Ski-advies voor zwaardere skiester?

Hoi,

Ik lees hier al een tijdje de ski-adviezen, en zou het er graag zelf eens op wagen…

Ik ben op zoek naar mijn eerste paar eigen ski’s, als volwassene dan toch. Ik heb als kind old school leren skiën, en ben na een pauze van meer dan 20 jaar sinds een viertal jaren terug op wintersport beginnen gaan, maar niet zo heel fanatiek. De eerste keer dat ik terug op ski’s stond was in een indoor hal, bij een privé-les. Het was zeer verwonderlijk dat er helemaal nieuwe ski’s bestonden, waarop die parallel bochten vanzelf leken te gaan. De skileraar zei me dat ik mezelf onderschat had, en dat ik beter paste onder het “gevorderden niveau” (Nederlandse indoor niveaus uiteraard ;-) ). Dat betwijfel ik ten zeerste… Ik zou mezelf nu eerder inschatten op Gigi-skiniveau 5, dwz ik kan rode pistes wel redelijk makkelijk naar beneden komen, maar ik doe het niet zo graag. Geef mij maar groene en blauwe pistes, waarop ik lekker kan cruisen. Ik ben niet gehaast, zeker niet agressief, maar ski uiteraard de andere mensen op de groene pistes zo voorbij, met een voorkeur voor korte bochten. Ik maak grotendeels geslipte bochten, geen gecarvede bochten. Ik ski nooit off-piste, ik ben daarvoor een te grote angsthaas. Ik laat de bindingen ook liever met een te lage DIN afstellen om knieletsels te voorkomen.
Nu mijn kinderen ondertussen mijn niveau beginnen voorbij te steken, voel ik toch de nood om veel lessen te nemen en aan mijn techniek te beginnen werken.
Schoenen heb ik al, na een redelijk lange zoektocht, miskopen en talloze sessies bij verschillende bootfitters. Dit zijn owv zeer brede voeten voor een vrouw (107mm) de Strolz Evolution C 's geworden.

In verband met ski’s heb ik op dit moment geen flauw idee in welke richting ik het moet gaan zoeken. Dit hoeven dus geen specifieke vrouwenski’s te zijn, ook al spreken de kleurtjes me meer aan (;-) ). Liefst wil ik een ski die nu nog niet te moeilijk is, maar waar ik wel op kan doorgroeien.
Tijdens de krokusvakantie kreeg ik een setje Fischer Koa XTR 77 RT (164 cm) toegestopt door de verhuurder, en deze bevielen me wel. Al betwijfel ik of ze eigenlijk wel geschikt zijn voor mijn lengte en vooral mijn gewicht…

Kort samengevat:

  • skiniveau 5, wens om door te groeien
  • cruiser, voorkeur voor makkelijke pistes, nooit off-piste, liever ski’s die het me niet te moeilijk maken
  • liever korte bochten, maar op moeilijkere pistes eerder lange bochten, telkens wel voornamelijk geslipt en niet gecarved
  • 175 cm, 90 kg (!!), vrouw

Zelf dacht ik aan:

  • Salomon W max serie in lengte 170 cm? Of toch X max?
  • Fischer Progressor F17 of F18 (F19 te moeilijk?)? Koa serie te klein (164 cm max) voor mijn gewicht?
  • Atomic Cloud 10, 11 of 12? of is 168 cm toch te klein?
  • Nog iets anders?

Hartelijk dank!!

Heel eerlijk zou ik de damesski’s links laten liggen. Die hebben te weinig body voor jou. En vaak een betrekkelijk korte radius en iemand die het liefst geslipt skiet moet naar een langere radius. Liefst 16m bij 170 en daarboven.

De progressor F18 valt om die reden ookaf. De F17 zou kunnen hoewel ik de Progressors zelf niet zo geweldig vind. De x-max lijn zijn niet zo gescjikt voor geslipte bochten.

Ik zit te denken aan de Dynastar speedzone. 7. Die is ook te testen in zoetermeer/Landgraaf. Voldoet eigenlijk aan al je eisen.

Ik heb jarenlang een paar leuk gekleurde Rossignol skies gehad. Kon er prima mee uit de voeten op vlakke pistes, maar wanneer het buckels werden of hopen papsneeuw eind van de dag kreeg ik het er erg moeilijk mee. Tot grote frustratie, want ik kon toch prima skiën?!

Vorig jaar bij de indoor skischool waar mij man werkt en die gespecialiseerd zijn in skies en skischoenen aanmeten eens geïnformeerd. Qua lengte en gewicht zijn we vergelijkbaar, ach wat lieg ik nou, tel er bij mij nog maar een paar kilo bij. Wat bleek, mijn skies waren prima voor een gemiddelde skiër met ook een gemiddeld gewicht. Voor mij niet meer geschikt, ik kon inmiddels gelukkig beter skiën als toen ik ze kocht, maar door mijn gewicht kwam er te veel druk op een te klein vlak. Dus een paar “mannelijke” Head monster skies gekocht, die veel stugger waren en ik dus meer ski-oppervlakte had. De eerste afdaling die al redelijk wat hobbels en buckels had dacht ik ok, hier kom ik gewoon al skiënd doorheen!! Terwijl ik met mijn oude skies op iedere hobbel stil stond. Het lag dus niet aan mijn techniek, want ik kwon nu gewoon doorskiën over de hobbels.

Dus ik zou zeker kijken naar een stuggere ski, wellicht heren model, maar het skiet beter! Mijn ervaring is dat ze hier bij een skiwinkel niet echt naar kijken. Wij hadden ze altijd bij de gespecialiseerde Intersport in onderhoud, maar ze hebben nooit een keer gezegd dat mijn model niet meer geschikt voor mij was.

Succes!

Oh dankjewel allebei! Dus zoals ik al dacht, beter een unisex / mannen ski.

Nog ideeën ivm lengte? (Ik ben zelf 175 cm).
En moet je dan ook een iets bredere ski hebben (all mountain), ook voor op de piste, of zit die redenering fout?
(Ik heb skischoenen die aan de buitenzijde meer dan 110mm breed zijn…)

Ik zou zo rond 170 aanhouden wat betreft lengte.

In principe kun je het best uit de voeten met een allrounde pisteski als je toch alleen op de piste skiet. Breedte zit vaak tussen 70 en 75mm. Maar ach een fractie breder kan ook prima mits het een allmountain ski is met goede piste eigenschappen. Het probleem met allmountain skis is dat je vaak inlevert op piste kwaliteiten. Met name minder kantengrip, wat juist zo belangrijk is voor vertrouwen. Maar de K2 ikonic 80 (de niet ti versie) zou bvb ook een optie kunnen zijn, die serie heeft erg goede pistekwaliteiten. Ikzelf ski vaak laat in het seizoen dus veel papsneeuw en niet-ideale omstandigheden. Om die reden heb ik dus gekozen voor een allmountain ski ipv pisteski.

Oh en wat hierboven staat klopt helaas wel. maar al te vaak worden dames in winkels afgescheept met een licht draaibaar damesskietje. Daar ga je dus niks aan hebben. Een ski mag best een beetje body hebben mits ie maar makkelijk te besturen is. Een te slappe ski is echt eng om te skien.

Plaats een reactie