Aprilse grillen: halve meter sneeuw in de Alpen

Roel op 18 april 2016· 24 reacties

Hochkrimml, Zillertal Arena
Hochkrimml, Zillertal Arena

“April doet wat hij wil” is een bekend gezegde. Ook dit jaar gaat dit op nadat er afgelopen 24 uur tot meer dan een halve meter sneeuw is gevallen. Op het meetpunt Taminatal Wildsee op 2460 meter in het Zwitserse Graubünden is in een dag tijd 57 centimeter sneeuw gevallen. Aan het eind van de week komt er een nieuwe kou-opstoot met mogelijk nog meer sneeuw.

Als het in de Benelux hagelt is dat traditioneel een teken om mijn aandacht naar de Alpen te verschuiven. Afgelopen weekend was dat het geval en nu we vanochtend de webcams bekijken is het ronduit genieten voor de wintersportliefhebber! Een vers pak sneeuw, op 2000 meter op veel plaatsen 30 tot 40 centimeter, en enkele uitschieters van meer dan 50 centimeter, ligt er nu in de Alpen.

Winterwonderland in Lenzerheide, Zwitserland
Winterwonderland in Lenzerheide, Zwitserland

Ook dikke sneeuw op de Pitztaler Gletscher (O)
Ook dikke sneeuw op de Pitztaler Gletscher (O)

Sneeuwgrens
Opmerkelijk is verder de lage sneeuwgrens. Die ligt vandaag zo rond 1000 tot 1300 meter, vanochtend sneeuwde het plaatselijk op 800 meter. De oorzaak is een inval van koude zeelucht uit Noord-Europa. Ter indicatie, zaterdag lag Oostenrijk nog in de warme lucht met op veel plaatsen meer 20 graden.

Dit soort schommelingen zijn niet zeldzaam in het voorjaar. April is een echte overgangsmaand met de ene keer zomerse temperaturen, en een dag later sneeuw tot in de dalen.

Zelfs in Gstaad op 1050m sneeuwde het vanochtend
Zelfs in Gstaad op 1050m sneeuwde het vanochtend

Zondag weer sneeuw?
De komende dagen zitten we nog steeds in die achtbaan. Woensdag en donderdag wordt het 20 graden en zondag trekt waarschijnlijk een nieuwe bel met ijskoude lucht binnen. Dan dus wellicht opnieuw sneeuw tot in de dalen, mogelijk zelfs veel sneeuw. De winter is nog niet helemaal voorbij, en dat is mooi voor een aantal seizoensafsluitingen!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Lekker hoor, ook ik kan de winter nog niet helemaal loslaten! ;)

Seriously snow addicted family!

En laat nou net dit weekend veel skigebieden het seizoen afgeloten hebben…

Zijn er gebieden die bij onverwacht veel sneeuwval alsnog een dagje open doen?

Oooooh, ik zit hier te kwijlen, wat een prachtplaatjes!!

En nu net als de Meivakantie eraan komt en we besloten hadden om toch maar niet nog een keertje te gaan… baaaluh :-(

...ski-addict...

Ik wil nog een keertje… :(

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.

@Arnh dat sluit ik niet uit en is al eerder gebeurd, maar dat zullen ze eerder in een weekend doen. Nu is de timing niet goed, dat wil zeggen de sneeuw komt er niet in voor zondag (en de sneeuw van vandaag smelt grotendeels weg).

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Heerlijk! Vooral mooi voor de gletschers die dat wel kunnen gebruiken met de dooi in de zomer.

Hier in Tignes vannacht 20 tot 25cm gevallen op de toppen, in de dorpen (1800-2200m) zo’n 5cm. Nu in de namiddag is het opnieuw beginnen sneeuwen en dit zorgt nu om 5u opnieuw al voor 5 tal cm op de hogere toppen. In de dorpen was de grond nog te warm door de zo’n die doorbrak rond de middag maar het koelt opnieuw af en sneeuw stilaan liggen.

Like tourists huffing and puffing to reach the top, while we forgot the view on the way up !

Hier in ischgl komt t ook al sinds 17 u met bakken uit de lucht. Blijft in dorp helaas niet liggen

wow, wat leuk dat er nog zo´n mooi weerbericht is gepost!!! Ik zou zo willen vluchten voor de pollen hier en lekker naar de sneeuw (gletschers) willen gaan skiën!

Laat nog maar even vallen in ischgl :)

In Engadin in 48 uur 1 meter sneeuw gevallen op 2700m, http://www.slf.ch/fragment/chart.html?station=LAG2&type=…

#wintersport verslaafd

Ik zag zelfs witte pleinen in Schruns, dat ergens rond de 600 meter hoog ligt… bizar! Zal wel snel weg zijn ook, maar toch…

Vanaf zondag kon het weleens helemaal bar en boos worden. Veel sneeuw tot in de diepste dalen. Heftige kaarten voor april!

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Zelfs voor winterberg verwachten ze een cm of 20 aan sneeuw zag ik…

Born to Ride

Woop woop! Laat maar vallen! Als dit zo doorgaat, straks met onze neuzen in verse poeder :D

De dutchweek in val thorens is gered , sneeuw genoeg

Dutchweek winterberg!

Wat een mooie plaatjes weer, ik heb meteen alweer zin, maar moet nog een paar weekjes wachten, wetende dat dit pak sneeuw wat er nu en zondag valt meehelpt om de sneeuwlaag in Hintertux in goede conditie te houden.

Ik kwam trouwens straks dit hilarische filmpje tegen, dat ik jullie niet wilde onthouden ‘Snowboarden op een strijkplank’ :D

Ski or Die

Morgen of zaterdag een uitgebreider weerbericht, @Roel? :P

Not all who wander are lost

Hopelijk gaat winterberg weer open, zou leuk zijn voor een dagje!

@Kerstman

Ja klopt, dat zou ik ook wel willen, maar anders ga je toch net als, ik twee uurtjes naar Snowworld op Koningsdag voor half geld? ;-)
Voorwaarde is wel dat je in een oranje outfit komt skien. Voor meer informatie, zie hun laatste Snowdeals email.

Ski or Die

@edwin @roel met zo’n onstuimig lente weer kan een weer bericht niet uitblijven natuurlijk :) ook al heb ik met mezelf afgesproken niet meer te gaan en mezelf niet meer te pijnigen door deze site te bezoeken blijf ik denken "moet ik niet alsnog even een weekendje gaan… :/ " en vooral met deze weersverwachtingen.

Ski: 25 jaar -|- Snowboard: 6 jaar -|- Respect the Mountains
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie