Moeten Fransen werken aan hun gastvrijheid?

Rogier op 27 augustus 2015· 40 reacties

Frankrijk, lekker skiën, maar gastvrij?
Frankrijk, lekker skiën, maar gastvrij?

Het is weer eens zover, een grote kop op Nu.nl “Fransen moeten werken aan gastvrijheid”. Een kop waarbij veel trouwe Oostenrijk-fans natuurlijk meteen ja gaan knikken. Want Frankrijk, zo zegt men, is leuk en een mooi land, maar jammer dat er Fransen wonen. Ik vroeg me af waar het artikel vandaan kwam op nu.nl, en ik vroeg me af of ik als import-fransman het er mee eens was. Ook ben ik ben benieuwd wat jullie mening is wat betreft Franse gastvrijheid.

Radio interview
Het artikel op nu.nl is een samenraapsel van het interview van BNR met hospitality consultant Sander Allegro (hier te beluisteren). In dit interview komen wel een aantal zeer interessante aannames langs en wordt ook wel de vinger op de zere plek gelegd. Ten eerste blijkt uit onderzoek dat Frankrijk erg laag scoort wat gastvrijheid betreft. Maar, zo meldt Allegro, dat doet Nederland ook. Dat zet misschien onze kritiek naar de Fransen ook in een wat ander daglicht. Verder gaat het interview vooral over Aziatische toeristen en over Parijs. Daar irriteren de locals zich nogal aan de toeristen. Maar dat is toch eigenlijk niets anders dan Amsterdammers die zich ergeren aan toeristen die zich slecht fietsend op ‘hun’ fietspaden begeven?

Ook in de bergen ergeren Fransen zich wel eens aan de toeristen. Ik heb een winkel een local toeristen wel eens zien vergelijken met een ‘doryphore’, ongedierte welke op aardappels leeft. De vergelijking werd getrokken omdat de man toeristen ongedierte vond en dat deze tot september in de Alpen te vinden zijn, net als dit beestje dat aardappelplanten verslind. Typisch die geïrriteerdheid met betrekking tot het toerisme en de manier van denken die nou niet bepaald bevorderlijk is voor het toerisme.

Franse appartementen
Franse appartementen

Belang
Maar toerisme is van een enorm belang voor Frankrijk en zeker in de bergen. Veel bergdalen waren allang uitgestorven geweest zonder toerisme. Er is nog maar weinig industrie of landbouw die zelfstandig in de bergen kan overleven. Toerisme is de enige reëele bron van inkomsten. Dus is de houding van sommige locals niet echt heel handig. Want dat er wat langzamer gereden wordt op bergwegen, dorpjes vol stromen met toerisme, er opeens files staan en je af en toe in de rij moet wachten is natuurlijk maar een kleine prijs als je bedenkt dat het gehele inkomen één en al uit toerisme komt. Maar helaas lukt het niet iedereen om deze redenatie te volgen.

Oproep
Dus de oproep van minister Laurent Fabius om de acceuil, de gastvrijheid, te verbeteren is op zich niet raar. Ik moet wel zeggen dat dit en op BNR en op NU.nl met hoofdletters gebracht werd terwijl het ‘slechts’ een van de aandachtspunten van de minister is. Maar goed, het is wel een aandachtspunt dat ook elk jaar op wintersporters terug komt. Want zo zegt men, fransen zijn onbeschoft en onvriendelijk. Allegro zegt dat dit gebrek aan gastvrijheid volgens Frankrijk-experts te maken heeft met de cultuur van de Fransen die zich niet graag dienstbaar opstellen. Ik vind dit te makkelijk, en te generaliserend. Ik ken Fransen juist als een extreem vriendelijk en dienstbaar volk. Maar, daar moet ik meteen bij zeggen, ik spreek de taal. En volgens mij is dat probleem 1. Fransen spreken te weinig over de grens, en de taal is voor Nederlanders gewoon te moeilijk te begrijpen. Omdat Fransen als de dood zijn om te beledigen durven ze niet meer terug te praten en zien Nederlanders deze Fransen daarna als onbeleefd. Want generaliserend gezegd begrijpen Nederlanders niet waarom je niet terug zou durven te praten. Weinig Nederlanders worden namelijk geremd door een slechte taalkennis in het buitenland. (Je voudrais Pindakaas…)

null

Twee soorten skigebieden twee soorten gastvrijheid
Laat ik dit verhaal verder bij de skigebieden houden. Hiervoor is het van groot belang om te weten hoe de Franse skigebieden zijn gebouwd. De beroemde grote skigebieden en (helaas?) met voorsprong de populairste skigebieden bij veel Nederlandse wintersporters zijn speciaal voor de wintersport gebouwde projecten. Met enkele uitzonderingen als bijvoorbeeld de Portes du Soleil. De kleine gebieden daarentegen zijn vaak boerendorpjes op de bergflanken die zijn uitgegroeid tot leuke skigebiedjes. Zonder uitzondering zijn het vooral de laatste waar, al lees je de comments op onze website, mensen het meest gastvrij worden ontvangen. Hier zijn de inwoners trots op hun dorp en op hun skigebied. In de grote gebieden heb je te vaak te maken met ongeïnteresseerde seizoensmedewerkers. En daarmee sluit ik me helemaal aan bij Allegro die van mening is dat de Fransen aangesproken moeten worden op hun trots, en die trots moeten tonen. Op die manier zullen zij met veel plezier hun land en hun gebruiken tonen. Maar hier zit, zeker bij de Fransen, ook een gevaar aan vast.

Trots
Want aan de andere kant zorgt die trots misschien ook wel voor onbegrip. Fransen zijn trots op hun manier van leven en hun manier van doen. Dat je dus raar wordt aangekeken als je om 17:30 in een restaurant wilt eten is in dat opzicht niet raar. Dus deze trotse manier van de Franse cultuur moet de blik naar andere culturen en manieren van leven niet in de weg staan. Want daar gaat het ook nog wel eens mis en mist de gemiddelde Fransman nogal eens wat inlevingsvermogen. Ik loop zelf namelijk vaak tegen een te grote trots aan bij Fransen. Ze hebben weinig zin om open naar andere manieren, of culturen te kijken. Als ik zeg dat ik iets onhandig of onlogisch vind dat hoor ik simpelweg: ‘Maar zo gaat het nou eenmaal in Frankrijk.’ Einde discussie. Hierbij zou het helpen als de gehele Franse cultuur, en daarbij bedoel ik de televisie, de kranten en tijdschriften ook iets meer naar het buitenland zouden kijken. In Frankrijk blijft men namelijk graag binnen de grenzen, wat het onbegrip voor andere culturen in ieder geval niet kleiner maakt.

Zijn grote skigebieden alleen genoeg?
Zijn grote skigebieden alleen genoeg?

De oplossingen
Het oproepen tot meer gastvrijheid, de minister heeft het hier trouwens voornamelijk over het verstrekken van visa’s en BTW-richtlijnen, is leuk en aardig maar daar schiet je niet zoveel mee op. Alleen oproepen is namelijk niet genoeg. Je moet zorgen dat het gedaan wordt. Ik denk dat we als wintersporter meer opschieten met beter taalonderwijs op de Franse scholen. Het afschaffen van nagesynchroniseerde films en een beter personeelsbeleid bij de grote aanbieders in het wintersportland, zeker in de grote gebieden. Al zou de taalbarriere er niet zijn zou Frankrijk meteen een stuk hoger scoren op de gastvrijheidslijst, daar ben ik van overtuigd.

Is Frankrijk gastvrij?
Graag hoor ik jullie mening over Frankrijk, en over deze oproep. Wat is jullie ervaring met Frankrijk? En hoe denken jullie dat Frankrijk nog succesvoler kan worden op het gebied van toerisme. Want ondanks dat er altijd veel kritiek is op Frankrijk is en blijft Frankrijk een van de meest populaire vakantie bestemmingen, ondanks of juist dankzij de Fransen…

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Wij Nederlanders zijn nogal makkelijk in het handen/voeten, Engels, stukje Duits, Nederlands en een verdwaald woordje Frans te spreken om zo maar tot de vraag te komen die je wilde stellen.
Toch gaan wij ieder jaar weer 1 of 2 x in Frankrijk te vinden en meestal 1 x in Oostenrijk want laten we eerlijk zijn, om 5 uur de piste afkomen en een kroegje in met lekkere kansloze muziek is toch heerlijk ?
@Rogier is het niet zo dat ze in Frankrijk tegenwoordig op school nu ook Engels krijgen ?

Ik heb toch wel het gevoel dat het beter gaat in Frankrijk, toch zeker op de Route de Soleil en de skigebieden. Ze proberen er toch vaak het beste van te maken ( de 1 beter als de ander )

Ach, in December toch weer naar Val Thorens dus zo erg is het allemaal niet…

Ik ben 1 keer in Frankrijk geweest (Les Sybelles) prachtig gebied!! Opzich heb ik niet zo veel last gehad van onvriendelijkheid. Wat ik vooral vervelend vond was dat ik op zondag 1,5 uur in de rij stond te wachten op mijn skipas terwijl er slecht 15/20 mensen voor mij stonden. Of toen het een nacht een beetje gesneeuwd had (nog geen 5 cm) de liften een half uur later open gingen omdat de stoeltjes nog schoon gemaakt moesten worden (wat dan weer met een schep gedaan werd terwijl dit dus nog geen 5cm was). Over dit soort dingen heb ik mij meer verbaasd dan de onvriendelijkheid.

Verder heb je in Les Sybelles ook vooral veel Franse toeristen die op de heen weg de berg op helemaal in paniek raakte en met sneeuwkettingen in de weer gingen (midden op de weg) terwijl het een beetje sneeuwde en de wegen nog gewoon zwart waren.

Kortom van onvriendelijkheid niet zoveel gemerkt was wat mij betreft prima (personeel in het appartementencomplex sprak zelfs een beetje engels en deed zn best dus dat was top) de onhandigheid bij het runnen van het skigebied veel mij meer op. Maar dit is allemaal gebaseerd op 1 ervaring dus niet echt betrouwbaar natuurlijk ;)

Ik heb geen enkele echt slechte ervaring met fransen. Ik kan het er altijd goed vinden, en hou er altijd wel contacten aan over.
1 keer zat ik een lift gewoon een praatje maken met een local, in mijn slechte Frans, zegt hij ineens in het Nederlands ik ben Nederlands aan het leren om zo beter les te kunnen geven, hij was al 50 ofzo, en hij vroeg of we de rest van het gesprek in het Nederlands konden doen dan kon hij oefenen, af en toe vroeg hij in het frans hoe heet dit in het Nederlands.
En een gezin in het midden van Frankrijk waar ik veel contact mee onderhoud zijn 2 jaar geleden ook begonnen met Nederlands en Engels aan het leren. Omdat ik ook Frans probeer.

Ik denk dat als je op vakantie gaat en interrese toont voor de lokale bevolking natuur en cultuur je meestal geen vervelende mensen tegenkomt. Doe je dit niet zien ze je toch als een buitenstaander die op hun terrein komt spelen

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

Goed onderscheidt tussen het grote industrie-skiën en de menselijke maat microdorpjes. Waar teveel mensen drukte maken verdwijnt de aandacht voor menselijk contact en ben je ook als toerist slechts een kistkalf. Dat is in Frankrijk niet anders dan in Oostenrijk of op Scheveningen. En als je elkaar dan niet begrijpt zal het al snel onvriendelijk worden.

Ik heb ook in Frankrijk steeds gemerkt dat daar waar de toerist niet te dominant is de Fransman vooral gewoon mens is en graag een praatje maakt, zelfs met een Hollander zoals ik die slechts middelbare school Frans van het slechtste soort beheerst.

Fransen hebben een extreme onzekerheid vanwege gebrek aan kennis van vreemde talen. Zelf meegemaakt: een dépanneur die zichtbaar chagrijnig werd toen hij mijn gele kentekenzag. Wilde me alleen maar bij de eerste de beste afslag dumpen. Maar toen hij merkte dat hij gewoon Frans met me kon praten, deed hij alles voor me… In zijn algemeenheid: als je alleen al bonjour en s’il vous plaît zegt, is de doorsnee Fransman al enorm blij met jouw geweldige talenkennis en kun je veel bereiken.
Qua restaurant-tijden is Spanje trouwens nog veel erger dan Frankrijk. Warme tapas kun je de hele dag krijgen (dus de keuken is open), maar een diner voor negen uur 's avonds is absoluut onmogelijk… Ons diner bestaat daar dus uit een serie tapas.

Ik sluit mij aan bij de reactie van Helmert. De gastvrijheid laat zo nu en dan te wensen over maar dat is in andere vakantielanden in mijn beleving niet anders. Waar ik mij aan erger is het schijnbare gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel bij de Fransen als het om toeristen gaat. Ik kom jaarlijks 2x in Oostenrijk en 2x in Frankrijk. Een voorbeeld van het verschil waar ik tegenaan loop; In Oostenrijk zijn, ook wanneer het druk is, voldoende kassa’s open om binnen 10 minuten een skipas te kopen. In Frankrijk heb ik meerdere keren (in verschillende gebieden) 2 uur in de rij gestaan voor een pas. Ik krijg daarbij het gevoel dat het de Fransen geen bal interesseert of wij een fijne vakantie hebben of niet; “wij hebben een mooi land, jullie komen toch wel”.
Overigens heb ik het idee dat 15 jaar geleden in Oostenrijk een soortgelijk probleem speelde. Daar is men zich gaan realiseren dat vriendelijkheid en een goede organisatie uiteindelijk goed is voor de omzet. Ik denk dat Frankrijk de komende jaren een zelfde soort transitie door zal maken.
Ik blijf in ieder geval ook naar Frankrijk gaan en neem de (soms vreemde) gewoonten van de Fransen op de koop toe.

mijn ervaring met Fransen in franse skigebieden is als je hen met respect benaderd dat ze jou ook met respect terug benaderen, ja het is soms handen en voeten werk maar uiteindelijk kom je toch tot waar je wilde komen.

wij hebben eens meegemaakt dat wij nog wilde eten ergens, het restaurant was al gesloten en de serveersters en kok etc. zaten nog allemaal lekker na te borrelen, wij werden zonder pardon netjes binnengelaten en er werd nog voor ons gekookt en netjes bediend.

mensen die klagen over de gastvrijheid van Fransen zijn meestal de mensen die behandeld willen worden alsof ze dus "god in Frankrijk " zijn, gewoon lekker normaal doen en respect hebben voor de Franse cultuur en netjes die paar woordjes frans spreken die we allemaal wel kennen.

don't count the days, make the days count !

Ik kom al mijn hele leven in Frankrijk en snap wel een beetje wat mensen bedoelen, maar ervaar zelf absoluut geen ongastvrijheid (behalve in Parijs dan, maar als Amsterdammer snap ik dat wel). Sterker nog, twee jaar geleden heb ik een seizoen in Oostenrijk gewerkt en eigenlijk vind ik de Oostenrijkers over het algemeen minder gastvrij dan de Fransen. Ja, ze hebben dingen beter en efficiënter geregeld (liften, kassa’s) maar dat heeft niet zo veel met gastvrijheid te maken, eerder met efficiëntie (in korte tijd meer geld verdienen).
In Frankrijk is het gebruikelijk dat je netjes groet als je ergens binnenkomt, dat je goedendag tegen de ober zegt en alstublieft als je iets besteld en dan weer groet als je weggaat. Veel Nederlanders doen dit niet en de Fransen vinden ons dan onbeschoft. Of als de cassiere in de supermarkt een praatje maakt met degene voor je, dan zie ik vaak Nederlanders al weer chagrijnig of ongeduldig worden, nou reken er dan maar niet op dat de cassière dan nog aardig doet. Als je gewoon je gemak houdt en ook vriendelijk goede dag zegt, krijg je dezelfde vriendelijkheid terug. En inderdaad leren steeds meer Fransen Nederlands om de toeristen beter te kunnen helpen, dat is toch super gastvrij. Mijn ervaring is dat als je in Frankrijk voor een tweede of derde keer in een restaurant komt, de bediening meteen heel amicaal is en je vaak nog een pastis of koffie van het huis aangeboden krijgt. In Oostenrijk heb ik dat zelfs na een heel seizoen bij dezelfde tenten komen nog niet meegemaakt. Een spontaan praatje met een Oostenrijker? Zeldzaam.

Mijn ervaring is dat het arrogante zeer snel verdwijnt al je je aanprobeert te passen aan de omgeving.
Gewoon altijd beginnen met een bonjour madame/monsieur, en voldoende ‘sil vous plais’ gebruiken, dan slaat de sfeer vaak al snel ten goede om. Vooral als je in een restaurant met interesse gaat vragen of ze nog lokale specialiteiten of specialiteiten van het huis hebben dan doen ze al snel een stapje extra voor je.

Verder moet je in Frankrijk gewoon geduld leren hebben. Ze maken nu eenmaal graag een praatje en nemen overal graag de tijd voor. Dat wij dit als stressende Nederlander niet kunnen waarderen is eerder ons probleem dan het probleem van de Fransoos. Want waarom stressen als je gewoon rustig op het gemakje van je vakantie aan het genieten ben? Neem er in een restaurant 's avonds ook gewoon rustig de tijd voor. Begin gewoon met een lekker wijntje met plakjes lokale gedroogde worst, of wanneer je daar niet van houd iets anders, en neem daar lekker de tijd voor. En bestel daarna gewoon lekker wat kleinere gerechtjes, of ga fonduen of aan de raclette, en neem hier de TIJD voor. Wanneer de Fransoos ziet dat je daar gewoon heerlijk uren de tijd voor neemt waardeert hij je al snel omdat hij ziet dat je van het Franse leven geniet. Wij als Nederlander hebben het liefst binnen een half uur als ons eten achter onze kiezen gestopt, en daardoor denken ze dat we het eten en de omgeving niet waarderen.

Kortom, neem de TIJD en GENIET, dan blijkt ook de Fransman nog eens gewoon vriendelijk en gastvrij. Kortom je komt dan ontspannen terug van vakantie en de mensen zijn ook nog eens vriendelijk tegen je geweest.

Born to Ride

Ik vind het in de franse alpen al flink verbeterd sinds de eerste jaren dat ik daar kwam. Alsof ze het licht ineens gezien hebben. Veel vriendelijker en spreken vrijwel allemaal redelijk engels.
Wat ik nog steeds niet begrijp is dat als ik mijn best doe om frans te spreken - beetje handen en voeten werk erbij - dat zij dan niet een poging doen om l-a-n-g-z-a-m-e-r- te praten! Ze horen dat ik het niet beheers, maar wel mijn best doe. Maar het is alles of niets blijkbaar, dus dan maar weer naar het engels.

Verschillende keren hier boven al benoemd, het heeft zoveel met je eigen mentaliteit te maken. Ben jaren in Frankrijk op vakantie geweest zowel zomers als 's winters en heb geen vervelende ervaringen mee gemaakt. In de stad in een dorp of op de camping in de bergen, de mensen altijd over het algemeen als vriendelijk en behulpzaam ervaren. Nu ben ik (ook al spreek ik maar gebrekkig Frans, kan wel veel verstaan) wel een enorme klep en vindt het gezellig om een praatje te maken, bij de bakker of de campingbaas of in restaurant, waar dan ook ;) Er zijn altijd personen die wat minder vriendelijk zijn maar dat is hier thuis en waar je ook komt ook zo. En onder ons Nederlanders zitten aardig wat zeurkousen die nooit tevreden zijn en overal wat op aan te merken hebben.

Dienten Die Alte schule

Denk dat het vaker aan de (NL) toerist ligt dan aan de locals, NL’ers op vakantie is niet moeilijk om een hekel aan te krijgen. Ben in Val Cenis iig absoluut geen onvriendelijkheid tegengekomen, juist het tegenovergestelde. Maar ja, wij zijn ook niet zo van het ‘klant is koning’ principe, scheelt wellicht ook wat.

Ik kan het alleen maar met bovenstaande reacties eens zijn. Als je je een beetje open stelt en probeert te communiceren dan zijn ook Fransen gewoon aardige en gastvrije mensen.

Beste Rogier & mede wintersporters,
Ik ga al mn hele leven op wintersport en ben in diverse landen en plekken geweest en heb daar gemengde ervaringen. Klein voorbeeldje; dit jaar besloten een helm te kopen, Smith Vantage. Ik ben groot voorstander van de middenstander dus besloot mijn helm in Frankrijk bij een lokale winkel te kopen. 's morgens vroeg daar naartoe en wilde nog wat weten over de helm maar de persoon van die winkel kwam niet achter de balie vandaan en ik moest tot 3 keer toe vragen of zij mij kwam helpen. Uiteraard is dit N=1 dus niet representatief maar toch geeft het wel wat aan.

De laatste jaren ga ik naar Port du Soleil en wel met grote tevredenheid. Het voordeel dat ik daarbij heb is dat ik toegang heb tot een huis en daarmee geen last heb van “nare” Franse huisbazen. De Franse die ik derhalve zie buiten de pistes om worden betaald er zijn derhalve een stuk vriendelijker dan andere. Wel merk ik dat dit niet overal zo is. Wellicht heb je gelijk en komt het deels doordat een deel van de mensen in een dorp ongeintresseerde seizoensarbeiders zijn. Mijn ervaring met een aantal locals is toch wel positief al meen ik te zien dat dit voornamelijk de wat jongere Franzen zijn die wat meer wereldburgers zijn ipv enkel Fransman. Wat zeker meehelpt is dat veel van die jongere Engels spreken en dus redelijk te verstaan terwijl dit bij een oudere generatie nog niet zo is.

Kortom ik denk gemixt, het probleem kan groter zijn bij seizoensarbeiders en neemt denk ik zeker af naar mate men in dezelfde taal kan communiceren(Engels, Frans of Nederlands).

Toch kan ik tot slot niet ontkennen dat ik mij regelmatig helemaal kapot schaam voor het gedrag van sommige Nederlanders. Sinds wintersport onder een steeds grotere groep populair wordt, komen er toch steeds meer ongefatsoeneerde mensen de pistes op… Ik schaam mij werkelijk soms kapot voor het gedrag op pistes maar ook in Restaurants of winkels. Om het gedrag op de weg nog maar even buiten beschouwing te laten…

al met al denk ik dat het probleem vanzelf kleiner gaat worden. De Franse jeugd heeft enkel toekomst als zij zich minder introvert van Frankrijk naar Europa richten. De jeugd heeft dit gelukkig door, mijn inziens.

Ik ben vaak in Frankrijk te vinden, zowel professioneel als in de vrije tijd (en dus ook op de latten), en heb het maar zelden meegemaakt dat ik niet gastvrij werd ontvangen. Maar misschien ben ik ook gewoon een “goede gast”, die de taal spreekt en een minimum aan voeling heeft met de Franse gewoontes en cultuur.

Ik vermoed ook dat het voor de doorsnee Belg (les petits Belges, een beetje reserve-Fransen die de pech hebben aan de verkeerde kant van de grens te wonen) makkelijker is om te integreren in la vie à la française. Enerzijds spreken de meesten wel een mondje Frans, anderzijds zijn wij van nature eerder bescheiden en gereserveerd.

Nederlanders hebben dan weer de perceptie (en realiteit? ;-) ) tegen: ze zijn meestal luider, extraverter en assertiever. Velen spreken de taal niet of nauwelijks of met een vreselijk accent (hetzelfde kan trouwens gezegd worden over Fransen die Engels spreken, maar dat vergeten ze dan even snel). Met alle respect voor onze noorderburen maar jullie laten er zelden twijfel over bestaan van waar jullie komen, waardoor jullie al een oranje stempel krijgen nog voor jullie het eerste woord hebben gezegd…

Vergeet ook niet: Frans is de taal der diplomatie, en meestal is de manier waarop je de dingen zegt minstens even belangrijk als de boodschap zelf. Er is een hemelsbreed verschil tussen “Bonjour, je voudrais bien deux café longs s’il-vous-plait” in verstaanbaar Frans, en “deu koffie, large” met handengewapper om te laten zien dat je géén vingerhoedje sterke koffie wil, maar een Hollandse bak (slappe?) koffie. De inhoud lijkt misschien hetzelfde, maar de boodschap komt helemaal anders aan.

Fransen zijn echt niet chauvinistischer dan Nederlanders (Belgen zijn dan weer niet chauvinistisch genoeg :-) ), en zeker niet minder gedienstig als je weet hoe je met elkaar moet communiceren. Ze zijn ook best wel trots, en snappen dan ook niet helemaal waarom je Engels of Duits zou leren i.p.v. de taal van Molière, die toch nog wel steeds één van de grote talen op deze wereldbol is.

Toch nog een kleine toevoeging; In het verleden veel apparatementen gehuurd in zowel Frankrijk, Duitsland als Zwitserland. Valt toch op dat Franse nonchalanter zijn met hun eigendommen en minder verzorgd zijn. Gastvrijheid past de Duits talige meer dan de Fransen.

Hoe goedkoop het appartement in de Duitse landen ook is, alles functioneert en ziet er ok uit(wellicht oud) echter bij de Franse krijg je 8 verschillende kopjes voor koffie en 8 verschillende borden…

Mijn ervaring met Frankrijk gaat ver terug (ca. 1998) en was toen zodanig dat mijn reactie was: “dit was de eerste en de laatste keer”. Uit de reacties hierboven kan ik opmaken dat de houding van de Fransen t.o.v. toeristen tegenwoordig toch redelijk positief schijn te zijn, dus wellicht dat we Frankrijk toch weer eens gaan proberen. Binnenkort gaan we een weekend naar Brussel, voor ons een beetje semi-Frankrijk. Als ik dan op Zoover of bij Booking.com de recensies over de hotels lees, kom ik toch wel erg vaak klachten over het personeel tegen (en het feit dat verbazingwekkend weinig Nederlands wordt gesproken). Ik ben dus benieuwd…
Wat ik ook al vaak op wintersport heb meegemaakt (vooral in Oostenrijk en Duitsland) is het gedrag van veel van mijn landgenoten (Nederlanders dus). Ik kan me helemaal vinden in de reactie van @Morzel.

@Hansvk : Brussel is echt niet vergelijkbaar met Frankrijk, en al zeker niet de skigebieden.
Enerzijds is de taalkwestie bij momenten zo vreselijk gepolitiseerd dat het een polito-linguistisch mijnenveld is, anderzijds is het een “grootstad” op kleine schaal waar je een heel spectrum mensen tegenkomt van de overtuigde Brukseleir die van zijn stad houdt, tot mensen die er wonen en/of werken bij gebrek aan alternatief.
De gastvrijheid hangt dan vaak heel erg af van wie je voor je hebt en de omstandigheden. Ik geloof persoonlijk nogal in “Wie goed doet, goed ontmoet”.

fransen ervaar ik altijd als oprecht vriendelijk en behulpzaam. Dat kan van Oostenrijkers niet gezegd worden, acteren is ook een vak… Ja fransen spreken waardeloos engels, zelfs bij jongeren ervaar ik soms een engels niveau van een kleuter. Maar als je een beetje je best doet met steenkolen frans heb ik nog nooit een fransman ontmoet die niet aardig is of behulpzaam, meestal ligt het aan de toerist zelf want soms heb ik echt plaatsvervangende schaamte…

Het woord chauvinisme is ook afgeleid uit het Frans lijkt het.

Vele gebieden in de loop der jaren geweest in Frankrijk. Maar als je de eigentaal boven de echte wereldtalen verheft dan ja gaat het mis.

Ook in vele skishops zijn wij gewoon onbeschoft te woord gestaan. Ook wel is met grote groepen geweest en toevallig heb ik verstand van ski s etc …zag al heel gauw dat men ouwe troep de mensen wilde aansmeren zo aan het einde vh seizoen.

Op terrassen in de ochtend een koppie koffie doen en dan tegen kwart voor 12 weggejaagd worden omdat wij niet gingen eten. Nergens stonde borden dat je moest oprotten…ja oprotten zo onbeschoft kwam het over.

Ik kan nog wel even doorgaan…maar ik benhet er volledig mee eens…mooi land alleen zouden er geen Fransen moeten wonen.

En is dit overdreven…echt niet heb dit meerdere malen meegemaakt en ook andere mensen hebbenwel is hetzelfde verhaal verteld. Voor mij geen Frankrijk meer. Een ieder die er toch heen gaat …prettige vakantie…

Naast de tripjes naar de bergen in de wintertijd kom ik ook regelmatig in frankrijk als pretpark bezoeker. Ik heb weinig problemen met de gastvrijheid of vriendelijkheid van de lokale bevolking.
Ik merk wel iedere keer weer dat fransen het blijkbaar erg gezellig vinden om in een wachtrij het liefst zo dicht mogelijk tegen je aan gaan staan. Misschien een luxeprobleem, maar ik vind het niet zo fris om met m’n neus in de nek van de fransman voor me gedrukt te worden.
Dat de meeste fransen het vertikken om een woord engels te leren vind ik eigenlijk wel vermakelijk. Ik ga er dan ook expres in m’n beste nederlands tegen doorpraten alsof ik geen idee heb welke taal hij spreekt.

Kortom, prima te vertoeven in de franse sneeuw!

Snap er echt niks van dat mensen dit vinden. Kom er al enkele jaren en tevens ook in de zomer geweest en nooit slecht bekeken omdat ik een buitenlander ben.
Waar ik denk ze zich het meeste aan ergeren is dat er vele zijn die de moeite niet doen om nog maar iets in het Frans te zeggen, ik erger mij hier ook aan in Vlaanderen als er een Waal komt en begint direct in het Frans, zonder nog maar een poging te maken in het Nederlands.
Ik zal mij ook nog herinneren die keer bij de bakker dat (sorry voor sommige dat de “Belgen/Hollanders” thema is) een Nederlandse er een gesneden brood wou bestellen in het Nederlands en verbaasd en kwaad was omdat het meisje achter de balie er de ballen van verstond.
Als je vriendelijk bent tegen de Fransen en je, al is het met de minste woorden, een conversatie maken in het Frans zijn ze zeer behulpzaam en gaan ze zelf ook wel een poging maken met wat Engels.

Like tourists huffing and puffing to reach the top, while we forgot the view on the way up !

Ik ben van mening dat de Franse gastvrijheid aanzienlijk verbeterd is in de afgelopen 15 jaar. Dit mede omdat het niveau van de Engelse taal zeker in toeristische gebieden erg verbeterd is. Het lijkt erop dat men in Frankrijk ook beseft dat niet alles om Frankrijk draait. Je ziet ook veel vaker Franse toeristen in Nederland. Frankrijk beschermde zichzelf altijd en was van mening dat ze het zelf allemaal wel konden zonder hulp van buitenaf. Eigen producten werden beschermd (op de radio was geen buitenlands nummer te horen is een goed voorbeeld) en ze kwamen over alsof ze de leiders van Europa waren. Tegenwoordig staan ze meer open voor andere culturen/talen/producten. Als zich dat zo doorontwikkeld zal het toerisme alleen maar toenemen. Voor mij was het al vakantieland nummer 1 en dat zal op deze manier zeker zo blijven.

Ik kom al jaren in zowel de Duitstalige als Franstalige landen. Qua skigebieden is Frankrijk voor mij absoluut nr1. Qua vriendelijkheid, ik heb weinig slechter ervaringen in Frankrijk maar ik spreek dan ook redelijk Frans. Mijn Duits is nog veel beter en daar zijn ze meestal ook heel vriendelijk, maar ook heel snel om je er op te wijzen dat je iets niet goed doet in hun ogen…

Wat ik wel echt een verschil vind, is het eten. In Oostenrijk etc maakt het eigenlijk niet uit in welk restaurantje je gaat eten. Altijd is het goed en niet duur. Al zit het op een plek waar ze eigenlijk kunnen vragen wat ze willen, dat doen ze gewoon niet. In Frankrijk ligt dat toch wat anders. 4 of 5 euro voor een colaatje is al niet leuk, eigenlijk gewoon belachelijk. Qua eten weet je het gewoon niet, je kunt soms voor weinig geld geweldig eten en soms betaal je veel voor opgewarmd fabriekseten…

Owja, nog even een ervaring toevoegen. In Les Sybelles word ik bij het inchecken geholpen door een meisje van circa 25-30. Ik begin in het Frans en als ze hoort dat ik geen Fransman ben schakelt ze direct over op Engels. Dus ik vraag of het niet toch in het Frans kan omdat ik dat altijd probeer te verbeteren. Het gesprek gaat verder in het Frans. Dan komt haar bazin langs die haar een uitbrander geeft dat ze geen Engels met me spreekt…

In Parijs heb ik zelfs al meegemaakt dat ik bij de Mac wat bestelde en ze me niet begrepen omdat ze er standaard van uit gingen dat ik in het Engels zou bestellen… Ik heb in ieder geval het idee dat de Fransen van circa 35 en jonger het Engels inmiddels redelijk goed beheersen. Waarschijnlijk is het begin jaren 80 toch ingevoerd op veel scholen.

“Weinig Nederlanders worden namelijk geremd door een slechte taalkennis in het buitenland. (Je voudrais Pindakaas…)”

Nederlanders worden in het buitenland door niets geremd en dat valt des te meer op als je al een tijdje in het buitenland woont. Van alle nationaliteiten waar ik mee te maken heb gehad (Duitsers, Fransen, Zwitsers, Denen en weet ik veel welke nog meer)staan de Nederlanders qua onbeschoftheid op eenzame hoogte. Ze hebben kritiek op alles, het eten is niet een goed, staan te lang in de wachtrij, het is te duur etc,etc. Maar zodra een terrorist zich in de Thalys bevindt duiken ze onder de stoelen en laten ze het werk door een Fransman, Engelsman en een paar Amerikanen opknappen. Minderwaardig volkje, blij dat ik vertrokken ben.

Er zijn er meer die blij zijn dat jij vertrokken bent ;-)

Ben nu in frankrijk, de komende maand.
Zojuist in de supermarkt, beginnen ze gelijk in het engels. Ze waren elkaar aan het corrigeren als ze per ongeluk iets in het frans zeiden. En hier en daar Nederlands woord kwam zoals “jij kunt pinnen” en dan giechelen toen ze merkten dat we het begrepen.
Verders iedereen hartstikke aardig en vriendelijk.
Een Fransman houd me aan terwijl ik aan het rijden ben met nederlands kenteken. Vraagt hij in het frans of ik de weg weet naar parijs. Ruim 400km rijden van hier. Dus netjes geholpen in het frans hij was blij en begreep het.

Ik begrijp gewoon niet dat mensen problemen hebben met fransen.
Oke ze hadden op de heenweg de a1 in de hens gestoken en militairen waren de boel aan het uitkammen. En zigeuners trokken bomen uit de grond en gooide ze op de weg. Maar een kniesoor die daar op let ;)

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

Ben 3 keer in Frankrijk op vakantie geweest, moet eigenlijk twee keer zeggen aangezien Disneyland Resort Paris nu niet echt vakantie en Frankrijk is persoonlijk.

De eerste keer was vlak bij Calais, inderdaad mooie omgeving en ondanks dat het weer niet echt mee werkte hadden we op de camping met de groep waarmee we waren heel gezellig.

Maar buiten de camping heb ik en meerdere in onze groep nu niet echt genoten van de Franse gastvrijheid, sterker ze hadden ons liever niet dan wel. Ik kom daar niet weer.

Een paar jaar geleden zijn we naar de Ardeche geweest vlak bij een klein pittoresk dorpje Largentiere, we zaten daar een week in een mobile home op een 5* camping. Ondanks dat de campingeigenaar nogal nors was heb ik genoten van alles, iedereen op de camping sprak Engels en als ze de Engelse taal niet helemaal machtig waren deden ze er alles aan om ons te helpen en dergelijke. Hier heb ik genoten van de gastvrijheid, en heb de camping op zoover en in een enquete van de camping zelf zeer goed beoordeeld.

Een heel klein nadeeltje was een klein akkefietje wat we hadden in het dorp Largentiere, we wilden op een terras wat te drinken hebben wij en anderen zijn weggestuurd en we weten nog steeds niet waarom. Maar een andere terrashouder ontving ons met open armen.

Ik ben nog steeds geen Frankrijk liefhebber maar gezien mijn ervaring op onze vakantie in Largentiere en Disney moet ik toch wel toegeven dat de gastvrijheid van de Fransen beter is dan we onze eerste keer hadden beleeft.

niks mis met fransen, waar wel iets mis mee is naar mijn mening zijn de betonblokken, zodra ze die aanpassen wordt het toch eens serieus overwegen om die kant op te gaan in de winter

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie