Gebroken heup wel of niet.

Afgelopen Oktober mijn heup gebroken door een ongelukkige sliding tijdens voetballen.
We hadden geboekt om in Januari op vakantie te gaan, dat ging natuurlijk mooi in duigen.
Het herstel gaat zeer voorspoedig en tegen alle adviezen (van vrienden) toch maar geboekt om in maart te gaan.
De chirurg zegt dat alles weer sterk aan elkaar zit en alles weer mag doen als ik mezelf er goed bij voel.
Ik voel me altijd het beste tijdens een wintersport zei ik tegen hem met als antwoord “gewoon proberen”.
Het zou de eerste keer sinds 36 jaar zijn dat ik verschiet zou laten gaan, nou mooi niet dus.
Kijk er nu al weer zo naar uit maar stiekem toch wel een beetje gezonde angst.

Zijn er hier nog meer mensen die na twijfel toch maar wel gaan?

null

U only live ones

Het forum zit natuurlijk vol met gespecialiseerde artsen die in een oogwenk advies kunnen geven ;-).
Uiteindelijk gaat het om het vertrouwen dat je hebt in je behandelende arts en fysiotherapeut, jezelf en je eigen kunnen.

(@JorisB: ik zou wél overwegen om de foto wat te croppen, zodat niet al je gegevens voor het hele internet te grabbel staan)

Er zitten een paar beste verbindingen in in ieder geval, daar zal t niet aan liggen :P

@Morzel Ik heb ook veel vertrouwen in de specialisten. Dat is ook de reden dat ik toch ga al zal het wel even rustiger gaan dan normaal.

ps toch even gecropped thnx
@Powermage het ziet er inderdaad steviger uit dan voorheen haha. het gaat nu alleen nog even om de spieren eromheen en zoals Morzel al zegt vertrouwen is ook erg belangrijk.

U only live ones

Dat wat de rest hierboven zegt: specialist is degene met de meeste kennis en die kan op dit punt het beste adviseren.

Zelf (Rx laborant) zie ik dat op bovenstaande foto de breuk nog totaal niet geheeld is. Maar dit is dus 2 maanden geleden.
Zo’n DHS is minder invasief voor de spieren in de heupregio dan een THP (totale heup) en het risico op uit de kom glijden is een stuk kleiner, dat spreekt dus allemaal in je voordeel.

Maar of skien nou al lukt, daar waag ik me geen uitspraak aan: luister goed naar je specialisten, kijk of je wat bewegingen bij je fysio “droog” kunt proberen, en ga niet gelijk naar Kitzbuhel om de Streif te doen.
Succes in elk geval!

Als een specialist zegt dat je het kan proberen, is dat zo.
Ik kan je aanraden om vooraf op een skibaan in NL een paar keer te gaan skien. Dan kan je jezelf rustig testen, krijg je weer vertrouwen in je eigen lichaam, verminder je je angst, en (misschien belangrijker) ook je vrienden krijgen vertrouwen in jouw kunnen. Ik heb dat zelf ook gedaan na een flinke blessure en herstelperiode, ook al was dat geen gebroken heup, en voor mij werkte dat goed.

Wat mij gelijk opvalt aan de foto… windows 95/98!? (Memories…). Volg je gezond verstand en luister naar je lichaam zou ik zeggen. Ik heb zware artrose in mijn rug echter lukt skiën zonder problemen. Dat is gelijk ook 1 van de enige sporten die doenbaar zijn voor mij. Medisch gezien is dit moeilijk te verklaren maar het is nu eenmaal zo. Ik zou het rustig aanzien en proberen…

Sneeuw is gewoon mijn obsessie.

@JorisB Luister naar je specialist. Zij zijn vaak voorzichtig genoeg. En als je eenmaal op de ski’s staat, doe voorzichtig en verwcaht niet meteen de sterren van de hemel te skiën :-)

Geniet van de bergen en de sneeuw. Wta een geluk dta je alweer kunt gaan!

Click. Click. Peace

Op die foto is de breuk zeker nog niet geheeld, maar zo te zien is dit ook de controlefoto 1 dag na de operatie dus dat zou ook erg vreemd zijn ;)

Zoals al gezegd zit er een dynamische heupschroef dus alles is goed gefixeerd. En al mocht het nog niet helemaal vastzitten op dit moment dan zorgt de extra belasting er juist voor dat dit wel gebeurd. Dus vertrouw je behandelend arts maar, die weet echt wel waar die het over heeft ;)

@interjrs Dit was inderdaad de eerste foto die na de operatie was genomen. Op 8 Januari mijn laatste controle gehad en de chirurg kon daar niet meer onderscheiden waar de breuk zat.
Ik ben onder behandeling van een fysiotherapeut waar ik zelf erg tevreden over ben en flink vooruitgang mee boek.
@MartijnA Goed idee om inderdaad even een paar runs in Nederland te gaan doen. Bedankt voor de tip.
@Rogier Dit jaar het geluk dat ik met vrienden ga die een stuk minder ervaring hebben en een lager tempo dan ik. Inderdaad lekker gaan genieten van het feit dat het alweer mogelijk is.

U only live ones

Een specialist is vaak eerder te voorzichtig. Mijn knie en onderbeen zien er ongeveer net zo uit als jouw foto. Verschil is alleen dat het voor mij al 15 jaar geleden is en het met skien is gebeurd. Volledig mijn eigen schuld, net 20, adhd, en niet het randje op zoeken maar eigenlijk altijd net over het randje zoeken ;). Dat is de laatste keer geweest dat ik op ski’s heb gestaan. Na een maand of 9 mocht ik alles weer doen, maar om het vertrouwen terug te krijgen dat het ook echt weer kan, dat heeft veel langer geduurd dan 9 maanden.

Inmiddels doe ik alles weer, hardlopen, kickboksen, schaatsen. Maar wintersport heb ik nooit meer gedurfd. Nu ga ik er over 3 weken toch echt aan geloven. De ene dag heb ik er onwijs zin in, de volgende dag kan ik wel huilen zo kijk ik er tegen op. Als je zo iets gebeurd dan krijg je dat heel lastig weer uit je systeem. Je bent even heel hard op het feit gedrukt dat 2 keer met je ogen knipperen en 1 seconde je evenwicht verliezen kan resulteren in een hoop pijn, ellende, operatie enz. Dat sla je onbewust toch op in je hoofd.

Ik denk dat je zeker moet gaan! Ik heb de fout gemaakt om niet te gaan, wat de angst alleen maar groter heeft gemaakt. Ze zeggen niet voor niets dat als je van een paard valt je er meteen weer op moet klimmen. Doe je dat niet dan zit je straks net als ik 15 jaar thuis in de winter ;). Wat Rogier ook al zegt, geniet van de bergen en de sneeuw. En dan maar even wat rustiger aan of een dagje pauze tussendoor. Luister naar je lijf, je voelt snel genoeg wat wel en niet kan.

Plaats een reactie