Waar werkt personeel skigebieden buiten het seizoen?

Rogier op 27 november 2015· 10 reacties

null

De ene ‘domme vraag’ roept de andere op. Deze rubriek is een waar succes. En ik krijg veel leuke vragen binnen. Zo werd er gisteren onder het blog over de tijd van het prepareren gevraagd wat het personeel van skigebieden eigenlijk doet als het skigebied dicht is. Dat is een vraag met een niet echt eenduidig antwoord. Maar ik ga een poging doen. Hebben jullie nog meer vragen? Kom maar door naar rogier@wintersporters.nl dan zoek ik het antwoord uit!

Lang seizoen
Het ‘probleem’ van het winterseizoen is, is dat het een vrij lang seizoen is. Vanaf eind november/begin december tot en met april is natuurlijk best lang maar niet lang genoeg om een jaarsalaris te verdienen. Maar het is ook te lang om echt een volle andere baan er naast te hebben. Dus het personeel van skigebieden moet een andere korte baan vinden om het jaar rond te krijgen. Met enkele uitzonderingen daargelaten.

Onderhoud in de zomer
Best een groot deel van het technische personeel werkt gewoon het hele jaar door in het skigebied. Veel gebieden zijn ook 's zomers open en dus hebben ze dan ook liftbediendes nodig. En er is heel erg veel onderhoud te doen aan de skigebieden. Zoveel dat het hard werken is. Verder is de zoimer een ideale periode om deze mensen in vaste dienst hun vakantiedagen te geven. Je hebt als skigebied natuurlijk weinig zin om je personeel weken lang vrij te geven in de winter.

null

Gidsen
Best aardig wat hoog opgeleide skileraren in Oostenrijk, en skileraren in Frankrijk zijn in de zomer berggidsen. Deze zouden in de winter ook als gids kunnen werken, maar skiles geven is zeer lucratief en maakt ook dat je veel thuis kunt zijn in tegenstelling tot het traditionele gidsenwerk waar je vaak veel van huis bent. Dus ik ken aardig wat gidsen die het in de winter erg prettig vinden om ‘bochten te verkopen’.

Maar naast de echte berggidsen zijn er natuurlijk ook wandelgidsen, mountainbike gidsen en ga zo maar door. Genoeg activiteiten waarbij begeleiding nodig is in de bergen.

Seizoenswerk in de zomer
De Alpen zijn natuurlijk steeds toeristischer en er wordt relatief steeds meer geld verdient met toerisme. Dus als je in de winter in het toerisme werkt (welke functie je ook hebt in het skigebied). Dan kun je dat in de zomer ook. Er is genoeg werk te doen. Campings, berghutten, eettentjes, materiaalverhuur, bergsportwinkels en ga zo maar door, die hebben allemaal personeel nodig.

Landbouw
Het is het klassieke plaatje van bergboeren die in de winter als skileraar werken. Natuurlijk komt dit zeker voor. Redelijk wat bully-chauffeurs hebben een eigen landbouwbedrijfje. Dit werk is namelijk prima samen te doen met het winterse werk op een boederij. Maar ook in de Alpen neemt het werk op het platteland af dus steeds minder mensen zullen naast het skigebied op deze manier hun geld verdienen.

Bouw
Heel veel werknemers van skigebieden werken in de zomer in de bouw. Het maken van chalets, dakbedekking, metselaars etcetera. Best logisch want tijdens de winter ligt dit werk helemaal stil en in de zomer kan er prima gewerkt worden. Dus als de liften draaien hebben de bouwbedrijven natuurlijk veel minder mensen nodig. En als het weer goed genoeg wordt sluiten de liften ook langzaam weer. Ook veel zelfstandige aannemers werken in de winter als skileraar, om ook in de winter geld te kunnen verdienen.

Berghutten hebben het hele jaar door personeel nodig
Berghutten hebben het hele jaar door personeel nodig

Technisch werk op hoogte
​Dan is er ook zoiets als technisch werk op hoogte. Het beveiligen van wegen tegen steenslag. Het onderhouden van wind-turbines, het controleren van stuwdammen. Allemaal werk waar veel touw en takeltechnieken voor nodig zijn. Vaak vies en zeer zwaar werk. Maar ook werk waar je met relatief weinig scholing een prima salaris mee kunt verdienen. Veel jonge mannen (vaak de pisteurs) kiezen voor dit werk voordat er een vrouw en kinderen thuis zijn omdat het veel reizen is.

Maar…
Maar je kunt natuurlijk nooit generaliseren. Zo is een goede vriendin van mij skilerares en die werkt in de zomer voor het rode kruis in landen die te maken hebben met natuurrampen, daar zullen er ook niet veel van zijn. En met de duizenden mensen die in skigebieden werken zijn er ook duizenden verschillen. Eigenlijk is het gewoon de ‘gewone’ wereld.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Leuk stukje @Rogier de meeste mensen die ik gesproken heb werken inderdaad in de bouw in de zomer maanden.

Seriously snow addicted family!

Ik heb de afgelopen jaren ook 2 ski leraren gehad die in de zomer strand bedjes verkochten aan de middellandse zee (ook wel )

een slimme bijverdienste en je bent weer in een ander seizoen in het zonnetje en in een andere omgeving

Vergeet ook niet dat er zeker in drukke periodes veel buitenlandse krachten in de alpen komen werken! Vaak studenten of mensen die gewoon graag in de sneeuw zijn.

Gerelateerd aan jouw topic @Rogier is natuurlijk ook de vraag waar haalt men zijn personeel vandaan? De afgelopen jaren in Kleinwalsertal enkele goede gesprekken gehad met de hoteleigenaar. Hij vertelde het dilemma dat ze in KWT hebben rondom uitbreiding. Zo heeft de bevolking o.a. middels een referendum tegen een liftverbinding van Heuberg naar Ifen gestemd. Een belangrijke reden voor een deel van de ondernemers daarvoor is de relatief beperkte bedden capaciteit die KWT heeft en waarvoor het nu al moeilijk is om (gekwalificeerd)personeel uit de wijde regio voor te werven. Laat staan als een uitbreiding van de faciliteiten ook meer toeristen brengt. Personeel uit Oostbloklanden en/of Azië is wel een optie maar de vrees is dat men daarmee de authenticiteit van het gebied verliest.

Wie tot tien kan tellen kan de hele wereld bellen

@Peter30 In Frankrijk is het aanbod personeel ongeveer gelijk als de vraag in skigebieden. En is het niet echt een probleem. In Oostenrijk zie ik veel (volgens mij goedkooper, heb ik me laten vertellen) buitenlands personeel werken. Dat komt de concurrentie positie van locale arbeid natuurlijk niet ten goede. Dan besluit je als local toch al snel ergens anders of in een andere branche te willen gaan werken.

Click. Click. Peace

Ik heb ook een keer een seizoen in de sneeuw gewerkt.
Mensen keken dan raar op als ik vertelde dat ik in Nederland in een laboratorium werk :)

Er is ook nog een deel skileraren (vaak niet de locals) die in onze zomer de winter opzoeken in Zuid-Amerika, Oceanië en zelfs Afrika. Maar dan moet je wel behoorlijk van sneeuw en kou houden om nooit een warme stranddag mee te pakken.

to ski or not to ski, thats no question

Vorig jaar in Andorra gesproken met een zuid Amerikaanse barman die in “ons” winterseizoen hier werkte en dan gewoon terug een half jaar naar “zijn” winterseizoen ging…

Een goede vriend van ons werkt 's winters in een wintersportgebied in Oostenrijk en 's zomers als duikinstructeur op een warme bestemming. Volgens mij de ideale combinatie!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie