Steeds kouder: sneeuw tot in het dal?

Roel op 09 oktober 2015· 14 reacties

De nulgradengrens daalt komende dagen geleidelijk tot in de hogere dalen
De nulgradengrens daalt komende dagen geleidelijk tot in de hogere dalen

Nu het gevaar van ex-orkaan Joaquin lijkt te zijn geweken (kwijnt weg boven Spanje) zijn er nog steeds interessante ontwikkelingen gaande op de weerkaart. Vanaf zondag stelt zich een oostelijke stroming in die steeds koudere lucht aanvoert. Op zich niet vreemd, maar rond het midden van de week geeft dat kansen op sneeuw tot in de dalen. En dat is wel opmerkelijk.

Voor de Benelux twee maanden te vroeg
De weerkaarten zijn de laatste twee weken ronduit spectaculair, ware het niet dat we pas in oktober zitten. We zitten met een joekel van een hogedrukgebied boven Scandinavië dat vorige week met een oostenwind al voor een kleine retour d’est zorgde. De komende dagen richt dat hogedrukgebied zich opnieuw op en dan wordt ook echt koudere lucht aangevoerd.

Hadden we deze luchtdrukverdeling twee maanden later, dan was ik als winterliefhebber niet te houden geweest. Nu het nog oktober is schakelen we eerder over op een kil weertype met een schrale oostenwind en is het voor de Benelux een beetje zonde dat dit soort ‘winterse’ kaarten zo vroeg komen. Voor schaatsen of sneeuwpret is het simpelweg te vroeg. Of toch niet helemaal? Zo dadelijk meer daarover.

Koud en sneeuwkansen
Voor de Alpen mogen we met deze oostenwind sowieso gaan proeven aan de winter. Vanaf dinsdag wordt het vanuit het oosten iedere dag een paar graden kouder waardoor we 's nachts gewoon in de vorst komen te zitten, het eerst in Oostenrijk. Overdag zakt de nulgradengrens naar ongeveer 1500 meter. In sommige hoogdalen blijft het dus vriezen.

Een Scandinavisch hogedrukgebied betekent dat er boven de Middellandse Zee depressie activiteit moet zijn. En dat is ook zo. Hoewel Ex-Joaquin daar weinig meer in betekent en als het ware door een groot lagedrukgebied wordt opgeslokt, schuren er van tijd tot tijd storingen langs de Zuidalpen. Dinsdag gebeurt dat voor het eerst, met mogelijk 10-20cm sneeuw in vooral de Italiaanse en Zuid-Zwitserse Alpen.

Typisch herfstbeeld op de Zugspitze
Typisch herfstbeeld op de Zugspitze

Koudeput
Woensdag is het de beurt aan Oostenrijk als er vanuit het noordoosten een zogenaamde koudeput dichterbij komt. Dit is een storing, gevuld met kou in de bovenlucht, die voor een extra impuls kan gaan zorgen. Hoeveelheden zijn lastig in te schatten maar het zou goed kunnen dat die het in sommige dalen laat sneeuwen.

En dan kom ik weer op de Benelux uit. Er zijn ook berekeningen dat dit systeempje naar de Benelux koerst. Met een bovenluchttemperatuur van -5 graden op 1500 meter, en neerslag zou dat in het meest gunstige geval zelfs bij ons voor een natte flats sneeuw kunnen zorgen. Spannend allemaal want dat doet mij denken aan 24 oktober 2003 toen er in Nederland op klaarlichte dag een dun laagje sneeuw viel. Ik zeg het nog maar even, dat dit nu weer gebeurt is niet waarschijnlijk maar er is een kansje. Maar dan moet álles meezitten.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Ik zeg: bring it on!

Seriously snow addicted family!

Laten we hopen dat dit ook in November doorzet. Dan kunnen we met een gerust hart uitkijken naar de kerstvakantie.

Nog veel te ver weg natuurlijk, maar de sneeuwkansen voor het weekend van 17 oktober en daarna zouden mijn herfstvakantie in Kaprun wel heel mooi maken (wordt het toch wel, daar niet van)…

Allemaal mooi maar o zo veel te vroeg . Voor nu is dit echt niet leuk , niet voor ons ( laat het nog maar een tijdje lekker weer zijn ) en ook niet voor de alpenlanden ( behalve de gletchergebieden )
Voor het zelfde geld wordt het in November weer warmer en zitten we weer te wachten op sneeuw tot kerstmis of nog later .
Moest dit twee maanden later gebeuren, ja dan kan de vlag uit . Nu HELEMAAL niet , maar is wel leuk voor de voorpret natuurlijk.

Zullen we bij deze wel vast afspreken dat niemand hier meer mag vragen wat het weer gaat worden over 3 of 8 dagen in welke plaats dan ook?! Vorig jaar mad veel van die domme reacties gelezen waarin mensen vragen wat voor weer het over een week gaat worden in die en die plaats. Misschien 1x uitleggen hoe je dat hier op kunt zoeken (welke plaats onder welk gebied valt) of hoe je moet lezen ;)

Om frustraties te voorkomen en duidelijkheid te verschaffen :P

Hier kun je het weer opzoeken/een skigebied of dorp intoetsen: https://www.wintersport.nl/weersneeuw

Hier staat hele uitgebreide en duidelijke wiki: https://www.alpenweerman.nl/wikipedia-weer-en-klimaat-bij-al… O.a wat (ongeveer) Zuid/West/Noord/Oost is…

Not all who wander are lost

Ach al zou de sneeuw zwart zijn als het in Nederland valt. Sneeuw is sneeuw en hoe eerder ik dat witte spul in het echt zie in Nederland hoe beter :)

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

@Marpat5957 een geluk is dat de aanloop naar de winter helemaal niks zegt over de winter zelf. Dus dit kan straks ook nog gewoon gebeuren (als het wel zin heeft)

@Edwin. en eventuele andere geinteresseerden. Wij hebben zelf ook een Wiki waarin de meest voorkomende fenomenen uitgelegd staan (niet alleen over het weer): https://www.wintersport.nl/wiki. In het weerbericht maak ik die meestal aanklikbaar zoals hierboven.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Laat het alvast maar koud worden in de Alpen, koelt alles alvast lekker af. Is altijd goed toch voor de sneeuw die gaat vallen in december?

Piste riderrrrr

Een flinke dump in oktober kan voor de hogere gebieden zeker de opening veilig stellen… Een paar jaar geleden gebeurde dit in Sestriere… Maar zoals Roel al zegt, het maakt niets uit voor het verdere verloop van de winter. En sneeuw in de Alpen in de herfst is gewoon heel normaal. Net als sneeuw in de winter, maar ook net als regen in de winter…

Click. Click. Peace

Zou de kertzenlezer uit oostenrijk toch gelijk krijgen?
hij voorspelde half oktober sneeuw, en een sneeuwrijke winter.

We willen Eind november een short ski naar een de Alpen doen. Waarheen? Nog echt geen idee, we gaan de sneeuw achterna zal een hoger gelegen gebied worden. Kom maar op met die eerste dump

"respect the mountains"

Al die sneeuwdansjes die we aan het begin van vorig seizoen gedaan hebben hebben nu pas effect! :D

Ik ga er vanuit dat vanaf nu alles vanaf 1500meter blijft liggen en dat we het seizoen in gaan met minimaal 3 meter sneeuw! We hebben het tenslotte verdiend… :P

De dansschoenen zijn in ieder geval weer uit de kast gehaald!

my subculture can kick your subcultures ass anytime 24/7

Er is één ding waar we in ieder geval zeker van kunnen zijn. Als het regent in september, valt kerstmis in december!

Oooh… wat heb ik een zin in de winter!! In Nederland maar zeker ook in Oostenrijk en Duitsland! Kan mij niet lang genoeg duren en niet koud genoeg zijn en het liefst met een dik pak sneeuw! Ja, ook in Nederland! En nee, ik ben niet bang om dan met de auto weg te gaan… stel je er op in en het komt goed! Ik ben zo toe aan een ouderwetse koude winter met schaatsen op natuurijs en sneeuwpoppen maken :-) En, hopelijk half november ook sneeuw in Oberhausen, Duitsland en in december in Rothenburg ob der Tauber! (weekendjes weg…) En begin februari als we naar Söll gaan!! En zo snel mogelijk in Winterberg en Willingen… heel misschien daar dan ook nog een paar dagen heen (buiten de vakanties en weekenden)

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie