Dooi tot op de Mont Blanc

Roel op 25 augustus 2016· 10 reacties

De zon brandde gisteren zelfs de nodige sneeuw weg op de Mont Blanc
De zon brandde gisteren zelfs de nodige sneeuw weg op de Mont Blanc

Bijzonder warm, dat is het ook in de Alpen deze dagen. De vorstgrens ligt deze week extreem hoog, zeker voor eind augustus, en dat laat zich gelden in de zomerskigebieden en op de gletsjers. Zelfs op het dak van de Alpen, de Mont Blanc (4808m), was het gisteren boven nul. Iets wat je niet alle jaren meemaakt zo blijkt uit een analyse.

Eerst sneeuw, nu hitte
Zo snel kan het gaan. Waar augustus eerder in het teken stond van sneeuw zijn de rollen nu omgedraaid. Een typisch verschijnsel in de Alpen want weersomslagen zijn hier veel extremen dan in ons vlakke landje. De reden is de hoogte. Koele lucht die 's zomers binnenstroomt, zoals eerder deze maand, is vooral op hoogte koud en dan zit je in het hooggebergte al snel in de sneeuw. Sommigen hoopten al dat de gletsjerskigebieden hiervan konden profiteren maar je verkoopt een huid niet voor de beer geschoten is. Die beer is in dit geval een metafoor voor de zomer.

Het smeltseizoen van de gletsjers in de Alpen duurt zo’n beetje tot in september, dus koel weer moet een lange adem hebben en dat is deze wisselvallige zomer niet gegeven. Sterker nog, we vertoeven nu in de warmste periode van het jaar. Deze week ligt de vorstgrens tussen 4500 en 5000 meter, mooi weergegeven door onze eigen weergrafiek voor Sölden:

null

Historie
Gisteren dook de Zwitserse weerdienst MeteoSchweiz in de historie om te kijken hoe bijzonder die hoge vorstgrens nu precies is. Het resultaat wat ik gisteren ook deelde op twitter is hieronder weergegeven:

null

De vorstgrens lag gisteren op 4832 meter, dus op alle gletsjers in de Alpen dooide het gisteren inclusief de Mont Blanc. Opvallend is trouwens dat de drie hoogstgemeten vorstgrenzen telkens middernacht zijn gemeten, en dat deze meestal begin augustus worden bereikt. Dit jaar gebeurde het veel later. Ben Lankamp, meteoroloog van Weerplaza gooide hier nog een kleine analyse overheen door te stellen dat sinds 1981 de maximale vorstgrens hiermee zo’n 125 meter hoger is komen te liggen.

Gletsjers zweten
Dat de gletsjers de sneeuw die eerder deze maand viel alweer kwijt zijn en aan het zweten zijn geslagen zal geen verrassing zijn. Twitteraar Hans de Mul wees me gisteren op dit artikel dat een gletsjer onder de Eiger (Jungfrau Region) op het punt van afbreken staat. Het ijs beweegt zich momenteel met een voor gletsjers onwaarschijnlijke snelheid van 15 centimeter per dag omlaag. Dat andere gletsjers het momenteel ook zwaar hebben maken deze beelden duidelijk.

Kaunertaler Gletscher
Kaunertaler Gletscher

Rettenbachgletscher, Sölden
Rettenbachgletscher, Sölden

Dachsteingletscher​
Dachsteingletscher​

Vroege herfst?
Het is duimen dat de herfst in september wat sneller wil intreden zodat de gletsjers weer een beschermende sneeuwlaag op het ijs krijgen. Deze week is het echter nog afzien met misschien zelfs een nóg wat hogere vorstgrens dan gisteren. Van de andere kant, het mooie weer maakt ook heel veel mensen blij. Je zou nu maar vakantie vieren in de Alpen. Met zo’n webcamfoto als deze van Ellmau wil ik mijn bureaublad wel vullen.

Ellmau, Skiwelt Wilder Kaiser - Brixental
Ellmau, Skiwelt Wilder Kaiser - Brixental

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Ondanks de hoge vorstgrens, loop ik toch nu liever op een gletsjer :) dan in het koude kikkerlandje;)

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

Lekker plaatje van Ellmau, een alpenlandschap uit een sprookje.

Click. Click. Peace

Het instortingsgevaar op de Eiger is inmiddels geweken lees ik. De afgelopen 24 uur is 20.000m3 gletsjerijs in meerdere kleine brokstukken omlaag gekomen: http://www.jungfrauzeitung.ch/artikel/147140/

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Die hanggletsjer op de Eiger ligt op de westflank een semi-klassieke ski-afdaling voor steil terrein skiërs, behoorlijk indrukwekkende als je zo de foto’s zonder sneeuw ziet…

Click. Click. Peace

hopen op een zeer goede herfst/winter met een dik pak sneeuw!

@Rogier

http://provallone.com/blog/eiger-west-face/951/

Gaaf verslag van de klim en afdaling van de Eiger westflank, waarin ze ook het gevaar van de gletcher bespreken.

to ski or not to ski, thats no question

Als je nu kijkt naar de gletsjers van tignes en les deux alpes vind ik ze toch wree zwart , weinig sneeuw

22-23 oktober de eerste FIS- Wereldcup RTL in Sölden. Dan moet het weer wel een keer omslaan. Hopen maar dat het dit jaar wel een keer echt herfst gaat worden.

@SkiBeppie dat is over twee maanden. Dat is nog zo ver weg…

Click. Click. Peace

Denk dat de vraag of er weer meer is afgesmolten dan het vorige jaar positief zal zijn.
Ik heb toch serieus schrik dat het jammer genoeg niet meer goed komt met de Alpen gletsjers. Ik zal dit allicht niet meer meemaken maar mijn kind wel, sneeuwloze bergen…
Die gedachte maakt mijn niet echt blij.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie