Hoe lang nog? Reisverslag Gaissau-Hintersee, 20-02-2017

Dit onderwerp gaat over de bestemming Gaissau Hintersee (gesloten)

Skischaukel Gaissau-Hintersee, wie kent het nou niet? Dit slaperige en bijna failliete skigebiedje ligt in de Tennengau en Flachgau, Salzburg. Slechts enkele weken geleden voorlopig gered door een Chinese investeerder, maar hopeloos verouderd. Enkele statistieken: 34km aan pistes, 9 liften (waarvan de nieuwste uit 1996), enkele sneeuwkannonen, één WiFi-punt, gelegen tussen de 750m en 1567m in een Schneeloch en een schuld van rond de 1,3 miljoen euro. Naar huidige maatstaven een laaggelegen gebied dus. http://www.gaissauhintersee.at/fileadmin/upload_media/docume…
Mijn middag startte in een uitgestorven Gaissau bij de 2-SL Spielberg.

null
null
De tergend langzame zit omhoog brengt je over een vlakke en beboste helling naar het oefenplateau op de Spielbergalm. De sleeplift Spielbergalm was helaas buiten gebruik, dus was het snel doorsteken naar de andere kant. Het was die hele dag al grijs, hoewel ik telkens in de verte opklaringen zag.
null
Spielbergalm. Die nacht had het nog licht gesneeuwd. De bewolking brak boven de bergtoppen in de verte.
null
Een glimp blauw in de Wieserhörndlsleeplift!
null
De rode 7 is één van de meest pittige afdalingen.
null
Die je naar de mooie bosrijke omgeving van de Kurvensleeplift leidt. Hier vind je een lange en fijne blauwe afdaling, maar de doorsteek daarnaartoe via de 10a is dan weer niet zo prettig.
Heb je de Kurvenlift gehad, kun je eindelijk naar Hintersee. Daarvoor heb je dus de helft van de liften nodig. Bovenaan de 3-SL Hintersee tref je het enige echt lastige stukje piste van het gebied aan. De rode umfahrung is overigens ook geen makkie.
null
Begint nog goed, hoewel de sneeuw behoorlijk verspoord is.
null
De steilhang. Het gebrek aan contrast maakte het best lastig.
null
Ook hier weer stervensdruk…
null
Krijg er toch een beetje een Oostblokgevoel bij.
null
Lekkere racebanen bij de Anzenberg.
null
Zon richting Salzburg! Helaas speelde de zon in de weken daarvoor al flink parten in de kwaliteit van de afdaling naar Gaissau, getuige dit beeld:
null
Het was slalommen tussen dit soort plekken op de onderste helft.

Gaissau-Hintersee, een uitstervend ras. Laaggelegen, niet al te gevarieerd en moeilijk maar met verouderde infrastructuur. Tegenwoordig dus zeer afhankelijk van kunstsneeuw, maar veel te kostbaar voor een gebied dat het moet hebben van dagjesmensen uit de stad. Ze zijn dan wel goedkoper, maar je krijgt er ook een wat minder gebied voor terug. Snowboarden is hier niet aan te raden en alleen na verse sneeuwval zijn de lagere pistes goed. Maar wanneer sneeuwt het daar nog onder de 1000m? Afgelopen seizoen maar zeer zelden. Hoewel er recent is geïnvesteerd in marketing, heeft het gebied simpelweg meer vernieuwingen nodig dan dat financieel haalbaar en gezond is. Ik vrees dat dit één van de vele gebieden in die regio is die binnen afzienbare tijd de poorten moet sluiten omdat er te grote verliezen worden gedraaid per seizoen. Zonde voor de regio.
Ben je dus in de buurt, ga er dan eens kijken voor het te laat is!

*bericht bewerkt door moderator (JessicaKroef) op 04 jan 2021 15:42

Bedankt voor de mooie documentatie Bennie!
Ik moet daar volgend jaar toch maar eens een dagje gaan skiën, voordat het te laat is…

Plaats een reactie