Skischoen via internet kopen

Ik wil nieuwe skischoenen aanschaffen en ik ben mij ruim aan het oriënteren en ik bekijk dus ook het aanbod op internet.

Wat ik niet begrijp is dat wanneer je skischoenen via internet koopt ( én dat aanbod via internet is ruim en prijstechnisch zeker ook aantrekkelijk) je deze thuisbezorgt krijgt en dus er geen bootfitting service plaatsvind.

De meeste of beter gezegd de betere skischoenen worden op maat naar je voet aangemaakt en de binnenschoen wordt via thermische aanpassing helemaal naar je voet gesmeed. Het bootfitten dus…

Maar hoe doen deze mensen die via internet deze dure skischoenen (>€200) aanschaffen? Gaan deze na ontvangst alsnog naar een skishop om deze te laten fitten? Dat lijkt mij zeer onlogisch, de skishop zou dit niet accepteren en zal je een zeer hoge prijs vragen. Ik heb ergens gezien een winkel die voor het fitten €150 vraagt?
Maar goed, ik begrijp het niet. Of laten zij het fitten gewoon achterwege en stappen dus zo in hun schoenen?

Is de conclusie dan dat je je schoenen dus nooit via internet moet kopen en dus altijd in een skishop die ook de service van fitten aanbiedt?

De conclusie is inderdaad dat je nooit via internet moet kopen zonder eerst het specifieke model gepast te hebben. Het bootfitten is nog niet eens het eerste probleem, maar de selectie van het juiste model en maat qua pasvorm.

Je stipt een eeuwige discussie aan tussen voor en tegenstanders van online aankopen. Veel online kopers gaan in winkels passen en gaan daarna op internet zoeken naar de beste deal. Het alternatief ik blind op internet wat kopen of de aankoop ik de winkel doen.

Inmiddels hebben veel winkels dit ook opgemerkt en bieden zij “bootfitten” aan voor 25-50 euro per paar voor schoenen die niet bij hen gekocht zijn. Het verwarmen/vacuum aanpassen van schoenen is in veel gevallen geen rocket science maar vergt het wel enige kennis en handigheid(en de juiste materialen).

Toch ben ik van mening dat je beter naar een winkel kunt gaan en daar een deal maken. Via internet scheelt het vaak tussen de 10-25% ten opzichte van veel winkels. Echter wordt het voordeel alweer teniet gedaan als je daar een bootfit sessie voor moet betalen. Vaak kun je in de winkel nog wel een dealtje maken dat je de “normale” prijs betaald maar wel wat extra’s erbij krijgt zoals een opbergtas, een zooltje en wellicht geurvreters oid.

Mijn advies, internet lijkt aantrekkelijk maar heeft een grotere kans op fouten wanneer je niet zeker weet wat je moet hebben. Ga naar een winkel en laat je goed adviseren, geef liever 2-3 tientjes meer uit en ben tevreden dan lekker goedkoop en pijn in je voeten…

Ik werk zelf bij een internetshop en toch zou ik (ski)schoenen nooit via internet kopen. Elke schoen voelt anders en een schoen die toch net niet lekker zit kan een zeer negatief gevoel geven op wintersport.

Heb zelf wel bij een winkel aangegeven dat ik de schoen die ik kwam kopen via internet voor bedrag x had gezien terwijl zij er X+140 voor vroegen. Maar omdat ik hun hulp, de tijd, advies e.d wel heel erg waardeerde en daarom de schoenen wel bij hun kocht. Uiteindelijk hebben ze me alsnog een fikse korting gegeven terwijl ik al had aangegeven ze tegen hun winkelprijs te willen kopen. Op die manier weten ze wel dat ik blijf terug komen.

Eerst skier, toen snowboarder en nu weer skier

Mooi topic en goede adviezen/ervaringen.

Ook ik ga zo dadelijk naar de speciaalzaak in Amersfoort om mij te laten adviseren omtrent nieuwe schoenen. Mocht ik tot een keuze zijn gekomen kan je heel snel bijv. met je telefoon ter plekke een check doen wat ze online zouden kosten. Als de marge, zoals hierboven gesteld, dan echt €140,-- is op een set schoenen is dat zeker even het vermelden waard. Maar de service, de expertise (indien ook echt goed en niet een enthousiaste weekendhulp die zegt…ik heb hem zelf ook) etc. is dat ook zeker een prijsje waard.

Dat tegenwoordig veel mensen de gok van internet aankopen doen is helder. Zal ook deels komen door de ervaring dat soms echte vakmensen nog schaars zijn. Helaas bij sommige bedrijven/winkels blijkt de geclaimde betere ‘service’ een behulpzame weekendhulp te zijn… en met een defect product het onder fabrieksgarantie valt en dat i.p.v. jijzelf het mag opsturen zij dat doen en dan maar hopen…

Met mijn huidige skischoenen (vallen inmiddels buiten de garantie) helaas de ervaring dat 1 schnall/buckle los laat. Niemand wilt het maken en de importeur blijkt helaas niet zo ‘servicegericht’. Dan toch maar nieuwe schoenen kopen en wat mij betreft (geen idee na de voetanalyse) een andere merk als het huidige.

Je kunt alles, echt alles kopen via internet maar geen skischoenen.

niet roetsjen maar skieen

Een beetje off topic, maar mijn dochter heeft vorige week tijdens onze vakantie in Val Gardena, Italië, nieuwe skischoenen gekocht in een sportzaak ter plekke. Ze heeft die schoenen donderdagsavonds gekocht, kon er vrijdag 1 dag op skiën, eind van de dag hebben we de terugreis naar huis gemaakt. Ze vond de gekochte schoenen qua pasvorm lekker zitten, maar kreeg toch hele koude voeten tijdens het skiën. Zal dit vanzelf over gaan na verloop van tijd of is het toch beter deze schoenen ergens hier in Nederland te bootfitten? Zo ja, gaat dit dan heel veel kosten?

@petra4 Ik hoop voor je dochter dat haar voeten nog niet zijn uitgegroeid, want dit klinkt als een klassiek geval van een te grote schoen gekocht. Te grote schoenen komen trouwens heel vaak voor, vaker dan te klein zelfs. Ze lijken comfortabel te zitten doordat je wat meer ruimte hebt, maar door die extra ruimte krijgt koude vrij spel.

Edit: Een bootfitter zal ook weinig kunnen doen met te grote schoenen

Born to Ride

Koude voeten kunnen ook ontstaan door een afgekneld bloedvat ergens, waardoor de doorbloeding stagneert en je tenen koud worden. Wat bootfitten los kost weet ik niet, overigens. Even bellen naar een speciaalzaak en je weet het.

Mijn dochter is 20, dus haar voeten zijn hpl wel uitgegroeid. Ze heeft in de winkel diverse schoenen uitgebreid gepast.

@petra4 je kan nog altijd verwamingselementen erin doen die op een accu je hele dag warme voeten moet geven? Heb je in diverse varianten, maar heb zelf geen ervaring hiermee en ken ook geen mensen die hier ervaring mee hebben.

Atomic Redster S9 Revoshock 160 / G9 Revoshock 172 / Rossignol Hero Elite LT 176

Duidelijk…

Maar wat ik dan van plan ben is om via internet een goede aanbieding te vinden en dan als de wiederweerga naar de fysieke shop van de desbetreffende aanbieder te rennen en 'm daar kopen.

Ik weet inmiddels dat een Salomon X Pro go en de Atomic Hawx 90 2.0 mij goed zitten. Ik heb ze in een winkel aangepast en eerlijk gezegd dat ik ze nog niet ging kopen. Nou wil ik gewoon ècht goede schoenen hebben, maar wil niet meer dan €250 uitgeven, anders is het mij te gortig.

Dus ga ik ze zeker in de winkel kopen en ze te laten bootfitten, na jullie advies hier. Zo hoop ik, door ze in het ‘verkoopnaseizoen’ in maart of april schoenen te kopen die normaal tussen de €350-400, deze te krijgen voor €250. Dan weet ik zeker dat ik de komende 10-15 jaar goede jongens aan mijn voetjes heb…

Hebben mensen nog advies welke shops in Nederland ik absoluut in de gaten moet houden?
Dank.

@petra4, Salomon heeft een schoen met ingebouwde verwarming. Ik had er twee te koop maar die zijn alweer weg. De schoen heet Salomon Quest acces Heat, wellicht is dit een optie voor je dochter? Veel gespecialiseerde wintersport winkels kunnen je er zeker meer over vertellen.

@petra4, Salomon heeft een schoen met ingebouwde verwarming. Ik had er twee te koop maar die zijn alweer weg. De schoen heet Salomon Quest acces Heat, wellicht is dit een optie voor je dochter? Veel gespecialiseerde wintersport winkels kunnen je er zeker meer over vertellen.

Pvdh op 29 feb 2016 16:00

@Pvdh
Ze hebben net nieuwe schenen gekocht na uitgebreid passen in Italië. Ik denk dus dat de vorm wat aanpassen (bootfitten) een betere keus is dan een nieuwe schoen met ingebouwde verwarming. Zeker omdat het bootfitten het probleem van de koude voeten ook kan oplossen.

Inderdaad, ze heeft net nieuwe schoenen gekocht, en gaat nu niet meteen weer nieuwe kopen. Voordat ze weer op wintersport gaat, moet ze maar even naar een specialist, om ze te laten bootfitten. Hopelijk is het probleem van koude voeten daarmee opgelost.

Als je weet wat je wil kopen, kun je prima via internet schoenen kopen!
Moet je wel weten waar je aan begint natuurlijk.

Klopt helemaal @QmaartenQ, maar dan raak je hier op het forum het gevoelige punt van passen in een winkel en dan online kopen.

Eens met @QmaartenQ
Op internet kopen kan, maar alleen als je weet dat een bepaald type schoen eigenlijk al zo goed als passend is.
Voor een simpele thermofit kun je dan voor een paar centen naar een specialist. Moet er meer aangepast worden, dan is goedkoop al snel duurkoop.

En ja, info in de winkel en dan vervolgens alsnog op internet kopen is misschien niet aardig tegenover de reguliere shop, maar dat is nu eenmaal handel. Aan de ondernemer om daar wat mee te doen (korting, uitgebreide bootfitting van niet daar gekochte schoenen tegen vergoeding, vergaande specialisatie, zelf een webshop starten, etc.). Een beetje ondernemersgeest brengt wel een oplossing.

Ik ben het met je eens hoor @Hessel: een fysieke winkel moet maar gewoon concurreren met het internet. Kunnen ze dat niet op prijs, dan moeten ze op een andere manier hun meerwaarde leveren (bijvoorbeeld gratis fitten etc.). Het is jammer dat je schoenen niet op een zelfde manier kan testen (op de sneeuw) als ski’s.

Bij ski’s werk ikzelf al jaren in de filosofie dat een ski kiezen en een ski kopen twee verschillende processen zijn. Voordeel met ski’s is dat je bij anderen kan nagaan hoe ze skiën en dat daar een quasi-objectief beeld uit kan komen (of dat vervolgens past bij wat jij zoekt is een tweede). Dan test je ze op de sneeuw en weet je of je hem wil. Vervolgens zoek je de beste aanbieding.

De fit van een skischoen is echter zo specifiek en subjectief, daar zijn geen algemene dingen over te vertellen. Behalve een al vaak opgeschreven verhaal over voor- en nadelen van stijfheid, leestwijdte, 3 of 4 schnallen etc.

Die “op mast gemaakte” schoenen zijn voornamelijk een marketingtrucje. De basispasvorm moet gewoon nagenoeg perfect zijn. Dat thermofitten is gewoon het allerlaatste hele kleine stapje en is bij de schoen voor jouw overbodig.

Als je met passen merkt dat thermofitten nodig zou zijn dan past de schoen jouw gewoon niet. Hoe opdringerig of zaligmakend de verkoper zijn praatje ook maakt.

Tevens wordt dit in Nederland veel te veel gehyped door Snowmagazine en de “wintersportspecialisten”. In feite proberen ze met min mogelijk winkelvoorraad zo veel mogelijk schoenen te verkopen. “Past ie niet lekker? Dan maken we hem toch ff op maat”.

In de Alpenlanden heeft men een veel ruimer aanbod en wordt thermofitten nauwelijks als verkooppraatje misbruikt en wordt jouw een ander model aangeboden als iets niet lekker zit.

Die “op mast gemaakte” schoenen zijn voornamelijk een marketingtrucje. De basispasvorm moet gewoon nagenoeg perfect zijn. Dat thermofitten is gewoon het allerlaatste hele kleine stapje en is bij de schoen voor jouw overbodig.

Als je met passen merkt dat thermofitten nodig zou zijn dan past de schoen jouw gewoon niet. Hoe opdringerig of zaligmakend de verkoper zijn praatje ook maakt.

Tevens wordt dit in Nederland veel te veel gehyped door Snowmagazine en de “wintersportspecialisten”. In feite proberen ze met min mogelijk winkelvoorraad zo veel mogelijk schoenen te verkopen. “Past ie niet lekker? Dan maken we hem toch ff op maat”.

In de Alpenlanden heeft men een veel ruimer aanbod en wordt thermofitten nauwelijks als verkooppraatje misbruikt en wordt jouw een ander model aangeboden als iets niet lekker zit.

RRski op 29 feb 2016 17:54

Interessante stelling. Maar wat nou als je twee voeten hebt waarvan de een (gemeten) 99 mm breed is en de ander 103 mm, je met 85 kg erop wil skiën en een niet te stijf model wil omdat de ervaring heeft geleerd dat je daar helemaal niet lekker op skiet? Dan is een goed te fiitten schoen voor mij wel degelijk een uitkomst.

Volgens jouw theorie zou ik anders twee verschillende modellen moeten hebben (aan elke voet één). En dat kan vast niet de bedoeling zijn.

Het snel kunnen fitten van een schoen heeft dus voor de klant meerwaarde, maar vooral ook voor de bootfitter. Het is namelijk veel makkelijker om een stel schoenen in de oven te stoppen en een apparaat, de voeten van de klant en een koelmechanisme het werk te laten doen dan dat je een schoenen-verbouw-specialist nodig hebt en een uitgebreide werkplaats waar onomkeerbare bewerkingen worden gedaan. Scheelt een hoop arbeid, expertise, en je kan een paar keer fitten totdat het helemaal goed zit zonder dat je onomkeerbare dingen verandert aan de schoen.

@GiGi het klopt dat schoenen echt persoonlijk zijn. Ik zou zelf niet snel op internet kopen. Maar als je echt weet welke je nodig hebt (bijvoorbeeld skileraar die ze in twee seizoenen opslijt en dan hetzelfde type kopen) dan is het een optie.

Nadeel is ook dat veel webshops niet in NL zitten en je dus met retouren duur uit bent.

Maar ook eens met @RRski dat thermofit het laatste zetje moet zijn, de schoen moet zonder ook al goed zitten.
Bij afwijkende voeten is er maatwerk, dan is internet geen optie meer.

Die “op mast gemaakte” schoenen zijn voornamelijk een marketingtrucje. De basispasvorm moet gewoon nagenoeg perfect zijn. Dat thermofitten is gewoon het allerlaatste hele kleine stapje en is bij de schoen voor jouw overbodig.

Als je met passen merkt dat thermofitten nodig zou zijn dan past de schoen jouw gewoon niet. Hoe opdringerig of zaligmakend de verkoper zijn praatje ook maakt.

Tevens wordt dit in Nederland veel te veel gehyped door Snowmagazine en de “wintersportspecialisten”. In feite proberen ze met min mogelijk winkelvoorraad zo veel mogelijk schoenen te verkopen. “Past ie niet lekker? Dan maken we hem toch ff op maat”.

In de Alpenlanden heeft men een veel ruimer aanbod en wordt thermofitten nauwelijks als verkooppraatje misbruikt en wordt jouw een ander model aangeboden als iets niet lekker zit.

RRski op 29 feb 2016 17:54

Ik probeer mijzelf in te houden en kom dan op ‘kletskoek’. Het spijt mij wel.

Mijn schoenen zaten werkelijk voor geen meter, maar na het vacuum fit proces juist heerlijk. En ik heb verdomd lastige voeten, ik heb echt nog nooit een schoen aangetrokken die vanaf het begin goed zat.

De maat moet goed zijn en uiteraard heeft ook thermofitten zijn grenzen, maar er is heel erg veel meer mogelijk dan jij hier beweert.

@RRski mijn vrouw heeft toen ze kind was haar voet gebroken en dat is nooit helemaal goed geheeld. Sindsdien heeft ze snel last van een pijnlijke voet omdat er een zwakke plek in zit. Met skiën gaf dit altijd problemen en een pijnlijke voet, totdat we er mee naar Norbert Meier zijn gegaan in Rotterdam. Deze bootfitter staat bekend om zijn kundigheid, en hij heeft door een vacuumfit schoen nog extra aan te passen rond het kwetsbare deel er voor gezorgd dat ze eindelijk pijnvrij kan skiën. En zonder de aanpasbare vacuumfit was dat nooit mogelijk geweest.

Born to Ride

Die “op mast gemaakte” schoenen zijn voornamelijk een marketingtrucje. De basispasvorm moet gewoon nagenoeg perfect zijn. Dat thermofitten is gewoon het allerlaatste hele kleine stapje en is bij de schoen voor jouw overbodig.

RRski op 29 feb 2016 17:54

Thermofitten valt onder “op maat” maken, maar heeft inderdaad weinig invloed. Om dan te stellen dat al het op maat maken een marketingtrucje is, gaat veel te ver. Strolz, Vacuum fit, Bootdoc, etc. kan de vorm en fit van een schoen compleet veranderen. Ik ben het met je eens dat thermofitten niet zo bijster veel doet, maar maatschoenen is meer dan een simpel “marketingtrucje”.

@Remmie, dat is precies wat ik bedoel, daarom had ik “op maat gemaakte” tussen aanhalingstekens gezet.

Op maat maken is heel wat anders dan thermofitten.

Ik moet bekennen dat ik mezelf herken in de ervaring die @DSvier heeft. De skischoenen (salomon x-max 100) zaten niet lekker, maar waren qua breedte wel goed. Ze zaten echt niet fijn en de verkoper had het vertrouwen dat dit na het verwarmen (hiervoor had hij op bepaalde plaatsen op mijn voet verdikkingen aangebracht om ruimte te maken) het helemaal goed zou komen. Ik mijn twijfel gedeeld en aangegeven dat hij er op kon rekenen dat ik ze niet zou kopen als ik er geen goed gevoel bij had.

Eind van de rit de schoenen gekocht na meer dan een uur passen en aanvoelen of het wat was. Afgelopen januari 3 dagen geskied en ben er blij mee. Half maart weer eens ervaren hoe ze bevallen.

Let it snow, let it snow, let it snow

@Remmie, dat is precies wat ik bedoel, daarom had ik “op maat gemaakte” tussen aanhalingstekens gezet.

Op maat maken is heel wat anders dan thermofitten.

RRski op 1 mrt 2016 19:38

Mooi!

Plaats een reactie