Iemand ervaring met Blizzard Brahma 2015 of 2016?

Hallo,

Ik ski nu een 14-tal jaar en beschouw mezelf als een gevorderde skiër met een vrij sportief/agressieve stijl. Meestal op de piste maar af en toe durven we wel eens afdwalen en offpiste gaan of ons aan enkele sprongen wagen.

Heb al een heleboel research gedaan op webshops en forums maar de info is vaak zo uiteenlopend waardoor het volgens mij uiteindelijk vaak op persoonlijk voorkeur aankomt.

Waar ik vrij zeker van ben is dat het goede ski’s zijn en ik denk ook dat die wel in de lijn van mijn soort van skiën liggen.
Wil ze zeker aanschaffen maar ik ben helemaal niet zeker van de lengte.
In het begin was ik van plan om voor de 180cm te kiezen afgaande op de 187/180 test review waar ze zeiden om de lengte niet te upgraden en de 187 beter zou zijn voor iets zwaardere skiers.
Maar nu heb ik een aantal skiënde vrienden die me de 173 aanraden dus begin ik meer en meer te twijfelen. (Ze hebben trouwens geen ervaring met de Brahma, daarom kom ik dus hierheen :) )

Ik ben 189cm groot en weeg ong. 80kg
Afgaande op de tabellen die ik gezien heb zou de “ideale ski” lengte rond de 175cm liggen. Afgaande op de forums en mijn eigen ervaringen met ski’s te huren weet ik dat lengte zeer persoonlijk is.
Daarom had ik graag meningen gehad van iemand die er al op geskied heeft en hun ervaringen willen delen?

Suggesties voor bindingen die bij de ski’s passen zijn ook zeer welkom!
Ben zelf aan’t kijken naar Marker Gryphon 13 of Tyrolia Attack 13 maar zoals gezegd ben ik op het gebied van ski materiaal een echte leek.

Met jouw postuur, ervaring en agressieve stijl zou ik zeker voor de 180 gaan. Die skiënde vrienden die je de 173 aanraden leven 10 jaar geleden en/of denken dat het een full-camber slalomski betreft… Maar het is een all-mountain ski met rocker. En welke tabellen heb je gezien? Ben wel benieuwd…

Lees dit artikel eens: http://blistergearreview.com/recommended/how-to-think-about-…

Alvast bedankt voor de feedback GiGi.

Waren tabellen van Evo maar ik heb me inderdaad vergist. Ze stellen ski’s voor vanaf 175 tot 195. Dit zal dan afhangen van het type ski en of ze camber/rocker zijn zoals je zegt.

En die collega’s van me… Zijn wel een aantal jaartjes ouder dan mij dus kan daaraan liggen haha

Vorig jaar heb ik @Gigi ook lange tijd lastig gevallen met mijn vragen over welke ski’s ik ging kopen. We hebben precies dezelfde bouw (je bent 1 cm langer), ongeveer even veel ervaring en dezelfde skistijl.

Vorig jaar heb ik in Tignes een week lang verschillende ski’s uitgetest. De Blizzard Brahma vond ik heerlijk skiën, maar ze hadden hem in 1.80 waar ik de 1.87 had willen testen. Ski blijft heel stabiel onder hoge snelheden en stuurt vrij soepel, maar kan ook genadeloos zijn als je even niet op let (zelf mogen voelen ;)). Kijk ook eens naar de K2 AMP Rictor 90 XTI. Dit vond ik ook een erg fijne ski.

Een ski kopen op basis van research en reviews bleek voor mij een onmogelijk opgave. Hier nog twee handige topics voor je, gaat wel over de ski’s van vorig jaar.

https://www.wintersport.nl/forum/topic/189707#last
https://www.wintersport.nl/forum/topic/166784?page=3…

Uiteindelijk kun je het beste een weekje gaan huren en aan het eind van de week het fijnste test paar kopen. Succes ermee!

Ik ben zelf wel een paar maten groter dan jij (2 meter en ruim meer dan 100 kg) maar aan het begin van dit jaar was ik ook op zoek naar een ski in de zelfde categorie. Ik twijfelde tussen de Blizzard Brahma en de K2 AMP Rictor 82XTI (de minder brede variant van de ski die @laurankl aanraadt).

Jonathan Ellsworth van blistergearreview heeft de Brahma uitgebreid getest (zelfde website waar @gigi naar linkt) en hij heeft zowel de 180 en de 187 geskied en daar bleek toch nog best een verschil in te zitten afhankelijk van gewicht van de skiër omdat de ski zo stijf is (http://blistergearreview.com/gear-reviews/2014-2015-blizzard…). De Brahma is dus zeker geen ski om onnodig groter te nemen.

Ik vond zowel de K2 als de Blizzard geweldig fijne ski’s maar door mijn agressieve ski stijl en gewicht vond ik de stijfheid van de Brahma toch een groot plus punt. Dus als jij agressief skiet dan denk ik dat erg blij zal zijn met de blizzard brahma @ 180.

Qua binding heb ik gekozen voor de Marker Jester 16 bindingen, vooral om wat meer ruimte te krijgen in mijn Din range, ik had dat wel nodig maar ik denk dat jij met een max din van 13 prima uit de voeten kan (din inlaten stellen kan je natuurlijk het beste laten doen door een professional). Zowel de Marker Gryphon 13 als de Tyrolia Attack 13 zijn goede bindingen maar persoonlijk zou ik voor de Tyrolia Attack 13 gaan (ik heb wat negatieve verhalen gehoord over de Gryphon’s dus het kan geen kwaad om even te googlen).

Maar het beste wat je kan doen zoals @laurankl ook zegt is ze ergens gaan testen, op een test dag of bijvoorbeeld bij Duijvestein bij landgraaf/zoetermeer.

P.S. ik geloof dat er buiten het design geen verschil tussen de 14-15-16 modellen van de brahma is maar dit weet ik niet zeker.

Bedankt voor de links @Laurankl heb ik weer wat extra’s van opgestoken.

Heb er inderdaad voor al gekozen dat het de Tyrolia Attack 13 zullen worden want ze komen er het beste uit prijs/kwaliteit gezien en van wat ik heb gelezen hebben die een iets betere doorgave op de ski omdat ze breder zijn dan de Gryphons.

Ze hebben de K2 AMP Rictor 82XTI wel in Duijvestein dus als het kan zou ik die er graag gaan testen.
De Brahma’s heb ik nog niet zien staan in de lokale winkels hier in Antwerpen en ook niet in Duijvestein/landgraaf dus die zal ik tijdens mijn short ski in Frankrijk trachten te testen.

Er zit inderdaad geen verschil tussen de 2 laatste modellen van de Brahma’s behalve de kleur volgens mij… Het zal voor mij sowieso het 2015/2016 model moest ik ze dit jaar halen worden want van het vorige 2014/2015 hebben ze enkel nog de 166 en 187 in stock.

Ga sowieso nog een aantal keer in Landgraaf testen voor ik vertrek want met al dit opzoek werk krijg ik zin om op de latten te staan :)

Kijk dan of je in Landgraaf ook de Salomon X-Drive 8.0 FS kan testen. Lijkt erg op de K2, maar is net iets pittiger. Zou ook nog een optie kunnen zijn. Hoewel ik wel moet zeggen dat de K2 en de Salomon echt een andere categorie zijn dan de Brahma. Niet zozeer qua optimaal gebruik, maar qua gevoel, stijfheid etc. De Brahma lijkt meer op de ‘oude’ Völkl Kendo (die voor dit seizoen is flink aangepast). De 2014 of 2015 Kendo zou ook nog een goed alternatief voor de Brahma zijn.

Ik wil het natuurlijk niet moeilijker maken… maar ik doe het toch ;)

Goed idee.
Als ik de kans krijg ga ik die 2 zeker testen hoe meer om te vergelijken hoe beter!

Bedankt om me nog wa meer te laten twijfelen! :D

@Antigoon ben je nog ski’s wezen testen? Ben wel benieuwd hoe het met je zoektocht gaat.

Ik heb besloten dat ik de Blizzard Brahma’s met lengte 180 ergens op de kop ga proberen te tikken. Nu alleen nog de juiste binding zien te vinden…

Heb jij (of heeft iemand anders) daar toevallig verstand van?

@Laurankl bindingen die ik kan aanbevelen zijn de Tyroia Attack 13 (er is ook een versie die tot DIN 16 gaat… wat is jouw gewicht en ervaring ook alweer?). De Marker Griffon heb ik gehad, maar vond ik wat lomp om in te klikken (zijn grote DIN 16-broer de Jester zal denk ik niet veel anders zijn - wel prima bindingen verder hoor). Dat zijn de ‘usual suspects’, maar er zijn meer prima bindingen van Look, Rossignol, Salomon/Atomic die ook prima zouden kunnen, maar daar heb ik niet zo veel ervaring mee zelf.

@Gigi

Mijn gewicht is 80kg, lengte 1.87m en ervaring +/- 15 weken. Ik ski lange bochten op hoge snelheid. Ik wil een vrij “standaard” binding om het zo maar te noemen. Als ik de tabellen moet geloven zou ik een DIN range tot 14/16 moeten hebben?

Nou, als ik je inschat als een agressieve skiër met grote voeten (BSL 310-330 mm) en de gegevens die je hier geeft kom ik uit op een DIN van 8,5… maak er 9 van. Dus veel grotere range dan tot DIN 13 heb je niet nodig denk ik. Die kan je gebruiken tot een instelling van 11 ongeveer. Kom je daar boven, dan zou ik groter denken…

http://www.dinsetting.com/

@Gigi Dankjewel, hele handige link! Dan wordt het een binding met range tot en met 13. Plek van montage laat ik maar door een specialist doen.

Nu de aanbiedingen maar in de gaten houden :)

@laurankl Echt een toeval dat je net hier over begint… Ben ze vandaag in Landgraaf gaan “testen” nadat ik ze zelf heb aangeschaft… Heb lang gezocht achter een mogelijkheid om ze te testen maar is me niet gelukt.

Echter niets als lof over deze ski’s tot hiertoe… Zijn inderdaad krachtige en pittige skies zoals ze overal beschrijven in hun reviews and i like it.

Hieronder een aantal foto’s met de Tyrolia Attack 13 bindingen erop!

null

null

null

null

Edit: Oh ja en zoals @Gigi zegt mijn bsl is 338mm en Din van 8,5 werkt prima met die bindingen voor mij.

@gigi De marker Jester 16 zijn inderdaad vrij lomp om in te klikken maar voelen wel erg stevig aan, ik heb ze specifiek uitgekozen hierop i.v.m. mijn gewicht en kracht (toevallig ook op de Brahma’s) maar ik ben het inderdaad met je eens dat iemand van een iets normaler formaat prima uit de voeten kan met een binding met een max din van 13. Ik zou dan de Tyrolia Attack 13 erop schroeven en dan heb je naar mijn mening super ski’s.

@Antigoon

Waar heb je ze aangeschaft? Ski’s zien er prima uit met die bindingen! Door wie heb je de bindingen (en waar heb je ze) er op laten zetten?

Ik heb ze besteld via een Duitse website: http://www.xspo.de
Daar kan je de afmetingen van je skiboots ingeven en zetten ze de binding ineens op de correcte afstand.
Je moet er ook je ervaring, gewicht, etc ingeven.
Je hebt daar ook de optie om op te geven of je je bindingen meer naar voor of achter wil laten zetten.

Is de eerste keer dat ik ski’s online heb besteld en had er een beetje schrik voor maar het is reuze meegevallen.

Bij Xspo doen ze dat wel heel netjes ja. Je kan ook gewoon in het Engels met ze communiceren. Als ik wil aangeven dat ik mijn bindingen (boot centre) gemonteerd wil hebben op 0,5 cm boven (voor) de aanbevolen lijn, zet ik gewoon “Factory Line + 0.5 cm” en ze doen het heel netjes. Echt top service. Ook als je voorafgaand aan een aankoop vragen hebt, zijn ze snel met reageren en denk met je mee.

Op dit moment hebben ze ook de beste deal voor de Brahma trouwens…

@Gigi @Antigoon Bedankt voor de tips! Wie weet kan ik volgende week wel een paar fotootjes plaatsen als ik ze heb ;)

Bij Xspo doen ze dat wel heel netjes ja. Je kan ook gewoon in het Engels met ze communiceren. Als ik wil aangeven dat ik mijn bindingen (boot centre) gemonteerd wil hebben op 0,5 cm boven (voor) de aanbevolen lijn, zet ik gewoon “Factory Line + 0.5 cm” en ze doen het heel netjes. Echt top service. Ook als je voorafgaand aan een aankoop vragen hebt, zijn ze snel met reageren en denk met je mee.

Op dit moment hebben ze ook de beste deal voor de Brahma trouwens…

GiGi op 3 dec 2015 09:41

Wat verschil geeft het eigenlijk hoe de bindingen staan? Ben ook van plan op skies online te kopen, namelijk de soul 7. Maar heb geen idee wat de beste bindingstand dan zou zijn voor mij.

@Ign09 Daar heb ik ook geen ervaring mee. Die bestelling die ik deed, was voor een vriend die het helemaal had uitgezocht en wist wat hij wilde.

Ik zou even kijken op het Amerikaanse forum Epic Ski, daar zijn heel veel discussies alleen over het ‘mounting point’ - twee topics daar met jouw vraag:
http://www.epicski.com/t/127252/mounting-point-for-a-soul-7…
http://www.epicski.com/t/122652/soul-7-mount-point-advise-ne…

Ok zal ik eens uitpluizen dan.
Merci

Ik ben ook erg aan het twijfelen over de juiste maat bij de brahma
Ik ben zelf 1.75 lang en 77 kg met veel ervaring en ik hou er van om sportief te skiën.
Ik heb alleen een beetje het idee dat ik precies tussen de maten in zit.
Wat zou volgens jullie de beter optie zijn? de 173 of 180?

Ligt er een beetje aan wat je er mee wil (het is immers een ski waar je letterlijk alle kanten mee op kan)…

Ski je 80 op de harde, geprepareerde piste of veel in kleine ruimtes (buckels, drukke of smalle pistes), dan is de 173 misschien wat. Ga je vooral in het terrein skiën en heb je de ruimte (en bij minder harde sneeuw wat meer float of stabiliteit nodig), ga dan voor de 180.

Sowieso is het een stevige, maar zeer stabiele ski waar je wel de benen en/of de massa voor moet hebben.

Dus je zegt eigenlijk dat de 173 de beter ski zou zijn voor carven op de piste? Waarin zit dat verschil hem?
Ik dacht namelijk zelf dat de 180 makkelijker (stabieler) zou skiën bij hogere snelheden.
Met de beenkracht moet het bij mij in ieder geval wel goed zitten.

Dus je zegt eigenlijk dat de 173 de beter ski zou zijn voor carven op de piste?

Philipb op 26 nov 2016 10:18

Nee dat zeg ik niet. Ik zeg dat de 173 minder ruimte inneemt om snel te moeten slippen. Stabiliteit en snelheid vind je inderdaad meer bij de langere ski. Dat zijn twee heel verschillende zaken die als communicerende vaten werken: meer van het een betekent automatisch wat minder van het ander.

*bericht bewerkt door GiGi op 26 nov 2016 10:23

Denk er aan om deze ski te huren. Heb wel nog nooit op all Mountain ski’s gestaan. Is jet dan een goed idee om deze te nemen?

Weeg 70kg op 1m76 dus dacht aan lengte 173

*bericht bewerkt door jeandeflamand op 26 nov 2016 10:50

Als je genoeg beenkracht hebt, de 180 nemen! Kun je fantastisch op knallen en ik spreek uit ervaring ;)

Het is in deze categorie wel zo ongeveer de heftigste die er is. Niet dat je er direct je benen op breekt (een gevorderde skiër komt er echt wel op naar beneden). Maar conditioneel moet je wel sterk zijn (en technisch hoog niveau helpt ook), want het is best hard werken (ze zijn gewoon stevig en vrij stijf) en je moet ook gefocust blijven, want heel vergevingsgezind zijn ze niet. Als je dan ontplofte benen hebt en je conditie is niet wat je dacht dat het was, wordt het wel een serieuze ski waarmee je moet oppassen, vooral omdat ie snel erg hard gaat/wil.

Mij te veel ski. Maar ik ben dan fysiek (conditie, spiermassa) ook niet erg getraind.

Zoek toch een ski die wat sneller kan maar ook niet te veel kracht kost. En zich wat gemakkelijker door slush hopen jaagt dan carve ski’s.
Ben die klapperende ski’s beu. Ze geven een heel onveilig gevoel, met als resultaat dat ik teveel bochten neem, en snel vermoeid geraak.

Zoek toch een ski die wat sneller kan maar ook niet te veel kracht kost. En zich wat gemakkelijker door slush hopen jaagt dan carve ski’s.
Ben die klapperende ski’s beu. Ze geven een heel onveilig gevoel, met als resultaat dat ik teveel bochten neem, en snel vermoeid geraak.

jeandeflamand op 26 nov 2016 11:14

Nordica Nrgy 90, Völkl Kendo, Salomon X-Drive 8.8 of 8.0 FS (wat meer piste-gericht), Fischer Pro Mtn 80 TI… allemaal goede allmountain opties die veel stabiliteit bieden. En welke je oko kist, allemaal lichaamslengte.

Plaats een reactie