Snowboots of sportschoenen?

Rogier op 06 februari 2016· 35 reacties

null

We hebben het op wintersporters over flex, over buckels en over de thermo-vervormbare skischoenen. Want wat zijn dat mooie apparaten. Maar je brengt op wintersport ook heel wat uren door in de sneeuw, in de kou zonder dat je in je ski- of boardschoenen staat. Hebben jullie daar speciale sneeuwlaarzen voor, of staan jullie gewoon met jullie stadsschoenen of sportschoenen in de sneeuw?

Goede sneeuwlaarzen
​Zelf ben ik de trotste bezitter van een paar Sorel sneeuwlaarzen. Sneeuwlaarzen uit Canada. Warm met een goede grip in de sneeuw. Deze laarzen hebben mij al heel wat keren koude voeten gescheeld. 's Avonds door een wintersportdorpjes slenteren is opeens leuk. Net als sneeuwpoppen bouwen met mijn dochter of nichtjes en neefjes. En ook foto-shoots waarbij ik niet op de ski’s of te staan of in een bevroren waterval hoef te bungelen zijn 's winters zo een stuk aangenamer. Ik zou niet anders willen dan deze zeer hoogwaardige sneeuwlaarzen.

En gezien het grote aantal locals, liftmedewerkers en andere bergprofessionals die deze laarzen dragen ben ik niet de enige. Natuurlijk heb je de grote sterke mannen-laarzen. Maar er zijn ook de fijnere damesvarianten. Eerlijk gezegd is het prijsverschil tussen de goedkopere laarzen niet eens zo heel hoog. Zeker niet als je de kwaliteit (of het gemis ervan) van de goedkopere laarzen ziet. Ook mijn dochtertje heeft al een eigen paar, en dat is tijdens het sleeën en buiten spelen te merken. Ze vindt het langer leuk dan leeftijdsgenootjes zonder of goedkopere sneeuwlaarzen. Want ze houdt warme en droge voeten.

Een goede plek voor goede sneeuwlaarzen
Een goede plek voor goede sneeuwlaarzen

Een lang verhaal om aan te geven hoe blij ik ben met goede sneeuwlaarzen. Elke trip naar de sneeuw gaan ze mee. Maar ik zie voldoende toeristen in de dorpsstraten lopen met lage gympies, natte en koude voeten als resultaat. Dan vraag ik me af waarom dit sluitstuk van de uitrusting niet is gekocht.

Goede snowboots
Het verschil tussen goede en slechte sneeuwlaarzen is enorm in kwaliteit. Maar in prijs scheelt het soms maar enkele tientjes. Een goede sneeuwlaars moet voldoen aan een aantal zaken, ten eerste moet deze warm zijn, ten tweede waterdicht, als derde moet de pasvorm ook goed zijn en last but not least moet deze schoen een goede zool hebben zodat je niet uitglijdt. Goedkopere laarzen voldoen vaak slechts aan een van deze bovenstaande eisen, en soms aan geen een.

Wat dragen jullie na het skiën aan jullie voeten? Speciale sneeuwlaarzen? Of vinden jullie gewone sportschoenen of iets dergelijks voldoende?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

In ons gezin draagt iedereen Sorel snowboots. Nooit natte of koude voeten!! Ze zijn niet goedkoop, maar wel duurzaam en goed.

Wel eens andere snowboots gehad, maar dat was absoluut geen succes!!

Geniet van elke dag, het leven is al kort genoeg!

Ik heb begin Januari een week in Lapland gezeten (werk + vakantie). Ik heb daar gewoon heel de tijd met mijn snowboard boots rondgelopen. De enige reden dat ik dat vroeger niet deed was omdat de botten vast doen soms lang duurt, maar ik heb dit jaar gemerkt dat het niet altijd nodig is om ze vast te doen.

Mijn smalle platte voeten zijn helaas ongeschikt voor Sorels en eigenlijk alle andere sneeuwlaarzen. Dikke winterschoenen van Adidas draag ik, de schoenen zijn ook geschikt voor sneeuwschoenwandelingen, misschien moet ik me daar ook maar eens aan gaan wagen…

Volgzaam type (off-piste mits berggids).

Ik loop altijd en dus ook in de sneeuw op mijn berg/wandelschoenen. Genoeg grip. Water dicht. Warm in de winter of lekker koel in de zomer dat komt doordat ik wel voor de volledig leren versie ga.

Ook hier berg/wandelschoenen, goede grip, warm genoeg en voldoende waterdicht(Gore-tex).

Gewoon lage wandelschoenen (met flink profiel, dat dan weer wel). Wat voor volgend seizoen wellicht toch anders moet.
Tot op de laatste reis was heet veelal overdag skiën, daarna schoenen uit en naar binnen. Een enkele keer een paar meter over harde sneeuw of geveegde weg lopen was geen probleem. Volgend jaar kan onze kleine bengel (als het goed is tenminste) zelf lopen, springen en in de sneeuw duiken en tja, dan zal papa ook mee moeten de diepere sneeuw in. Dat heb ik al wel eens gedaan, maar het resultaat was veelal natte sokken en een half uurtje later helemaal gedaan met de pret.
Dus, als nog iemand een goede aanbieding van die laarzen weet, link maar! En nog beter: zijn er hier in NL ook winkels waar ze die hebben, kunt passen? Liefst in het zuidoosten van ons kikkerlandje.

Snowboard boots zitten lekker en comfortabel genoeg om rond te lopen en me te vermaken.

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

Gewone lage wandelschoenen zijn voor mij tot nu toe altijd goed genoeg geweest. Als je echt door de mulle sneeuw heen moet zal dat wellicht anders zijn, maar dat heb ik in 5 keer skiën nog niet meegemaakt.

Hier is @SPAM in het bezit van een paar Sorel snowboots maar draagt deze eigenlijk nooit. In plaats daarvan draagt hij zijn hoge goretex bergschoenen. Ik draag mijn waterdichte hoge snowboots, merk weet ik zo niet maar ze zitten heerlijk en nooit koude voeten.

Winter is coming

Werklaarzen, met stalen neus en voering.
Die zitten heerlijk en niet voor niets loopt elke bouwvakker er mee.

Kan er alleen geen auto mee rijden, de bovenkant van de laars blijft dan haken achter een randje onder het dashboard.

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Heb ik zo’n aubade aan Sorel vorig jaar ook niet gezien?!

Voor mij een paar stevige, waterdichte (berg)schoenen, waarmee ik zelfs tot de enkels in het water nog geen natte of koude voeten krijgt. De meeste goede merken hebben dit gewoon goed voor mekaar.

my subculture can kick your subcultures ass anytime 24/7

St. Moritz high tec. Deze heb ik vorige week gekocht en de laatste twee keer dat ik op een drassig en winderig voetbalveld stond heerlijk warme voetjes gehad.

Ik merkte vanochtend wel dat ze wat breed zijn wat lastig is met autorijden. Vrees dus dat ik naast mijn ski en sneeuwschoenen een ander paar schoenen aan moet doen als ik naar Oostenrijk rijd.

Teva Jordanelle. Smal, licht, klein opvouwbaar, goede grip en nooit meer koude voeten. Ik zou ze zo weer kopen.

null

Voorgaande jaren op bergschoenen en soms vansjes maar deze zomer tijdens een sluitings uitverkoop goedkoop sorels op de kop getikt dus ben benieuwd of ze goed gaan bevallen.

Ik mis hier het kopje “advertorial”?

Ook hier Sorels. Maar alleen voor het lopen in de sneeuw. Heb een paar oude Timberland bootschoenen die ik gebruik als ik naar de piste ga. Makkelijke aan en uit te trekken (ik heb al genoeg te stellen met de skischoenen ;)). En in het hotel loop ik gewoon op Italiaanse sneakers. Maar goed, daar heerst dan ook meestal een tropische temperatuur…

Ik heb aantal jaar geleden goeie Meindl bergschoenen gekocht die ik goed onderhoud. Ze voldoen zeker aan de drie; grip, warm en duurzaam!

Daarnaast nog een voordel het hele jaar door gebruik ik ze regelmatig.

Member of global cooling initiative

Sorels zijn wel aanmerkelijk warmer dan bergschoenen overigens…

Bergschoenen zijn aanmerkelijk beter dan sneakers, maar zeker als je langdurig op de sneeuw staat krijg je ook bij bergschoenen koude voeten.

Ik heb zomer en winter meindls (M1, M2) wanneer de winter Meindls niet meer voldoen zoals pas geleden in Lapland met -30 en kouder, trek ik mijn snowboard boots aan.

Bij veel sneeuw en sneeuw schuiven, mijn snowboots van de ANWB, zijn net iets smaller als de Sorel, vindt ik te breed.
Als er wat minder sneeuw ligt mijn bergschoenen van Lowe.

Dienten Die Alte schule

Zelf heb ik deze stappers.
Lekker warm en goede grip. Prijs valt me ook wel mee.

null

Übung macht den meister!!!

Voorheen gewoon casualschoenen, DC shoes. Laatste jaar berg/wandelschoenen met Gore-Tex, heerlijke schoenen. Maar ook de zwarte ecco’s gaan eigenlijk altijd wel mee.

Liefhebber van de heerlijke alpengerechten, strakke pistes en prachtige panorama's

Ik heb jaren lang hoge wandelschoenen gedragen, zomer en winter. Altijd grip en warme voeten. Maar helaas ook in de zomer te warme voeten, met allerlei nare gevolgen van dien. Ik was er dus een beetje klaar mee, en dacht, ik ga voor wat lagere schoenen, maar dan wel schoenen die nog steeds bijna net zoveel steun bieden zoals de oude. Ze zijn eind december voor het eerst mee geweest naar de wintersport, maar het enige echte voordeel is dat ze snel uit en aan te trekken zijn, want de veters hoeven niet meer achter haakjes worden vast getrokken. En toch bevallen de schoenen niet zoals ik gehoopt had. Ze waren ook nog eens gladder dan de oude. Dus in de sneeuw eigenlijk waardeloos als deze alweer wat harder wordt na enkele dagen als men er bijv. op parkeerplaatsen overheen rijdt. Bovendien heeft het vochtige weer de schoenen ook geen goed gedaan, ze zien er allesbehalve nieuw meer uit, de bovenlaag is al zo goed als versleten. Poetsen helpt niet echt meer om ze mooi te krijgen, na een uur is er al niets meer van te zien. Ik moet dus nog verder kijken naar echt goede schoenen, die wel net zolang meegaan als de oude schoenen, waar ik 3 jaar non stop op gelopen heb.
De nieuwe schoenen waren ook nog eens koud op vakantie.

Ski or Die

een setje snow boots zoiets afs @RFKANGOO heeft en bergschoenen met gore-tex van Salomon. 1 keer op gympies geweest waardeloos… Ook die verschrikkelijke Adidas slippers voor “thuis” die gaan altijd overal mee naar toe ;)

Seriously snow addicted family!

Dubarry of Lowa Bergschoenen. Kreeg ooit de tip van familie in Canada om bij extreme kou isolatiemateriaal (je weet wel dat zilverkleurige spul waar je ook je vooruit ijsvrij mee houdt) onder je gewone binnenzool te doen. Dan trekt de kou niet zo op. Moet je laars of schoen verder natuurlijk wel waterdicht zijn…

Altijd bergschoenen. We zijn net terug van twee weken Frankrijk. Flink wat pistes geknald en ook wel een paar keer gevallen tijdens het skiën, maar de lelijkste val maakte ik wandelend over straat met de sneeuwschep om de auto te gaan uitgraven. Ik viel net niet op de vlijmscherpe schep. Mijn bergschoenen met overigens nog uitstekend profiel hebben dus niet overal grip. Ik heb van die rubberzooltjes met spikes eronder, maar die zaten nog in mijn jas en de helm had ik natuurlijk ook niet op :-)

Werkschoenen van de bouw. Lekker warm en goede grip. Kost ook weinig ;)

Altijd mijn bergschoenen (Scarpa’s). Heb ook eigenlijk nooit last van koude voeten.

+1 @bram82 voor deze Sorel-advertentie…

...ski-addict...

Leren laarzen van de ANWB, kopie van een duur merk waarvan me de naam even niet te binnen wil schieten. Heerlijk warm, goede grip en waterdicht. Mocht het echt glad worden, dan knoop ik er inderdaad van die rubberen stepjes (ook van de ANWB) onder en glij ik zeker niet meer uit. Een traktatie voor je voeten na een dag op je skischoenen… :)

@roelien1976: Dubes (Dubarry) bedoel je.

Heb zelf ook Dubes liggen. Ideaal voor door de modder stappen, maar veel minder warm dan Sorels… Wel stijlvoller.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie