April-poeder! Heerlijke-poeder!

Rogier op 10 april 2016· 15 reacties

Geweldige sneeuw ook in april!
Geweldige sneeuw ook in april!

Het seizoen afgelopen na de voorjaarsvakantie? Echt niet! Zoals ik regelmatig zeg heb ik mijn mooiste afdalingen in april en soms zelfs in mei. Zelfs in dit gecompliceerde seizoen blijkt April met cadeautjes te komen. Gisteren vonden wij namelijk heerlijke poeder hoog in de Queyras! Wel op toerski’s want de skigebieden zijn hier al dicht! Maar het bewijs is er, de poeder valt ook nu nog. En vaak zijn de allersteilste couloirs nu in perfecte condities!

Motivatie
Er was wat motivatie voor nodig want toen mijn wekker gisterenochtend om 6:00 piepte hoorde ik de regendruppels op het dak van ons huisje vallen. Maar de weerkaarten van onze website gaven aan dat de wolken zouden wegtrekken en dat zelfs een zonnetje mogelijk zou zijn. Dus we stapten vol goede moed in de auto, want ik vertrouw deze weerkaarten na een paar winters volop. Af en toe scheurden de wolken al open en het leek wel winter. Vanaf 1800 meter was alles wit en de de lariksen hadden hun winterse kleed weer aangetrokken.

Er was wel motivatie nodig
Er was wel motivatie nodig

null

Onder de wolken
Op de grens van Italië en Frankrijk in de Queyras, had het het meest gesneeuwd daar sneeuwde het zelfs nog een beetje toen wij aankwamen. Op de steile bergweg van de Col Agnel velden wij met onze toerski’s omhoog. Onder dichte wolken en de sneeuwvlokjes vielen nog naar beneden. Maar steeds vaker kwamen er zonnestralen door de wolken heen.

Veel saharazand-sneeuw lawines
Veel saharazand-sneeuw lawines

Maar genoeg ruimte voor ons
Maar genoeg ruimte voor ons

10-20 cm verse sneeuw
Door 10-20 cm verse sneeuw klommen we omhoog naar een steil couloir op een berg die de Sagnes Longues heet. Helaas heeft het warme weer en de sahara-sneeuw voor veel lawines gezorgd, ook ons couloir was niet bespaard gebleven, maar naast deze grote lawinebollen was de sneeuw perfect. Een heerlijk laagje poeder. Vol motivatie klommen we omhoog. De helling werd steiler en steiler.

In het couloir
In het couloir

Het couloir is recht boven ons!
Het couloir is recht boven ons!

Steiler dus te voet verder
Steiler dus te voet verder

null

Het blijft zwaar zo'n couloir omhoog klimmen
Het blijft zwaar zo'n couloir omhoog klimmen

Slagroomsoes
Eenmaal helemaal boven, na een lange zeer steile passage, kwamen we op de topgraat uit. Deze zat vol met overhangende sneeuwluifels. Net een grote slagroomtaart! Geweldig mooi. En het was koud genoeg dat deze soms instabiele sneeuw accumulaties geen grote dreiging vormden.

null

Een slagroomsoes boven ons hoofd
Een slagroomsoes boven ons hoofd

Moeilijke afdaling
De eerste tientallen meters meter waren erg steil en smal. De rotsen waren nergens ver weg. Ook hadden we weinig illusies hoe een val zou aflopen, dus zeer voorzichtig daalden we af. Eenmaal ietsjes lager bleef de steilte maar de sneeuw werd beter en het couloir breder. Grotere bochten met meer vertrouwen maakte het heerlijk skiën. Eenmaal beneden trok de hemel weer dicht. Precies het couloir in de zon! Perfect uitgemeten!

Steil, moeilijk en steeds smaller
Steil, moeilijk en steeds smaller

Sandra kijkt terug naar de moeilijkste passage
Sandra kijkt terug naar de moeilijkste passage

Maar iets lager konden de remmen losser
Maar iets lager konden de remmen losser

en losser
en losser

Heerlijke skiën na de spannende passages
Heerlijke skiën na de spannende passages

Genieten tot helemaal beneden
Genieten tot helemaal beneden

In perfecte sneeuw
In perfecte sneeuw

Puur geluk! Ons couloir is het couloir recht boven de lawine
Puur geluk! Ons couloir is het couloir recht boven de lawine

Ik weet één ding heel zeker, het seizoen is voor mij nog lang niet afgelopen!

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Ziet er top uit Rogier…
Ik ben afgelopen week in Tignes geweest,na alle mooie verhalen over voorjaars skieen.
ik moet zeggen mij viel het ontzettend tegen,zowel naast als op de piste vond ik de sneeuw niet top meer.Ook het weer speelde niet mee afgelopen week,veel mist,te warme temperaturen,regen,sneeuw,en veel wind op de top.
Overal kleine lawine’s en de sneeuw op de piste van zeer matige kwaliteit.
Eigenlijk kon je lekker skieen van 2800m tot 2300m,dus er bleef niet veel over.
Wordt dit alleen een klaag verhaal…nee dat niet want,voor het eerst hebben we een catered chalet ervaren en dat was een top ervaring.
Met 20 vreemde mensen in een knus chalet,beviel ons zeer goed,ff een keer buiten de comfortzone,andere verhalen etc…top.
1 Mooie dag met een volle zon maakte veel goed,maar in het vervolg doen we zo’n extra midweekje,een week of 3 eerder in het seizoen.

En sorry Rogier,jou aangeraden Fondue Factory daar zijn we niet aan toe gekomen,maar we gaan zeker eens terug. Prachtig gebied dat Espace Killy.

www.wausclothing.com THE BRAND FOR BOARDERS

@Skiklojo Het probleem is dat je vorige week echt een hele slechte week hebt gehad qua weer. Zo’n regenweek kun je ook in december hebben. Het was vorige week de eerste week dat ik (tot zaterdag) geen dag heb geskied sinds er sneeuw ligt in de Franse Alpen. Dat zegt genoeg denk ik. En dat saharazand maakte het nog erger.

Click. Click. Peace

Nou, die slechte condities waren ook nog eens redelijk lokaal. Dit waren de verlaten, perfecte pistes in Val di Gardena!:

null

Vriend van mij is vorige week in Andorra geweest, halve meter vers daar! Wel was de poedersneeuw zwaar doordat de temperaturen hoger zijn nu… Verkeerde afslag zorgde nog voor een paar uur klauteren door de zware sneeuw ;)

Ziet er heerlijk uit! @Rogier In de tweede week van mei zit ik in het Zillertal, hier wil ik nog een paar dagen meepakken op de Hintertuxer Gletscher ;-) Ik zoek al een tijdje naar een jaargemiddelde van de sneeuwhoogten in mei. Weet jij waar ik dat kan vinden? Ben erg benieuwd naar de kwaliteit sneeuw en kijk er natuurlijk erg naar uit :-)

@Beutos. Sneeuwhistorie per seizoen voor Hintertuxer Gletscher is hier te vinden: https://www.sneeuwhoogte.nl/wintersport/oostenrijk/tirol/zil…

...ski-addict...

@maik100 bedankt voor je reactie, maar ik zie daar niet de hoogtes van na mei (of ligt dat misschien aan mijn gsm)? Ik zal morgen even kijken op mijn computer!

Misschien heeft @Roel een antwoord?

Click. Click. Peace

Waaaaaaaaauuuwwww!!!

@Beutos in mei kun je nog prima uit de voeten op de Hintertuxer Gletscher. Niet zelden worden op die hoogte in april de grootste sneeuwhoeveelheden gemeten! Misschien kun je nog zelfs tot aan de Sommerberg afdalen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

met een beetje geluk kun je nog hele mooie sneeuw en omstandigheden hebben in de voorjaarsperiode… Je moet gewoon hoog genoeg gaan skiën. Dan zit je meestal wel goed afhankelijk van temperatuur, welk tijdstip je gaat en de hoeveelheid zon die schijnt.

@Beutos. Neem een eerder winterseizoen, vul de maand mei in et voila! ;-)

...ski-addict...

Zeer mooie reportage!

@Roel @Carla46 @maik100 Allemaal bedankt!! Het zou mooi zijn om tot de Sommerberg te kunnen skiën ;-) We gaan het zien, ik plaats dan wel even een update!

Heel gaaf! En echt nog winters!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie