Woestijn of sneeuw in de bergen?

Rogier op 07 april 2016· 20 reacties

Indrukwekkend beeld van het sneeuwvrij maken van de Col du Galibier
Indrukwekkend beeld van het sneeuwvrij maken van de Col du Galibier

Zoals Roel al aan heeft gegeven in zijn weerbericht is er erg veel saharazand met de laatste sneeuw en regenval meegekomen. Ik kan jullie uit eigen ervaringen vertellen dat dat klopt. Mijn auto’s zijn geel, mijn tuinmeubilair is geel en echt over alles ligt een oranje gelige laag stof. Dat is allemaal niet zo erg. Maar wat is veel erger vind is dat de besneeuwde bergen ook veel geler zijn. Dit zorgt er waarschijnlijk voor dat dit veel te laat begonnen seizoen ook nog eens veel vroeger gaat eindigen.

Geel laag, en wit op de hoogste toppen
Geel laag, en wit op de hoogste toppen

Natte sneeuw
Omdat de sneeuw zo vies is warmt deze veel sneller op. De sneeuw is niet meer wit en weerkaast zo veel minder licht. De sneeuw warmt sneller op en smelt sneller. Omdat de sneeuw sneller smelt neemt de concentraties stof in de toplaag van de sneeuw weer toe, immers de sneeuw smelt maar het zand blijft, waardoor de sneeuw nog viezer wordt en nog harder en sneller smelt. Dit betekent dat de sneeuw al snel slush wordt en ook sneller van de bergen zal verdwijnen.

Lawinegevaarlijke sneeuw
Lawinegevaarlijke sneeuw

Gevaarlijk
Als off-piste skiër en toerskiêr baal ik ook van deze gele sneeuw omdat deze zanderige sneeuw een prima glij-laag blijkt te zijn voor lawines. Verse sneeuw die hier op valt zal snel gaan glijden. En dat was vanmorgen in de bergen te zien. Op elke helling van maar een klein beetje steilte lagen flinke lawines.

...
...

Glijdt slecht
Verder is deze zanderige sneeuw een zeer matige sneeuw om lekker op te skiën. De sneeuw glijdt slecht. De snelheid van de sneeuw is nogal ongelijkmatig. Het ene moment glijdt het prima een paar seconde daarna lijk je wel stil te staan.

De hoogste toppen, hier goed boven de 3000, zijn wel mooi wit
De hoogste toppen, hier goed boven de 3000, zijn wel mooi wit

Niet mooi
Verder is deze gele sneeuw ook gewoon niet mooi. Mijn motivatie om de ski’s te pakken is duidelijk minder bij het zien van deze gele sneeuw dan bij mooi glinsterende sneeuw.

We hebben wel plannetjes erg hoog in de bergen
We hebben wel plannetjes erg hoog in de bergen

Plannen
Zoals vele trouwe lezers van wintersporters weten sta ik in het voorjaar nog heel veel op de ski’s. Dit jaar was dat ook mijn plan. De vraag is nu welke hellingen ik nog kan skiën waar de sneeuw goed en veilig is. En waar de lawines de hellingen ook nog niet verpest hebben. Ik heb nog wel wat plannetjes in mijn hoofd, maar als er niet snel wat verse sneeuw valt dan lijkt dit een heel kort seizoen te blijven…

Niet iedereen baalt ervan dat de winter is afgelopen
Niet iedereen baalt ervan dat de winter is afgelopen

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

"De sneeuw is niet meer wit en weerkaast zo veel minder ligt. "

oeps… snel aangepast

Click. Click. Peace

Het sneller smelten is nooit een welkome zaak, maar zeker dit seizoen niet. Het is al erg krap aan in veel gebieden en het is maar de vraag of het seizoenseinde gehaald kan worden. Ook voor de zomerski-gletschers is het een leidensweg. De Kitzsteinhorn lag er al niet best bij en kan wel eens een heel kort zomerseizoen tegemoet gaan.

Verder de glij-eigenschappen van de saharasneeuw vandaag eens getest. Je kon inderdaad beter op de omgewoelde (zeer hobbelige) pistes blijven dan ernaast in de egale laag gele firn. Man, dat was net schuurpapier. En na vol afgeremd te zijn, het oppervlak geminimaliseerd te hebben door meer gewicht achterop te plaatsen, pakte ik een glad stuk mee. Je raad het al: Boem, daar lag ik.

@Bennie, het vallen lijkt mij tot daar aan toe, die gele sahara troep vernielt je hele kleding, al helemaal als je witte vlakken of een compleet witte jas/broek hebt. toch??

Daarom ga ik ook niet aan de witte ski/sportkleding ;)

“De sneeuw is niet meer wit en weerkaast zo veel minder licht”

@Rogier,

Wie kaast moet de bal verwagten.

Ik ben een paar weken geleden alweer op mijn racefiets gestapt :-)

When life gets too complicated.... SKI

Hm, dat is dan weer een heel andere definitie van ‘gele sneeuw’…
Ontzettend balen voor diegenen die nu juist nog buiten de piste wilden genieten. Lijkt me met dat glijden of juist ineens stilstaan ook gevaarlijk voor blessures…

@ViolaB zeker erg gevaarlijke sneeuw voor kniebanden.
@Alex ze maken de Galibier al voor je schoon. Wij hebben vanmiddag dan ook heerlijk gefietst…

Click. Click. Peace

Er valt ongetwijfeld nog wel een keer nieuwe sneeuw bij :)

Not all who wander are lost

Afgelopen week in Saas Fee ook veel zand. Dag erna waren alle liften dicht o.a in verband met vergroot lawinegevaar. Moest dagje eerder naar huis.

Gewoon de racer weer onder 't vet vandaan halen Rogier. Nog even en de grote cols gaan weer open…

Voorzitter Nederlandse Vereniging Brakke Skiliften

Mooi beeld van de Galibier! Daar heb ik geleerd dat sterven en genieten kan samen gaan.

@Rogier Dit jaar helaas geen La France pour moi :-( Kinderen worden groot en daarom geen familie camping meer. Wordt dit jaar paar dagen Limburg en mogelijk Ardennen of Eifel.

When life gets too complicated.... SKI

Ik heb het vorige week al gemerkt , ik was blij dat het zand er pas lag op mijn voorlaatste dag. Het skiet alles behalve aangenaam! Het is zelf gevaarlijk om op hoge snelheid te skiën. Mijn techniek is misschien geen 100℅, maar volgens mij lag het dus niet aan mij… Pistes die ik de dagen voorheen ’ afknalde’, gingen met het zand van geen kanten, ik kwam beneden maar ik genoot zeker en vast niet zoals de dag ervoor …

Sneeuw is gewoon mijn obsessie.

Enige oplossing is van kant naar kant gaan, lange of korte bochten maakt weinig uit.

Maar je kanten hebben veel minder last van het afremmen dan dat je gewoon met je skis plat op de piste naar beneden gaat.

Glij blij door die brei :-)

Klopt volledig Coldfeet ik heb het ook zo ervaren, maar toch… soms moet je wel eens plat op je ski’s gaan… ( al is het om de bovenbenen even rust te gunnen haha :D)

Sneeuw is gewoon mijn obsessie.

Het zand was inderdaad raar skiën vorige vrijdag. Dag ervoor was bijna het hele gebied gesloten door de wind, 's avonds regen en dan de volgende ochtend een zandbak. Moet wel zeggen dat ik het een unieke ervaring vond met die roze bergen, en eigenlijk nog zo lelijk niet.
De auto die is momenteel nog steeds wat zanderig in de hoekjes…

Bij ons hetzelfde, gewoon goed naar achterleunen of je stond stil en dat zelfs op rood!
Naast de piste was het helemaal niet te doen, leek wel diepsneeuw zo zacht!

Afgelopen week in Les 2 Alpes ook veel last van gehad. Zoals gezegd met het snowboard op vlakkere stukken puur op de kanten gaan anders viel je gewoon stil. Papsneeuw was voor ons geen probleem maar voor vele skiërs wel waardoor zuidelijke hellingen en dalafdalingen veelal leeg waren maar elke snowboarder met een lach zien beneden komen

Like tourists huffing and puffing to reach the top, while we forgot the view on the way up !
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie