7 Skigebieden die 's zomers erg leuk zijn

Rogier op 24 juni 2016· 39 reacties

De sneeuw smelt, maar de bergen zijn niet minder mooi
De sneeuw smelt, maar de bergen zijn niet minder mooi

De zomervakantie staat voor de deur. Veel mensen trekken ook in de zomer naar de Alpen, maar dan zijn skigebieden voor veel vakantievierders niet meteen de eerste keuze. Veel skigebieden staan ’s zomers daardoor grotendeels leeg. Op zich wel logisch natuurlijk. De meeste skigebieden zijn in de zomermaanden ook niet echt mooi. Waar in de winter mooie pistes lopen vind je nu een kaal berglandschap. En al die liften zijn 's zomers opeens een stuk minder gewenst in de bergen. Toch zijn er genoeg gebieden waar het goed toeven is in de zomervakantie. Wij zetten er zeven voor je op een rij. Kunnen jullie deze lijst aanvullen?

De Aletschgletscher (foto: myswitzerland.com)
De Aletschgletscher (foto: myswitzerland.com)

Aletsch Arena
In het Oberwallis ligt het geweldig mooie gebied van de Aletsch Arena. Met uitzicht op de ruim vierduizend meter hoge toppen van Wallis wandel je hier door een lieflijk berglandschap waarin Europa’s langste gletsjer stroomt, de Aletschgletscher. Tel daarbij op dat beroemde Zwitserse dorpjes als Bettmeralp 's zomers zeker zo mooi zijn als in de winter en je weet dat je hier heerlijk vakantie kunt vieren. Het is ook niet voor niets dat er in de zomer minstens zoveel toeristen op de Aletsch Arena afkomen als in de winter.

Klettersteig onder de noordwand van de Eiger (foto: myswitzerland.com)
Klettersteig onder de noordwand van de Eiger (foto: myswitzerland.com)

Jungfrau Region
Van hetzelfde kaliber is de Jungfrau Region. Mooie dorpjes, het leuke stadje Grindelwald en dat alles tussen mooie groene alpenweides. Maar het allermooiste doemt boven deze alpenweides op, en dat zijn de machtige en ijzige noordwanden van de Eiger, Mönch en Jungfrau. Je kunt letterlijk met een trein door de noordwand van de Eiger om uit te komen op de Jungfraujoch. Een trip in het hooggebergte om nooit te vergeten. Ben je opzoek naar wat avontuur doe dan de Eiger-Rotstock Klettersteig, een met staalkabels beveiligde klim- en klauterroute.

Het Hexenwasser parcours (Foto: Ski Welt Wilder Kaiser)
Het Hexenwasser parcours (Foto: Ski Welt Wilder Kaiser)

SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental
SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental is populair in de winter, maar in de zomer is dit gebied een echte aanrader met kinderen. Het lijkt erop dat dit gebied een hele goede mix heeft gevonden tussen het aanbieden van activiteiten en het toch redelijk dicht bij de natuur blijven, want skigebieden die zijn omgebouwd tot drukke kermisattracties slaan wat ons betreft soms te veel door. Bij Söll vind je het zogenaamde Hexenwasser, hier vind je een blotevoetenpad met allerlei speelweides en attracties maar op een hele natuurlijke manier waarbij alles goed opgaat in de omgeving. Een aanrader voor jonge gezinnen.

Val Gardena (Foto: Valgardena.net)
Val Gardena (Foto: Valgardena.net)

Val Gardena (Dolomieten)
Bijna elk skigebied in de Dolomieten is een aanrader om naartoe te gaan in de zomer. De bergen zijn ongekend mooi, de wegen tussen de verschillende dalen zijn goed (racefietsen) en de wandelpaden erg aangenaam. Zoek je nog meer uitdaging dan kun je in de Dolomieten Klettersteigs doen of gaan rotsklimmen. De Dolomieten zijn nota bene de plek waar de Klettersteigs zijn uitgevonden. Lange met staalkabels en ladders beveiligde klimroutes slingeren over de mooie Dolomietentoppen. Ze zijn voor iedereen die een beetje sportief is en geen hoogtevrees heeft toegankelijk en geven een ervaring om nooit te vergeten. Verder liggen de Dolomieten vol met mooie bergmeertjes en goed bereikbare berghutten. Alles natuurlijk met goed eten en goede koffie. Je kunt naar één van de dorpjes van Val Gardena gaan maar eigenlijk is elk dorpje in de Dolomieten een aanrader om in de zomer naartoe te gaan.

Mountainbiken in Les 2 Alpes (Foto: OT Les 2 Alpes)
Mountainbiken in Les 2 Alpes (Foto: OT Les 2 Alpes)

Les 2 Alpes
Les 2 Alpes is misschien nog wel beter en interessanter in de zomer dan in de winter. Les 2 Alpes staat bekend om zijn mountainbike-mogelijkheden en de geweldige single-tracks in werkelijk alle moeilijkheidsgradaties. Als beginner kun je rustig de moeilijkheidsgraad opbouwen en als gevorderde staan de mooiste sprongen en pittige afdalingen voor je klaar. In het dorp kun je fietsen en alle benodigde accessoires (bescherming) huren. Ook vind je hier evenveel fietsscholen als skischolen. Al deze mountainbike-afdalingen zijn mooier en interessanter dan de ski-pistes in de winter. Hou je van mountainbiken of wil je het een keertje proberen, ga dan een keer naar Les 2 Alpes in de zomer!

Het uitzicht op het Mont Blanc massief vanaf de Aiguille rouge (Foto: OT Chamonix)
Het uitzicht op het Mont Blanc massief vanaf de Aiguille rouge (Foto: OT Chamonix)

​Chamonix
Wat zou dit lijstje zijn zonder de hoofdstad van de berg- en wintersport Chamonix? Denk aan een ritje met de lift naar de Aiguille du Midi, om te genieten van een ongekend uitzicht op de gletsjers van de Mont Blanc vanaf ruim 3800 meter hoogte. Of maak een wandeling van Plan d’Aiguille tot Montenvers om daarna met het tandradtreintje terug te gaan naar de stad. De dag daarna kun je gaan wandelen op de eenvoudige paden van de Aiguilles Rouges met een overdonderend uitzicht op de hoogste berg van West-Europa. Als dat je allemaal te sportief is dan is Chamonix gewoon een leuk stadje om doorheen te slenteren. Een aanrader om eens te bezoeken.

Ongerepte natuur in de Queyras
Ongerepte natuur in de Queyras

Queyras
Natuurlijk noem ik ook de Queyras, dit gebied in mijn achtertuin is in de zomer een echte aanrader. De rit naar dit zuidelijke deel van de Alpen is minder problematisch, ver en lastig dan in de winter. Tel daarbij op dat het gebied waar je kunt wandelen, klimmen, klauteren, zwemmen, fietsen of gewoon relaxen een stuk groter is dan het aantal pistes in de winter. Verder ligt het op een steenworp afstand van het grote Lac Serre Ponçon waar je kunt watersporten en zwemmen. Wielrenners - denk aan de beroemde Col Agnel en Izoard - en wandelaars komen hier vanuit heel Europa naartoe, en aan de vele Nederlandse en Belgische nummerborden te zien vinden jullie dit stukje Alpen elk jaar weer!

Jullie hebben vast ook nog wel aanraders voor ski-/berggebieden waar het in de zomer goed toeven is. Of jullie kennen misschien juist wel enorme tegenvallers.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

@Rogier Een voorwaarde voor een verblijf in de zomer vind ik toch zeker de sfeer en uitstraling van het dorp. Ik kan niet zeggen dat Les 2 Alpes daar positief op soort, voor mij is dat echt een reden om daar niet heen te gaan.

Champagny en Vanoise, Les Saisies, Aussois, Pralognan en Vanoise… heerlijk relaxte dorpen.

Uitrusten doe je maar in de lift.

@Roko Dat begrijp ik helemaal! Dat geldt ook meer voor de andere dorpen die ik noem. Maar waarom ik Les 2 Alpes vooral genoemd heb is omdat dit echt een MTB mekka is en ik het 's zomers interesanter vind dan in de winter en dat is wel speciaal voor een skigebied. Vandaar!

Click. Click. Peace

@Rogier Daar heb je helemaal gelijk in. Zelf nooit op de ski’s gestaan aldaar, maar ik hoor en lees gematigd enthousiasme van mensen die er zijn geweest dus daarom laten we het in de winter links liggen. Ben wat minder bekend met de zuidelijke Alpen bij jou in de buurt, welke dorpen raad je aan voor de zomer?

Uitrusten doe je maar in de lift.

@Roko Briançon is een leuke stad, Vallouise en Ailefroide zijn mooi en erg leuk voor sportieve vakanties. En de gehele Queyras is mooi. Embrun is leuk als je van watersport houdt. En anders net over de grens in de Piemonte is het ook goed toeven. En het mooiste, het is hier vaak heerlijk weer ;-)

Click. Click. Peace

@Rogier We zoeken nooit een stad op om te verblijven. Het dal van Puy/Pelvoux is voor mij nog onbekend terrein, dus bedankt voor de tip. Of loop je daar kans een webmaster van een niet nader noemen website tegen het lijf te lopen?

Uitrusten doe je maar in de lift.

Die kans is er zeker ;-) (Ga in de zomer echter niet naar Puy 1600, daar staat ongeveer het lelijkste gebouw ooit gebouwd, de rest van de vallei is wel heel mooi)

Click. Click. Peace

@rogier Je vergeet te melden dat je in Les deux alpes ook nog de ski’s onder kunt binden in de zomer ;)

Val Gardena is idd een echte aanrader! Deze zoner zaten we in Inerpflersch, 35 minuten rijden ervandaan op de grens met Oostenrijk aan de grens van de Stubaieralpen en de Dolomieten. We hebben 1 dag de Sella Ronda met de auto gereden, erg mooi! Zeker om dan 's winters op dezelfde plekken herkenningspunten te zoeken :D

#proudtobepartofleswintersporters

@vic2000 Als je een ochtend hebt gemountainbiked in Les 2 Alpes, dan heeft die gletsjer opeens veel minder aaantrekkingskracht ;-)

Click. Click. Peace

Scuol en de unterengadin zijn 's zomers erg mooi. In deze uithoek vind je nog veel traditionele huizen, kleine straatjes en boertjes. Het is er behoorlijk rustig, dus als je gaat wandelen loop je niet in colonne. Een prima start of finishpunt voor een huttentocht, maar je kunt er ook vele makkelijke wandelingen doen. Met de lift omhoog om over de downhill parkoers naar beneden te knallen, of op de step. Paragliden, raften, het kan allemaal. Bezoek plaatsjes als Sent, Tschlin, Guarda, Ardez, noem maar op.
Een geleende impressie: [iframe] src=“https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m0!3m2!1sen!2snl!4v14…” width=“600” height=“450” frameborder=“0” style=“border:0” allowfullscreen>[/iframe]

Engadin is ook heel leuk in de zomer, je kan zoveel sporten doen. Zeilen, mountainbike, wandelen, kitesurfen, windsurfen, etc.!!

#wintersport verslaafd

@Rogier Ach ik zal je zonder skibril toch niet herkennen

Uitrusten doe je maar in de lift.

@Roko Dat aanpakken is een probleem want er zit veel particulier bezit in. Maar ach de vele lariksen maken dat het gebouw van Puy amper zichtbaar is, en de bergen eromheen zijn zo mooi.

Click. Click. Peace

Ìn Lofer heb je een erg mooie Wasselfallweg. Deze is vanaf het middelstation tot aan het bergstation van de Almbahn II. Je hebt telkens een mooi uitzicht op het Loferer Steinberge. Zelf ben ik via de dalafdaling naar beneden gelopen. Je bent zeker een paar uur bezig met deze tocht, maar het is het waard!

Daarna kan je lekker een verkoelende duik nemen in het zwembad van Lofer! Zelf stond ik toen op de camping in Sankt Martin bei Lofer, aan de rivier de Saalach. Ik had het toen over de zomer van 2014.

Carnas on Tour

Ben een paar jaar geleden in Chamonix geweest in juni. Het is inderdaad echt een aanrader. Allerlei mogelijkheden en prachtige uitzichten!

Heeft er iemand ervaringen met Sell Am see in de zomer? Ik wil de Grossglockner wel eens opfietsen.
En misschien nog afzakken naar Karinthie voor een leuk meertje.

@Michaelh Ik denk dat je de Grossglockner Hochalpenstrasse bedoelt, anders is het wel heel stoer mountabiken ;-)

Click. Click. Peace

Zouden ze tol heffen voor mountainbikers op de Grossglockner?

Uitrusten doe je maar in de lift.

Sankt johann IT. aan de voet van Kitzbüheler Horn. Gezellig stadje met veel live muziek op t plein. Bij middenstation Hornpark voor sportieve activiteiten. (Abseilen etc) Nieuw is met een soort skelter vanaf top station over een gravelweg afdalen. Verder veel wandelmogelijkheden. MTB de Horn opklimmen of afdalen. daarnaast wilderkaiser gebergte dichtbij. (Stripsenjoch is een aanrader)

@Rogier ja dat bedoel ik, tis gewoon met men racefiets ja. Maar over die weg kom je toch ongeveer boven dacht ik ;)

La Clusaz! Sfeervol dorpje, leuke rodelbanen (ook met kleine kinderen) en mooie wandelmogelijkheden als je de cabine omhoog neemt.
Ook het al genoemde Les Saisies vonden wij erg leuk. De Col des Saisies is een prachtige route met auto en fiets.

Vorige zomer stonden we op een camping bij Annecy en zijn we ook naar La Sambuy en le Semnoz geweest om te rodelen, beide op zo’n half uurtje van Annecy (en zo klein dat ze hier op de site niet in het overzicht staan). Beide geen echte dorpjes, maar wel erg leuk en mooi in de zomer. In Le Semnoz kon je niet met de lift omhoog, in La Sambuy wel. Je hebt dan uitzicht op oa de Mont Blanc en kunt heel gaaf wandelen. Aanrader!

Aletsch gletscher staat ook nog in zomer op to-do-list

@Jorien83 Semnoz is inderdaad leuk. Annecy was een potentiële kandidaat voor de Winterspelen en men wilde hier een paar sporten laten plaatsvinden. Les Saisies is een favoriet, uitzicht op de Mt Blanc is prachtig. Veel paragliders (oeps, en Francais: parapente) op de top van de Bisanne.

Uitrusten doe je maar in de lift.

Andorra! natuurlijk niet naar Pas de la casa gaan maar verder Andorra in rijden. Prachtige bergwandelingen zijn hier te maken, en de shoppers onder ons zullen zich in met name Andorra la Vella goed vermaken met al die (belastingvrije) winkels.
Zelf gaan wij morgen naar Les Angles in de Pyrenees Orientales. Een klein skigebied in de winter, maar in de nabijheid van alle schitterende Katharenburchten, Perpignan en Andorra.

Winter is coming

Iemand ervaring met Chatel in de zomer? Vonden wij ook erg leuk.

Uitrusten doe je maar in de lift.

@Rogier Weet jij als goed ingevoerde local wat de situatie is rond de afgesloten weg (D1091 meen ik) nabij lac du Chambon? Ze hebben daar toch dikke problemen met de stabiliteit? Uitzicht op herstel?

Uitrusten doe je maar in de lift.

@Roko die weg is nog dicht (waarschijnlijk tot november dit jaar) maar daarnaast ligt een noodweg die je gewoon kunt nemen zolang je geen camper, aanhanger, groot busje of caravan mee hebt. Gpsen met live-info en matrixborden zullen zeggen dat de weg dicht is maar je kunt (en mag) deze weg gewoon nemen.

Anders kun je via de website van Serre Chevalier ook een pass voor de Frejus tunnel kopen voor ‘maar’ 16 euro.

Click. Click. Peace

Toen ik vroeger met mijn ouders ging wandelen in de bergen werden de wintersportgebieden juist vermeden. Vind het maar niks om heel de dag onder liften door naar boven te lopen en daar dan mensen op slippers tegen te komen.

Übung macht den meister!!!

In de zomer is Sixt erg de moeite om te bezoeken. Het ligt midden in een mooi en ruig natuurgebied met legio mogelijkheden om te hiken. De liften zijn dan ook eenvoudig te vermijden daar. Gewoon er voor zorgen dat je niet teveel in de buurt van flaine terecht komt

Born to Ride

Misschien wel leuk om aanvullend te benoemen is dat er in Oostenrijk heel veel gebieden zijn die in de zomer een gratis pas geven voor het gebied om gratis gebruik te maken van liften (veelal onbeperkt, soms op gletsjers 1x per week), buiten en binnenzwembaden, (zwem)meren, musea, kinderactiviteiten, enz.

Ik heb hier in 2014 een klein blog over geschreven en een mooi Excel sheetje van gemaakt die inmiddels al geregeld is aangevraagd. Hierbij een linkje: http://www.funriders.net/robin/index.php/oostenrijkzomerkaar…
Mocht ik de link niet mogen plaatsen dan hoor ik het graag dan haal ik deze weg.

Ik vergat er wel bij te vermelden dat je wel in het desbetreffende gebied een hotel of appartement moet huren die aangesloten is bij de desbetreffende zomerpas anders heb je hier geen recht op. Campings zijn voor zover ik weet dus uitgesloten en veelal kun je ze ook niet voor geld aanschaffen. Wij hebben eerder veel plezier gehad van de pas in regio Schladming/Haus en hebben o.a. diverse liften (ook gletsjer) en ook van de binnenzwembaden gebruik gemaakt.

Ik zag dat Scuol al genoemd werd: mee eens! Zeker voor rustzoekers die weinig op hebben met kinderactiviteiten en zo (wij gaan daar dus wel eens met z’n tweetjes heen). Ik heb nog steeds de tocht vanuit Sur En naar Italië op mijn lijstje staan, via de wereldberoemde Uina-Schlucht…

Maar wat mij betreft moet het Montafondal zeker ook genoemd worden. Wij gaan komende zomer al voor de 4e keer… Het dal is relatief compact, maar toch heel gevarieerd en het fijne is dat een aantal liften gewoon in de zomer doorgaat. Je kunt vanuit het centrum, Schruns/Tschagguns binnen 10 minuten bij heel verschillende liften/berggebieden zijn en daarboven dan ook weer heel verschillende wandelingen maken. Gezien het feit dat wij jonge kinderen hebben, zijn het zwembad in Schruns en de activiteitenberg (rodelen, boomklimparcours) bij Golm favoriet, maar we krijgen ze ieder jaar ook weer op langere tochten mee de bergen in. Hutten genoeg ook, en als je een Silvretta-Montafonkarte koopt dan kan je bijv. ook gratis de Hochalpenstraße op naast dat je ermee in iedere lift, bus, trein (tot Bludenz) en zwembad kunt stappen.
Er kan op grote hoogte gewandeld worden en er is o.a. een meerdaagse tocht vanuit Gargellen naar Zwitserland (Klosters) en weer terug, de Madrisa tour.
Wij zijn er in ieder geval heel enthousiast over: je kunt in twee weken vakantie bijna elke keer ergens anders omhoog en dan een andere kant op die je nog niet gehad had… we zijn er nog lang niet uitgekeken!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie