Nog een late winterinval?

Roel op 03 april 2016· 11 reacties

null

Warm en lenteachtig was het de afgelopen dagen, maar het wordt deze week een stuk wisselvalliger én kouder. Tijdelijk waarschijnlijk, maar dat voorkomt niet dat het vanaf donderdag mogelijk tot in de dalen wit wordt. Late vakantiegangers moeten rekening houden met een winterse prik!

Saharastof
Wat dit weekend opviel was het Saharastof. Boven de Alpen hing een deken van hele fijne zanddeeltjes die de zon gisteren afschermde. Het zorgde ook voor meer wolken dan de modellen voorspelden; dat zie je mooi aan de geribbelde structuren op het satellietbeeld.

Saharastof zorgde voor aparte wolkenstructuren (bron: NASA)
Saharastof zorgde voor aparte wolkenstructuren (bron: NASA)

Alleen delen van Oostenrijk hadden nog zon (rechts in beeld), maar ook daar oogde het alles behalve strakblauw. Kijk maar eens naar Werfenweng in het Salzburgerland op de foto hieronder.

Werfenweng (O)
Werfenweng (O)

Het heeft allemaal te maken met de zuidelijke hoogtestroming die behalve hele zachte lucht ook zand vanuit de Sahara aanvoerde. Ook in ons land gebeurt dat vandaag. Op plaatsen waar het heeft geregend zullen de pistes deze week daardoor geel/bruin kleuren in plaats van wit. Iets wat het smeltproces helaas wat zal versnellen omdat minder zonlicht wordt weerkaatst.

Saharastof bereikt met een zuidelijke hoogtewind Europa
Saharastof bereikt met een zuidelijke hoogtewind Europa

Sneeuw op komst
Gelukkig komt er nog sneeuw aan. Aan het begin van de week heeft vooral Frankrijk en Zwitserland last van wat neerslag, die in de zachte lucht tot op 2500 meter als regen zal vallen. Even doorbijten dus. In Oostenrijk en de Dolomieten is het droger.

Vanaf donderdag gaat het ook daar betrekken en krijgen we gevoelig kouder weer. De nulgradengrens daalt naar zo’n 1100 meter, en dat betekent dat het plaatselijk tot in de dalen gaat sneeuwen. De meeste sneeuw verwacht ik in het oostelijk Alpengebied, tussen de Dolomieten en Oostenrijk. Goed nieuws voor de gletsjerskigebieden. De Mölltaler Gletscher lag er al perfect bij maar hier kan nog een halve meter sneeuw bij komen.

Mölltaler Gletscher (O)
Mölltaler Gletscher (O)

Of er verder naar het westen ook veel sneeuw valt is onzeker. Aan het eind van de week wordt het waarschijnlijk weer een stuk zachter. Een fijne, en geleidelijk mooie, zondag.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Wat een bijzondere contrasten gaat dat opleveren! Het viel me vorige week op dat er op 1200 meter al volop vlinders vlogen en de lente er echt leek te zijn. Dat is typisch de Alpen, dat het een week later weer tot op die hoogte sneeuwen kan… ik blijf de webcams nog even volgen!

Beetje extra sneeuw kan geen kwaad, nog 3,5 weken dan mag ik voor de laatste keer dit seizoen :)

Wat een contrasten! In Nederland een lente- of eigenlijk bijna zomers gevoel vandaag en over 4 weken nog even skiën in Val Thorens tijdens de Dutchweek!

Helaas wij gaan pas 31 december naar solden maar, de weersvoorspelling blijft leuk om te lezen

@Roel , vandaag zondag aangekomen in Serfaus, 20 graden in het dal, zalig weer en blijkbaar volgens vrienden boven nog steeds goede kwaliteit. Dus even enkele dagen genieten en daarna zien we wel… Leuk voor de vele Belgen deze weer- update, zeker als je al heel de winter de app opvolgt maar als jezelf nog eens gaat, laat op het seizoen er geen update meer voorzien is. . Op naar het volgend seizoen…na deze “Belgische vakantieweek”. Prachtig werk @Roel , maar volgend jaar 1 weekje langer volhouden. :-)

Geen ski zonder après ski...

@tomlemmens Ik snap je maar het is een keuze ook gelet op het websitebezoek. Waarschijnlijk zouden de Dutchweekgangers tot eind deze maand nog wel een dagelijks weerbericht willen, maar de praktijk is ook dat diverse skigebieden al zijn gesloten. Vandaar de keuze om vanaf nu meer op ad hoc basis te gaan bloggen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel is ook leuk ipv iedere dag een nieuwe bericht nu spannend of er 1 staat ;)

Seriously snow addicted family!

@roel wat denk je voor dit weekend? Anders is een shortski misschien nog de moeite

@Fanatix, erg lastig voorspellen op dit moment. Storingen zitten dicht in de buurt dus ik zou nog niks beslissen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Dan toch maar die shortski in Les Deux alpes geboekt.

Weer lijkt goed te zitten voor vrijdag-zondag :)

Vandaag in Serfaus enorm veel mist, maar net nog goed om te skiën. Morgen in de voormiddag waarschijnlijk nog goed te doen en in de namiddag sneeuw.

Geen ski zonder après ski...
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie