee is leuk, alles van hout gemaakt en past zo in de natuur. Kinderen kunnen zich ook vermaken met wat je op de berg tegenkomt, steentjes, water boomstronken, beetje creatief hier mee omgaan als ouders. Touwtje en zakmes mee en onderweg pijl en boog zoeken. :)
Ze zijn mij niet opgevallen, maar vlgs mij zijn hier in Hochkönig de sneeuwkanonnen wel weg. ;)

Dienten Die Alte schule

In het winterseizoen ben ik al vaak in Serfaus geweest. Lekker groot en hoog gebied met goede verbindingen en inderdaad kindvriendelijk door heel veel leuke kindervoorzieningen.
Deze zomer voor het eerst enkele dagen langs geweest om te kijken hoe de alpenweides eruit zien zonder sneeuw.
Het overviel me toch wel een beetje; wat me in de winter hier aanspreekt, vond ik nu toch wel een beetje over de top. Vooral het nieuwe gedeelte rond de Hogsee leek op een drukke dag aan het strand!
Maar het lukt ze wel om ook in het groene seizoen (veel) mensen te trekken, dus…

En ondanks dat heel Oostenrijk er vol mee ligt, helaas hier geen via ferrata, Daarvoor moet je voor de dichtstbijzijnde naar Zams.

...ski-addict...

ach voor kinderen is het gaaf natuurlijk zelf komen we al jaren in de zomer in oostenrijk nauders , kaprun ,mittersill rodelbanen in overvloed, hoewel zo,n grote kermisattractie wat over de top is ben ik van mening dat de bergbahnen er genoeg aan doen om het wandelen en biken natuurlijk nog steeds goed mogelijk te maken

als het maar wit is !!

Vervelend dat de sneeuwkanonnen er nog staan; maar het is toch geen doen meer om die 500-1000 per skigebied weg te halen? En waar laat je ze?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie