5 manieren om je wintersportfoto te verpesten

Rogier op 06 oktober 2015· 44 reacties

Zorg dat je weet wat wel en niet kan met je camera
Zorg dat je weet wat wel en niet kan met je camera

Tegenwoordig heeft iedereen een camera in zijn of haar zak. We nemen alles op en maken overal foto’s van met onze mobiele telefoons. Een groot deel van deze foto’s zijn bijna zonde van de pixels. Want op het moment lijkt het een leuke foto maar eenmaal in alle rust is de foto in het beste geval een leuk kiekje. Dit geldt iets minder, maar ook nog best vaak, voor veel wintersporters die met een grotere camera op pad gaan. Goede wintersportfoto’s zijn niet makkelijk. Zeker als je leuke actiebeelden wilt. Hier vijf manieren om je foto te verpesten en die je dus beter achterwege kunt laten.

Eenzame verre skiër in een mooi landschap, het kan werken..
Eenzame verre skiër in een mooi landschap, het kan werken..

Te ver!
Je kent ze wel die foto’s van een indrukwekkend berglandschap en dan maar een skiër er klein in. Gave en indrukwekkende foto’s. Maar dan moet het wel allemaal kloppen in skigebieden zijn dit hele moeilijke, zo niet onmogelijke foto’s. 9 van de 10 wintersportfoto’s mislukken omdat simpelweg het onderwerp niet dichtbij genoeg is. Ga naar je onderwerp toe. Zorg dat je zo dichtbij mogelijk bent. Dan krijg je de meest spectaculaire foto’s. Wil je wel een foto zoals hierboven maken.Zorg dan dat de omgeving heel clean is. Zodat de oog van de kijker naar de skiërs wordt gebracht. Iemand in z’n eentje op een piste kan werken. Maar makkelijk is het niet…

Zorg voor een horizon in je foto's
Zorg voor een horizon in je foto's

Of creëer zelf een hoek
Of creëer zelf een hoek

Verkeerde hoek
Sta je eindelijk op de zwarte piste. En dan wil je natuurlijk wel een indrukwekkende foto voor thuis of voor in de après-ski bar maken. Dus je pakt snel je camera en maakt een foto naar boven. Maar als je eenmaal naar die foto kijkt dan lijkt het net alsof je op een groene piste staan. Want om een hoek te zien in een foto hebben je hersenen aanknopingspunten nodig. Dus al wil je steilte duidelijk maken dan is het verstandig om op zijn minst een stuk horizon in de foto te verwerken. Mocht dat niet echt netjes uitkomen. Maak dan de foto in een schuine hoek naar boven in plaats van recht naar boven. Het ziet er meteen een stuk cooler uit. Overdrijf de steilte echter niet. Dit is op foto’s snel te zien en maakt het niet mooier.

Denk na over je wat op de foto wilt zetten...
Denk na over je wat op de foto wilt zetten...

Geen moeite doen
Je wordt wakker in je chalet of appartement en ziet een enorm mooie zonsopkomst. Oranje gloed over die bergen aan de overkant in het dal. Dus snel pak je je telefoon of camera om een foto te maken. Het ziet er prima uit. Klik klik klik. Maar als je eenmaal goed kijkt zie je de rand van je terras er nog op, is de horizon scheef of zie je nog net een lantarenpaal. Doe even net iets meer moeite. Vaak is een stap meer naar voren al een wondermiddel. En leer om goed in alle hoeken van de zoeker of scherm van je camera te kijken. Dan weet je zeker dat er geen halve helmen, halve terrasstoelen of andere lelijke details op staan. Klik dus niet zomaar wat weg, en probeer na te denken over wat je wel op beeld wilt en wat niet.

Ondscherpte kan goed werken, maar zorg wel dat je het begrijpt
Ondscherpte kan goed werken, maar zorg wel dat je het begrijpt

Om de berg naar je toe te trekken heb je een telelens nodig
Om de berg naar je toe te trekken heb je een telelens nodig

Camera niet begrijpen
Vaak denken mensen dat grote spiegelreflexen de enige camera’s zijn die begrepen moeten worden. Maar vaak hebben we een idee van een foto die we willen maken, maarkan dat gewoonweg niet met het materiaal dat je in je handen hebt. Zo zorgt een foto gemaakt met een 28 mm lens of vergelijkbare hoek voor een heel ander beeld dan met een tele-lens. Als je foto’s maakt met je telefoon dan zullen de bergen in de achtergrond er zelden uitspringen. En al maak je foto’s met een telelens dan is het niet mogelijk om de voorgrond op een meter voor je en de achtergrond op 1 kilometer samen scherp te hebben. Dit kun je creatief prima gebruiken, maar je moet het wel begrijpen. Ook kan de ene camera en lens combinatie tegenlicht perfect aan en maakt een geweldige zon, en de andere lens geeft je alleen een overbelichte bal… Niet alles kan. Als je dat eenmaal weet dan weet je ook wat wel kan. Dit geldt voor dure superdeluxe camera’s maar ook gewoon van je iPhone. Maak alleen de foto’s die je kunt maken. Begrijp je camera!

Let op details zorg dat rugzakbandjes vast zitten, jaszakken dicht...
Let op details zorg dat rugzakbandjes vast zitten, jaszakken dicht...

Let op details
Je hebt hem die geweldige actiefoto’s. Een strakke carve-bocht. Een diepe powderslash of een mooie sprong. Maar als je goed kijkt zie je dat een broekspijp nog boven de skischoen zit, een bandje van de rugzak achter de skiër bungelt of dat de skibril en helm scheef zitten. Dat zijn de kleine dingen die een leuk kiekje onderscheiden van een topplaat. Als fotograaf moet je op details te letten. Als je echt voor foto’s gaat, dan gaat dat zover als de goede kleurkeuze kiezen voor de kleding van je modellen. Maar ik begrijp dat dat wat veel gevraagd is voor een standaard wintersportvakantiefoto. Maar dan zijn het nog steeds de details die het hem doen. Zorg dat de zakken dicht zitten, de broeken mooi over de schoenen vallen en de skibrillen recht zitten. Zet die puntjes op de i!

Veel wintersporters.nl bezoekers maken erg mooie foto’s. Ik ben benieuwd naar jullie plaatjes. Ik zou zeggen kom maar op met jullie mooiste wintersportfoto’s onder dit blog. En als jullie nog extra tips hebben voor de mooie wintersportplaat dan hoor ik het ook graag! Later dit seizoen zal ik dieper ingaan op belichting, sluitertijden en andere technische aspecten van wintersportfoto’s als daar behoefte aan is. Graag hoor ik dat.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Afgelopen seizoen in Ischgl

null

@marc9 Mooi. Mooi standpunt ook zo van boven met het dal op de achtergrond!

Click. Click. Peace

Dat laatste punt is echt heel belangrijk voor fotografen. Dat viel me op toen ik onlangs gevraagd voor moddellen werk. Was wel lachen om te doen, maar vond er soms niets aan. Ik mocht wel eten maar dan wel gevoed worden want ik zou mijn handen maar vies maken. En dat soort geneuzel allemaal voor de details. En hoe je je handen en voeten en dergelijke precies zo moest houden tijdens de foto’s. Om maar een natuurlijke look te krijgen, het stomme was hoe onnatuurlijker het voor mij aanvoelde des te beter en natuurlijker de foto’s waren.
En een paar vrienden zijn beroeps fotograaf en die mieren ook altijd over de details.

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

null

Een oudje uit 1997, maar blijft voor mij een gave foto!

… gewoon een lucky shot. Helm camera die elke 3 sec. een foto maakte. Ischgl 2015

null

null

Als een van de eerste een afdaling maken.

null

En dan mogen we ons tegenwoordig nog gelukkig prijzen met de digitale camera. Menig analoog rolletje down the drain, wanneer je na je vakantie bij de Hema je foto’s op ging halen. En ervan overtuigd was dat er toch zeker wel 1 goede sprong-foto tussen moest zitten.

Leuke blog! En meer blogs over goede ski foto’s zijn erg welkom. Ben nog erg aan het stoeien met sluitertijden, iso etc.

Winter is coming

Kleinwalsertal 2012

null

Wie tot tien kan tellen kan de hele wereld bellen

Leuke reacties en leuke foto’s die langs komen. Blijkbaar houden jullie van het maken van foto’s! Snel meer fototechnische blogs!

Click. Click. Peace

Deze foto is genomen in Levi in Fins Lapland. Staande in een sleeplift, met een snijdende wind en ook nog tegenlicht heb ik op goed geluk heel veel foto’s gemaakt. Dit is er een van.

null

null
Deze gemaakt in Risoul

Ook in Risoul contrast van van wachten tot je tot alle pistes leeg zijn en dan in prachtige rust in een keer naar beneden zoeven!

null

Voor mooie uitzichten moet je in de Dolomieten zijn.

null

Val Thorens, in een eerder jaar. Ik zie niet meteen of deze met de grote camera of met de smartphone gemaakt zijn.

null
null

2024 Met kleinkinderen, weer gebonden aan het hoogseizoen €€€

Val Thorens is strak geprepareerd voor een nieuwe dag plezier :

null

allen gemaakt met de iphone (niet speciaal soms heb je de telefoon bij en denk je op het moment zelf een mooie foto te kunnen maken voor jezelf, als herinnering)

null

null

null

null

Saalbach vorig jaar met IPhone

null

In de lift in Obertauern

null

Misschien niet meest spectaculaire foto maar als ik dit zo zie krijg ik de kriebels tot ik er weer mag staan.
Obertauern februari 2015

Mooie foto die laatste hoor. Een heel echt wintersport plaatje…

Click. Click. Peace

De weidse Grostépiste in Madonna di Campligio ! Geweldig mooi gebied!

null

Hier een screenshot van een filmpje. Mijn zoon die een jump maakt op de Mölltalergletscher. Alleen al die kleuren!

null
null

De “pose” had misschien wat professioneler gemogen maar de foto voor de rest spreekt voor zich, het is geen gave actie foto maar vooral een dromerige en mag ik het zelf zeggen met de ondergaande zon en romantische foto, ook dit is typisch winter in de alpen :D

https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/v/t1…

Was ik al bang voor de url werkte niet dus dan maar even zo…

null

het is toevallig nog steeds mijn avatar :)

Veel mooie foto’s die hier gepost zijn :)

Ik wilde nog een reden van mislukken van foto’s toevoegen, gebeurt ook wel eens met foto’s die bij artikelen hier op wintersporters.nl gepost worden: automatisch belichten. Dat gaat gewoon niet goed met veel sneeuw in beeld, aangezien auto belichten uitgaat van dat de foto gemiddeld grijs moet zijn.

Voor Rogier waarschijnlijk een bekend onderwerp op dit plaatje, maar zo maak ik ook graag foto’s: Een hele serie schieten en met software maken tot een grote panoramafoto:

null

null

Erg leuk deze blogs over fotografie! Ik vind het altijd erg leuk om foto’s te maken, maar ik heb nog steeds niet echt de tijd gehad om me er eens goed in te verdiepen.
Een paar foto’s:

null

Morillon

null

Sextner Dolomiten

null

Hochkönig

null

Kirchberg / Kitzbühel vorig jaar. Als één van de eersten op de piste :)

Grappig, ik zie heel veel foto’s waarin het artikel terug komt met wat je niet moet doen. Voor het maken van goede/aantrekkelijke foto’s gaat het niet alleen om belichting, scherpte, verhoudingen en dat soort dingen maar het begint al vaak met de vraag “wat wil ik laten zien?” Er zijn veel foto’s waarin zoveel te zien is dat je als kijker niet weet wat je nou moet zien. Als fotograaf heb je iets gezien wat je op de foto wilt zetten maar dat is niet altijd duidelijk voor de kijker. Probeer elke keer een shot te maken waarbij het heel duidelijk is wat het onderwerp is, de skier of juist de berg. 1 skier op een berg kan mooi zijn, 347 skiers op een berg minder. Een kabel van een skilift kan storend zijn maar kan ook als verdwijn punt worden gefotografeerd en is dan een stuk leuker om naar te kijken.

Voor alle duidelijkheid, ik wil hier niemand naar beneden halen en ik heb ook zelf de wijsheid absoluut niet in pacht. Ik ben gewoon een enthousiaste wintersporter en amateur fotograaf maar ik ben zelf vaak op zoek naar het waarom werkt een plaatje of waarom nou juist niet. Dus zie mijn opmerkingen meer als opbouwende kritiek.

Een van mijn ski albums is bijvoorbeeld https://www.flickr.com/photos/iorusandbela/albums/7215760388… waarbij je kunt zien dat ik de loop der jaren andere perspectieven ben gaan gebruiken en soms is het beter, soms is het slechter. Ben vaak nog niet helemaal tevreden over mijn shots maar daarom wil ik ook graag dat anderen hun visie geven en advies hoe het ook anders had gekund.

Hoe dan ook, succes en veel plezier allemaal met wintersporten en fotograferen!

Eerst skier, toen snowboarder en nu weer skier
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie