Opnieuw sneeuw, maar het wordt zachter

Roel op 26 november 2015· 25 reacties

Eindelijk sneeuw in Bad Hofgastein, Salzburgerland
Eindelijk sneeuw in Bad Hofgastein, Salzburgerland

Eindelijk is het ook in de dalen van veel Tiroler en Salzburger skigebieden wit geworden. Dat mocht ook wel want de verschillen met het sneeuwrijkere Vorarlberg en zeker de Westalpen werden steeds groter. Helaas lijkt het erop dat komend weekend voorlopig de laatste sneeuw valt, voordat zachtere lucht de Alpen overspoelt.

Minder sneeuw dit weekend
Vandaag sneeuwt het in Oostenrijk nog een paar uurtjes door voordat ook daar de rust terugkeert. In de Franse en noordelijke Zwitserse Alpen is sinds dinsdagavond intussen 10 tot 40cm bijgevallen. Toch is het waarschijnlijk de laatste sneeuwval van betekenis voorlopig. Er zit nog wel sneeuw aan te komen dit weekend, maar de hoeveelheden vallen de laatste berekeningen duidelijk lager uit.

Geen wonder als je de weerkaarten bekijkt, want de dubbele storing die dit weekend passeert wordt als het ware weggedrukt door een opbouwend hogedrukgebied boven Zuid-Europa. Ik zie het eerste front zaterdag nog wel doorkomen met een redelijk sneeuwsignaal voor de Noordalpen, maar de storing die voor zondag op het programma staat toucheert de Noordalpen slechts waarna hij afzwaait naar het noorden. In totaal verwacht ik na vandaag nog gemiddeld 10 tot 20cm tussen het Franse Chamonix en het Oostenrijkse Salzburg, waarvan zondagmiddag een deel als regen omlaag zal komen.

null

Als indicatie, hierboven de verwachte sneeuwval voor de komende 6 dagen. De sneeuw die vandaag valt moet je hier van aftellen. Conclusie: zoveel blijft er dit weekend niet over.

Zachter en droger
Daarna is de koek voorlopig op. Een vrij zachte zuidwestelijke stroming komt op gang waarmee het een flink stuk zachter wordt. Ook komen actieve storingen voorlopig niet meer in de buurt van de Alpen. De zon doet vanaf zondag goede zaken.

Waar we nu eigenlijk alleen bang voor moeten zijn is de föhn. Maakt die volgende week een kans? In eerste instantie niet. Het zal in de nachten en ochtenden aanvankelijk gewoon door blijven vriezen. Wat daarna gebeurt is koffiedik kijken. Enkele berekeningen laten de koude lucht later in de week weer wat afzakken richting de Alpen, terwijl andere modellen een lichte föhnneiging laten zien. Even geduld hebben voor meer zekerheid.

Het beeld vanochtend bij Les Crosets, Portes du Soleil
Het beeld vanochtend bij Les Crosets, Portes du Soleil

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Hopen dat het weekend toch nog wat sneeuw brengt in de west Alpen en Oostenrijk! Ik zie het elke dag een stukje minder worden en vraag me af of er daadwerkelijk nog wat overblijft. Anderzijds de hoeveelheden die al zijn gevallen steken we maar in ons spreekwoordelijke zak! Wij vertrekken vannacht naar Tignes! #zin in!

"respect the mountains"

@Roel idd geduld is het devies te veel onzekerheidjes. @allen duimen mag net als je wens op je verlanglijst zetten!

Seriously snow addicted family!

@Thyz : veel plezier. Wij binnen 2 weekjes naar Tignes!

@Sarah dank! We gaan er van genieten en posten nog wel een update!

"respect the mountains"

Is gelukkig nog ver weg maar ben benieuwd wat zo’n fohn voor directe gevolgen zou hebben voor de sneeuwlaag. Als ik me niet vergis kan die toch behoorlijk wat hebben?

Kan nooit zo slecht worden als vorig jaar, half december gaat t los

Laten we het hopen dat het beter wordt dan vorig, nog twee weken te gaan.

Kan prima nog een groot drama worden vergis je helaas niet. Zoveel ligt er niet in Oostenrijk en als fohn doorzet ben je mooi de sjaak. Maarja, december is altijd een risico.

Niet zo pessimistisch, aub: In Zell am See gaat het seizoen morgen open :-).

Haus Gassner in Niedernsill

Volgens ik zie op de webcam van Hotel Talblick is het volle bak aan het sneeuwen…
Ze zijn trouwens met vrachtwagens sneeuw aan het rijden voor de snow mobil race aan de Reiterkogel.
Sneeuw die ze de hele zomer hebben bewaard aan de Zwofelkogel Noord baan.
Wat het kosten plaatje daar van is zou ik niet graag weten.
Nu hopen op het koufront.

Momenteel hebben wij niets te klagen over de sneeuwval in Riezlern (Kleinwalsertal). Toch vraag ik mij af wat voor een effect het zachte weer kan hebben de komende tijd. Kunnen temperaturen van 5+ graden veel uitwerking hebben op een sneeuwlaag van zo’n 40 a 50 cm?

Ik heb eigenlijk dezelfde vraag als @dorusjansen ; wat voor invloed heeft het warmere weer op de sneeuwlaag?
Wij gaan naar Val Thorens, zal de sneeuw daar te lijden hebben onder het warme weer?

@dorusjansen en Lil92
de sneeuw die nu pak weg boven de 1500meter ligt zal zich goed weten te houden ondanks de hogere temperaturen. Aangezien de zon vrij laag staat icm een laag dauwpunt zal de sneeuw niet veel te lijden hebben. Uiteraard moeten die hoge temps geen weken aanhouden maar voorlopig dus geen nood aan de man.
BTW sneeuw heeft een hoog isolerende waarde dus kan wel wat hebben.
Geen paniek!

"respect the mountains"

En Kleinwalsertal heeft volgens mij behoorlijk geïnvesteerd in besneeuwing, mooie compacte onderlaag dus.
Kanselwand/Fellhorn gaat volgende week open, leuk voor iedereen die niet kan wachten :)

null

GFS op hol geslagen of?..

DB

@Roel kom er maar in. Ik ben ook aan het wachten op het goede nieuws voor net na sinterklaas om definitief te gaan boeken voor 17-20 dec. Plaatje zit er wel veelbelovend uit of heb ik het met mijn leken ogen volledig verkeerd?

@daan6 EC gaat (nog) niet mee maar GFS komt met een interessante oplossing in de galzenbol termijn, maar ik teken ervoor! Het lijkt me niet onmogelijk overigens, maargoed dat is niets in het weer. Als alles op zijn plek valt…. Ik zeg @Roel kom er maar in ;)

null

Seriously snow addicted family!

Video weerbericht is onderweg!

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Ik zit er klaar voor!

Seriously snow addicted family!

Ook ik kijk ieder dag naar de voorspellingen, ik ben niet universitair opgeleidt, maar alle jaren blijkt dat er ong 3 dagen redelijk te voorspellen is, de lange termijn verandert continue, is nog nooit uitgekomen, zoals een wijs man eens zei, het is zoals het is

@Thyz: enige update vanuit Tignes?

@Sarah wij zijn net weer terug gekomen uit Tignes.
De condities waren gewoon uitstekend en de pistes lagen en vooral hoger op prima bij. Van de 300km aan pistes was denk ik 1 derde open maar dat is voor een short ski meer dan genoeg, vooral de gletsjers lagen en super bij. Inmiddels zijn we wel weer wat dagen verder en stijgen de temperaturen flink en uiteraard zal dat ook invloed hebben op de condities.
Al met al liggen de hoge Franse gebieden op koers en mocht je op nu op skivakantie willen gaan dan is Tignes zeker 1 van de aanraders!
Veel plezier alvast!

"respect the mountains"

Thanks @Thyz , we gaan elk jaar naar Tignes. We tellen af en hopen op nog wat sneeuw de komende week!

@Sarah Graag gedaan! Tipje nog, kies wel voor Tignes! Aan de kant van val d isere ligt minder sneeuw en de pistes zijn daar erg hard en ijzig maar zoals ik lees gaan jullie altijd naar Tignes en zal dat nu niet andere zijn

"respect the mountains"

@Thyz Wij hebben al jaren hetzelfde appartementje dat we huren in Val Claret aan de voet van de pistes dus dat komt helemaal goed!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie