Wintersport in Zweeds Lapland

Dit onderwerp gaat over de bestemming Åre

Beste wintersporters,

Ik ben vorige winter met 2 vrienden voor het eerst naar Zweeds Lapland op een wintersportvakantie geweest, omdat ik wel eens iets anders wilde, n.l. een tocht maken op een hondenslee en een sneeuwscooter. Van een kennis een tip gekregen dat ik dan het best naar Edsasdalen kon gaan dat vlakbij het voor Scandinavische begrippen grote skigebied Are ligt. Je kunt er redelijk eenvoudig en voordelig naartoe door te vliegen op Trondheim met KLM. Vervolgens staat daar een chauffeur reisleiding die je met een busje in 2 uur naar de bestemming in Edsasdalen brengt.
We verbleven daar in een typisch Zweeds landhuis Dalens Gard, aan het einde van een weg, dus lekker rustig. Dit pension, waar je verblijft op basis van volpension wordt geleid door een Zweeds - Nederlands team. We werden ontvangen met een Zweedse Glühwein en Lapse koekjes. We hebben hier een super geweldige tijd gehad dat al onze verwachtingen overtrof.
We hadden geboekt voor het winter avontuur Zweeds Lapland bij de organisatie Scandinavian Adventures, die zijn naam eer aan doet, want de week werd een groot avontuur. We kwamen in eerste instantie voor de typisch Lapse winteractiviteiten zoals de husky- en de scootersafari, maar in het programma waren ook 2 dagen skiën en snowboarden, een cross countrytocht, sneeuwschoenwandelen en een excursie naar o.a. een elendenfarm en een ijshotel opgenomen.
Alles was perfect geregeld en bijna alles was al in de prijs inbegrepen, zodat je ter plaatse bijna niets meer uitgaf. Voor het skiën dien je wel je skimateriaal te huren voor 2 dagen. Ook het skiën en snowboarden was een verrassing, want ook wij gingen ervan uit dat de pistes hier niet te vergelijken zouden zijn met de pistes in o.a. Frankrijk en Oostenrijk. De gebieden zijn weliswaar niet zo groot, maar met bijna 100 km aan pistes en geen wachtrijen voor de liften kun je je hier prima uitleven. De zweden hebben oog voor detail, zo staan er leuke barretjes in de vorm van grote tipitenten op de pistes. In Are kun je leuk apres ski vieren en je vindt er veel restaurantjes waar je eens iets anders eet dan een auf wienerschnitzel.
Zo werden wij na een dagje skiën en boarden getrakteerd op een heerlijke mooseburger in een hippe tent, waar je ook kon kiezen uit meer dan 70 soorten bieren. De huskysafari en de scootertocht waren top activiteiten, waarbij je actief bezig bent in een indrukwekkend decor van eindeloze vlaktes, bossen en bergen bedekt met een dik pak sneeuw. Tijdens de scootertocht kwamen we zelfs een eland tegen, die relaxt het pad overstak en het bos in verdween. De cross country tocht, langlaufen met iets brede ski’s met staalkanten bracht ons naar een wildernishut, met een privé sauna aan een bevroren meer.
Dit was een extra activiteit die ik graag wilde doen, omdat ik vroeger nogal veel gelanglaufd heb op sportief nivo. We hebben hier een nacht doorgebracht in de wildernishut, waar veel aanwezig is, maar waar je zelf water moet maken van gesmolten sneeuw op een knisperende houtkachel. Ons eten werd gebracht door een sneeuwscooter (wel zo relaxt, want dan is het langlaufen toch net even leuker) en met onze meegebrachte biertjes en een flesje cognac hebben we een fantastische avond doorgebracht. De sauna aan het meer was echt lachen, vanuit een tot bijna 100 graden opgestookte sauna in je blootje de sneeuw in, even rollen en als een speer de sauna weer in. Het ergste zijn je voeten, het is daarom ook aan te raden om bloot, maar wel met slippers de sneeuw in te duiken. Afijn, na zo’n dagje en met de nodige alcohol in je lijf ben je snel naar Klaas Vaak. Nog een hoogtepunt was de avond dat we met een sneeuwscooter boven op de berg zijn gebracht en daar een heerlijke Lapse avondmaal geserveerd kregen in het bergrestaurant, een typisch Zweeds ingerichte berghut met de naam Vita Renen, omdat de berg en skipiste daar ook zo heet. Na het eten moesten we met sneeuwschoenen en een hoofdlamp teruglopen, de berg af gelukkig, naar ons Pension in Edsasdalen. Hoewel het Noorderlicht hier ook regelmatig wordt gespot hadden wij dat geluk die avond niet, maar het was evengoed een leuke afsluiting van die avond.
Na alle inspanningen die week, gingen we ook een dagje cultureel doen; met een busje richting Are, waar we een chocoladefabriekje gingen bezoeken, vooral voor de dames een waar feestje en daarna gingen we naar een farm waar Elanden werden verzorgd. Natuurlijk zie je liever in het wild, maar dit was toch ook een leuke ervaring, omdat deze elanden mensen gewend zijn en je ze kunt aaien en zelfs zoenen met iets eetbaars in je mond. In het restaurant van de farm kregen we weer een typisch Lapse en heerlijke maaltijd, een maaltijdsoep met rendieren of elandgehakt. Na de elandenfarm weer een stukje verder met het busje naar een gigantische Iglo, gebouwd tot een hotel met allerlei vertrekken met zelfs een ijsbar en een conferentiezaal met aansluiting op een grot onder een gigantische bevroren waterval. Wij wisten echt niet wat we zagen. Na dit bezoek nog even de plaatselijke souvenir winkel in, met heel wat andere spulletjes dan de kitsch die verkocht wordt op de Zaanse Schans aan bussen japanners en tegenwoordig ook veel chinezen.
De laatste dag konden we doen wat we zelf wilden en omdat ik ook een liefhebber ben van schaatsen en vooral op natuurijs ben ik met de trein naar het bevroren meer bij Ostersund gegaan, waar de hele winter de sneeuw van het ijs wordt geveegd. Alleen de trein is al een belevenis, want hier heb je altijd een zitplaats en de treinen zijn prachtig met veel hout en stof in plaats van al dat plastic wat wij kennen in onze huidige treinen in NL. Heerlijk dagje geschaatst.
Aan alles komt een eind en de volgende dag werden we weer met het busje teruggebracht naar de luchthaven in Trondheim, waar we in 2 uurtjes vliegen weer terug waren op Schiphol. Wat een fantastische week was dit, we hebben er het maximale uitgehaald; heerlijk geskied en gesnowboard, unieke ervaringen opgedaan met de huskyhonden en spektakel op de snowscooters, gelanglaufd naar een wildernishut en zelfs een topje beklommen, een wildernis sauna in en afkoelen in de sneeuw, met sneeuwschoenen gewandeld op zoek naar het Noorderlicht en veel en heel lekker gegeten, waarvan zelfs 4 x buiten de deur in leuke restaurantjes waar je prima wordt bediend. Omdat we besloten hadden een nacht weg te blijven hebben we zelfs een avondactiviteit niet kunnen doen, n.l. in de hottub en eten inde grillhut, dat houden we dan maar tegoed voor een volgende keer, want dat die gaat komen is zeker. En, bij een wintersportvakantie naar Lapland wordt altijd gedacht dat het erg duur is? Tja, het is geen low budget vakantiebestemming, maar met alles wat wij gedaan hebben inclusief al het eten en de vlucht waren we ongeveer € 1500,- kwijt en dat vonden wij eigenlijk niet bepaald duur!

Albert Zandvliet, Den Haag

null

Mooi verslag, heb ooit gekeken naar zo’n reis alleen dan in Finland maar dat is toen niet doorgegaan. Maar staat zeker nog eens op de planning

Heb je nog wat meer foto’s?

Plaats een reactie