Vandaag zonnig, volgende week weer winters

Morris op 11 februari 2016· 14 reacties

Zillertal
Zillertal

Vandaag wordt de mooiste dag van deze week. Sinds maandag viel er in de complete Alpen zo’n 20-40 cm verse sneeuw boven de 1200-1500 meter en lokaal was dat zelfs zo’n 80 cm. Vooral gister sneeuwde het nog intens aan de noordkant van de Alpen en vandaag komt overal in de Alpen de zon erdoor.

Lofer
Lofer

Vandaag wordt dus nog mooier met de zon die er doorkomt, hoewel er vanuit het westen alweer een nieuw front met sneeuw aankomt.

Hoge druk boven de Alpen = mooi weer
Hoge druk boven de Alpen = mooi weer

Maar in de loop van de middag is er al hoge bewolking te zien in de Franse Alpen en later op de dag begint het te sneeuwen. Allereerst is het een hoogetrog die van donderdag op vrijdag passeert en wat lichte en koude sneeuw brengt in de Franse Alpen. (zie het blauwe lijntje hieronder). Maar in de loop van de vrijdag stroomt er warmere lucht de Alpen in. Een occlusie front (de paarse lijn) wordt in de loop van de vrijdag verwacht en het is deze mildere lucht vanuit het zuidwesten die het weer komend weekend bepaalt. Er staat daarbij een lichte zuidföhn aan de noordkant van de Alpen.

Eerst een trog, daarna een occlusiefront
Eerst een trog, daarna een occlusiefront

Vooral in Oostenrijk wordt het daardoor op zaterdag en zondag even wat milder. Het nulgradenniveau gaat even richting de 1400 meter, maar het blijft met uitzondering van Vorarlberg zo goed als droog. Onbestendiger is het in het westen van de Alpen. In het westen van Zwitserland, Frankrijk en Italië sneeuwt het van vrijdag op zaterdag intens en dit patroon zien we vaker komend weekend. Omdat de sneeuwgrens daarbij richting de 1000 meter of hoger gaat verwacht ik geen grote problemen onderweg van en naar de Alpen. Regen is een fenomeen dat we ook in Nederland kennen. Enkel in het westen van de Alpen kunnen de laatste kilometers wat lastiger worden, maar wie winterbanden heeft, heeft niets te vrezen. Het is een wisseldag en dan doet men er alles aan om de wegen schoon te houden.

Zuidföhn en dus milder
Zuidföhn en dus milder

Zaterdag en zondag dus sneeuw, maar met af en toe een zuidföhn ook wat milder. Na het weekend is dat voorbij. De jetstream komt ten zuiden van de Alpen te liggen de stroming wordt pal noord.

Stroming pal noord
Stroming pal noord

Pal noord betekent koude lucht en sneeuw aan de noordkant van de Alpen. Vooral op maandag en dinsdag kan er een intense noordstau opsteken met sneeuw tot diep in de dalen.

Lange termijn: weer wat warmer?
Kijken we nog verder in de toekomst (20 februari en verder) dan zien we een tendens die er op wijst dat de jetstream weer wat noordelijker komt te liggen waarbij de kans op stijgende temperaturen realistisch is. Of dat ook een stijgende sneeuwgrens betekent of juist zon is nu nog niet te zeggen. Ik ga uit van een afwisseling van zon en sneeuw bij schommelende temperaturen.

Lange termijn wordt het weer milder
Lange termijn wordt het weer milder

Nog eens samenvattend. Woensdag:

  • Italië: zon
  • Frankrijk: zon, met later op de dag hoge bewolking
  • Zwitserland: zon
  • Oostenrijk: zon

Vrijdag:

  • Italië: lichte sneeuwval in het westen
  • Frankrijk: bewolkt met regelmatig sneeuw
  • Zwitserland: lichte sneeuwval in het westen
  • Oostenrijk: zon

Zaterdag:

  • Italië: lichte sneeuwval in het westen
  • Frankrijk: bewolkt met regelmatig sneeuw boven de 1200 meter
  • Zwitserland: lichte sneeuwval in het westen boven de 700-1000 meter
  • Oostenrijk: zon en lichte föhn

Na het weekend weer koeler en noordstau. En Sauerland? Vandaag nog wat restbewolking maar het heeft er genseeuwd. Morgen zonnig en pas in het weekend weer wat sneeuw en regen. Van echte winter is deze week geen sprake, maar vanaf maandag kouder en weer wat sneeuw.

En Tsjechië werd er gister gevraagd. Wel het weekend wordt er met zuidföhn veel te mild, maar vanaf maandag is de winter er weer terug. Redelijk wat sneeuwval dan en waarschijnlijk de gehele week winters.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Morris
is weerman van wePowder en springt bij als onze vaste weerman Roel zelf in de sneeuw zit.

Plaats een reactie

Koude sneeuw? bestaat er ook warme sneeuw :) Nog even volhouden hoor met die sneeuw en dan mag 5 maart de zon aan! We volgen het op de voet, maar zo rot als met Kerst kan het al nooit meer worden volgens mij of het moet warm water gaan regenen, hahah…

@Eijsski, ja er bestaat ook warme sneeuw. Warm en koud zijn relatieve begrippen. Graden celcius en fahrenheit zijn absolute meeteenheden ;)

May the powder be with you!

oh weer wat geleerd dus, maar klinkt raar he koude sneeuw…

Helemaal eens, lekker doorsneeuwen en 5 maart zon

Wow wat een top-weer lijkt het voor ons te worden volgende week. t/m zaterdag veel sneeuw, eerste skidag vooral s’avonds wat sneeuw en vooral s’avonds en snachts sneeuw tot woensdag. Beter kan je het volgens mij niet treffen :) Hopen dat de voospelling zo blijft natuurlijk!

Hallo morris, welke hoeveelheden verwacht je bij de nordstau van maandag en dinsdag?

In Tsjechië is er flink wat bijgevallen. Sneeuw vandaag de hele dag al af en aan dus ook hier een mooi vers pak!

Dank je Eeva, dat stelt me weer gerust! Ook dank aan Morris voor de snelle reactie. Overigens zag ik de sneeuwverwachting op 41 cm staan, dat heb ik het hele seizoen nog niet gezien. Top weerbericht dus vandaag!

in Klinovec, Tsjechië vandaag ook eindelijk sneeuw. kunnen jullie ook voor deze regio, een iets uitgebreider weerbericht plaatsen?

Morris, hoe zit het met het weer in Andorra. Wij vertrekken 26 februari. Dankjewel.

@jouke en @annemie57, je kan het gebied naar keuze invullen bovenaan de site en vervolgens op weer klikken, dan krijg je een overzicht. 26 februari te ver voor een zinnige voorspelling.

@MiyukiJan: Ik vraag er hier naar omdat je dit skigebied niet op deze website geplaatst is ;)

@jouke dan kijk je toch bij het skigebied ernaast: Fichtelberg. Weersvoorspelling zal aardig overeen komen.

@MilyukiJan : nee dat klopt dus niet haha, klinovec heeft een microklimaat waardoor er daar vaak (veel) meer sneeuw licht. er zijn wel weerberichten, maar niet zo gedetailleerd als hier :)

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie