Rijke Rus of zuinige Nederlander?

Ruud op 28 september 2015· 17 reacties

null

De wintersportwinkels hangen weer vol nieuwe spullen. Struin je likkebaardend langs de rekken en kom je altijd met iets thuis of loop je de etalages voorbij omdat je niks nodig hebt?

Hebberig
Wat is er mooier dan een winkel waarin alle artikelen “wintersport!” roepen? Als een kind in een snoepwinkel, zo voel ik me als ik er binnenstap. En dat zal ook wel voor de meesten van jullie gelden. Ik word er tenminste altijd behoorlijk hebberig van. Dan ga ik lopen denken dat ik toch ècht die supergave en superdure snowboots nodig heb. Dat ik de nieuwste Go Pro mòet kopen en er best ruimte is op de plank voor nog een trui. Dan sta ik te zwijmelen bij de zonnebrillen en niet te vergeten bij de ski’s. Alsof ik een rijke Rus ben die door de winkel loopt en de gewenste artikelen aanwijst: “deze en die en doet u ook dit hier ook nog maar”

Bedwingen
Maar meestal heeft de zuinige Nederlander in mij de overhand en blijft het bij kijken. Ik heb namelijk helemaal niet zo veel en zo vaak iets nieuws nodig. Ik heb al van alles en eigenlijk slijten je spullen niet erg, zelfs niet als je toch redelijk veel skiet. Als je de hele winter voor je werk op de ski’s staat, of een geluksvogel bent als Rogier, slijt je stuff vast veel meer, maar ik doe normaal jaren met de meeste dingen. Zeg nou zelf: je koopt toch niet ieder jaar nieuwe skischoenen?

null

Kan ook te spaarzaam
Sterker nog, je ziet mensen op de piste met schoenen uit de jaren 80. Van die hele ouderwetse. De bijbehorende pakken uit één stuk kom je nou inmiddels zelden meer tegen, maar toch: sommige wintersporters lijken nooit in een wintersportwinkel te komen. Aan de andere kant van het spectrum heb je dan de modepoppen die het nieuwste van het nieuwste willen en skikleding na twee jaar al zòò 2013 vinden. De meesten van ons zitten er ergens tussenin.

Wanneer kopen jullie eigenlijk nieuwe spullen? Als ze versleten zijn of als je zin hebt in wat nieuws?

Ruud
droomt het hele jaar van witte bergen. Altijd bezig met het plannen van nieuwe trips, blogt hij over wintersport wetenswaardigheden.

Plaats een reactie

Ik herken het snoepwinkelgevoel, maar ook ik koop pas iets als het versleten is (of als ik mezelf heb wijsgemaakt dat het versleten is… Ik zie op de piste dat mensen hun materiaal snel de schuld geven als het een dagje niet loopt. De marketing speelt daar ook slim op in natuurlijk met mooie verhalen bij nieuwe technologie. En dan opeens zie ik iemand die zo uit de jaren tachtig is komen lopen, op zijn/haar ouderwetse latten heel ontspannen tussen alle hoopjes stuntelende mensen heen hopsen. Dan blijkt toch dat je eigen techniek veel meer oplevert, dan mooie, nieuwe spullen.

Dus ik train veel op de baan op mijn techniek (met wisselend succes). Die wordt beter. Mijn kleding en schoenen slijten wat harder. Zo kan ik toch regelmatig in de snoepwinkel wat nieuws kopen en het nog verantwoorden voor mezelf ook… :-)

Heel herkenbaar gevoel! Als ik in de stad loop moet ik altijd even naar binnen voor de nieuwste boards en goggles. En uiteraard op z’n Hollands alleen kijken. Tot op heden enkel materiaal gekocht omdat het oude niet meer overeen kwam met mijn niveau. Begonnen met een prima beginners boardje met bijbehorende bindingen. Inmiddels een wat meer poederminded board met stuk stijvere bindingen en schoenen. En hier kan ik zeker een paar jaar nog op vooruit. Een parkplank staat echter hoog op de verlanglijst. De niet poederrijke weken wil ik uiteraard ook goed benutten :)

Heb meer wintersportkleren in de kast hangen dan gewone.
Mijn vriendin moet er telkens om lachen.
Wintersport kan je zelf zo duur maken als je wilt. Ben je content met skikledij van pakweg de aldi of wil je echt topkledij. Dan tel je al rap 400euro uit voor een jas. Wil je gewone latten kan je deze al vinden voor 150euro. Moet het dan weer de top zijn ga je snel 700euro en meer betalen.
Dit seizoen ga ik tourskien. Ski + binding + botten =>1500euro.
Ik weet waar ik voor ga werken. Soms zeg ik wel is nee tegen mezelf. Want je kunt niet alles kopen wat je graag ziet.
Ieder zijn hobby zeg ik dan.

Ik ga al jaren op wintersport en koop om de 6-7 jaren nieuwe skies en skischoenen. Jas en broek koop ik om de 3 jaren nieuw. Als ik terug kijk dan is dit gemiddeld een bedrag van 150-200Euro dat ik elke vakantie afschrijf t.b.v. deze zaken. Toch wel veel bovenop de kosten van de jaarlijkse wintersport vakantie (8-dagen skieen 1200 euro) plus 200 euro afschrijving kleding/materialen. Dit is totaal ca.1400 euro voor mijn jaarlijkse wintersport en elk jaar wordt het ongeveer 5% duurder. Skieen is leuk en ik vind het nog steeds de leukste vakantie wat er is maar ik ga me toch steeds vaker afvragen of ik niet alleen zomers moet gaan, want wandelen in de bergen is net zo leuk als skieen en kost maar de helft.

niet roetsjen maar skieen

Ik kijk altijd wel vol plezier uit naar het moment dat de wintercollectie zich weer in de winkels vertonen! Zelf ben ik een kwaliteitsproducten man. Het gaat mij bij ski spullen niet per se om het duurste of het “juiste” merk maar om de kwaliteit van de producten.

Mijn kleding is zonder uitzondering Go Tex (pro), en ik schroom niet om toch stiekem ieder jaar weer te kijken naar nieuwe spulletjes…Mijn hardgoods vervang ik ook niet jaarlijks, Al worstel ik dit jaar wel met de gedachte om nieuwe ski’s te kopen… Ook al zijn mijn oude pas 3 jaar oud.

Goedkoop is duurkoop is altijd mijn stelling met die dingen. Koop een K** jas en je moet volgend jaar weer een nieuwe. Koop een goede jas met dito kwaliteiten en je doet er wel 2/3 jaar mee. En dat modische kleurtje matcht dan maar wat minder…

Ik heb dat snoepwinkelgevoel helemaal niet. Ik hecht nauwelijks waarde aan spullen, en ski dan ook gerust 5 jaar in dezelfde skijas. Als iets kapot of vervangen moet worden, vind ik het vooral vervelend dat ik nieuw moet kopen.
Ik vind het daarentegen wel leuk om zelf onderhoud of waar mogelijk kleine reparaties te doen.

Haha bedankt Ruud, meteen een goed excuus om weer mooi nieuw spul te mogen dragen. En inderdaad elk jaar een nieuw set materiaal is niet overdreven. Vooral met toerskiën, klimmen en klauteren wil spul nog wel eens snel slijten…

Click. Click. Peace

Koop pas nieuw als het oude kapot is, of op een andere manier niet meer functioneert.

Seriously snow addicted family!

Ski’s en schoenen koop ik ongeveer elke 6/7 jaar nieuw. En de oude verkoop ik dan via marktplaats, levert vaak ook weer wat op en de afschrijving valt dan nog best mee. Zeker als je je nieuwe materiaal in de sale koopt.
Ski jas & broek ongeveer elke 4 jaar wat nieuws en ook hiervoor wel goede merken.
De accessoires is heel wisselend, ligt er maar net aan wat ik leuk vind om te kopen en of ik het waard vind om er dan geld aan uit te geven.

Herkenbaar. Is altijd leuk om ff de nieuwe spullen te bekijken, maar dan over het algemeen alleen kijken!
Pas als iets aan vervanging toe is omdat het kapot is oid schaf ik wat anders aan. Wel kwaliteitsproducten en dit hoeft niet altijd extreem duur te zijn.

@Jeffrey. Zoals niet meer in het modebeeld passen ;-)

Click. Click. Peace

@Rogier bijvoorbeeld ;) nee even serieus, modebeeld vind ik niet belangrijk het moet functioneel zijn op wintersport geef liever iets meer uit aan (technisch) goede kleding als dat ik echt let op wat mode is. En in de regel gaat het daardoor erg lang mee (ski jas draag ik bijvoorbeeld niet als casual winterjas) en als het niet de juiste kleur heeft dan maar niet! Kom om te skiën niet om een modeshow te lopen :D

Seriously snow addicted family!

Ik mag graag kijken ja. Maar nieuwe (snowboard)spullen komen er pas als ze “nodig” zijn.
Dat gebeurt of bij slijtage (nog niet gebeurt) of als mijn board niet meer bij mijn niveau past (1x gebeurt tot nu toe). Anders houd ik het lekker bij wat ik heb.

wel ben ik zuinig in dat ik de aanbiedingen opzoek. Heb een Lidl wintersportbroek, en mijn snowboard was uit een faillissementsverkoop. En de bindingen waren 2 voor de prijs van 1… en vriendinlief moest ook nieuwe bindingen dus…

Elk jaar wil ik wel een nieuwe (video)camera. Maar met een Gopro 3 black, een sony camcorder (waterdicht) een Nikon 1 en een DSLR heb ik toch eigenlijk genoeg spullen om filmpjes mee te maken… Het kriebelt soms, maar kan me wel beheersen gelukkig.

Koop om de 5 jaar nieuwe of zo goed als nieuwe ski,s. De oude gebruik ik dan nog als de sneeuw condities iets minder zijn . Kleding om de 3 jaar meestal van de Aldi of Lidl ik heb hier goede ervaringen mee,lekker warm en waterdicht, en je kan voor de prijs lekker mode bewust blijven.

Ik ga graag om de 2 jaar in de lente(uitverkoop) op zoek naar een nieuwe skibroek en ski jas. Voldoende mooie jassen te vinden voor een zachte prijs. Ik hoef echt niet het nieuwste van het nieuwste te hebben. De jas draagt ik trouwens de hele winter door omdat ik op de fiets naar mijn werk ga. Mijn ski’s en schoenen paar jaar geleden gekocht en die zullen waarschijnlijk nog wel een aantal jaren meegaan.

Aan mode doe ik niet, dus kan mij goed inhouden. Al ziet het nieuwe spul er elk jaar wel weer prachtig uit in de winkels! Voorheen kocht ik elke 2e of 3e jaar nieuwe snowboard, bindingen en schoenen, de andere jaren nieuwe kleding. Maar vorige broek en jas wel 11 jaar mee gedaan. Sinds vorig jaar een nieuwe broek en jas en dat mag ook gelijk wel weer langer mee gaan. Vorig jaar ook een nieuw board gekocht, de vorige was van 5 jr terug en de nieuwe eigenlijk ook vooral een aanvulling ipv vervanging. Voor komende winter zullen het enkel wat kleine spullen zijn.

Hmm, kijken naar nieuw spul doe ik altijd. heb ik het dan nodig? Nee, niet echt maar soms is het gewoon ‘handig’. Speur altijd naar koopjes. Jassen en broeken heb ik inmiddels zat maar ja … Je komt nog wel eens wat tegen. Midlayers en baselayers … Je kan er niet genoeg hebben. Ski’s koop ik meestal om de twee jaar. Heb een bredere versie en pisteknaller. Skischoenen … daar doe ik lang mee. Een jaar of 10 en dan laat ik weer nieuwe Strolz bakken. Geen rijke Rus maar een ’ prettig gestoorde wintersportshopper’.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie