Licht aan het einde van de tunnel

Roel op 03 december 2015· 25 reacties

Zonsopkomst in Ischgl (O)
Zonsopkomst in Ischgl (O)

Een volle week met zacht, zonnig weer hebben we nog voor de boeg. Daar moeten we doorheen wil het in een later stadium kouder gaan worden. En ja de eerste tekenen zijn er, maar wat de precieze uitwerking voor de Alpen gaat zijn is een groot vraagteken. Een analyse.

Wat als…?
Ik werd gisteren geïntrigeerd door het blog van Rogier over hoe het zou zijn als we eens niet zo ver vooruit konden kijken en de skigebieden nog ‘normale’ openingsdata hadden. We zouden misschien wel iets roepen in de trant van: "Het seizoen begint vroeg, al dikke sneeuw in de Franse Alpen en nu een week zon. Dat belooft veel goeds voor kerst, en iedereen zou zich zitten verlekkeren aan de webcambeelden vanuit Paradiski of Espace Killy.

Hoe anders is het nu. We weten dat Oostenrijk minder sneeuw heeft gehad dan Frankrijk en Zwitserland, Italië is zelfs helemaal groen, en dat een week met plustemperaturen van 5 tot 8 graden op 1500 meter funest kan zijn voor de lagere gebieden. We zijn in rep en roer en maken ons zorgen of er überhaupt wel sneeuw ligt met kerst.

De Alpen blakend in de zon (bron: MODIS)
De Alpen blakend in de zon (bron: MODIS)

Beter dan vorig jaar
Ik durf echter te stellen dat het hoe dan beter gaat zijn dan de eerste kerstweek vorig jaar, toen er op veel plaatsen helemaal geen sneeuw lag. Dit jaar is er boven 2000 meter op veel plaatsen gewoon te skiën zelfs zou er geen sneeuw meer bijvallen. Ik haal dat optimisme uit het feit dat:

a) het onwaarschijnlijk is dat we nog 15 dagen zulk zacht weer hebben;
b) de geplaagde Italianen meesters in kunstsneeuw zijn;
c) en er waarschijnlijk ook gewoon nog sneeuw gaat vallen.

Afkoeling
En dan kom ik bij de ontwikkelingen eind volgende week. Sommigen hadden al gezien dat het Europese model na 10 december andere kaarten liet zien. Inmiddels zijn we een paar berekeningen verder en zien we dat ook het Amerikaanse GFS een afkoeling laat zien. We gaan vooralsnog niet lager dan ‘de normaal’ maar daarmee wordt punt a) en b) al ingewilligd. De sneeuwkanonnen kunnen weer aan.

Dit is de kracht van de Italianen, perfecte pistes zonder natuursneeuw (Kronplatz)
Dit is de kracht van de Italianen, perfecte pistes zonder natuursneeuw (Kronplatz)

Dit heeft te maken met een verschuiving van de sturende lagedrukgebieden boven de noordelijke oceaan. Een technisch verhaal maar het komt erop naar dat de zuidwestelijke stroming die op Europa gericht staat opschuift naar Rusland.

Sneeuw?
Hierdoor komt bij ons de weg vrij voor een meer west- tot noordwestelijke stroming. En daarmee kan uiteindelijk ook de sneeuwkans (punt c)) gaan toenemen. Wanneer, en of dat in de Noord- of juist de Zuidalpen gaat gebeuren is niet te zeggen. Ook is dus niet bekend of de witte kunstsneeuwbanen dus straks in Oostenrijk door groene dalen gaan lopen, of nog steeds in Italië. Of misschien wel in allebei de landen niet, mochten depressies de Alpen straks gemakkelijk kunnen vinden. Dat is echt nog glazenbolwerk dus laten we ons eerst op die afkoeling richten.

Inversie
Over afkoeling gesproken. Al eerder sprak ik over een inversie die deze week onder het standvastige hogedrukgebied kan ontstaan. Die is er al, dat maakt dit plaatje uit het Franse Les Orres wel duidelijk. In die onderste laag vriest het ook overdag en kunnen de sneeuwkanonnen dus nu al aan het werk. We duimen nu voor het vervolg!

null

Bron: Maison Les Orres

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Ookal ga ik pas in februari, ik vind het super leuk en spannend om elke dag het weerbericht te lezen, keep up the good work @Roel !

Hier in de Portes du Soleil gaan van het weekend weer aardig wat pistes open in Morgins, Champèry/Les Crosettes, Avoriaz en Châtel. Die liggen er stuk voor stuk super bij. Liggen wel bijna allemaal op noordhellingen. Deze pistes zullen de komende weken geen cm smelten, daarvoor is het echt nog te koud. Avoriaz heeft een max temp van 2° in de middag voor aankomende week (=1800m).
Pistes op zuidhellingen blijven dicht en hebben het wel wat moeilijker.

Een kerst als vorig jaar zullen we echt niet snel weer meemaken, was echt een uitzondering.

Life is fun, so enjoy it

@Roel van de week plaatste je een erg troosteloze foto van winklmoos-steinplatte, las vandaag op facebook dat de oostenrijkse kant (waidring-steinplatte) vanaf 5 dec. sowieso gaat openen met 4 liften.
Had dit zelf eigenlijk niet meer verwacht naar de webcambeelden kijkende, maar de pistes beginnen nu toch wel degelijk vorm te krijgen!

En zoals je schrijft, er moet haast nog wel een omslag komen voor de 19e, gelukkig laten de modellen dit steeds vaker (in meer of mindere mate) terugkomen.

greetz, Keep up the good work!

Dank je wel weer voor het heldere bericht, Roel! Laat die afkoeling maar komen…

Over 4 weken rijden we naar La Rosière. Dubbel kans op sneeuw, is het niet aan de Franse kant dan aan de Italiaanse kant van La Thuile… Hoop dat beide voldoende sneeuw gaan krijgen. Maar gezien de ervaringen in het verleden en de hoogte waarop het gebied ligt, komt dat vast en zeker wel goed.

Superfijn om ieder geval constant op de hoogte gehouden te worden door @Roel. Keep up the good work!

@Roel, Hetgeen ik niet begrijp is dat de stroming NW is, maar dat niet duidelijk is ALS de run uitkomt of het de noord of zuid alpen betreft, je zou toch denken dat de NW stroming als eerste op de noordkant zou klappen?

Valt me dit najaar op dat er nog vrijwel geen enkele keer een “echte” genua depressie is geweest die vrachten sneeuw levert. Ondanks dat het water van de zee in het zuiden vrij warms was/is vind ik het vrij rustig. Valt dat te verklaren of is dat gewoon puur toeval?

Not all who wander are lost

Beste Roel!

Top dat je ons weer zon fijne update geeft! Maar hoe kan het toch dat er in Risoul zo veel minder sneeuw ligt? Zeker als je het vergelijkt met Les Orres. Is dit gewoon domme pech voor Risoul? Ik begin me nu toch wel een beetje zorgen te maken voor de kerst ;)

@jessehuijers, het is een globale ontwikkeling. Je weet zo ver vooruit niet waar die noordwester straks ingetekend wordt. Als hij niet op de Alpen wordt gericht maar op Frankrijk krijg je lagedrukvorming boven de Middellandse Zee en is alles voor de zuidkant van de Alpen.
@Edwin. dat is toeval, maar wel waar ik eind september voor waarschuwde toen sommigen zich al rijk rekenden: “…Ligt er boven Italië de komende maanden een stug hogedrukgebied dan is de lucht op de eerste plaats erg stabiel, maar zal de koele lucht ook nooit van zijn leven het warme zeewater kunnen bereiken. De trigger ontbreekt om zware regen- of sneeuwbuien te laten ontstaan.”
Link: https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/5444/wat-doet-de-z…

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Edwin maar als hij dan komt…

Seriously snow addicted family!

@Rick8 Deze foto is zeer tactisch genomen. En op de pistes in Les Orres ligt echt amper iets. Handig genomen foto’s van Vars lijken ook heel goed en dat is hetzelfde gebied als Risoul… Maar prijs je gelukkig Vars Risoul is ongeveer het gebied dat het beste om kan gaan kunstsneeuw hier in de buurt. En in een dump kan het helemaal goed zitten…

Click. Click. Peace

Trouwens terwijl het hoger al hard dooide stonden vanmorgen om 11:00 de sneeuwkanonnen in Pelvoux op 1000 meter nog aan, in een koude bubbel lucht!

Click. Click. Peace

Ja, dat pakt meestal vrij heftig uit met ook de nodige overstromingen. Inmiddels is de zee aldaar ook niet meer zo warm, dus dat kan enigszins schelen. Valt mij verder ook op dat het de laatste maanden bol staat van de hogedrukgebieden waar moeilijk doorheen te prikken valt en erg standvastig op 1 positie blijven hangen. Neerslag valt in een piek in een korte periode waarna er vervolgens over het algemeen weer een langere tijd redelijk hetzelfde weer is. Ik heb het dan met name over het westelijk deel van Europa. Het Zuiden heeft dat sowieso al vaker, maar “hier” was het stromingspatroon vaak aan het zwabberen/meanderen. Heden moment is die tunnel ook weer vrij lang ;)

We hadden dan wel weer eens een prima zomer, zeker in Nederland. De hoop maar vestigen op kaarten waarbij alle delen van de Alpen wat krijgen. Die zijn er wel, maar helaas wel erg ver weg en de details moeten dus nog komen. Achja, we wachten het maar af en gelukkig hebben we er ook geen invloed op :P

Not all who wander are lost

@Edwin. Ik wil een Genua depressie! Eind januari naar Piemonte… :)

@Roel, ben je bekend met de site http://www.wunderground.com ?
Ikzelf vind het een leuke site om zeer lokaal het weer te bekijken in ieder geval :)

@Rogier bedankt voor de info! Vond het al zo ontzettend raar :)

@Rogier wij zitten vanaf 12 dec een week in zell am see, denk jij, dat ze bij de smittenhohe, met hulp van de sneeuwkanonnen, de pistes goed kunnen krijgen, nu er koude weer wordt voorspelt. Wij zijn niet zo piep meer, en skien liever tussen de bomen, ipv het drukke kaprun. ( als die mogelijkheid er is).

@Edwin. inderdaad het komt zoals het komt. @Ivo- ja die ken ik, ook leuk om de verschillen in eigen land te volgen!

Straks de avondberekeningen bekijken! Ik zal hieronder nog wel een korte update plaatsen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Alke
We zijn 3 jaar achter elkaar in la chapelle geweest in de krokusvakantie (in feb weer)
voor de pre-kerstweek zitten we te azen op oostenrijk maar als ik jouw bericht lees…
Ik zag op de webcams van valdabondance dat het dal bij jullie ook nog keurig wit is! Liggen de temperaturen toch nog zo laag? Staan de kanonnen daar nog een beetje aan?

We vertrekken 19 December naar Schrocken , er zal weer veel moeten veranderen denk ik of hetzelfde liedje als vorig jaar ik hoop het niet als vorig jaar .

@Roel Puntje b) ‘de Italianen zijn meesters in kunstneeuw’ kan ik beamen, maar zoals het er op de webcams van Madonna di Campiglio uitziet zijn de waterbekkens wel leeg ondertussen. Lopen deze terug vol met het smeltwater en is het daarmee een gesloten circuit of is het nu echt gedaan met sneeuw maken?

Nou de laatste berekeningen zijn niet overtuigend. Volgende week woensdag valt er in de Noordalpen mogelijk wat sneeuw en koelt het af, maar daarna keert de hogedruk terug met meer zon. Oostenrijk lijkt zachter dan Frankrijk en Italië.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel, Dit zou even een zure appel zijn, ai…

Gelet op de termijnen, ga ik voor de positieve insteek en dat is dat na volgende week woensdag de winter blijft hangen :)
Als ik via twitter naar het laatste GFS ensemble kijk dan word ik al duizelig !

Les Orres, mooi plaatje van een bij Nederlanders nogal onbekend maar wel erg fraai gebied. Niet super groot maar erg fraai gelegen.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie