Tot 40 centimeter sneeuw

Roel op 13 juli 2016· 14 reacties

Kaart: Wetter3.de
Kaart: Wetter3.de

De eerste schoolvakanties zijn begonnen en de Alpen beginnen dus langzaam vol te lopen met zomergasten. Om lekker te wandelen of fietsen of anderszins actief bezig te zijn, maar de komende dagen kun je misschien beter beneden blijven. In vooral Zwitserland en Oostenrijk gaat namelijk sneeuw vallen, plaatselijk vanaf 1700 meter!

Plaatselijk 30-40 centimeter
De afgelopen tijd lagen de Alpen in zwoele en warme lucht waardoor de zon scheen maar het bijna dagelijks ook tot onweer kwam. Die lucht wordt nu verdreven en dat gaat gepaard met een forse temperatuurdaling, waardoor de bergen morgen zelfs wit kunnen kleuren. Een koufront trekt namelijk over en met een frisse noordwestenwind kruipt de sneeuwgrens steeds verder omlaag om morgenvroeg op lokaal 1700 meter uit te komen. En dat in de zomervakantie! Op sommige gletsjers ligt morgen zelfs zo’n 30 tot 40 centimeter sneeuw, op 2000 meter plaatselijk 10 centimeter.

Witte Alpenpassen
Enkele vakantiegangers zullen morgen dus verbaasd uit de caravan stappen met besneeuwde bergen om zich heen. Op enkele Alpenpassen zul je eigenlijk je zomerbanden moeten omwisselen met winterbanden. Zo hebben onder andere de Flüelapas in Zwitserland, de Timmelsjoch of de Silvretta Hochalpenstrasse een goede kans om wit te worden. Hetzelfde geldt voor hooggelegen dorpen en skistations. Zo geeft ons eigen model voor het Oostenrijkse Kühtai (2020m) 13 centimeter sneeuw aan. De toppers zijn natuurlijk de gletsjerskigebieden, maar kijk ook naar Ski Arlberg:

null

Nordstau
We hebben te maken met een ‘zomerse’ nordstau die de noordkant van de Alpen veel regen, en hogerop dus sneeuw, bezorgt. Donderdag is een uitgesproken koele dag en wordt het op sommige plaatsen niet warmer dan 12 graden met nog steeds enkele sneeuwbuien vanaf 2000 tot 2200 meter. Verder naar het zuiden is het warmer en gelukkig wordt het in het weekend overal beter. Vanaf dan zijn we van de winterse ongemakken verlost.

Extreem?
Want hoe extreem is het dat er half juli sneeuw valt? Bijzonder is het wel. Niet elk jaar valt er 's zomers op deze hoogte sneeuw, maar sneeuw in de zomer is op zich niet extreem. De Alpen staan bekend om snelle temperatuurwisselingen en zeker als een koufront 's nachts passeert heb je kans op besneeuwde bergen. Door de hoge zonnestand en -kracht zal die sneeuw echter nooit lang blijven liggen.

Dat gebeurt op dit moment wel in Zuid-Amerika. Daar waar het hartje winter is en de skigebieden volop draaien. Via Rogier kreeg ik deze foto’s door vanuit Las Leñas in Argentinië en het Chileense Portillo. Heerlijk!

Las Leñas, Argentinië
Las Leñas, Argentinië

Portillo, Chili
Portillo, Chili

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Leuk voor de mooie plaatjes in ieder geval zo’n laagje verse sneeuw. En voor de gletschers is iedere centimeter die in deze periode er bij komt een bonus. Het remt in ieder geval weer een beetje het terugtrekken van de gletschers. En het voordeel is dat het allemaal ook weer zuiver wit is op de gletchers waardoor de zon veel meer weerkaatst wordt.

Born to Ride

Iemand die naar een gletsjer rijdt en plek over heeft? :)

Ik ga komend weekend richting Alpen, ik ben benieuwd.

Na 2.5 week in Tannheim te zijn geweest ben ik gisteren een paar dagen eerder teruggekomen vanwege het slechte weer. Flink verschil in temperatuur ook in vergelijking met zondag, toen was het bloedheet. Vanavond en morgen de webcams in de gaten houden, ik ben benieuwd! Vooral omdat de vakantie (voor mij) is afgelopen en het nu weer aftellen is tot de winter :)

Oh wauw! Ik vroeg me net af of we niet eens een zomers weerberichtje van Roel konden krijgen voor alle bergsporters, maar ik had niet verwacht op mijn wenken te worden bediend… met een sneeuwbericht!

null

Davos

null

Livigno

null

Arabba

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Das nog eens leuk, net je kerstvakantie in de Franse Alpen geboekt, en daar is het eerste wintersportweerbericht alweer!!! Thnx Roel!!

Jeuj! Komende week hebben de kids een trainingsweek op de Kitz. Het zag er op de webcams niet echt gezellig meer uit qua sneeuw de afgelopen week, dus dit is om èrg blij van te worden.
Wij hebben zelf nog nooit in de zomer geskied, dus wij boffen ook! Ik denk zo maar dat wij maandagochtend ook op de latjes stappen

mama on a mission in the snow

Foto’s die ik doorkreeg van een vriendin, genomen vlakbij de Stelvio:

null

null

Click. Click. Peace

35 cm sneeuw op de Col Agnel in de Queyras. Al hadden we dat geweten waren we gaan skiën. Maar het uitzicht vanaf onze Mountainbikes was ook de moeite waard:

null
null
null

Click. Click. Peace

null

Click. Click. Peace

En wat foto’s van de Col Agnel zelf:

null
null

Click. Click. Peace

Wauw! Wij werden s ochtends ook zeer aangenaam verrast in de Dolomiten(net voorbij Kronplatz). Erg leuk. Hoewel het ook in het dal koud was…! Gelukkig eerder warm zonnig weer gehad. Zomer in de bergen is ook al zo mooi!

null

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie