Sneeuw voor de Tour de France

Roel op 03 juni 2016· 13 reacties

Zaagsel moet de sneeuw van Les Saisies beschermen
Zaagsel moet de sneeuw van Les Saisies beschermen

Dorpen waar de Tour de France karavaan langskomt doen tegenwoordig alles om in de picture te komen. Hoe vaak krijg je immers een internationaal circus over de vloer waar miljoenen sportliefhebbers naar kijken? Een wel heel bijzonder plan is dat van Les Saisies, dat sneeuw langs de route van de 19e etappe wil hebben.

Sneeuw in een wielerrit
Het is best wel herkenbaar. Sneeuw tijdens een wielerkoers is iets waar ik zelf ook altijd een fascinatie voor had. Tijdens Alpenetappes keek ik naar plukjes sneeuw die in de verte te zien waren, en heel soms lag er wat langs het parcours. Van de Giro kennen we dit natuurlijk veel meer, die koers vindt dan ook veel vroeger in het jaar plaats. Denk aan de euforische rit in 1988 van Erik Breukink op de Gavia, en dit jaar - hoe dubbel - de val van Steven Kruijswijck in een sneeuwwal op de Col Agnel.

null

Zaagsel
De 19e etappe van de Tour de France moet ook in het teken staan van sneeuw. De etappe van Albertville naar Saint Gervais komt langs Les Saisies, en ter hoogte van de Col des Saisies (1650m) zal op 22 juli sneeuw liggen, als het plan werkt.

Een dikke maand geleden is men begonnen met de operatie. Niet, zoals je misschien zou denken, met het maken van kunstsneeuw door een of andere ‘snowmaker’ maar door de sneeuw van afgelopen winter met zaagsel af te dekken. Een laag van 20 tot 30 centimeter zaagsel moet voorkomen dat de sneeuw de komende maanden wegsmelt. Door water te absorberen en lucht door te laten hoopt men het verdampingsverlies te beperken tot 15%.

null

Goedkoop en milieuvriendelijk! Of het ook werkt zal op 22 juli blijken. Met de stunt hopen ze meer buitenlandse gasten te trekken; die vormen nu slechts 10% van het aantal toeristen.

​Bronnen: http://www.ledauphine.com/savoie/2016/05/01/une-piste-de-ski-pour-le-tour-de-france, lessaisies.com, France3-regions.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Grappig, misschien kunnen ze het tot Kerst goed houden :)

Dit is echt een superplan :) :D
Als dit werkt zou het me niets verbazen als andere gebieden hetzelfde gaan doen om zo vroeger te kunnen openen

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

Hier in Hinterglemm wordt op het laatst van een seizoen de sneeuw van verschillende pistes naar beneden geschoven door de pistebullys.
Vervolgens wordt de sneeuw in vrachtwagens geladen, en naar een stockageplaats bij de Zwolfernoordbaan gebracht. Hier ontstaat een enorme bult sneeuw die eerst wordt afgedekt met een dikke laag houtsnippers, vervolgens komt hier een groot zeil over, die op zijn beurt weer afgedekt wordt met een witte plastiek.
Op deze wijze bewaard men de sneeuw tot begin december. Begin december heeft men in Hinterglemm-centrum een evenement met sneeuwscooters en wordt heel het parcours gemaakt van die opgespaarde sneeuw.
Als het evenement voorbij is wordt diezelfde sneeuw weer gebruikt om oefenweides en verbindingspaden te maken.
Uiteindelijk wordt de sneeuw dus 3 maal gebruikt. :=)

Iemand die met beide benen op de grond blijft staan, komt nooit een stap vooruit!

en dan door met investeren, de fransen gaan het anders zwaar krijgen denk ik. als je ziet hoe oud de liften in veel gebieden zijn.

Kijk, die sneeuwbult in Hinterglemm op Google Maps:

https://www.google.nl/maps/@47.3754569,12.5676407,391m/data=…

Overigens bestaat die techniek van zaagsel en folie al heel lang:

http://www.salzburg.com/wiki/index.php/Schnee-Lagerwirtschaf…

Ligt de sneeuw er nog voor overmorgen

Ben ook beniewd, ga morgen zeker de live stream van de tour volgen:)

Als je de 3de webcam kijkt, zie je een beetje sneeuw. Valt wat tegen :)
https://www.wintersport.nl/dorpen/les_saisies/webcams…

Ja, hij was te zien. En ook het zaagsel dat aan de kant geschoven was.

Er daalden zelfs skiërs af in deze diepe poeder.

Leuk hoor en goede reclame als je het mij vraagt.

Click. Click. Peace

Heb het ook live gezien en het zag er toch nog behoorlijk “ski-baar” uit…

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie