'Veel wintersporters bedolven onder lawine Frankrijk'

RTL schrijft:
Een nog onbekend aantal wintersporters is vanochtend bedolven geraakt onder een lawine in het Franse skigebied rond Tignes. Hulpdiensten zijn massaal onderweg naar de rampplek. De politie maakt melding van een groot aantal slachtoffers.

Le Dauphiné Libéré‏ : slechte vertaling, maar beter te begrijpen dan Frans
Tignes alweer raak:
Une avalanche s’est déclenchée ce matin, à Tignes, sur le secteur de Tignes Val Claret, à proximité du télésiège de Tichot.

Alerté aux environs de 10h20, les secours ne savent pas encore si des personnes ont été emportées ou pas par cette coulée. Ce matin, le risque d’avalanche sur la station est de 4/5.

une #avalanche s’est produite sur une piste de #ski vers 10h, des personnes seraient ensevelies.

Liggen daar nou mensen onder, @Rogier?

Een update die gebrekkig vertaald is zegt:
Een lawine deed zich dinsdagochtend door middel van een vrije baan in Tignes (Savoye), het nemen van een aantal skiërs deed was geleerd van de gendarmerie.
“Volgens getuigen zijn er veel mensen onder de lawine,” zei een regionale woordvoerder van de gendarmerie. De hulpoperatie is zeer bemoeilijkt door het gebrek aan zichtbaarheid voorkomt het sturen van helikopters, verademing om daar heen te gaan te voet.

De lawine werd veroorzaakt in de buurt van het blauwe pad La Carline.

11:13
Het skigebied van het resort was gesloten. Al het personeel zijn om het gebied van de lawine gestuurd om te zoeken naar mensen die weg door de cast werden geveegd

11:26
Het weer niet geschikt voor helikopters af te nemen, redders van hoge berg gendarme peloton gestationeerd in Courchevel worden gedwongen om er naartoe te gaan over de weg. Het hele gebied van Tignes is inmiddels gesloten.

Not all who wander are lost

Een lawine is net gebeurd dinsdagochtend rond 10 uur in Petite Combe, off-piste gebied van Abries, in Queyras. De hulpdiensten waren momenteel op de site.

Not all who wander are lost

De eerste berichten melden dat er naar schatting 30 mensen bedolven zijn onder de lawine die over de piste kwam in Tignes.

Laten we hopen dat de aantallen naar beneden worden bijgesteld en dat er zo weinig mogelijk (dodelijke) slachtoffers zijn.

*bericht bewerkt door Matthias123 op 07 mrt 2017 11:27

Born to Ride

Een piste die dus afgesloten was?

Not all who wander are lost

Het ganse skigebied zou nu gesloten zijn omdat het personeel mee naar overlevenden moet gaan zoeken.

De piste was open. Getuigen spreken van veel slachtoffers.

Bron: livestream Dauphine

Een piste die dus afgesloten was?

Edwin. op 7 mrt 2017 11:28

Dit valt uit de huidige informatie niet op te maken.

Edwin van Riel

null

Not all who wander are lost

https://translate.google.nl/translate?hl=nl&sl=fr&u=… liveblog vertaald. Alleen de nabijgelegen stoeltjeslift zou open zijn.

Heftig! Hij schijnt over een blauwe piste te zijn gekomen.
http://www.ledauphine.com/savoie/2017/03/07/tignes-la-statio…
<blockquote class=“twitter-tweet”><p lang=“fr” dir=“ltr” [xml:lang="fr](xml:lang="fr “xml:lang=“fr”)”>Les skieurs descendent de la piste impactee par l’avalanche. Beaucoup de monde descend encore <a href=“https://twitter.com/hashtag/Tignes?src=hash”>#Tignes</a> <a href=“https://t.co/glzR04xfb4”>pic.twitter.com/glzR04xfb4</a></p>— Raphael LEGENDRE (@LEGENRA) <a href=“https://twitter.com/LEGENRA/status/839063780394995712…”>7 maart 2017</a></blockquote>

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Gezien de zeer beperkte zichtbaarheid, de stoeltjeslift Tichot, dat dicht bij het spoor La Carline, was de enige lift vanmorgen te openen.

Getuigen zagen een lawine over de baan in kwestie, maar het was onmogelijk om te zeggen of skiërs waren op de rails of niet, op het moment van het gieten. Vandaar dat het uitbreken van een groot onderzoeksproject apparaat.

De track is de Carline blauwe spoor zonder echte problemen. Maar de rand, onder de stoeltjeslift Tichot steiler en daarom populair bij skiërs en snowboarders.

Not all who wander are lost

Belgische media spreekt van 30 slachtoffer maar dit wordt door Franse media genuanceerd: het was zo mistig dat de getuigen wel een lawine zagen maar niet konden zien of er (en hoeveel) slachtoffers zijn.

Even een samenvatting, want de vertalingen van google zijn bijzonder raadselachtig:

Een lawine heeft piste La Carline geraakt. Het is onduidelijk of en zo ja hoeveel skiërs getroffen zijn.
De piste ligt vlakbij de stoeltjeslift Tichot. Dit was de enige lift in het gebied die vanochtend geopend was.
Hulpdiensten kunnen het gebied niet per helicopter bereiken en moeten vanuit Courchevel over de weg Tignes bereiken.
Alle medewerkers van het skigebied zijn momenteel bezig met zoeken en met het evacueren van skiërs die nog aan het skiën zijn, waaronder ook over de piste die getroffen is.

Wat een vreselijk drama!! Over een piste… je grootste nachtmerrie.
Laten we hopen dat het meevalt, maar ieder leven is er een teveel…

De piste was open anders had de lift niet gedraaid.
De lift Tichot is meestal 1 van de weinige die draait (of als eerste open gaat) als het net gesneeuwd heeft.
Dit is wel heftig, ik heb daar vrijdagmiddag nog geskied !!

Gezien de situatie en de helling, lijkt de lawine vanaf de berg aan de zijkant (links op de foto) te zijn gekomen. Of het moet op het laatste stuk zijn geweest dat ook wel steil is.

null

*bericht bewerkt door Marko2 op 07 mrt 2017 12:10

DIe piste ken ik wel dat is echt een doorgaande beginners route om van de bovenkant van Val Claret stoeltjes lift naar de onderkant van La Troviere te komen (of bij je huisje). La Troviere was vorige keer de lawine…

Pfff… heb daar vorig jaar geskiet. Heftig hoor!

null

Het middenstuk van Carline

Een lawine is net gebeurd dinsdagochtend rond 10 uur in Petite Combe, off-piste gebied van Abries, in Queyras. De hulpdiensten waren momenteel op de site.

Edwin. op 7 mrt 2017 11:25

Is dit een ander nieuwsitem? De Queyras is niet het gebied waar Tignes zich bevind!

When life gets too complicated.... SKI

Laatste bericht is dat er geen slachtoffers zijn

##Breaking: No victims from avalanche in French resort of Tignes with rescue declared over, local officials tell BBC.

Hopelijk klopt deze berichtgeving!

Pfffft, geen slachtoffers gelukkig, zoeken is gestaakt

http://www.ledauphine.com/savoie/2017/03/07/tignes-la-statio…

*bericht bewerkt door Superskismurf op 07 mrt 2017 12:16

Het lijkt er dus op dat er geen slachtoffers zijn. Er zouden alleen mensen door de enorme druk zijn omvergestoten/omgeblazen. Vooralsnog lijkt het dus mee te vallen, laten we dat hopen. Want, oeffff, het zal toch wat zijn, op een blauwe piste en ook nog terwijl er niet veel liften geopend zijn.

linda

Gezien de foto van de onderkant die net getwitterd is (waar geen lawine te zien is, lijkt het mij dat de lawine op het middenstuk was (zie foto hierboven). Het bovenste deel van de piste is meer een plateau.
Daar gaat de piste door een soort kom. De piste volgt overigens de lijn van de sneeuwkannonen. De mensen op de voorgrond zijn op weg naar de slalom piste en sommigen zijn off piste.
De piste is zelf niet steil dus de lawine zal vanaf een van de zijkanten zijn gekomen waar heel veel off-piste wordt gegaan door “dwalende” skiers.

Uitrusten doe je maar in de lift.

jeetje heftig nieuws , gelukkig geen slachtoffers…

http://www.nu.nl/buitenland/4520346/geen-slachtoffers-lawine…

“In de afgelopen 24 uur was er meer dan een meter sneeuw gevallen in het gebied. De kans op lawines is daarnaast erg groot in grote delen van de Alpen, omdat de temperatuur in het gebied in de afgelopen dagen ineens plotseling was gestegen.”

bij nu.nl is het ook iets met een klok en een klepel…

Born to Ride

“In de afgelopen 24 uur was er meer dan een meter sneeuw gevallen in het gebied. De kans op lawines is daarnaast erg groot in grote delen van de Alpen, omdat de temperatuur in het gebied in de afgelopen dagen ineens plotseling was gestegen.”

bij nu.nl is het ook iets met een klok en een klepel…

Matthias123 op 7 mrt 2017 12:34

Dat kun je wel stellen ja… pffff

Click. Click. Peace

@linda5 Ik denk vooral dat mensen door een niet al te snel schuivende sneeuwmassa omver zijn geduwd. Ik denk niet dat dit een lawine was met een enorme drukgolf.

Click. Click. Peace

@Rogier, dat zal het zijn. Ik kon het woordje bousculé niet heel goed vertalen. Mijn franse collega gaf aan dat het omverstoten of omverblazen betekend. Maar gelukkig is het allemaal goed afgelopen.

linda

Omvergeworpen. Is de vertaling.

@spam, dank je. Kon het goede woord niet vinden.

linda

Plaats een reactie