Twee nieuwe sneeuwmomenten

Roel op 22 november 2015· 15 reacties

​Gargellen in Montafon (O)
​Gargellen in Montafon (O)

Vandaag een weerbericht vanuit Sölden waar het vanmorgen in het dorp eindelijk ook wit geworden is. In Vorarlberg en vooral Zwitserland en Frankrijk lukte dat natuurlijk veel beter. Bekijk de bovenste foto uit Gargellen in Montafon maar eens.

Woensdag/donderdag weer sneeuw
Vandaag sneeuwt het vooral in het noorden van Zwitserland en Oostenrijk lichtjes door, al gaan de scherpste kantjes er wel vanaf. Koud is het wel, met zo’n -17 graden op 3000m is het goed aankleden op de gletsjer. Morgen en dinsdag valt er helemaal geen sneeuw van betekenis meer en krijgt de zon langzaam meer ruimte.

Tot woensdag, want dan begint het spelletje opnieuw. Vanuit het noordwesten zakt een nieuwe storing vanaf de Noordzee af richting Alpen en dan gaat er opnieuw in de Westalpen en daarna (in verzwakte vorm) ook Oostenrijk weer sneeuw vallen. De sneeuwgrens ligt tussen 800-1200m. Het oogt voor de Franse Alpen iets minder actief dan de storing van dit weekend maar ik reken toch op een lokale halve meter. Ik ben wat dat betreft iets pessimistischer dan ons eigen model.

null

In het weekend nieuwe kansen
Vrijdag is het wat rustiger maar in het weekend staat de volgende oceaanstoring alweer op het programma, die zich wederom op dezelfde skigebieden lijkt te richten. De details daarover moeten zich echter nog uitkristalliseren dus daarover snel meer.

De winter is in ieder geval begonnen, en het is koud genoeg voor kunstsneeuw. Vanaf nu moeten we vooral gaan duimen dat de meer oostelijke gebieden in Oostenrijk, zoals de Kitzbüheler Alpen, het Salzburgerland maar natuurlijk ook Italië wat meer gaan meepakken. Voor woensdag/donderdag is dat nog geen zekerheidje.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Wauw het lijkt wel alsof de winter is begonnen, die sneeuw op de webcam is net echt! :P
Toch geloof ik het pas als ik het met mijn ogen ogen zie en voel…die webcams kun je tegenwoordig ook niet meer vertrouwen! :D
Nog 7 weken wachten en dan knalleeeeeeh!! :D wat een genot zon bak sneeuw al en dan ook nog meer in verwachting!, het is te hopen dat december ook meer in petto heeft voor ons!

Goed nieuws dat het koud blijft, dat is het belangrijkste.
Voor de rest kan ik mij niet voorstellen dat er in die weken naar kerst geen enkele zware storing de alpenlanden gaat aandoen. ( grote dump bedoel ik natuurlijk )
Koud moet het blijven de rest komt vanzelf.

Mooi @Roel have fun! en ik duim voor het zuiden! ;)

Seriously snow addicted family!

Mooie vooruitzichten! Helaas voor Oostenrijk wat minder sneeuw. Als de temperatuur ook begin December zo koud blijft krijgen we een mooie kerst :)

Lijkt wel winter! Frankrijk heeft een mooi portie gehad en er volgt dus nog meer van de week! @Roel nog tips voor aankomend weekend?

"respect the mountains"

@Jeffrey. ook dit seizoen weer naar de Dolomieten? Ik duim met je mee. Wij gaan pas half februari dus zorgen maak ik me niet.

@Roel heb ik ergens het bericht gemist dat het ging sneeuwen vandaag in midden nederland?
Wakker worden en er na 2 minuten achterkomen dat het sneeuwt, al blijft het niet liggen, is super leuk zeker als je het de avond daarvoor alleen maar over snowboarden hebt gehad

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

@Hansvk Jazeker! Goed bevallen dit jaar! Dus we gaan weer terug. Zorgen maak ik me ook (nog) niet.

Seriously snow addicted family!

Prachtig! Mooi bericht!

Kan het dat de hoeveelheden lichtjes tegenvallen voorlopig ?
Afkoeling net te laat gekomen kennelijk : etmaalneerslag gisteren op de Feldberg 116 mm (record in 25 jaar) maar helaas slechts enkele cm sneeuw.

@ddaan het is grotendeels volgens plan verlopen. Noordelijke Franse Alpen zitten regionaal boven de meter en in Vorarlberg gaat het nu los door Lake effect snow vanaf de Bodensee.

De Feldberg had vrijdag al bijna 100mm maar toen moest de koude lucht nog binnenkomen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Als het in de dalen koud blijft kunnen al die sneeuwkanonnen vast een goede basis neerleggen.

Oeeeeh vandaag op de stubai geweest en het was flink poeder riden! Het sneeuwde overigens ook heel de dag dus daar kunnen ze in iedergeval hun lol weer op (wat ook hard nodig was). En als ik bergfex mag geloven een metertje erbij volgende week, genieten

Als ik later groot ben trouw ik met mijn board!

Ik hoop op sneeuw in Italië maar dat zie ik nog niet komen.

hoi roel! Erg leuk en spannend om je berichten over de alpen te volgen. Wij zitten telkens te kijken wanneer jullie de sneeuwhoogte van Val Thorens aanpassen want die staat vooralsnog op 0.0 en op de webcams is duidelijk te zien dat er al een halve meter is gevallen??

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie