Pre-paasweek in Zillertal

Dit onderwerp gaat over de bestemming Zillertal Arena, Hintertuxer Gletscher en Zillertal 3000

Omdat mijn vrouw na een paar daagjes lesgeven aan wat kiddo’s (met carnaval) aan me zei dat ze het skiën voor dit seizoen nog niet beu was hebben we gauw agenda’s gepakt, wat collegae lief aangekeken en de “goede week” vrij kunnen regelen. Via deze site (de bookings links) een appartementje in hartje Mayrhofen geboekt en de ski-schoenen (van mij) weer van de zolder gehaald. Daarna dagjes en nachtjes aftellen. Ow, en niet te vergeten: ons ventje bij opa & oma op vakantie laten gaan snik.
Afgelopen dinsdag vertrokken, vrijwel probleemloze reis (20 minuten stau) en in een zomers warm stadje aangekomen. Appartementje goedgekeurd, in shirtje ff rondgelopen en de ski-passen voor 5 dagen geregeld en op tijd 't bed in gekropen.
Woensdagochtend nog voor opening van de lift al aan de Penkenbahn, het was 5 minuten lopen op gewone schoenen, 8 op ski-schoenen, om het gebied boven Mayrhofen te verkennen. Het eerste uur kei harde pistes waar geen lol aan te beleven viel, daarna werd het snel zachter en in de middag kapot gegaan in knie-hoge bulten slush, op 1900 meter wel te verstaan! Gelukkig was het ook heerlijk vertoeven in de zitzakken bij het Vans Park (Grill-hof Alm). FF wat vocht en later alcohol naar binnen en dat laatste stukje ging soepel. Wel flink pijn in bovenbenen en een berg tips van m’n vrouw over hoe wel door die blubber te komen. Maar vandaag niet meer.
Donderdag op tijd de auto in, kwartiertje verder uitstappen in Zell om daar naar boven te gaan. Doel: een rondje toeren tot Hogh Krimml. Ook hier in de ochtend harde pistes, maar wel veel beter geprepareerd dan op Penken. De eerste uren gingen vlot, ondanks dat het steeds lift in -> paar minuten skiën -> lift in was. Ergens boven Gerlos wat gegeten (11:20, maar honger en wel lekker voor de drukte) en daarna doorgegaan naar Koningsleiten. Daar omlaag en toen… hield de piste op. Of bijna althans, een streepje sneeuw van anderhalve meter breed resteerde tussen de koeienflaters. We konden nog net de lift bereiken, maar de oversteekpiste naar Krimml was dus al volledig weg. Helaas. Maar goed, dan maar retour, wat steeds meer plush ploeteren werd. De tips van m’n vrouw in m’n maar toegepast (achteruit hangen, maar toch scheendruk houden, het dal inspringen en zo de achterkant van de ski’s wat los laten komen en je bovenbenen wat rust gunnen, en uiteraard op de bult draaien, allemaal leuke technieken die uiteindelijk ervoor zorgden dat mijn benen een stuk langer meegingen. Maar uiteindelijk was het toch al 15:00 toen we met de gondel omlaag zweefden naar Zell. Daar een ritje in de coaster gedaan (geinig spul!) en een verdiende pot bier gedronken en weer op huis aan. De sauna van het appartement uitgeprobeerd (goedgekeurd) en heerlijk geslapen.

De volgende dag, goede vrijdag, prachtig weer, geen wolkje aan de lucht dus maar hoger-op gezocht: Hintertuxer Gletscher. Blijkbaar waren we niet de enigen. De parkeerplaats liep al voor 9 uur vol en ook boven was het een grote mierenhoop. Laag begonnen en steeds hogerop gegaan, de hoogte was voor mij (en vooral mijn longen) toch ff wennen. Deels prachtige sneeuw gevonden, alleen jammer dat er zoveel volk overheen ging. Bij de sleepliften was het 10-15 minuten aanschuiven en op de terrassen van het Tuxer Ferner Haus was geen plekje meer vrij. Mooiste stuk was de 5 aan de “achterkant” van de Olpener, langs de Gletscherhutte die ook uitpuilde.
In de late middag nog een tour onder de gletsjer gedaan: prachtig om de gletscherspleten te zien, ook indrukwekkend en best beangstigend. Vaak gedacht dat als je erin dondert het gewoon einde verhaal is, zonder dat iemand je terug vindt. Duur maar de centen waard.
Nipt de laatste gondel gered en toen omlaag, in de file maar genoten van elke bocht door Finkenberg, jeugdsentiment uit de zomer.
Zaterdag was onze 3e dag, op dag 4 danwel. Uitgeslapen, “alles” gezien wat we wilden, dan maar gewoon de Penkenbahn in, boven gelijk tot de knietjes in de slush, geen zin, matig weer, dus na de 2e korte afdaling al ff zitten. Daarna nog wat korte stukjes gedaan tot we om 12 uur neerploften in een zitzak bij eerder genoemde Grillhof Alm. Als er dan nog een koppel boarders uit hetzelfde appartement langs ons neerstrijkt en de alcohol begint te stromen is het einde zoek. Het was gezellig, duitse dames kunnen niet tegen drank, het skiën op 't laatste stukje ging erg soepel kuch en we zijn goed thuis gekomen. Van het idee om in de avond naar Scotland Yard te gaan is niets meer van gekomen.

Vanochtend de gordijnen open om 7 uur, mist, regen, bah. Maar goed, ontbijtje en de spullen gepakt voor het laatste stukje wat we nog wilden doen: Ahorn. Ook die lift is 5 minuten lopen vanaf hier, ideaal dus. Spuuglelijk betonnen gebouw maar machtig stukje techniek. In 7 minuten naar boven om daar een bijna ongerept stukje piste met verse sneeuw te vinden. 7 tot 10 cm is dan niet veel, maar als je er als eerste overheen mag is het magisch. Boven zijn enkel blauwe en een rode piste, alles dus lekker een paar keer gedaan tot het drukker werd en het opeens volledig dicht trok. Ook na een vroege lunch werd het niet beter, sterker nog: het zicht was 10 meter geworden. Aangezien het niet lekker skiën was en we deze vakantie en dit seizoen met een goed gevoel wilden afsluiten maar een alternatief programma gevonden voor vanmiddag: rustig opruimen, uurtje sauna en nou dus dit ff opschrijven.

Kortom: een heerlijke trip naar Zillertal gehad. Morgen weer naar huis om te knuffelen met ons ventje. Die hebben we toch erg gemist, maar dit was een prachtige afsluiting van een toch al erg mooi seizoen.

Voor diegenen die nog willen gaan: hier in het dal verwachten ze nog 70 cm sneeuw op de berg, of ze er erg blij mee zijn betwijfel ik, maar Penken is nog een week open! Pak je kans!

null

null

null

null

null

null

*bericht bewerkt door moderator (JessicaKroef) op 04 jan 2021 16:36

Plaats een reactie