Strengere grenscontroles, invloed op wintersportvakanties?

-Michiel- op 29 november 2015· 33 reacties

null

Files, een begrip waar de meeste van ons een hekel aan hebben. Op dit moment is het nog lekker rustig in de Alpenlanden, maar met de vele skigebied openingen en de kerstvakantie in het vooruitzicht, begint het steeds drukker te worden op de wegen. Daarbij komt dat er op bepaalde grenzen van Oostenrijk en Italië sinds een paar maanden extra gecontroleerd wordt. Heeft dit invloed op de wintersportvakantie?

Grenscontroles
Afgelopen week reed ik van Nederland terug naar Oostenrijk. Wat mij opviel was dat er een enorme file stond bij de grensovergang van Oostenrijk naar Duitsland. Door het vluchtelingenprobleem worden de Oostenrijkse en Italiaanse grenzen sinds een paar maanden sterk gecontroleerd. Een van de grootste controles vindt plaats bij de grensovergang in de buurt van Salzburg. Hier staan gedurende de ochtend en avond spits regelmatig files van circa 1,5 á 2 uur. En laat dit nou net een van de belangrijkste toegangswegen zijn naar de provincies Salzburgerland, Karinthië en Stiermarken. In deze provincies bevinden zich veel skigebieden, waar men leeft van de toeristische branche.

Openbaar vervoer
Naast het wegverkeer lijdt ook het openbaar vervoer onder de grote vluchtelingenstroom. De lange-afstandstreinen van Duitsland naar Oostenrijk en andersom rijden niet via Salzburg. Daarnaast is er een speciale dienstregeling voor het regionale treinverkeer van Salzburg Hbf naar München Hbf. Ondanks de speciale dienstregeling vallen er nog regelmatig treinen uit. Gedurende de reis worden alle inzittende gecontroleerd. Dit gebeurt vóór aankomst in Freilassing (D), het eerste station na het passeren van de Duitse grens. Zorg er dus voor dat je een paspoort of identiteitskaart bij de hand hebt! Kijk voor vertrek even op www.oebb.at of www.dbahn.de voor de actuele reisinformatie.

null

De gevolgen voor skigebieden
Door de vele controles bij de grens in de buurt van Salzburg, zullen veel dag- en weekendgasten de skigebieden in bovengenoemde provincies vermijden en uitwijken naar de grens-skigebieden van Tirol. Een goed alternatief is het dorpje Kufstein, direct aan de grens met Duitsland. Vanaf hier zit je direct in het skigebied SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental.

Voor de weekgasten zijn de grenscontroles wellicht een minder groot probleem. Echter moeten de skigebieden in de provincies Salzburgerland, Karinthië en Stiermarken toch rekening houden met minder weekgasten, aangezien men dit jaar wellicht liever kiest voor een skigebied in de provincies Tirol en Voralberg of uitwijkt naar Zwitserland en Frankrijk. Vooralsnog valt er vrij weinig te zeggen over de wintersport drukte bij de grens, maar als we terug kijken de afgelopen vier maanden, stonden er op zaterdagen regelmatig files van 3 á 4 uur.

Alternatieve routes
Naast de snelweg zijn er ook een paar alternatieve routes om de files vanuit bovengenoemde provincies gedurende de terugreis te vermijden. Een daarvan is de grensovergang via de stad Freilassing. Hier wordt wel gecontroleerd, maar omdat de meeste mensen over de snelweg rijden, is het hier vaak minder druk. Een andere optie is via de kleine en oude grensovergang (rijksweg) bij Kleiner Walserberg. Tot op heden zijn hier de minste files geconstateerd.

Hebben de grenscontroles invloed op jullie vakantieplannen? Of nemen jullie het risico om op de terugreis een paar uur in de file te staan?

-Michiel-
houdt ons dit seizoen letterlijk van midden op de piste in Katschberg Oostenrijk op de hoogte van de sneeuwcondities.

Plaats een reactie

In Frankrijk wordt er ook duidelijk strenger gecontroleerd. Ik ben bij de grens van Montgenevre alle keren aangehouden dat ik daar afgelopen week langs ging (door zeer zwaar bewapende Police) en soms duurde het vraaggesprek best lang. Hou hier ook rekening mee tijdens het reizen naar Frankrijk. Zorg dat je paspoorten klaar liggen en nog geldig zijn.

Click. Click. Peace

Jij ziet er dan ook echt uit als een boef @Rogier
Vanuit Nederland naar Frankrijk bv. zal wel meevallen gok ik?

Mr. Slow

Heeft iemand weet van grenscontroles op de Fern- en Brennerpas?

@Bram_DC
Toen we vorige week over de Fernpas naar Sölden reden en een paar dagen later weer terug, was er geen grenswacht te zien.

Blogger, skiër, verslaafd :-)

@Quick LOL, da’s waar ;-)
Ik denk dat de grens van België na de terreuraanslagen extreem zwaar gecontroleerd werd. Maar dat zal over een paar weken ook wel afnemen.

Click. Click. Peace

Heeft iemand al ervaring met grenscontroles van Luxemburg naar Frankrijk, n.a.v. de aanslagen in Parijs? Wij gaan de week voor kerst naar Chamonix en vraag me af of we nu files kunnen verwachten aan de Franse grens i.v.m. verscherpte controles. We rijden meestal via Maastricht - Luxemburg - Metz, maar Chamonix is ook te bereiken via Duitsland - Zwitserland en dan bij Martigny richting Franse grens. Al is die route meestal drukker, met meer tunnels. Wat is deze winter slimmer?

Eric

Ik verwacht niet dat de controles aan de grenzen zomaar gaan afnemen, zeker deze van het noorden niet. Dus eentje om rekening mee te houden. Wij gaan waarschijnlijk reeds op vrijdag 25/12 in de late middag rijden (ten opzichte van andere jaren in de late avond). Net voor Arlon even checken waar de files staan en dan de optie met de minste drukte kiezen (Luxemburg in of niet) zie onderstaand stukje. @Eric1972 , wij zitten ongeveer met hetzelfde dilemma maar dan op 26/12 richting Bourg Saint Maurice.
Een route via Duitsland en zwitserland is vanuit Antwerpen niet echt een optie + 150km. Om nu op je vraag te antwoorden, als ik de actuele verkeerssituatie (Google Maps) erbij neem is er bij de meeste grote grensovergangen met Frankrijk en België of Luxemburg drukte, meer dan waarschijnlijk door een doorgedreven grenscontrole. De drukte bij deze met Frankrijk en Luxemburg is mogelijk te vermijden. In Weyler (net voorbij Arlon) de E411 verlaten en de N81 te nemen, bij de grensovergang met Frankrijk (ter hoogte Mont Saint Martin) gaat deze over in de N52, de normale route vervoeg je terug tussen Thionville en Metz. Bij de alternatieve route zal er zeer waarschijnlijk ook wel controle zijn, maar naar mijn vermoeden met minder drukte.

Toen weer vrijdag van Nederland naar tignes reden alleen bij de grens van Luxemburg naar Frankrijk aardig wat politie op de ben gezien, maar waas alleen vertoon. Werd niet gecontroleerd. Verder niets gezien.

@Eric1972 Afgelopen week heb ik de route Maastricht, Luxemburg, Metz 2 keer gereden en er was geen politie of douane te bekennen.

Ik raad aan om zaterdagen te vermijden en eventueel vrijdag avond al te vertrekken.

-Michiel-

Okee, vanuit Utrecht is dan de alternatieve route via Koblenz - Karlsruhe - Basel - Bern - Martigny naar Cham (bijna zelfde afstand) dus zeker eentje om open te houden. Over 2 weken nog maar eens opnieuw bekijken hoe de situatie is. Thanks!

Eric

Ik ben de dag na de aanslagen in Parijs (zaterdag 14 nov) vanuit België (Brussel) de Franse grens overgestoken, en een paar dagen later weer terug, en toen was er helemaal geen controle bij de grens. Ik denk dus dat het wel mee zal vallen.

Dat is bijzonder zeg. Want op Montgenevre staat zowat een hele legereenheid te controleren…

Click. Click. Peace

Wij zijn gisteren terug gekomen van de stubaier-gletscher en in de middag weinig problemen gehad bij de grens , er was 1 rijstrook afgesloten bij de grens waar ze stonden te controleren maar weinig oponthoud ervan gehad . T zal tijdens het hoogseizoen wel een stuk drukker zijn .

he-ho lets go

@rogier als je vanuit Luxemburg door Frankrijk moet, hoe erg is de controle daar? en volstaat een ID-kaart? overigens dank dat hier aandacht aan geschonken wordt, ik begon het me al af te vragen hoe het zit!

Die vraag is al beantwoord hierboven @jbracing.

inderdaad @renéwetsteijn , had helaas geen tijd om reacties te lezen.

Afgelopen week flink in de file gestaan bij de grensovergang bij Kufstein op de terugweg van een week Oostenrijk. Dus dat Is waarschijnlijk op de terugweg van vakantie gasten in het hoogseizoen ook geen heel goed plan… best angstaanjagend ook trouwens die zwaarbewapende douane…

Afgelopen weekend van NL, via Lille naar Parijs gereden. Weliswaar geen wintersportroute, maar extreem beveiligde grensovergang bij Lille. Rijksweg afgesloten en iedereen via de oude parkeerplaats. Auto voor auto en zwaar bewapende police. Het zegt niets over richting de wintersportgebieden, maar ik zou wel rekening met vertraging houden als je via Frankrijk rijdt.

Ik rij 18-12 richting Voralberg, grensovergang bij Lindau. Ik verwacht van D --> A niet teveel problemen, wellicht op de terugweg wel. We will see.

Afgelopen weekend nergens gecontroleerd, zowel van Duitslands naar Oostenrijk (Fernpass) naar Italie (Reschenpass), als de terug weg nergens controle gezien. Had eerlijk gezegd ook wel meer verwacht. Maar het is begrijpelijk dat ze meer controleren aan de kant van Salzburg :)

@Michiel of anderen,

wat met de grensovergang voor Serfaus Fiss Ladis? Ik neem aan richting Arlbergtunnel (Bregenz) en/of fernpass. Daar al iets over geweten? Ik lees in bovenstaande dat Salzburgerland probleem is en dat meesten dus skigebieden in nabijgelegen Tirol zullen opsporen. Laat Serfaus Fiss Ladis nu net in Tirol liggen… Is er als iets geweten of mensen met ervaring die daar onlangs al geweest zijn?

tnx,

@Rene,
sorry had blijkbaar jouw commentaar te vluchtig gelezen. Ok blijkbaar goed nieuws dan wat betreft de Fernpass?

Ook bij de grensovergang rond Inzell controles?

Los van het feit dat we (1) meestal sowieso niet naar Oostenrijk gaan en (2) de voorkeur geven aan de trein, zou ik mijn plannen er niet door laten beinvloeden.
Gewoon de situatie op de dag zelf in de gaten houden (doe ik toch al in relatie tot weer en verkeer) en zo nodig bepaalde routes mijden. Er gaan meer wegen naar Rome (in dit geval Tirol) en ik lig er niet wakker van om 100km om te rijden of een uur langer onderweg te zijn

Rob

@michski

Ik ben begin november ook op de Stubaier Gletscher geweest, en ook op de terugweg daarvan was er precies zoals jij zei, 1 strook open met een controle, dit was bij Kufstein. We mochten wel doorrijden, maar het leek er juist op dat wij gecontrolleerd zouden gaan worden, want wij moesten eraf en richting de parkeerplaats rijden. Dit was erg verwarrend en extra stress voor niets. Op de parkeerplaats stonden bordjes met pijlen erop met de rijrichting, dus ik bereidde me alvast voor op iets dat misschien zou komen. Maar dat kwam niet, en we werden zo weer de Autobahn op gedirigeerd…

Offtopic: Hoe was de sneeuwkwaliteit overigens? Nog steeds van goede kwaliteit, en was er inmiddels nog wat bijgevallen sinds begin november? Wij hadden toen van alles wat, pulverschnee, harde sneeuw, verijsde stukken en op sommige plekken ook buckels en onderaan bij het middenstation wat slush en steentjes. En offpiste een harde korstlaag.

Ski or Die

Ik moet vanuit Serfaus op een zondagavond terug naar het vliegveld van Salzburg. Ik weet het, achteraf geen logische keuze. Daardoor moet ik ook een stukje door Duitsland en weer daarna opnieuw Oostenrijk in. Zouden daar enorme problemen ontstaan?

Zondagochtend terug uit Hintertux ook controle bij grensovergang Kufstein. Gelukkig waren wij vroeg, stond er geen rij, en mochten we doorrijden. Later hoorden we op de radio dat er een uur vertraging was bij de grensovergang. Is wel iets waar ik rekening mee ga houden als we terug gaan met het gezinnetje na de voorjaarsvakantie. Dan kom ik uit de Vorarlberg, dus via Bregenz. Als de controles aan houden (wat ik wel verwacht) rij ik toch 's ochtends héél vroeg al weg.

Gisteren nog Belgie (Arlon) - Luxemburg - Frankrijk en terug gedaan via de welbekende route. Nergens controle gehad in beide richtingen.

Gisteren (maandagavond) controle gehad tussen Salzburg en Duitsland. Vreselijk. Meer dan een uur staan aanschuiven en dan lieten ze me gewoon door rijden. Nou ja…

Hoe is de situatie inmiddels, wij gaan naar Flachau volgende week.
Duitsland - Oostenrijk en weer terug?

Wij rijden via de grens bij Salzburg zeg maar.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie