Wat doet ex-orkaan Joaquin volgende week?

Roel op 06 oktober 2015· 8 reacties

Gaat er meer vroege sneeuw vallen?
Gaat er meer vroege sneeuw vallen?

Net bekomen van de eerste skibeelden van Rogier dient zich de komende dagen een nieuwe spannende fase aan. We hebben afgelopen weekend allemaal wel meegekregen hoeveel regen (de uitlopers van) orkaan Joaquin heeft veroorzaakt in South-Carolina (VS). Vanaf zondag bereikt de (dan) ex-orkaan ook Europa met alle onzekerheid van dien.

Dit deed Joaquin in de Verenigde Staten
Ik schets even de situatie van afgelopen zaterdag. Terwijl de orkaan op de Atlantische Oceaan lag, dreef een zeer actieve regenzone als een soort pluim het vasteland op (omcirkeld). In South-Carolina kwam bijna 700mm regen in drie dagen tijd naar beneden, bijna evenveel als in een heel jaar bij ons.

Rechts orkaan Joaquin, in de cirkel de regenzone die South-Carolina aandeed (bron: NASA)
Rechts orkaan Joaquin, in de cirkel de regenzone die South-Carolina aandeed (bron: NASA)

Onberekenbaar
Nou mag bekend zijn dat orkanen, eenmaal aangekomen boven Europa, veel van hun activiteit verliezen. Bij ons hoeven we dit soort extreme toestanden dus niet te verwachten, maar dat laat onverlet dat ze het alsnog aardig kunnen laten spoken. Dat kan door ook hier veel regen achter te laten, of als diepe depressie stormachtig weer te veroorzaken. Maar misschien is de onvoorspelbare koers van dit soort systemen nog wel de belangrijkste factor. Modellen kunnen meestal tot een dag of 7 in grote lijnen redelijk vooruitzien wat er gebeurt, maar dat is dan een stuk lastiger.

Eerst oostenwind
Ook nu hebben onze modellen de grootste moeite de koers van ex-Joaquin te voorspellen, en dus ook de gevolgen voor het Alpenweer. We beginnen deze week met een herhaling van zetten. Er trekt vandaag een warmtefront over de Alpen dat boven 2600 tot 3000 meter voor wat sneeuw zorgt, waarna zich boven Scandinavië een hogedrukgebied opbouwt. Dat zagen we vorige week ook al gebeuren waardoor de wind uit het oosten ging waaien. Of dat dit weekend weer voor een retour d’est met sneeuw in de Zuidalpen gaat zorgen is een spannende.

Europees model
Precies in het weekend verschijnt ex-Joaquin op het toneel. Het Europese model ECMWF, dat het vorige week in de Verenigde Staten beter in de smiezen had dan het Amerikaanse GFS, laat de orkaan zondag compleet oplossen boven Spanje. Einde verhaal voor Joaquin waardoor het Scandinavische hoog het voor het zeggen houdt met sneeuwkansen voor de Zuidalpen. In de Noordalpen blijft het grotendeels droog.

Spannende ontwikkelingen
Spannende ontwikkelingen

GFS model
Het Amerikaanse model GFS is een stuk wispelturiger. Ex-Joaquin bereikt volgens de Amerikanen zondag niet Spanje maar de Britse Eilanden en blijft daar een paar dagen, vrij actief, rondtollen. Uiteindelijk trekt hij richting de Alpen waardoor het daar op meer plaatsen gaat regenen of sneeuwen. Mogelijk zelfs grote hoeveelheden.

Ik zeg er meteen bij dat in de volgende ‘modelruns’ hier waarschijnlijk weer variaties in op gaan treden, maar spannend is het wel. We houden het in de gaten!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Blijft leuk en interessant!

Inderdaad, leuk om te blijven volgen!

Nog net even een dump voor de Zuid Alpen of net een retour d’est? Voordat ik zometeen naar Nederland kom? Please…

Click. Click. Peace

Thanks!

Seriously snow addicted family!

Update:
Dat ex-Joaquin naar de Britse Eilanden trekt lijkt steeds onwaarschijnlijker. Daardoor vooral in de Zuidalpen sneeuwkansen, ook op een retour d’est @Rogier ;-). Het Europese model lijkt dus wéér goed te zitten. Door de oostenwind wordt het ook kouder met later in Oostenrijk ook misschien sneeuw.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Maar wanneer waneer? Ik stap vrijdag de 16e in de auto? Nog tijd om voor die tijd een spoortje te trekken? @Roel haal me uit de spanning ;-)

Click. Click. Peace

Welke dag is teveel gevraagd @Rogier dat weet je, maar ik heb goeie hoop voor je dat het voor de 16e moet lukken :-)

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Daar komt ie an:

null

Not all who wander are lost
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie