Heet noch koud: kledingtips bij warmer skiweer

Rogier op 26 februari 2019· 14 reacties

Goede kleding, goede temperatuur
Goede kleding, goede temperatuur

Het zou wel eens bij de grote wintersportkledingmerken door mogen dringen dat wij, de normale wintersporters, maar zelden op vakantie gaan naar de Noordpool. Die dikke gewatteerde jassen en gevoerde broeken zijn misschien lekker in december op een gletsjer maar als je in maart in Skiwelt Wilder Kaiser - Brixental van de pistes afdaalt zul je waarschijnlijk eerder zweten dan het koud hebben. Gelukkig is er op voorjaarscondities goed te kleden. Van top tot teen!

Helm

Een veelgehoord argument tegen de wintersporthelm is dat het te warm is. Maar moderne helmen met een goed ventilatiesysteem zijn allesbehalve warm. Soms zelfs koeler dan een muts. Ook al zijn goedkopere (gekeurde) helmen qua veiligheid vaak prima, er zit een enorm kwaliteitsverschil in de ventilatiemogelijkheden van helmen. Als je vaak tijdens warmere periodes op pad gaat, check dan de ventilatieopeningen van je helm!

Er zijn genoeg helmen met voldoende ventilatie
Er zijn genoeg helmen met voldoende ventilatie

Gezicht

De zon is sterker in het voorjaar dan midwinter. Natuurlijk smeer je braaf zonnebrand, ook tijdens de koudste maanden, maar in het voorjaar is dit nog belangrijker. Gebruik een zo hoog mogelijke beschermingsfactor en smeer je meerdere keren per dag in. Denk tevens aan een goede lippencrème, ook met een goede beschermingsfactor, dus niet alleen vet. Blaren op je lippen zijn niet fijn en staan niet goed in de après-ski! (En uit ervaring kan ik je vertellen dat zon gevaarlijk is)

Smeer genoeg
Smeer genoeg

Skibril

De zon is sterk in het voorjaar. Er is minder schaduw dan in de winter. En vanaf de eerste tot de laatste lift staat de zon op de pistes. Gebruik dus skibrillen die meer licht wegfilteren. Donkere skibrillen zijn aan te raden, het liefst met een gespiegelde lens. Dit om ten eerste je ogen te beschermen tegen schadelijke uv-straling, maar ook om meer contrast en een scherpere blik te hebben. De sterke zon en de spierwitte sneeuw zorgen anders voor weinig contrast. Neem ook een zonnebril mee voor op het terras, anders zit je daar alsnog met je ogen te knijpen. Ga je zowel midwinter als in het voorjaar op wintersport dan kun je overwegen om skibrillen met verwisselbare lenzen aan te schaffen. Check onze skibrillentest hier.

Ook al is het bij wijze van spreken strandweer op de pistes, afdalen met blote armen en blote handen is niet verstandig! Voorjaarssneeuw is scherp en bij een val kun je jezelf flink openhalen. Ook ligt bij een ongeluk onderkoeling op de loer. Ski of board dus altijd met lange mouwen en handschoenen.

Thermoshirts

Terwijl het ’s middags op de voorjaarspistes best warm kan zijn, wil het ’s ochtends vaak nog goed vriezen. Dit maakt je kledingkeuze lastig, maar thermo-ondergoed biedt uitkomst. Veel mensen denken dat dit vooral van belang is op koude dagen, maar juist op warme dagen is goed, vochtregulerend sportondergoed ook belangrijk. Dit zorgt ervoor dat transpiratievocht goed wordt afgevoerd zodat je droog blijft en niet afkoelt in de lift. Vergeet die dikke pyjama-achtige onderkleding en kies voor een dunnere, strak zittende variant. Vergeet vooral ook katoen. Katoen blijft lang nat en is totaal ongeschikt als onderkleding tijdens het sporten. Kies liever voor onderkleding met merinowol erin. Deze wol is niet alleen beter in te zetten bij warm en koud weer, het blijft ook langer fris ruiken, ook als je door de warme voorjaarszon veel zweet.

Isolatielaag

De isolatielaag is de laag waarmee je in het voorjaar kunt spelen. Is het warm en ben je erg warmbloedig dan kun je met een thermoshirt plus softshell volstaan. Heb je het wat sneller koud dan kun je een dunne microfleece aantrekken. Is het die dag kouder of heb je het liever te warm dan te koud, dan kun je kiezen voor een dikkere fleece. In het voorjaar kan een heel dun donsjasje ook prettig zijn voor de koude ochtenden. Deze kun je halverwege de dag uittrekken als het warmer wordt. Door met de isolatielaag te spelen kun je jezelf aan elke situatie en temperatuur aanpassen. Deze isolatielaag vervangt de isolatie van gevoerde wintersportjassen, zodoende ben je veel flexibeler in je keuze!

Pitzips onder de armen
Pitzips onder de armen

Buitenlaag

In het voorjaar heb je dus geen dikke, gewatteerde wintersportjas nodig. Een enkele dunne laag soft- of hardshell is voldoende. Als je maar één jas mee wilt nemen en ook op de neerslagdagen de piste op gaat, is een waterdichte hardshell een aanrader. Kies wel voor een model met pitzips (ritsen onder de oksels) zodat je voor extra ventilatie kunt zorgen. Heb je de luxe om uit twee jassen te kiezen, neem dan een softshell mee voor de mooiweerdagen. Softshells zijn net als hardshells winddicht maar ademen veel beter. Dit gaat wel ten koste van de waterdichtheid. Het belangrijkste is echter dat ze de wind tegenhouden. Deze jassen hoeven echt niet dik te zijn. De isolatie wordt gedaan door de isolatielaag en niet door je jas!

Niet te warme voorjaarshandschoenen
Niet te warme voorjaarshandschoenen

Handen

Ook als het erg warm is, blijft het verstandig om handschoenen aan te trekken. Bij een val of botsing zorgen handschoenen voor bescherming tegen scherpe staalkanten en harde sneeuwkristallen. Maar dikke winterhandschoenen gaan te ver. Als de temperaturen omhooggaan, kun je kiezen voor dunne, wind doorlatende fleecehandschoenen, of winddichte softshellvarianten. Vooral in buitensportzaken vind je een ruime keuze aan deze minder warme handschoenen. Ga je meermaals per seizoen op vakantie dan kun je ook kiezen voor handschoenen met een kwalitatief goede uitneembare binnenhandschoen zodat je dit zelf kunt reguleren. Check hier onze test voor echte voorjaarshandschoenen.

Pitzips op de benen
Pitzips op de benen

Benen

Als je het snel koud hebt, kun je denken aan een 3/4 thermobroek. Langer heeft tijdens de wintersport eigenlijk nooit zin, want dan komt het onderste stuk pijp in de knel met je sokken en/of schoenen. Voor veel wintersporters is een gewone enkele (niet-gevoerde) broek voldoende in het voorjaar. Er zijn ook broeken, zeker de freeridevarianten, met ventilatieristen aan de zij- of binnenkant. Op warme aprildagen kunnen deze broeken heerlijk zijn. Denk er wel aan om deze ritsen dicht te zippen als je de poeder in duikt, anders kan het wel eens heel fris worden.

Voeten

Een goede voettemperatuur heeft meer te maken met de juiste schoenmaat dan met de dikte van de sokken. Ook midwinter raden wij dunnere sokken en goed passende schoenen aan. Wel is het in het voorjaar, wegens het harder zweten, verstandig om elke middag je schoenen goed te drogen. Anders worden je schoenen natter en zwaarder, en dat maakt het gebruik onprettiger. Om over eventuele geurtjes nog maar te zwijgen. Er zijn warmere en koelere sokken. In het voorjaar zijn het vooral de minder warme sokken die de voorkeur hebben. Check hier de test voor skisokken tijdens warme omstandigheden.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Goed artikel!
Paar aanvullingen:

Let op dat de oorflappen van je helm verwijderbaar zijn.

Ook in het voorjaar kan het bewolkt, of mistig zijn of sneeuwen. Ik zou dus eerder een goede “storm” lens(vaaak oranje) als goggle hebben, en dan een donkere sport zonnebril voor mooi weer. Door het warmere weer is met zonnig weer een goggle tegen de kou meestal niet nodig.
Anders verwisselbare of fotochromatische lenzen in de goggle.

Een dons, fleece of wollen vest is lekker warm onder de jas, maar als je de pitzips open doet koelt het veel meer dan een model met mouwen. Perfect om flink te variëren tussen koude ochtenden en bergtoppen en warme dalafdalingen.

Andersom een shirt met lange mouwen, als je het warm krijgt stroop je de mouwen van je shirt(onder je jas) op, scheelt veel in warmte!

Draag een dunne korte broek onder je shell Pants. Boardshort of “fietsbroeken” werken goed. Als je dan in de zon op een terras zit kun je zij ritsen compleet open gooien, of de shell broek zelfs helemaal uit trekken, zonder dat je meteen in je onderbroek zit.

Handschoenen:
2 paar is geen gek idee: 1 dunne voor warm weer en iets dikkers voor als het kouder is of de andere nat gezweet zijn.
Of handschoenen zoals de Hestra Army Patrol, waar de voering uit kan. Draag dan de buitenshell daarvan over een paar super dunne onderhandschoentjes voor warm weer.

Als het echt warm is dan zijn er de echte “pipe” gloves, puur voor bescherming. Mischien heb je nog iets in de la van fietsen of werkhandschoenen als je het goedkoper wil.

*bericht bewerkt door Slim op 26 feb 2019 17:10

Altijd handschoenen dragen bij het vasthouden van skies!
Van de week vroeg mijn zoon om zijn skies even vadt te houden… echt maar 2 seconden… of bloed liep behoorlijk hard uit mijn vingertop bij mijn nagelriem en wilde ook niet stoppen. Vlug naar kassa van skieverleigh gegaan voor een pleister…
Zelfs de kassière was verbaasd hoe diep en hard het bloeden.
Dus altijd handschoenen aan 👍

Papegijs

@Papegijs, ben toch benieuwd hoe jij de skis vasthoud. Zelf doe ik het altijd zonder handschoen, tenzij het echt heel koud is. Nog nooit last gehad van m'n handen.

Freeride = Life

ik heb het altijd te warm, kan ook door mijn speklaagje komen :)

in december was het heel de tijd -10 en had enkel maar een thermo shirt +jas en thermobroek+skibroek, de oorbeschermers zijn altijd van mijn helm omdat ik bijna anders niemand kan vertstaan maar mijn oren waren het enigste dat koud aanvoelde.

met zulk warm weer zou ik me kapot zweten en gewoon tshirt moeten aandoen en alle verluchting aan mijn jas moeten openzetten,

@Papegijs, ben toch benieuwd hoe jij de skis vasthoud. Zelf doe ik het altijd zonder handschoen, tenzij het echt heel koud is. Nog nooit last gehad van m'n handen.

Arnie777 op 27 feb 2019 00:53

Slijp je ze wel? ;) als skis of boards goed scherp zijn kan dat zomaar gebeuren, vaak zonder dat je het merkt.

@Papegijs, ben toch benieuwd hoe jij de skis vasthoud. Zelf doe ik het altijd zonder handschoen, tenzij het echt heel koud is. Nog nooit last gehad van m'n handen.

Arnie777 op 27 feb 2019 00:53

Slijp je ze wel? ;) als skis of boards goed scherp zijn kan dat zomaar gebeuren, vaak zonder dat je het merkt.

Tiny-M op 27 feb 2019 08:10

Ik doe dit ook, dit voorkomt dat je handschoenen direct kapot zijn,… En dit kan heel simpel, je draagt je skis niet aan de scherpe kant... Handschoenen doe ik dan pas aan als ik boven uit de gondel stap. Dit voorkomt ook koude handen. Als je direct je handschoenen aandoet heb je het nog te warm omdat je moet stappen met je skis en zo een inspanning levert. Je handen kunnen licht nat worden en dit nat koelt af tijdens de gondelrit naar boven. Eenmaal op de eerste zetellift ga je dit bij koud weer direct merken… Door mijn handschoenen pas aan te doen boven, heb ik dit nooit meer gehad.

Ritsen op de benen zijn echt ideaal! Twee weken geleden aan den lijve ondervonden met die hoge temperaturen in Oostenrijk. Kwam er alleen achter dat het wel fijn is dat ik de rits van mijn achterste been (snowboard) dicht kon doen, want daar kwam allemaal sneeuw in door de spray… :p

Nadat ik mijn vingers 2 keer serieus heb open gehaald aan mijn ski's draag ik ze nooit meer zonder handschoenen.
Leuk zicht zo, al dat bloed op die witte sneeuw.
En mijn witte skibroek.

Bla, bla, bla.

@Papegijs, ben toch benieuwd hoe jij de skis vasthoud. Zelf doe ik het altijd zonder handschoen, tenzij het echt heel koud is. Nog nooit last gehad van m'n handen.

Arnie777 op 27 feb 2019 00:53

Slijp je ze wel? ;) als skis of boards goed scherp zijn kan dat zomaar gebeuren, vaak zonder dat je het merkt.

Tiny-M op 27 feb 2019 08:10

Ligt aan meerdere factoren. Als je verkeerd slijpt of niet slijpt dan kan je je door de aanwezige bramen sneller snijden dan met een goed scherp geslepen staalkant.
Een hoek van 86-90 graden is naar mijn idee helemaal niet scherp genoeg om je aan te snijden. Een braampje (hoe klein ook) zal veel meer schade aanrichten.

Übung macht den meister!!!

Zelf draag ik van +5 tot aan -25 de zelfde kleding. Een 3/4 thermo broek met daarover een niet gevoerde broek. En een thermoshirt met meestal lange mouwen. Enkel een colletje rond de nek als het kouder is dan -20 en een thermoshirt met korte mouwen als het erg warm word. De temperatuur regel ik verder met de aanwezige ventilatie gaten in jas en broek.
Zeker als het warm weer is vind ik thermokleding erg lekker want dan plakt je jas of broek niet zo tegen je lichaam aan.

Übung macht den meister!!!

Ritsen op de benen zijn echt ideaal! Twee weken geleden aan den lijve ondervonden met die hoge temperaturen in Oostenrijk. Kwam er alleen achter dat het wel fijn is dat ik de rits van mijn achterste been (snowboard) dicht kon doen, want daar kwam allemaal sneeuw in door de spray… :p

Harm op 27 feb 2019 11:14

Luxe probleem!

Maar…wat als je bij -15 nog met met die ventilatieshizzle open skiet? Dan ben je in het voorjaar reddeloos verloren!

Vorig jaar op wintersport was het vaak een -10 oid, dan ging je ondanks je nette laagjes toch nog even een hutje in om extra op te warmen.
Dit jaar was t meer +10 tot +15 met vaak nog papperige sneeuw, ik heb nog nooit zo veel gezweet denk ik :P
Sinds afgelopen week staat een setje dunne handschoenen, een windstopper jasje en een nieuwe helm met meer ventilatiemogelijkheden hoog op mijn wensenlijstje :D

@Papegijs, ben toch benieuwd hoe jij de skis vasthoud. Zelf doe ik het altijd zonder handschoen, tenzij het echt heel koud is. Nog nooit last gehad van m'n handen.

Arnie777 op 27 feb 2019 00:53

Hand eromheen gewoon niets bijzonders… maar ze waren “vers van de pers”

Papegijs
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie