Is mountainbiken het beste wintersport surrogaat?

Rogier op 31 augustus 2015· 19 reacties

Met MTBen is het ook genieten van de buitenlucht en bergen
Met MTBen is het ook genieten van de buitenlucht en bergen

Het grote nadeel van wintersport is, als je tenminste op het noordelijk halfrond wilt blijven, dat je alleen van de late herfst tot aan het voorjaar kunt wintersporten. Natuurlijk zijn er de zomerskigebieden maar echt gelukkig wordt je daar zelden van. Dus als je ook in de zomer opzoek bent naar spanning, sensatie en wilt kunnen spelen op een berg, dan moet je andere sporten zoeken. Wie weet lig jij 's zomers het liefst op een strand, maar als je wel opzoek bent naar wat meer actie dan is volgens mij mountainbiken de sport die het dichtst bij wintersport komt. En dan is het ook nog eens een geweldige training om in vorm op de pistes te verschijnen. De overeenkomsten…

Een verschil is natuurlijk wel de ondergrond...
Een verschil is natuurlijk wel de ondergrond...

Bergen als speeltuin
De grootste overeenkomst tussen mountainbiken en wintersport is natuurlijk dat we de bergen als een grote speeltuin zien. Lekker naar beneden glijden (wintersport) of rollen. Sprongetjes maken. Eigenlijk gewoon opzoek naar precies dezelfde sensaties als in de speeltuin. En daar is geen enkel verschil tussen mountainbiken en wintersport. en net als bij het skiën en snowboarden heb je bij mountainbiken aangelegde paden waar je kunt kiezen tussen dezelfde moeilijkheidskleuren als met wintersport en kun je natuurlijk ook ‘vrij’ in de natuur op pad gaan…

Lekke rop snelheid naar beneden knallen
Lekke rop snelheid naar beneden knallen

Spanning
Bij wintersporten hoort een beetje spanning, want je staat op steile hellingen en het gaat soms hard. Nou dat kun je zeker ook zeggen van mountainbiken. Zelf vind ik mountainbiken nog een stap spannender. Maar ik ben dan ook minder bedreven op mijn fiets dan op mijn ski’s. Maar de spanning, en de adrenaline, hoort zeker bij beide sporten. Als de spanning het gene is wat je tijdens wintersporten het lekkerste vindt, dan is mountainbiken echt wat voor jou!

Bochtenwerk de kern van het fietsen en van wintersport
Bochtenwerk de kern van het fietsen en van wintersport

Bochtenwerk
Tsja, je kunt pas skiën of boarden als je echt netjes bochten kunt draaien. Dat geldt ook voor mountainbiken. Hoe moeilijk de paden hoe steiler het terrein hoe lastiger de bochten zijn. Korte haarspeldbochten met rotsen, wortels, hobbels en kuilen eisen goede techniek en souplesse van de mountainbiker, net als bij het skiën. En voordat je keihard (gecontroleerd) recht vooruit kunt op de mountainbike, heb je net als bij het skiën al aardig wat uren training gehad…

Knallen door de machtige bergnatuur
Knallen door de machtige bergnatuur

Vallen
Er zijn twee soorten mountainbikers zij die zijn gevallen en zij die gaan vallen. Voor wintersporters geldt hetzelfde alhoewel de groep die nog nooit gevallen is, is wel heel klein. Vallen hoort bij beide sporten. Het enige verschil is dat een val in rotsachtig terrein met het mountainbiken natuurlijk wel gewoon echt heel veel pijn doet. Daarom dalen verstandige mountainbikers ook met voldoende protectie af. Maar vallen hoort er bij beide sporten gewoon bij.

Je kunt op de mountainbik zelfscouloirs af fietsen, als je wilt...
Je kunt op de mountainbik zelfscouloirs af fietsen, als je wilt...

Cruisen tot freeride…
Met wintersport kun je natuurlijk lekker cruisen en gewoon op heerlijk niet al te moeilijk terrein blijven. Je kunt ook de grenzen voor wat mogelijk is voor het menselijk lichaam opzoeken. Nou dat is met mountainbiken precies hetzelfde. Lekker rustig rollen over karrensporen en eenvoudige singletracks tot het afdalen van rotsachtige muren waar veel wandelaars nieteens vanaf durven. Dus je kunt het zo gek en gevaarlijk maken als je zelf wilt…

Net als met toerskiën moet je soms al je materiaal dragen
Net als met toerskiën moet je soms al je materiaal dragen

Verslaving
Tsja, als je eenmaal een keer hebt geskied of geboard dan ben je verkocht. Hetzelfde geldt ook voor mountainbiken. Eenmaal die bochtentechniek onder de knie en het is genieten. Hetzelfde gevoel van vrijheid, sensatie en genieten in de natuur. Als je eenmaal een keer geproefd hebt van een lekkere afdaling op en mooie singletrack, dan weet ik een ding zeker, dan ben je 's zomers ook in de bergen te vinden op je fiets…

Wie van jullie klimt er 's zomers ook wel eens op de mountainbike? En vinden jullie dit ook veel van wintersport weg hebben? Lijkt het jullie wat, of juist helemaal niets?

Hard door rotsachtig terrein raggen....
Hard door rotsachtig terrein raggen....

Maar lekker cruisen kan ook prima
Maar lekker cruisen kan ook prima

Op de mountainbike wijzen naar hellingen die we 's winters skiën
Op de mountainbike wijzen naar hellingen die we 's winters skiën

Een mooi bospad met een Frans kasteel op de achtergrond
Een mooi bospad met een Frans kasteel op de achtergrond

Gewoon lekker in de bergen spelen...
Gewoon lekker in de bergen spelen...

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Er zijn genoeg activiteiten waarmee je je in de bergen ook in de zomer goed kan vermaken. Mountainbiken is er daar één van. Wegwielrennen, klimmen, via ferrata, canyoning, kajakken, raften, wandelen (huttentochten of mooie rondjes van een paar uur)…

Toch vind ik persoonlijk de sneeuw het leukst. Dus laat maar komen die eerste echte afkoeling en sneeuwval van het nieuwe seizoen…

@GiGi zeker! Maar deze lijken niet allemaal op wintersport in mijn beleving. Hoe gaaf ik bijvoorbeeld klimmen ook vind zijn de sensaties op een rots heel wat anders dan op een mountainbike.

Click. Click. Peace

Altijd een gruwelijke hekel gehad aan fietsen (16 jaar, brommen maar!) tot een paar maanden geleden. Toen kon ik met m’n kleine bengel (10 maanden nou) eindelijk wat verder van huis doordat hij in het fietsstoeltje past en ja, dat is leuk. Maar om dat nou te vergelijken met de toeren die jij hierboven beschrijft, nee. Dus het antwoord: ik stap in de zomer wel op een fiets, maar niet als vervanging van het wintersport, helaas.

Fransen zoeken altijd wel de sensatie, met een stoelje omhoog en dan op “pistes” groen, blauwe, rood en zwart, via een jump park weer naar beneden.
Afgelopen zomer in Les Gets gedaan!

SKIEN GAAF!

@HaroldAKTomDaan ;-) ik heb in ieder geval het idee dat dit soort sporten bij Fransen altijd net een slagje extremer zijn ja. Ski-extreme is dan ook niet voor niets in Frankrijk uitgevonden…

Click. Click. Peace

Afgelopen zomer de Sella Ronda gemountainbiked met een gids. Met skiliften word je omhoog gebracht en maakt vervolgens prachtige afdalingen, gedeeltelijk over skipistes met alleen maar mooie uitzichten.
Ik had de Sella Ronda in de winter al eens geskied, maar in de zomer op de mountainbike is dit ook zeker een aanrader!

Daarnaast kun je bij Val Gardena ook goed mountainbiken vanaf de Seceda. De cabine brengt je er naartoe en je kan vervolgens via mooie trails / wandelpaden weer terug naar Val Gardena.

null

null

@Rich@rd Gaaf zeg! Ze heb ik dit weekend deze foto gemaakt, op dezelfde plek als afgelopen winter:

null
null

Click. Click. Peace

@Rogier, Dat ziet er cool uit!

@Rogier. Ziet er allebei mooi uit, maar het bovenste plaatje doet me toch een stuk meer!
Kriebel, kriebel… ;-)

...ski-addict...

@maik100 Mij ook hoor, ik kan niet wachten…

Click. Click. Peace

Ben eind mei/begin juni naar Saalbach geweest om te biken. Geen lift gezien, alle hoogtemeters fietsend gedaan. De sneeuw was op de toppen nog niet weg, waardoor we flink wat avontuur (en gevaar) hebben meegemaakt. Ja, mountainbiken in de bergen is i.m.o ook een mooi zomer-alternatief voor wintersport (of andersom, wintersport is een mooie bezigheid als je 's winters niet kan mountainbiken…)
Maar hier in Nederland moeten we het helaas doen met een paar dijkjes, wat verdwaalde heuvels en vooral veel vlakke paden. Maar ook daar vind ik het hele jaar door voldoende uitdaging in! Vooral kwa afstand, want die hoogtemeters willen hier maar niet lukken :)

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Nog nooit zo bij stil gestaan maar als je het zo vergelijkt lijkt het veel op elkaar.
Alleen heb ik wel veel meer training nodig om technisch goed te mtben dan ik heb met boarden. Maar dat kan heel goed liggen aan het feit dat ik het ene wekelijks en wanneer vrij soms dagelijks doe in Nederland of op vakantie. En waarschijnlijk daardoor veel hogere eisen stel aan wat goed is en wat niet. En boarden doe ik toch minder probeer 1x per maand indoor en dan nog de vakantie. Waardoor ik sneller een schoonheids foutje accepteer.

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

Op de mountainbike heerlijk om door de bossen te fietsen, liefst natuurlijk met wat hoogteverschil. Al valt dat in het niet bij de Alpen, dus dan maar vaker een afdaling pakken en er weer naar boven fietsen ;)

Ja ik heb er sinds deze zomer weer een passie bij! Echt heel gaaf, het mountainbiken in de Alpen. Ik wissel een beetje af, soms omhoog fietsen, soms met de lift

null

Serfaus

Bij deze trail ook echt zo’n skigevoel gehad :D (Samnaun)

Serfaus

@Karlijn, wat betekent die fietsers in dit bordje? Dat je over dit pad niet omhoog mag fietsen?

Click. Click. Peace

Ja, je mag hier alleen naar beneden, maar loopt wel een schotterpad omhoog dat je kunt nemen

Serfaus

Elke zomer gaat de mtb mee op vakantie! Lekker een beetje afdaling gevoel krijgen. Al wat wintersportplaatsen bezocht met de mtb, Saalbach, Fugen, Bruck. Blijft een mooi alternatief in de zomer.

One life. Live it.

Tussen Serfaus en Fiss ligt een geweldig bike park. Met de cabinelift omhoog, en dan via diverse moeilijkheidsgradaties naar beneden.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie