Licht wisselvallig, zacht Alpenweer

Roel op 29 november 2015· 10 reacties

Obertauern gistermiddag (O)
Obertauern gistermiddag (O)

Vandaag doet de zachte lucht zijn intrede. Nadat het gisteren nog sneeuwde en het dat vandaag vooral in de ochtend op veel plaatsen ook nog doet, zullen we het de komende dagen het met die zachtere lucht moeten doen. Vooral de Noordalpen worden daarbij soms geschampt worden door zwakke storingen met wat neerslag en wind. Sneeuw tot in de dalen is na vandaag voorlopig passé.

Sneeuwval tot het uiterste noorden van Italië
Bovenstaande heerlijke foto komt uit Obertauern waar Laura dit weekend zit. Het markeerde de overgang van zonnig weer in de ochtend naar een sneeuwfront in de namiddag. Dit leverde op meer plaatsen sneeuw op, tot aan de meest noordelijke gebieden in Italië aan toe. Een andere blogger, Kristy, zat namelijk op de Schnalstaler Gletscher in Südtirol waar zij deze beelden maakte:

![](https://cdn.wintersport.nl/img/16x9.png )
**Zachter, met wat neerslag** Vandaag trekt een tweede front van west naar oost over de Alpen maar veel neerslag levert dat niet op. Misschien maar goed ook, want met het binnenstromen van de zachte lucht zit er ongetwijfeld wat regen tussen. De activiteit is een stuk minder dan een paar dagen geleden berekend, maar daar staat tegenover dat de langere termijn wat minder gunstig is geworden.

Bewolking en wat neerslag hangen boven de Noordalpen
Bewolking en wat neerslag hangen boven de Noordalpen

Noorden van Oostenrijk enigszins herfstachtig
De komende dagen liggen de Alpen op het grensvlak van zachte zeer zonnige condities in het zuiden, en licht wisselvallig weer in het noorden.

Maandag en dinsdag kan daardoor langs de Oostenrijks-Duitse grens wat regen blijven vallen die pas boven 1800 meter sneeuw geeft. Daarnaast moeten we de wind die ik mijn vorig video weerbericht aanhaalde niet onderschatten. De band met hogere windsnelheden lijkt inderdaad meer boven de Noordalpen te belanden waardoor het wat harder blijft waaien en het voor het gevoel wat ‘smeriger’ herfstachtiger weer zal zijn.

Zuidalpen zonnig
Ga je echter iets verder naar het zuiden, dan krijgt de zon snel de overhand. Denk aan gebieden als Sölden of het Pitztal. De verschillen in vooral Oostenrijk gaan de komende twee dagen dus groot worden. De Zuidalpen maar zeker ook de Franse Alpen hebben zelfs uitgesproken zonnig weer. De nulgradengrens gaat wel flink in stijgende lijn, vanaf woensdag vriest het pas vanaf een hoogte van 3000 meter en dan keert de zon ook in de Noordalpen helemaal terug.

Aanhoudend zacht
Een einde van het zachte vrij zonnige weer is nog niet in zicht. De stroming blijft tot en met het weekend zuidwestelijk en behoorlijk anti-winters. Duimen dus dat de winterinval van vorige week nog een vervolg gaat krijgen.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Dat klinkt als flink duimen voor de Zuidalpen…

❄️

Jammer dat zachte weer, maar een goed weerbericht Roel!
Maar 19 december naar Warth, laat het nog maar even sneeuwen…

het lijkt wel dat het weer elke keer de uiterste hoeken uitzoekt…zou eens een bitchslap aan de weergod willen geven en willen zeggen: Does normaal man verrekte mogol!! :P

Oeps @Freerider, verkeerde woord keuze, Mongol is iemand van het Mongoolse ras.
Denk dat je met dubbel oo bedoelt, is niet zo vriendelijk :( schrijf je het notabene 2x verkeerd :)

Dienten Die Alte schule

Morgen een lekker zonnetje hier in Tignes. Mij hoor je niet klagen :)

Vandaag toch de hele dag lichte tot matige sneeuwval gehad in Tignes! Veel is het allemaal niet maar zeker een cm of 5 tot 10cm.
Espace Killy licht er gewoon heel goed bij voor eind november.
Morgen en o eenogen lekker een zonnetje meepikken en een geslaagde short trip zit erop!

"respect the mountains"

Ligt

"respect the mountains"

@elly3 : denk dat die jongen de Brabantse versie uit New Kids bedoelde. Uitspraak met 1 o, bedoeld wordt 2. Nog steeds niet erg aardig. De weergoden kan je beter niet tarten ;)

We weten nu wie de schuld krijgt als het lang zacht blijft hehe.

Deze keer duim ik héél hard voor een mooie dump in de Zuid Alpen! Of het helpt? We zullen het zien op 19 dec in Solda.

Jeetje wat een slechte humor gevoel hier zeg, het was gewoon een flauwe grap over het weer wat deze week totaaaaal niet mee zit en dat vind volgens mij niemand hier leuk.
Ik “sprak” mijn zin uit als een new kid die zeggen niet netjes mongool maar mongol @Elly3
vandaar dat ik het zo typte e voor degene die zich aanstellen door gelijk die duimpjes naar beneden te geven kijk naar dat tongetje dat wil zeggen dat ik niet SERIEUS was maar dat ik gewoon graag zie dat het weer, weer normaal doet en op zijn minst richting koelere temperaturen gaat, zal het de volgende keer gewoon normaal vermelden!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie