Winter voorlopig ver weg

Roel op 01 december 2015· 52 reacties

Het dooit hard op de Steinplatte - Winklmoosalm bij Waidring
Het dooit hard op de Steinplatte - Winklmoosalm bij Waidring

Oh wat doet dit pijn voor de lage gebieden. Zag het er dit weekend in veel dalen nog lekker winters uit, anderhalve dag met dooi laat nu echter zijn sporen nu echter achter, letterlijk. En in Oostenrijk valt er ook vanochtend nog regen. Hoe lang houden we dit zachte weer?

Sauerlandse sneeuw verschwunden
Eerst kom ik even terug op die geweldige beelden van vorige week uit het Sauerland. Volop sneeuw maar ze gingen niet open, mede door het zachte weer dat eraan zat te komen. We zitten er inmiddels midden in, en er is maar één conclusie mogelijk. Het was een terechte beslissing, want na twee dagen overvloedige regenval is bijna alle sneeuw weg.

De Kappe in Winterberg zondagochtend
De Kappe in Winterberg zondagochtend

Dezelfde Kappe nu
Dezelfde Kappe nu

Dooi
Dit scenario in de light-variant maken ze nu in Oostenrijk mee. In de dalen van Tirol en Salzburg was de sneeuw al niet dik en de zachte lucht, de regen en vooral ook de harde wind blijven de sneeuw aanvreten tot op een hoogte van 2000 meter.

Pas vanmiddag wordt het, net als in de rest van de Alpen, droger en dan schakelen we over op droge dooi. De nulgradengrens stijgt richting de 3200 meter al hebben we één geluk, en dat is dat de nachten helder worden waardoor het weer kan afkoelen. In de drogere lucht gaat het weer een graadje vriezen, en heel misschien kunnen de sneeuwkanonnen weer even aan. Toch zijn de omstandigheden verre van ideaal.

Vervroegde opening
Des te opvallend is dat het Franse Avoriaz gisteren bekendmaakte dat het dit weekend vervroegd opent. Niet alle pistes gaan open maar toch opmerkelijk nieuws gezien de aanhoudend zachte vooruitzichten. Het zal deels met PR te maken hebben maar het geeft ook aan dat dit deel van de Alpen gewoon een goede seizoensstart beleeft. Daar doet een paar dagen dooi niks aan af.

Avoriaz (F)
Avoriaz (F)

Hoe gaat het verder?
Daar kan ik kort over zijn. We zijn meteorologisch terug bij af waarbij we zijn teruggekeerd naar de weersituatie van begin november. Hogedruk boven Zuid-Europa stuurt de komende dagen met een zuidwestenwind warme lucht naar de Alpen. Het blijft hierdoor nog minstens een week zacht met een nulgradengrens omstreeks 3000 meter en de zon die overuren maakt.

De andere kant van de medaille is dat die zon natuurlijk niet veel kracht meer heeft. Koude lucht die zich 's nachts in de dalen verzamelt wordt niet meer zo snel opgeruimd zodat het op de berg soms warmer is dan in het dal (inversie). De eventuele mist die dan ontstaat wordt moeilijker opgeruimd waardoor het overdag fris kan blijven. Ik geef gelijk toe dat dit slechts kleine lichtpuntjes zijn want niet elk dal gaat hier iets van merken.

Het roer moet gewoon terug om. Óf je zoekt het hoog genoeg op, want boven de 2000 meter zijn de condities voorlopig prima. Zeker in de grote Franse en Zwitserse gebieden.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Pijnlijk om te zien dat het witte goud verdwijnt als sneeuw voor de zon. Toch weten we inmiddels dat we tot zeker einde van deze maand helemaal nergens recht op hebben. (voor mij momenteel makkelijk praten vanuit het volop witte Tignes:) )

Nu maar hopen dat het weer snel weer omslaat en dat de schade in de hoger gelegen gebieden beperkt blijft.
Óf natuurlijk een dikke meter sneeuw volgende week om alles weer te compenseren :)

my subculture can kick your subcultures ass anytime 24/7

Roel, waarom uitgerekend nu een foto vanuit ‘mijn skigebied’, weliswaar de Duitse kant maar toch…

Wat een troosteloze aanblik vanochtend, echt heel triest.
Warm is nog tot oké maar regen??
Hopelijk komt er voor kerst (vanaf 11 dec.) nog een verandering met wat sneeuw maar in ieder geval kou!

We hebben inderdaad nog nergens recht op, dus geduld is een goeie zaak. De gebieden boven 2000m zitten op koers, Franse en Zwitserse gebieden zelfs meer dan dat.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel De noord Franse gebieden… Alles ten zuiden de lautaret is nog kurkdroog.

Click. Click. Peace

Met kerst naar Warth in Voralberg, ik vind het spannend… Ik ben toch bang voor dezelfde matige conditie als vorig jaar :(

@Roel goedemorgen! Ik lees net het weerbericht en het lijkt toch wel in schrill contrast te staan met de gegevens die ik uit Frankrijk zie? De 0 graden grens is inderdaad wel erg gestegen(sommige momenten boven 3000) maar ik zie 's nachts gewoon iedere dag vorst? Verder leek het alsof het weekend weer iets van de kou terugkomt?

Als ik bijvoorbeeld op de webcam en weerberichten van Les Gets kijk ziet het er toch goed uit? Het dorp zal wel sneeuwloos worden maar bovenop blijft toch wel het een en ander liggen inmiddels? Ik had stiekem de hoop dat we een 2012-13 winter tegemoet gingen qua start

We gaan volgende week skiën(do-di)hebben nog niks geboekt want we zijn met zijn tweetjes. Nu de vooruitzichten niet veel belovend zijn voor een groot gedeelte van de Alpen zitten we er aan te denken om vandaag te boeken voor saas fee in Zwitserland.
Mijn vraag aan jullie:
Nu alvast boeken of toch nog wachten?

Toch raar: voor de derde keer op rij ‘kniezen voor de kerst’, ik had gedacht (gehoopt!) dit jaar weer eens een ‘ouderwetse’ aanloop naar de winter te hebben: beetje nachtvorst, beetje sneeuw en langzamerhand ‘dauerfrost’ boven de 1000m. Maar nu lopen de temperaturen zelfs weer op!. En op de webcams is goed te zien hoe de sneeuw bij Salzburg weggevreten wordt door de regen. rest weer niets meer dan duimen en hopen op beter. Ooit komt het weer goed…

Het is nu toch wel duidelijk dat het er meer en meer begint op te lijken dat het voor de wintersport steeds moeilijker aan het worden is . De seizoenen worden steeds korter ( December is geen echte wintermaand meer en maart april is dikwijls al weer warm .
Ik zie het somber in voor de toekomst van de lagere gebieden zoals er in Oostenrijk veel zijn .
Natuurlijk zal er in de volgende jaren nog wel eens een straffe winter zijn en vrij vroeg beginnen maar de trend is duidelijk .
Zo extreem warm in December is niet meer normaal .
We zijn het klimaat aan het vernietigen.

Waarom zou je ergens “recht” op hebben? Het is het weer en dat regelt moeder natuur. Die houdt met niemand rekening ;). Meteorologisch gezien is de winter vandaag begonnen, dus winterweer zou “gewoon” moeten kunnen :). Vanaf vandaag mag er geen regen meer vallen en alleen maar sneeuw :P. Vanaf het weekend ligt het nul gradenniveau wel lager, volgens mij?! 2600

Not all who wander are lost

Voor de zwartkijkers onder ons; jaren geleden (voordat er internet was, en mijn nu getrouwde kinderen nog klein waren) op 24 december in de vooravond aangekomen in Wildschonau, in het dal alles groen. Weerberichten vanuit Vlaanderen voor Oostenrijk waren zo goed als onbestaande. Op kerstdag opgestaan, en wat was er gebeurd? Bijna 50cm verse sneeuw in het dal, dus op de Schatzberg waren de ski-condities zo goed als perfect - de kinderen hebben een reuze week gehad.
Moraal van het verhaal - nooit de moed opgeven…

@Rogier, uiteraard maar de meeste Franse gebieden liggen in het noorden :-)
@pvdh, Les Gets ligt voor Franse begrippen laag en ik zie daar weinig vorst, ook 's nachts. Zaterdag wordt het een tikkeltje frisser maar dat stelt helaas weinig voor. Ik weet niet waar je die info vandaan haalt? Tuurlijk bovenin blijft een deel van de sneeuw zeker liggen (zeker op noordhellingen) maar verder verdwijnt er wel wat.
@ccollins, ik zou nog even wachten. Er is nog plek genoeg overal om op het laatste moment te beslissen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Marpat5957 Geen sneeuw in december is echt niet raar helaas. Skigebieden willen dankzij sneeuwkanonnen steeds vroeger open. Vroeger gingen er amper skigebieden voor kerst open. We roepen dit een beetje op onszelf af, dit zogenaamde sneeuwtekort.

Zelfs in de zuidfranse alpen waar eigenlijk geen sneeuw ligt is de hoeveelheid sneeuw maar ‘iets’ onder gemiddeld. Dat zegt genoeg.

Click. Click. Peace

Bedankt voor je reactie Roel!

Ziet er niet best uit voor de seizoenstart van veel skigebieden. Wij vertrekken 11 december St. Anthon am Arlberg, kun je iets zeggen over lange termijn / sneeuw

De eventuele mist die dan ontstaat wordt moeilijker opgeruimd waardoor het overdag fris kan blijven.

Het is natuurlijk maar de vraag wat je daaraan hebt: In die mist is het zo vochtig dat je nog wel een paar graden extra vorst nodig hebt om kunstsneeuw te kunnen spuiten bv.

Goedemorgen,

Heb je enig idee hoe de situatie zal verlopen in Leysin?

Alvast bedankt voor de info.

Afgelopen nacht heeft de warme wind hier een bezoekje gebracht… in de ochtend wat regendruppels. Laat het maar weer snel koud worden!

-Michiel-

@Well en @Olivier 11 december is erg ver weg. Hoewel voor die termijn wel berekeningen worden gemaakt in de verschillende modellen, zijn die in de regel erg onzeker. Wil je berekeningen zien (dus geen voorspellingen, maar berekeningen) in een specifiek dorp of gebied, kijk dan op de pagina van het betreffende gebied, en klik op het tabje ‘weer’.
@-Michiel- waar is ‘hier’ ook alweer?

@GiGi je weet, als vaste gebruiker van wintersporters toch wel dat je op een naam kan klikken voor meer info he ;-)

Click. Click. Peace

Wow, die foto’s zien er wel heel erg triest uit. Toch nog maar een weekje wachten met boeken en goed de weerberichten en webcams in de gaten houden. 17e gaan we dus ik heb nog twee weken te gaan, beter slaat het weer snel om naar strenge diepvriestemperaturen! Let it snow, let it snow, let it snow!

@Marpat5957 leuk kijkplezier.

December is een wintermaand klopt maar wil niet zeggen dat vanaf 1 december in alle gebieden gelijk een meter sneeuw ligt, aantal jaren geleden zei men dat de laag gelegen gebieden onder de 1000 m geen sneeuw meer zal krijgen. Inmiddels weten we beter.

@Bacchus ik bedoel dit vanuit het conserveren van sneeuw. Voor het sneeuwmaken zijn heldere nachten beter en die komen er ook aan, al vraag ik mij af of het koud genoeg wordt. Het is duimen voor een omslag in de kaarten.

@michelr, geen sneeuw meer onder de 1000m is door wetenschappers nooit zo gezegd. Het is wel zo dat het winterseizoen korter wordt en de temperatuur is gestegen. Meteoschweiz kwam gisteren met dit artikel: http://www.meteoschweiz.admin.ch/home/aktuell/meteoschweiz-b…

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel, ik meen me te herinnerendat volgens mij meneer Gore zoiets gezegt had, kan het mis hebben uiteraard. Net als dat meneer Gore voorspelde dat de noordpool compleet gesmoten was in 2014.

http://www.naturalnews.com/042074_Al_Gore_global_warming_pre…

Nu nam ik Gore sowieso niet serieus, maar er wordt veel geroepen en dat maakt men bang. Realistisch gezien veranderd de aarde qua klimaat en temperatuur constant, vraag is in hoeverre ligt dit aan de mens.

Maar dat is een andere discussie.

Wat mij wel opvalt (correct me if i’m wrong) is dat we voor de zoveelste jaar een westelijke stroming hebben, een scandihoog die ons een N/NO stroming geeft heb ik nog niet gezien de afgelopen jaren en tot nu toe nu ook nog niet. Ben vrij optimistisch en denk nog steeds dat het wel weer goed komt deze winter het is namelijk nog steeds herfst, maar door de huidige hardnekkige stroming wordt ik niet vrolijk en begin een beetje pessimistisch te worden.

Het laatste kan zo omslaan zodra er een hoop sneeuw valt. :-)

Zonder dit een topic over de klimaatproblematiek te maken, maar het genoemde filmpje is net zo suggestief als de tegenpartij het wil doen geloven :)
Maar dat de opwarming van de aarde een feit is, dat is gewoon door middel van temperatuurmeting vastgesteld.
In de vraag hoe het komt, en of de curve een natuurlijk verloop heeft daar zit de meeste strijd.

Voorlopig ziet het er allemaal niet zo best uit voor mijn seizoensstart in Alpback de 13e, maargoed, we weten allemaal dat de eerste weken altijd een gokje zijn. Het gaat alleen de afgelopen jaren steeds op het randje goed :)

Inderdaad wederom triest maar het positieve is dat ik nu wel voor mezelf weet dat ik niet meer vooraf ga boeken. Jammer van de voorpret…

@ Roel: Wat betreft Les Gets: de site van Chatel (zelfde hoogte) geeft aan dat er momenteel 70 cm op de lage pistes en 120 cm op de hoge pistes ligt. Dat overleeft normaal gesproken toch wel 10 dagen zacht weer?

Wat n thumps down zeg… kerststress?

Okay @Roel ik geef het 10 dagen en dan is het maar eens afgelopen met dat gepruts ;)

Seriously snow addicted family!

@snowfreak: Ik met Kerst ook in Schrocken/Warth… Dat deel van de Alpen is wat speciaal, je hoeft je in principe geen zorgen te maken over sneeuw of skimogelijkheden. Het is er vaak net wat kouder, het pakt sneeuw van alle kanten en ook nog eens als eerste bergketen als het noord/noordwest is. En als laatste onstaat er soms boven de warmere Bodensee opeens sneeuw en dat valt dan in Voralberg neer.

En ja…ik ben nogal positief ingesteld dus daar is bovenstaand stukje ook een beetje van doordrenkt :-)

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie