Zomersneeuw, volgende week (veel) meer?

Roel op 05 augustus 2016· 29 reacties

De Hintertuxer Gletscher is weer wit, bron [Facebook
De Hintertuxer Gletscher is weer wit, bron [Facebook
](https://cdn.wintersport.nl/weblog/2/39509-w800.jpg)

De wisselvalligheid is weer toegeslagen in Europa. Een koufront dat vandaag de Alpen passeert zorgt voor veel regen, en hogerop ook sneeuw. Zie dit beeld van de Hintertuxer Gletscher. En dat terwijl het gisteren in veel dalen nog rond de 30 graden werd. Kijken we naar volgende week dan blijft het stuivertje wisselen. Na een mooi weekend dreigt er voor volgende week nog veel meer regen, met misschien wel een lage sneeuwgrens.

Drijfnat
Nu valt er vooral veel regen in de Alpen. Je zou maar in Südtirol op de camping zitten. Daar is volgens de Landeswetterdienst tot vanochtend plaatselijk 120mm regen gevallen in 6 uur tijd, na een julimaand met al extreem veel onweer. Check dit neerslagkaartje van afgelopen nacht:

null

Ook wat sneeuw
Hogerop valt sneeuw maar de sneeuwgrens lag in eerste instantie eigenlijk te hoog voor een dik pak sneeuw. Pakken we de Stelvio (2757m) en de Rettenbachgletscher bij Sölden (2973m) erbij dan zien we dat daar niet veel meer dan 5 à 10 centimeter is gevallen.

Passo dello Stelvio, Italië
Passo dello Stelvio, Italië

Schwarze Schneidbahn bij de Rettenbachgletscher (Sölden)
Schwarze Schneidbahn bij de Rettenbachgletscher (Sölden)

Zaterdag t/m maandag prachtig wandelweer
Hogerop ligt plaatselijk meer maar dan hebben we het over 3000m+. Niks vreemds, ook niet in de zomer. Vandaag trekken regen en sneeuw bij een dalende sneeuwgrens langzaam naar het oosten weg en volgt er een periode van herstel. Het wordt dit weekend zelfs uitstekend weer in de Alpen! Niet te warm en niet te koud, en vanaf zaterdagmiddag is het overal droog. Heerlijk wandelweer dus want de sneeuw smelt snel weg. Toch zijn m’n weerogen al een tijdje gericht op volgende week.

Zondag, maandag en dinsdag is het in de dalen weer rond de 30 graden, maar daarna komt er boven Europa een noordwestelijke stroming te staan. Die verdrijft de warme lucht vanaf woensdag, en dan koelt het mogelijk echt goed af. Er komt ook nieuwe regen aan en in de koelere lucht kan dat op grotere schaal sneeuw geven. Kan.

Wel of geen sneeuw?
Sommige modellen berekenden de afgelopen dagen al meer dan een halve meter sneeuw bij een sneeuwgrens rond 1500m. Behoorlijk laag voor augustus maar het is te vroeg om daar nu al van uit te gaan. De modellen berekenen vandaag minder koude lucht voor volgende week en andere modellen laten het na de tijdelijke verslechtering weer stabiliseren. Kortom, of we volgende week tot in de hogere dalen sneeuw zien is nog geen zekerheidje! Ik schat die kans nu 50-60%.

Optrekkende bewolking in La Tania (Trois Vallées) en het ziet er meteen vriendelijker uit
Optrekkende bewolking in La Tania (Trois Vallées) en het ziet er meteen vriendelijker uit

Pluk de dag
Zeker is wel dat het ronduit wisselvallig blijft. Wie nu in de Alpen vertoeft adviseer ik dan ook niet te ver vooruit te kijken en te genieten van de mooie dagen die komen. Laat ze niet bederven door de lange termijnverwachting. Een goed advies ook straks voor je wintersportvakantie trouwens.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

We zijn op zomer(?) Vakantie in de allgau, ongelofelijk wat een water is hier gevallen vanaf gister avond. Plaatje is van de Iller welke loopt vanaf Oberstdorf naar Ulm waar hij uitmond in de Donau. Gister 30+ in het openlucht bad in Wengen nu 13 graden.

Seriously snow addicted family!

Plaatje lukt niet helaas.

Seriously snow addicted family!

Spannend!!! Komende nacht vertrekken we. Vorig jaar alleen maar heet weer gehad, dit jaar gaan er meer lange broeken en long sleeves mee… en vesten, en soft shell jassen… Maar om eerlijk te zijn: afgezien van de nattigheid is een hittegolf in de Alpen niet leuk als je flinke tochten wilt maken met de kinderen. Dus 18 graden en niet al te nat, dat zouden wij niet heel erg vinden.
Leuk zo’n berichtje vlak voor vertrek, we houden de komende week zelf ook met argusogen in de gaten…
Dank je @Roel!

Kans op sneeuw is dat voor de west of zuid alpen

@Pieter230976 de vraag of er sneeuw gaat vallen is nog niet te beantwoorden, laat staan waar precies. De komende dagen wordt het wel duidelijk.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Mocht de sneeuw toch vallen is het mooi voor de Gletsjer gebieden of niet?
Deze krijgen in de zomer al de nodige klappen maar kunnen met zo’n laagje sneeuw er weer wat langer tegenaan.

null

Droomcondities op de Hintertuxer… Je zal er maar net in de buurt zijn. Lage temperaturen en verse sneeuw.

Born to Ride

Wow dat ziet er beter uit dan soms in het late najaar!

Click. Click. Peace

Gletsjers zien er nog goed uit , mss ook dankzij de late sneeuw die nog gevallen is in april en mei

@Pieter230976 Inderdaad dat heeft de gletsjers goed gedaan. Als het nou een goed herfstige herfst wordt met een prima winter kan het wel eens een minder slecht jaar worden voor de gletsjers.

Click. Click. Peace

Dat er sneeuw aankomt is nu vrijwel zeker voor de gebieden boven 1800 tot 2300 meter. Een stukje lager dus dan afgelopen week. Verwachte hoeveelheden lopen wel flink uiteen van maximaal 24cm (ons model) tot meer dan een halve meter. Dit blijft dus nog even spannend.
@Maurice0 zomersneeuw smelt ook weer snel weg dus veel levert het niet op. Wel smelt de oude sneeuw minder vlug als er geregeld een vers laagje op valt. Het beste is dus een koele, regenachtige zomer waardoor dat vaker gebeurt.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Wij zitten nu in Schruns en onze gastheer en -vrouw zitten in Gargellen in hun zomerboerderij met de koeien. Zij verwachten op woensdag sneeuw bij hen, of in ieder geval in de hogeropgelegen gedeeltes daar. Volgende week wordt het weer gewoon 28 graden, maar ik denk dat wij woensdag die kant uit gaan voor bijzondere zomerfoto’s :-)

Top @ViolaB laat maar komen die foto’s

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Op de Grossglockner Hochalpenstrasse op 2200m.

null

Click. Click. Peace

Op de hintertuxer…

null

Gewoon diep winters

Born to Ride

Wauw! Hier nog niets, maar vannacht volgt een temperatuurdip. Als er dan nog neerslag valt, ben ik benieuwd.

10 CM sneeuw op 2220m in Katschberg!

null

-Michiel-

wow… erg mooi om te zien op Hintertux.
Zag er in 2015 toch een heel stuk slechter uit :)

Een dun laagje poedersuiker in het Montafondal, maar toch mooi hoor!

null

@ViolaB dit was het beeld vanmorgen in Gargellen. Volgens de melder op twitter tot 10 centimeter op 2100m.

null

En dit is de Hintertuxer Gletscher! (Foto @LucGrefte)

null

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel: mijn foto is ook Gargellen, maar dan om 11 uur deze morgen. Zelfde kijkrichting zelfs als de webcam, maar dan zonder terras erbij en iets meer naar links. Er was al aardig wat weggesmolten. Maar inderdaad, vanmorgen vroeg was het daar prachtig, dat zagen wij ook op de webcam! En Hintertux: wauw!!!

Daar krijg je toch zin van voor het komend wintersport seizoen?!

HarleySnowball

Wow wow wow wat ziet die Hintertuxer er lekker uit!

Click. Click. Peace

Ik word nerveus als ik zo’n foto’s zie verschijnen.
Je moet verdomd goed timen om daar op het juiste moment boven te staan, maar ik zou het voorover hebben om eens één dagje te poederen in de zomer, op een stukje gletsjer…

Hintertux ligt er deze zomer echt mooi bij.
Wat een geluk als je bij ‘toeval’ daar op vakantie bent.

Wat wel opvalt dat de gletsjers in deux alpes en tignes geen sneeuw gekregen hebben deze week

Vandaag weer begonnen na de zomervakantie… en gelijk de pijlen gericht op? Juist de winter… en met zulke paatjes kan het me niet snel genoeg komen… vandaag nog precies 130 dagen voor de 1e wintersport komend seizoen…

Wat ik me afvraag; leuk dat er zomersneeuw is gevallen op de gletsjers, maar hoe zijn de condities van de gletsjers nu? Vorig jaar zomer nog op de gletsjer van Karpun geweest maar daar was bijna niets van over…triest beeld zelfs, meer steen als ijs. Nu heeft het in april en mei nog wat gesneeuwd en 15 juni nog een flink pak, dus vraag ik me af hoe het nu dus zou zijn met die condities, en of er dit jaar niet zo veel ijs van de gletsjers weg smelt.

William & José

Cambeelden van franse gletsjers toch redelijk zwart , kunnen sneeuw gebruiken ( les 2 alpes en tignes )

Ik zit er over te denken om morgen eens naar Hintertux te rijden, heeft iemand nog een leuk idee waar ik de zomerski’s los kan laten ? Zermatt ?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie