Langste borstelbaan ter wereld geopend

Rogier op 26 juli 2016· 5 reacties

's werelds langste borstelbaan
's werelds langste borstelbaan

Als je als wintersporter aan Japan denkt, dan denk je aan heel erg veel poedersneeuw. Maar als het voorjaar aanbreekt dan is de sneeuw ook zo weer weg. Maar Japanners zouden geen Japanners zijn als ze daar geen oplossing voor zouden vinden. Met genoeg borstel-matten kun je pistes namelijk ook in de zomer skibaar houden.

Langste borstelbaan ter wereld
In het Kagura ski resort hebben ze dit jaar’s werelds langste ‘Dry-slope’ geopend. De afdaling is maar liefst 1,1 kilometer lang. Deze helling is alleen in de zomer geopend. In de winter liggen de borstels namelijk onder een heel dik pak sneeuw.

Kunstmatige buckels
Kunstmatige buckels

Buckels
​De borstelbaan wordt nat gehouden met sproeiers waardoor de borstels beter glijden. Toch geeft Prince Hotels, de uitbater van het gebied, de tip om niet je allernieuwste materiaal mee te nemen op deze helling en je ski’s of board te voorzien van een dikke laag wax om je dure materiaal te beschermen. Aan één kant van de piste zijn buckels gebouwd zodat geoefende skiërs ook aan hun buckel-skills kunnen werken.

Het lijkt bijna echt
Het lijkt bijna echt

Vlakbij Tokyo
Deze piste heeft 380 miljoen Yen gekost, zo’n slordige 3,4 miljoen euro. Maar met een dagpas van 36 euro zullen de kosten er snel uit zijn. Zeker omdat dit gebied op nog geen twee uur reizen van Tokyo ligt. Tenminste als het onderhoud niet te duur blijkt te zijn.

null

Waarom niet in Europa?
De vraag is natuurlijk waarom er geen gebied in Europa aan een zomerpiste heeft gedacht. Je zou toch kunnen verwachten dat bijvoorbeeld Ischgl of Avoriaz graag ook skiërs in de zomer trekt.

Waarom niet?
Ten eerste is het skiën op de borstelmatten voor veel mensen slechts een oefening voor in de echte sneeuw. In Nederland moeten we wel, maar in de Alpen waar het elk jaar hard sneeuwt en waar je gletsjers vindt is het toch een ander verhaal. Zeker omdat de kosten erg hoog zijn. Eén vierkante meter kost ruim dertig euro en dan moet je daar nog arbeidsloon voor het leggen bij optellen. De matten moeten regelmatig verlegd en vervangen worden om doorslijten te voorkomen. De kosten blijven erg hoog voor een borstelbaan. Maar belangrijker nog, deze matten kunnen slecht tegen de warmte. Als het warm is zet het plastic uit en gaan de matten bubbelen waardoor deze kapot geskied worden. Op de hellingen in de Alpen is het 's zomers gewoon bloedheet. Dus daar zul je in de zomervakantie niet eens op de matten kunnen skiën.

Geen markt
Ook zijn er 's zomers maar weinig mensen geïnteresseerd in skiën of snowboarden. Dat is ook te zien aan de drukte in skihallen en op skibanen in Nederland. In de zomer kom je daar maar weinig wintersporters tegen en het begint pas druk te worden vanaf eind september. Er is eigenlijk gewoon geen markt voor dit soort afdalingen in de zomer.

Lijkt het jullie wat zo’n zomerpiste? Zouden jullie overwegen om 's zomers naar een skigebied te gaan als er zo’n piste zou liggen?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Ik ben voor, maar dan wel op onze Nederlandse berg die nog even uit de grond gestampt moet worden :).

Ik zou er niet (ver) voor heen reizen, maar als je er toch bent is het een leuke halve dag activiteit met een paar huurlatten ;)

Let it snow!

Rogier, ik denk dat je gewoon groter moet denken. Gewoon een mooi gebied van 150 km neerleggen. Kosten zijn dan grofweg 400 miljoen, met wat schaalvergrotingsvoordelen.
Aan de andere kant kan je dan wel je seizoen verlengen met 200 dagen. Zeg dat er gemiddeld 5.000 skiers komen die elk 40 Euro neertellen voor een dagpas = 40 miljoen Euro extra omzet. Personeel en energie + overige kosten zijn maar 10 per jaar, want de infrastructuur ligt er al. Nog 10 per jaar aan kosten ter vervanging en dan ben je er al. Een terugverdientijd van maar 20 jaar. Appeltje eitje toch? Bij de bank duurt het tegenwoordig iets langer, haha.
Werkt natuurlijk alleen voor het eerste gebied die dat doet…wie begint? ;-)

Ik ben zomer regelmatig nog wel te vindenin een indoor baan…

Wintersport.. daar kan je me 's nachts voor wakker maken!

Er zijn tegenwoordig matten met vrijwel dezelfde glij- en gripeigenschappen als sneeuw. Deze zijn nog wel erg duur. In de kindertuin van de skischool waar ik werk ligt een nieuw soort tapijt, dat in Oost-Duitsland gemaakt wordt, dat erg goede glij-eigenschappen heeft, niet nat gehouden hoeft te worden, geen schade aan ski’s geeft - ook niet aan die met gesinterd belag - en vooral erg valvriendelijk is.

Dat zelfs in Winterberg (met zo’n 30 miljoen mensen binnen 3 uur rijafstand) niet een hele helling hiermee volgelegd wordt heeft te maken met genrek aan belangstelling. We zien nu al enkele jaren achter elkaar dat het gebied met een dik pak prachtige sneeuw en briljant weer in april moet sluiten omdat er ‘geen hond’ meer komt.

Grussgott.... Ach, geht der Lift so hoch?

Nee, ik zou er nooit naar toe gaan. Ziet er trouwens ook nog eens spuuglelijk uit.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie