Zonnig in Oostenrijk, sneeuw in de rest van de Alpen.

Morris op 09 februari 2016· 26 reacties

Verse sneeuw in Vorarlberg
Verse sneeuw in Vorarlberg

Zoals aangekondigd was de maandag een mooie en zonnige dag hoewel er tegen het einde van de dag alweer hoge bewolking binnendreef vanuit het westen. De opmaat naar een nieuwe episode met sneeuw. Deze dinsdag sneeuwt het in de ochtend al intens op de grens met Zwitserland en Frankrijk en in de loop van de dag breidt deze zich uit naar de Zuidalpen. In Oostenrijk is het onder invloed van een föhn dan nog zonnig. Het is de start van de sneeuwsandwich volgt waar ik het gister en zondag al over had.

Zonnig in Sölden
Zonnig in Sölden

Zoals gezegd dus zonnig en mild aan de noordkant van de Alpen, hoewel in de loop van de middag de eerste sneeuwwolken over de Alpenhoofdkam dreigen te komen en tegen de avond sneeuwt het dan op de gletsjers van Oostenrijk. In de nacht van dinsdag naar woensdag blijft het dan sneeuwen aan de zuidkant van de Alpen en slaat de sneeuwval steeds vaker over de hoofdkam heen naar Oostenrijk. De opmaat naar sneeuw voor het noorden, want waar het woensdag alweer opklaart in de Zuid- en Westalpen, daar sneeuwt het op woensdag juist in de Noordalpen.

De donderdag wordt een mooie dag. Overal in de Alpen ligt dan verse sneeuw en met de zon erbij wordt het ronduit genieten. Maar tegen de avond dan alweer bewolking en sneeuw in de Franse Alpen, waarna het op vrijdag en in het weekend weer regelmatig sneeuwt in het westen, noordwesten en zuiden van de Alpen. Grootste vraagteken zijn de gebieden ten oosten van de Arlberg omdat de signalen voor sneeuw na donderdag hier minder krachtig zijn.

Lange termijn: nog meer sneeuw
Deze alinea heeft een beetje het karakter van koffiedik kijken, maar een blik op de kaarten van nu leert ons dat ook de volgende week veel sneeuw op de agenda heeft staan.

Nog eens samenvattend. Dinsdag:

  • Italië: toenemende sneeuwval in de loop van de dag
  • Frankrijk: sneeuwval met rap dalende sneeuwgrens richting de 800-1000 meter
  • Zwitserland: sneeuwval met rap dalende sneeuwgrens richting de 500-800 meter
  • Oostenrijk: sneeuw in de gletsjergebieden einde dag, rest start met föhn en zon

Woensdag:

  • Italië: laatste sneeuwval in de dolomieten, maar vanuit het westen opklaringen
  • Frankrijk: zonnig in de zuidalpen, lichte sneeuwval in noordalpen met af en toe wat zon
  • Zwitserland: lichte sneeuwval met af en toe wat zon
  • Oostenrijk: laatste sneeuwval in Ost-Tirol en Karinthië en lichte sneeuwval ten noorden van de Alpenhoofdkam met af en toe wat zon

Donderdag:

  • Italië: zon
  • Frankrijk: zon, met later op de dag hoge bewolking
  • Zwitserland: zon
  • Oostenrijk: zon

Na donderdag een herhaling van zetten, met veel sneeuw in het westen en zuiden. En Sauerland? Vandaag start met milde temperaturen en een mix van regen en sneeuw op de hoogste toppen.

Woensdag wordt het hier weer wit
Woensdag wordt het hier weer wit

Pas in de loop van de dag arriveert het koufront en in de nacht van dinsdag naar woensdag gaat het er echt sneeuwen. De woensdag dan de gehele dag sneeuw en op donderdag ruimte voor wat zon. Reken op 5-15 cm verse sneeuw. De donderdag wordt daarmee een hele mooie dag op vers opgefriste pistes. Daarna weer wat warmer. Van echte winter is geen sprake.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Morris
is weerman van wePowder en springt bij als onze vaste weerman Roel zelf in de sneeuw zit.

Plaats een reactie

Klinkt allemaal weer heel erg goed, gelukkig maar. Ik vind je samenvatting waarin je per land en eventueel toegespitst op welke kant van de Alpen, eigenlijk wel erg prettig om te lezen :-)
Sowieso verdienen jullie een pluim met het brengen van jullie begrijpelijk en leesbaar Alpen weerpraatje!

De foto van Sölden ziet er nu toch heel wat witter uit dan tijdens kerst toen wij er waren :-)
Weliswaar een voorjaarsgevoel maar overigens toen prima kunnen skiën. Diegenen die nu mogen of daar zijn: bofferts!

null

Atomic Redster S9 Revoshock 160 / G9 Revoshock 172 / Rossignol Hero Elite LT 176

Wij zitten momenteel in Zwitserland en het is al de hele avond/nacht en ochtend aan het regenen. Als ik het weerbericht lees zou ik liever naar huis rijden nu! Regen heb ik thuis genoeg!

@Anneke241179 het wordt in de loop van de dag kouder en dat wordt het als vanzelf sneeuw. Waar zit je precies?

May the powder be with you!

Thanks @Morris, lijkt erop dat mijn vakantie vaan Val di Fiemme toch nog goed komt. Op de berg dan he… op 1200m groen bruine weilanden…

Seriously snow addicted family!

Dan zit je volgens mij wel heel erg laag, Anneke! Al lag die vanochtend op 1400 meter ongeveer, maar zal richting de middag en avond snel dalen tot onder de 1000. Niet zo klagen met zo’n goed weerbericht ;)

Chamonix en omgeving komt nog erg veel sneeuw volgens bergfex. Vanaf ongeveer 1600 meter, gok ik: http://nl.bergfex.com/chamonix-mont-blanc/wetter/berg/…

Hou wel rekening met verhoogde kans op lawines en regelmatig veel wind:Avalanche risk is considerable (3/5). It will increase to high (4/5) above 1700 m

Not all who wander are lost

Ik zit voor het ogenblik in Zinal, Zwitserland en van verse sneeuw is hier nu (11h40) geen sprake. Er is zelfs een heel voorzichtig zonnetje. Temperatuur in het dal is 4°C, boven met moeite vriezen.

Sneeuw is in de bovenste pistes heel goed, op de onderste zou een verse laag deugd doen. De Freeride zone is niet meer leuk, teveel sporen.

Hi morris, is het zo dat het in de PDS hard gaat sneeuwen?

@willembaut, voorlopig is alles regen tot ±1800 meter (als je de webcams mag geloven). Zal in de loop van de dag sneeuw worden. Voor specifieke voorspellingen zou ik een van de dorpen op deze site opzoeken!

In Chamonix dikke regen tot op flinke hoogte (denk aan boven de 1600m); wat je op internet leest en wat realiteit is scheelt toch wel! Tot hiertoe 3 a 4 mooie poederdagen gehad helemaal boven de GrandsMontets(ik woon hier dus ik spreek voor het ganse seizoen) Let wel : MOOIE poederdagen met droge poeder en veilige condities. Voor de rest is het hier gewoon geen goed seizoen! In de media lijkt het wel of dit jaar Cham the place to be is,maar dat is dus niet waar! Er ligt geen basis,het is te warm,teveel regendagen na sneeuwval, van kunstsneeuw blazen tijdens koude dagen zijn ze hier niet gek en pistes prepareren is ook al niet hun specialiteit. Chamonix is een speeltuin tijdens echt goede winters voor wie de streek hier goed kent, maar voor de doorsnee vakantieganger die denkt hier de beste condities te vinden is dit de realiteit: druk-geen goede sneeuwkwaliteit op de voor iedereen toegankelijke pistes-als er poeder is :te vlug alles verspoord-slecht geprepareerde pistes-een dure skipas. Let wel,ik hou van Chamonix!! Maar wanneer ik families met kinderen zie sukkelen in deze omstandigheden,nou dan zijn er makkelijkere gebieden dan hier. Dit is gewoon de realiteit :)

Morris & Edwin: wij zitten in Leysin op 1400m. De condities zijn ronduit slecht hier. Ook veel wind waardoor we niet aan de andere kant geraken want ze halen elke keer de “eitjes” binnen dus iedereen met de zetel naar boven.
Boven zou er wel sneeuw vallen. Ik ben lekker binnen gebleven vandaag.
Vanavond zou het dan toch beginnen sneeuwen zeggen ze hier…
Zwitsers kunnen kwa pistes prepareren nog wat leren van de Franse.
We hebben nu elk wintersportland gedaan en Frankrijk blijft onze liefhebber.

null

de pistes in Saalbach kunnen weer wat sneeuw gebruiken!!

Wij vertrekken 19 januari naar Flachau. Ben echt heel benieuwd hoe het zal zijn en wat voor week we zullen hebben. :)

@roel ik ga 27 februari ook naar alpbach zijn de condities daar nu goed en ligt er voldoende sneeuw?

Roel is op vakantie, dus wellicht is zelf zoeken een beter idee.

Not all who wander are lost

@Desiree2 2017?

In Zinal dorp is het nu (16h) beginnen zachtjes sneeuwen. Temperatuur rond het vriespunt. Zichtbaarheid max 200m.

Was weer een mooie dag in Lofer. Veel zon maar wel warm. Einde dag in dal 13 graden. Hopelijk nog wat sneeuw vannacht.

Randy Luiten

Complete white-out nu op de cams in Serre Che, Alpe d’Huez, Montgenevre, L2A, Sestriere. Wat met wat regen begon (in O.a. L2A nog op dorpsniveau) is nu sneeuw geworden.

Wel veel liften en verbindingen dicht, dit is het weer voor bikkels (rustige piste krijg je dan cadeau). En nu zijn gebieden met hoge boomgrens zeker een pré

@mikbekers alpbach is redelijk nu. Beetje papsneeuw maar boven prima!

@mario3 uhh nee 19 februari 2016 whaha… al 2 dgn ziek thuis, hersenen werken niet meer optimaal geloof ik hahahaha

@roberthoogenboom Het was erg goed vandaag in de bossen van Serre Chevalier ;-)

null

Click. Click. Peace

Oke bedankt @skifun81

Ziet er goed uit @rogier!

Zag wel dat de verbinding met Monetier eruit ging door de wind maar dan is er altijd de bus nog.

N.B. Als local: Wanneer gaat de tabuc piste open? Heb ik tot nu toe dit seizoen nog niet gezien - zo ver ik dat bijhoud. Sneeuwgebrek kan nu niet echt meer een reden zijn, lijkt me?

Vind de weerberichten erg fijn. Ook als Roel er niet is, vind ik jouw berichten fijn om te lezen. Moet zeggen dat ik de samenvatting per land voor drie dagen erg fijn en duidelijk vind!

Dank je wel weer voor je prettige bericht.

Mooi opstaan hier in Hinterglemm!!
10cm verse sneeuw, en het sneeuwt nog steeds!!

null

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie