Enkelblessure: snowboarden of toch maar skiëniet?

Ik ben ooit begonnen als skiër (2 weken les), maar na een paar keer overgestapt op boarden. Ik ben een vrij rustige boarder, dus geen gedoe met springen of fun parks of snelheidsduivel spelen, wel leuke pistes doen, wat diepsneeuwen, mooie tochten maken.
Volgende week gaan we eindalijk weer eens op wintersport (2 jaar geleden), en ik keek er echt naar uit, maar… Twee weken geleden was ik bij de sportarts met een aanslepende enkelblessure: de MRI wees op bandletsel, kraakbeen letsel en botoedeem. Advies van de arts: 2 maand geen sport, fysiotherapie volgen en … toch maar lieven skiën i.p.v. snowboarden… Softboots zouden te los zitten…
En nu moet ik dus beslissen: toch snowboarden (mits taping en rustig aandoen) of toch gaan skiën, wat ik niet graag doe. Snowboarden met Handbooks was also beter volgens de art, maar die dingen vind je dus niet meerder in de verhuur…

Iemand advies?

Zoveel links rechts knikken doe je niet met snowboarden, dus ik zou niet weten waarom skiën beter is.
Heeft die arts wel eens een snowboard van dichtbij gezien?

Wat is de reden dat de arts je adviseerde om te skiën? Mag je je enkel niet meer bewegen? En geldt dat alleen voor nu de komende 2 maanden?

Lijkt me dat je dan met andere sporten ook last zou moeten houden, mogen die dan ook niet meer? Zou nog iets meer achtergrond vragen (of misschien heb je dat al gedaan), voordat je hierover een beslissing maakt.

Eventueel een verband om je voet voor extra stevigheid een optie die je kan bespreken met de fysio?

Ik lees net mijn post opnieuw, blijkbaar staan daar door de autocorrect toch wel wat rare dingen in ?Ik bedoel dus boarden met hardboots, niet met Handbooks ?
De fysiotherapeut gaat sowieso al tapen donderdag, met stretch tape, want vastzetten met witte tape wordt bijna niet meer gedaan, dat blokkeert de spieren te veel. En inderdaad zijn alle andere sporten op dit moment verboden. De enkel is ook erg instabiel.

In mijn ogen fixeert een beetje stevige snowboardschoen een enkel ook best aardig, maar bij beide disciplines zal de belasting van de enkel flink zijn. Ik zou er ook niet aan moeten denken wat er kan gebeuren bij een valpartij. Als de kans op vervolgschade aanwezig is, zou ik (hoe lastig dit ook is) het seizoen afschrijven. Als de kans niet aanwezig, of zeer gering is, zie ik niet in wat dat heel klein beetje extra stevigheid dat je krijgt van een skischoen ten opzichte van een snowboardschoen je echt zal helpen. Aanpassen van je rijstijl en je ambities zal het belangrijkst zijn. Achteraf had je misschien een gespecialiseerde sport-fysio in de arm kunnen nemen, maar één week van tevoren zal dat niet meer helpen.

my subculture can kick your subcultures ass anytime 24/7

Moeilijke keuze. Het is inderdaad maar de vraag of het handig is om van een berg te gaan glijden. Ik denk dat goed passende snowboard boots metgoede BI dingen vergelijkbare steun geven als een skischoen. Maar ik ben geen arts. Wat je voor jezelf moet overwegen is of je met tegenzi op ski’s moet gaan staan. Bovendien zal dat omdat het langer geleden is meer moeite kosten. Lijkt me niet bevorderlijk voor je humeur en je enkel. Denk dat je inderdaad beter rustig kan gaan boarder en goed naar je lijf moet blijven luisteren en wellicht wat extra pauze inlassen.

Let it snow, let snow, let it snow!

Ik moest ‘botoedeem’ even googelen, maar dat is niet grappig. Herstel kan tot jaar of langer duren. Geen idee of een week wintersport dat proces kan verergeren maar ik zou, persoonlijk, heel voorzichtig zijn en die ene week laten lopen voor een sneller herstel. Ik verklaar artsen zeker niet heilig maar dit klinkt toch wel serieus en je krijgt zo een advies niet voor joker om 2 maanden rust te houden. Dat skiën ipv boarden zal dan bedoeld zijn als advies na volledig herstel neem ik aan?

*bericht bewerkt door HN65 op 21 feb 2017 19:08

Ga een keertje niet, hoe vervelend dan ook. Het bespaarde geld geef je volgend seizoen uit aan een nieuw board/ schoenen. Of als je toch wilt gaan skiën, ski’s en schoenen. Een arts is echt geen god. Maar de arts heeft er wel voor gestudeerd en is (alshetgoedis) ook geslaagd. Hij zal dus niet alles uit zijn duim zuigen.

Kies maar. Deze week rustig aan boarden/skiën en volgend jaar nog zitten klote of dit jaar bij de verwarming met kopje thee en volgend jaar volle bak en een kmvreter zijn in de ??

Ski you later!

Hoewel ik over het algemeen wel trouw doe wat de dokter zegt, vraag ik me toch een beetje af of een skischoen zoveel meer steun geeft dan een snowboardboot. Ik heb als skiër met een historie van verstuikte enkels bij het volleyballen toch nog het gevoel dat ze in skischoenen ongeveer even veel kunnen bewegen als in m’n hoge sportschoenen met tape.

Daar komt nog bij dat met een aanslepende blessure een zo goed als nieuwe sport en beweging gaan leren, misschien wel meer kwaad doet dan rustig boarden. Risico op vallen, wat onzekerder,… Met een lijf dat niet 100% is, zou ik het niet durven denk ik.

Of je überhaupt gaat, kan je het beste zelf in overleg met dokter en of fysio beslissen. Hangt wellicht ook van je stijl en gewoontes/gezelschap af. Wij zijn meestal van 's ochtends vroeg tot laatste lift op de piste, en in weet van mezelf dat het moeilijk is om vroeger dan de rest te stoppen bv.

't is een aardige waslijst met klachten. Ik zou me afvragen in hoeverre je het nu echt kan verzieken? Ik ken ze allebei skiërs en boarders die alsnog hun enkel gebroken hebben of erger, dus of dit of dat beter is…

Waarom niet nu 1 stap terug om straks 2 (of meer) stappen vooruit te kunnen doen?

Ik snap het wel hoor, want ik weet niet of ik ooit of wanneer ik weer op de ski’s zal staan, na m’n blessure. Terwijl ik gevoelsmatig morgen in de auto zou stappen en gaan.

Ik denk dat je het antwoord wel weet en hoopt dat iedereen zegt: gewoon deon! Maar iedereen die je hier een advies geeft zal er verder geen last van hebben als jij je nu weer of nog meer blesseert.
Think smart @Armimema , thumbs up!

I am a skiing dad, just like a normal dad. Except much cooler | retired :-(

Hey,
Bedankt voor het advies en de tips.
Alles afgelasten i’s sowieso onmogelijk, ik ga met mijn man en kinderen (allemaal boarders) en nog twee andere gezinnen, waaronder nog 2 kinderen die rekenen op hun tante voor snowboardles ? De chalet is betaald, materiaal gehuurd, … Dus we gaan gewoon.
ik mag skiën van de sportarts, hij adviseert niet te snowboarden omdat je enkel losser zit in die boots. Ik wou dus even weten wat andere snowboarders hiervan denken. Ik heb nu een afspraak met de verhuur dat we ter plekke kijken hoe de steun van hun schoenen is, en als die ook maar een beetje niet goed is, wordt het (rustig) skiën (voorkeur voor miniskis dan, is net iets meer fun). Misschien toch eerst twee daagjes boardles geven, daar kan niet veel mis mee gaan, denk ik…
En nu hopen op zachte verse sneeuw ?

steun zal wel voldoende zijn, enkel als je boardles gaat geven en dus vaak op en af de heuvel zult wandelen, je kids tegenhouden, vasthouden… alle hobbels op de piste…
denk dat daar het probleem zal liggen om je enkels te beschermen en ze niet te veel te belasten…
in je boots en op je board zit je vrij vast maar al wandelend is dit veel minder…

Vind het vrij raar dat je niet mag sporten, maar skiën wel… ik had sowieso wel geskipped dit jaar, maar die keuze moet je zelf maken.

Wel denk ik dat skiën en snowboarden niet heel veel uit gaat maken voor je enkel, mits goede schoenen.

Plaats een reactie