Sterke El Niño: een extreme winter?

Roel op 21 oktober 2015· 12 reacties

Temperatuurafwijking zeewater (bron: NOAA)
Temperatuurafwijking zeewater (bron: NOAA)

De laatste maanden is het verschijnsel El Niño vaak in het nieuws, er zit een krachtige El Niño aan te komen. Sterker nog die is al aan de gang, met nu al tal van extreme weersverschijnselen verspreid over de wereld. Een vraag van een lezer in mijn inbox triggerde me: Wat betekent dit voor de Alpen?

Achtergrond
El Niño betekent letterlijk vertaald “kerstkind” en staat voor een abnormaal hoge zeewatertemperatuur voor de kust van Peru in december, de maand waarin het fenomeen zijn hoogtepunt bereikt. De wateren voor de kust van Peru zijn nu al zo’n 3 graden hoger dan normaal, en die positieve temperatuurafwijking waaiert uit langs de evenaar de Stille Oceaan op.

Grote delen van de Stille Oceaan zijn dan ook warmer dan normaal. Dat is niet helemaal toe te schrijven aan El Niño maar ook aan het feit dat 2015 wereldwijd een erg warm jaar is geweest. De El Niño doet er alleen nog een schepje bovenop.

De afwijkingen hebben de afgelopen week tot overstromingen geleid in Californië, maar aan de kant van Indonesië en Australië leidt het juist tot droogte en bosbranden omdat het zeewater daar koeler is dan normaal. Ook dat hoort bij een El Niño. Zo breiden de effecten zich over grote delen van de wereld uit.

Bosbranden en rook op Borneo, Indonesië (NASA)
Bosbranden en rook op Borneo, Indonesië (NASA)

Europese winter
Hoe zit het dan met Europa, en in het bijzonder de Alpen? De afgelopen weken hebben, net als ieder jaar, de meest sensationele artikelen de weg naar het internet gevonden. De Engelsen lopen traditioneel voorop in het gebruik van superlatieven met “Four Months of Heavy Snow” in de Daily Express, met uiteraard (ook) een verwijzing naar El Niño​. Eigenlijk is het onbegrijpelijk dat mensen dit soort onzin nog slikken, jaar in jaar uit.

Verschillende onderzoeken wijzen uit dat El Niño slechts een gedempte invloed heeft op het Europese weer. In vergelijking tot Australië of Zuid-Amerika is het bijna niets. Zo verloopt de herfst in Spanje gemiddeld iets natter en is de winter in Scandinavië wat strenger dan normaal. Op het weer bij ons en in de Alpen is de invloed nog kleiner.

Alpenweer
De suggestie dat we dankzij El Niño een sneeuwrijke winter of Alpenwinter krijgen kun je dan ook negeren. Een voorbeeld is misschien 1997/1998, het jaar met de krachtigste El Niño ​in de recente geschiedenis, die in de Alpen een zeer zachte en sneeuwarme winter opleverde. 1982/1983, een ander El Niño​-jaar, gaf daarentegen relatief veel sneeuw maar met een groot verschil tussen de Noord- en Zuidalpen. Illustratief is dat een rij drie- en vierduizenders (lees: de Alpenhoofdkam) blijkbaar veel bepalender is of een skigebied sneeuw krijgt.

Voor sneeuw in een skigebied is de Alpenhoofdkam een veel crucialere factor
Voor sneeuw in een skigebied is de Alpenhoofdkam een veel crucialere factor

Haperende golfstroom
Hoe zit het dan met de opvallende poel met koud water in de Atlantische Oceaan die een gevolg zou zijn van de haperende warme golfstroom? Eind september schreef ik erover in mijn artikel over de zeewatertemperatuur. Sommige media wijzen op een strenge winter door blokkadevorming als gevolg van dit koude water. Bekijk je het NOAA-plaatje van nu, dan valt op dat dit koude gebied inmiddels is afgekalfd en zich wat naar het zuidwesten terugtrekt.

19 oktober 2015
19 oktober 2015

24 september 2015
24 september 2015

Dus?
In het verlengde van het blog uit september hoeven we als winterliefhebber ook op de voortekenen van El Niño dus niet zenuwachtig te worden. Het zegt voor de Alpen namelijk te weinig. Dat betekent trouwens niet dat we géén sneeuwrijke winter krijgen. Dan kan best, maar het is meer een combinatie van factoren die bepaalt of straks in Gerlos pak sneeuw ligt óf dat dit juist in de Dolomieten gebeurt.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Heerlijk duidelijk…!!

Paniekzaaiers, die mensen met hun El Niño!

Even een kleine opmerking bij de foto over de bosbranden op Borneo, er zou dan eigenlijk moeten staan, Kalimantan, Indonesië, op het eiland Borneo. De zuidelijke helft, grofweg gezegd, is een provincie van Indonesië, de bovenste helft bestaat uit 2 provincies van Maleisië en daar tussenin Brunei.

*bericht bewerkt door moderator op 21 okt 2015 17:14

Helder Roel! Dank voor de info! Leuk stukje om te lezen!!!

Goeie aanvulling @Marijnt

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Nou… El Nino of niet?
De Zwitsers hebben hun eigen voorspelling

Roel, hallo
Lees al jaren jouw rubriek, heel gaaf en ik leer ervan.
Ik heb allang een vraag voor de afdeling “domme vragen”. Ik zie op je kaartjes e.d. vaak dat het Alpengebied kouder is dan de omliggende landen zonder gebergte. Ik weet dat koude lucht laag blijft hangen: dat is niet vreemd maar je zou zeggen dat de koude lucht door dalen naar alle kanten kan “wegsijpelen” en dat zo de laag steeds dunner wordt en een keer weg is. Welk verschijnsel zorgt ervoor dat de kou blijft “hangen”? Ben benieuwd naar je uitleg

@Auke83 lees ook even mijn artikel over het zeewater https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/5444/wat-doet-de-z…
@Peter-2015 het is niet alleen koude lucht die blijft hangen bv. door aanwezigheid van sneeuw of ijs maar ook de hoogte. De meeste dalen liggen nog gewoon een paar honderd meter hoger dan het Zuid-Duitse of Italiaanse land. Er zijn maar een paar echt laaggelegen dalen als het Rhonedal, Inntal en Rheintal. Daar is het ook vaak veel zachter.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Auke83 dat zijn de betere berichten! Maar vooral voor de Zuid-Alpen en Frankrijk lijkt mij.

@Martijnt Mij hoor je niet klagen ;-)

Click. Click. Peace

@Roel Ja, dat artikel had ik ook gelezen. Dat was ik vergeten, ik gaf nagenoeg dezelfde reactie. :o
Altijd erg leerzaam al jouw (weer) artikelen. En voorspelling blijven voorspellingen, en zo heb ik van je geleerd dat er zo ontzettend veel factoren mee spelen, des te interessanter het is.
En toch wint mijn hoop op het ideale weerbericht van de werkelijkheid/onzekerheid, wat de basis is van mijn reactie(s) :P
@Marijnt Ja ik ben erg benieuwd hoe het zal lopen… Ik heb toevallig voor vroeg in het seizoen gekozen voor de Franse alpen… waar de sneeuwzekerheid toch al zo hoog is om er weinig zorgen over te maken.

@Roel Vraagje die extreme winter kan dat mss ook gelden voor Benelux ,of gaan we weer geambeteerd worden door de Noordzee

@Pieter230976 Nee net als voor de Alpen zegt een El Nino niks over de winter in de Benelux. Het kan evengoed koud worden maar dat ligt dan niet aan El Nino. Het meest waarschijnlijk is een westelijke stroming (is ons klimaat) en ja dan speelt de Noordzee ons parten.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie