Königsleiten 13-1-2012 / 21-1-2012

Dit onderwerp gaat over de bestemming Zillertal Arena

Kōnigsleiten 13-1-2012 / 21-1-2012

Vrijdag 13-1, vertrek om 7.30 uit Nederland. Tot 200 km voor München vlot kunnen doorrijden. Daarna langzaam rijdend verkeer tot Rosenheim, want het had op de autobaan gesneeuwd en dat resulteerde in vertraging. (gelukkig geen ongelukken gezien, maar ze bleken er wel geweest te zijn met hun nasleep). Na Rosenheim , dus vlakbij de Oostenrijkse grens kwamen we zelf in hevige sneeuwbuien terecht en deze duurden tot Zell am Ziller in het Zillertal, alwaar we een overnachtingsadres geboekt hadden en om 19.30 aankwamen. We hebben er dan een reis van 12 uur opzitten. In andere jaren hebben we hier wel eens 10 uur over gedaan. (over 960 km) In Zell is er dan een gezellig restaurantje waar we (vrouw en jongste dochter en ik) de eerste cordon blue van de vakantie verorberen.

We kiezen er bewust voor om op vrijdag te reizen, omdat ons huisje in Kōnigsleiten van zaterdag tot zaterdag gehuurd wordt. we hopen op vrijdag minder file mee te maken en komen de volgende morgen dan uitgerust en in de morgen op de bestemming aan. Dit doen we al sinds 2007.

Zaterdag 14-1 na ontbijt op ons gemak de auto sneeuwvrij gemaakt. Het blijkt dat we zonder sneeuwkettingen de weg omhoog naar Kōnigsleiten kunnen volgen, want men heeft de weg goed schoongemaakt.
We zien direct al dat er in het dal veel meer sneeuw ligt dan in andere jaren. En de weg omhoog gaande via Gerlos zien we het sneeuwpakket alleen maar dikker worden terwijl de thermometer aangeeft dat hoe hoger hoe meer het vriest.
De voorpret opgebouwd bij wintersporters.nl wordt bij het zien van de sneeuwdiktes steeds groter.

Aangekomen in Kōnigsleiten kunnen we nog niet rechtstreeks voor ons huisje parkeren omdat er zoveel sneeuw gevallen is en de vertrekkende mensen hun auto uitgegraven hebben en daarbij grote sneeuwhopen achter gelaten hebben , dat er eerst een bulldozer aan te pas moet komen om parkeerplekken vrij te maken.

null

We gaan dan eerst naar de receptie ons melden en koffie met apfelstrudel eten in de Sterngucker, een restaurant naast de hoogstgelegen sterrenwacht in Europa…
Intussen is de schoonmaakploeg ook gereed en kunnen we de auto uitpakken en het huisje inrichten voor de komende week.
Foto’s worden gemaakt om vast te leggen wat een lekker dik pakket er op de daken ligt. (schat 1.3 m)

null

Boven linker hoek nu 2012, onder rechter hoek als voorbeeld van het jaar 2011 ook januari.

null

Ondertussen komen mijn zoon met schoondochter en ons eerste kleinkind van 11 maanden ook aan, zij zijn zaterdagnacht gaan rijden. Toen ze vorig jaar meegingen was mijn schoondochter nog hoogzwanger en kon toen niet skiën.
De eerste avond in het huisje wordt er zelf gekookt. De zaterdag is de hemel ook nog geheel bewolkt en af en toe sneeuwt het nog wat.

Zondag 15-1-2012

En hier de entree tot ons straatje op zondagmorgen, stralend blauwe lucht. Foto genomen terwijl ik onze hond uitlaat.

null

Omdat de omstandigheden nu anders zijn omdat we opa en oma geworden zijn, gaan we vandaag nog niet direct op de ski. We gaan eerst wandelen met de kleindochter. Daartoe hebben we een opvouwbare slee meegenomen en daarop vast gebonden een maxi cosi.

null

null

‘S avonds maken we een keus uit 3 restaurants die we van voorgaande jaren kennen, Alpenrose, Castello en Plattenalm. We kiezen dit keer voor Alpenrose. Met de menukeuze zal ik het forum maar niet lastig vallen. (;-)

Maandag 16-1-2012, weer stralend blauw.
De weersvooruitzichten zijn goed tot donderdag. Mijn zoon en ik gaan als eerste op de ski. Mijn vrouw (oma) en schoondochter passen op de kleine. We kopen skipassen in t/m woensdag.
’s Middags gaan mijn vrouw en schoondochter op de ski en opa en vader zijn nu crechehouder…
Ons huisje ligt vlakbij de Märchenwiese en van daaruit is er een afdaling naar het dal en vandaar uit liften die naar de Plattenkogel gaan recht tegenover ons dorpje.

Hier een blik op het dorpje Königsleiten vanaf Plattenkogel aan de andere kant van het dal

null

Hier foto’s van de dalstations.

null

null

Bovenop de Plattenkogel kan er ook nog gekozen worden om naar Duxeralm of Filstein af te dalen en vandaar uit weer omhoog.
Om weer terug te komen in Königsleiten, moet er een lift genomen worden, die tot boven Königsleiten komt en vandaar uit via een rode piste terugvoert naar het dorp. (foto onder)

null

Maandag ‘s avonds weer thuis koken.

Dinsdag 17 en woensdag 18 januari. Weer stralend blauw aanvankelijk, maar woensdag al wat meer bewolkt. Een herhaling van zetten, skiën en kindercrèche. Andere skiroutes worden gedaan, oa boven Königsleiten naar Königsleitenspitze. Zoon en schoondochter gaan eerst samen skiën (ook op zwarte pistes) en later gaan opa en oma ook op de lange latten (maar dan meestal blauw en enkele keer rood).

Dinsdag ’s avonds eten in Plattenalm restaurant…
Woensdag weer in het huisje zelf koken.

Donderdag 19 januari is het een wat mindere dag wb het weer (zoals ook al voorspeld door Roel), mistig en bewolkt en zelfs wat dooi. De kinderen gaan shoppen in Mayrhofen en Gerlos en opa en oma zijn oppascentrale en gaan weer wandelen met kleinkind op de slee.
’s Avonds nogmaals eten bij Plattenalm omdat de kwaliteit hier wel uitzonderlijk goed is en om het af te leren. (;-)
In de loop van de avond begint het ook weer te sneeuwen.

Vrijdag 20 januari, ontwaken en tussen de gordijnen naar buiten kijken en dan zien dat er al een dik pak sneeuw bij gevallen is, een laag van 30 cm op de auto, de takken van de dennenbomen zwaar doorhangend. De vooruitzichten zijn dat het de hele dag zo door blijft gaan. Fantastisch!

null

Zoon besluit vanwege de kleine om in loop van ochtend al naar huis te gaan. Hij heeft een audi met 4 wielaandrijving, maar was te eigenwijs om sneeuwkettingen aan te schaffen, dus hij neemt het risico maar niet om nog verder ingesneeuwd te raken. Onderweg in het dal belt hij me wel op om te zeggen dat ik zeker wel mijn sneeuwketting moet omdoen omdat hijzelf al diverse keren wegslipte, ondanks de audi.

Voor dit verslag over sneeuwkettingen zie: https://www.wintersport.nl/forum/topic/1285

Wijzelf gaan deze vrijdag lekker wandelen terwijl de sneeuw met bakken omlaag komt, wat is dat genieten!. Dat compenseert ruimschoots de 2 dagen dat we niet zijn gaan skiën
’s avonds naar restaurant Castello dat sinds april 2011 ingrijpend verbouwd is en in december nipt op tijd gereed was…

Het sneeuwt de hele nacht door.

Zaterdag 21 januari, moeten wij dan helaas ook alweer vertrekken. Maar daartoe moet eerst de auto uitgegraven worden. In deze link is dan de rest van de reis al eerder beschreven. https://www.wintersport.nl/forum/topic/49080.

null

In maart 2012 hopen we hier weer te zijn. Wellicht dan met een andere dochter en schoonzoon etc. , die er in 2011 ook bij waren. Onze tweede kleindochter is in september geboren, negen maanden na die vorige vakantie. Sindsdien weten we hoe vruchtbaar de alpenlucht kan zijn.(;-)

De ik-persoon in dit verhaal is Cees.

*bericht bewerkt door moderator (JessicaKroef) op 07 jan 2021 17:21

Heerlijk verslag Cees! Leest goed weg en wat hebben jullie het goed gehad. De vergelijkende foto’s van het dak spreken boekdelen. Fijn dat je ook kunt genieten van de dagen dat je niet geskied hebt.

Ik hoop dat er in maart nog meer sneeuw op het dak van jullie chaletje ligt, dat betekent dat ik dan ook goede condities ga aantreffen :)

Leuk verslag en zo herkenbaar allemaal in Konigsleiten, jullie zaten in Asten hutten zeker? ;)
Wij vertrekken vrijdagnacht eindelijk weer richting Konigsleiten :D:D

Leuk verslag en zo herkenbaar allemaal in Konigsleiten, jullie zaten in Asten hutten zeker? ;)
Wij vertrekken vrijdagnacht eindelijk weer richting Konigsleiten :D:D

Jeroen op 24 jan. 2012 23:27

Jeroen, klopt Astenhuetten, veel plezier aankomende week, aan de hoeveelheid sneeuw zal het niet liggen!

nog een plaatje toegevoegd hier:

https://www.wintersport.nl/forum/topic/42011

Heerlijk verslag Cees! Leest goed weg en wat hebben jullie het goed gehad. De vergelijkende foto’s van het dak spreken boekdelen. Fijn dat je ook kunt genieten van de dagen dat je niet geskied hebt.

Ik hoop dat er in maart nog meer sneeuw op het dak van jullie chaletje ligt, dat betekent dat ik dan ook goede condities ga aantreffen :)

Martijnski op 24 jan. 2012 22:03

@Martijnski, we genieten altijd , ook in het magere 2011, we hebben toen trouwens meer gelezen dan nu .maar nu was het echt super en we realiseren ons dat het eigenlijk niet beter kan, dus hanteren we dit maar niet als norm voor komende jaren:-) hoewel we het natuurlijk wel hopen,

Je hebt het vast ergens al verteld, maar waar ging je ook alweer in die buurt naartoe,(met Paul dacht ik) dat onze condities ook de jouwe zijn?

Met Paul ga ik naar Altastenberg en/of Winterberg en/of Willingen. Maar dat is al over een goede 2 weken.

Rond 9 maart ga ik met vrienden naar Oostenrijk, waar precies beslissen we pas een week vantevoren. Het zal wel Vorarlberg of ergens rond de Arlberg worden. Martin (blogger) wilde misschien ook nog een dagje gaan knallen. Als de winter zich voortzet zoals nu, dan ga ik (ongeveer) dezelfde condities aantreffen als jij gaat doen in Königsleiten in maart. De condities die je afgelopen week hebt gehad zijn als een droom voor me. Ik hoop daarom dat we dan beiden (en voor jou nogmaals) mijn droom mogen beleven :)

Wat een sneeuw Cees. Dit hebben wij nog nooit meegemaakt.

Persoonlijk hebben wij nooit last gehad van de vruchtbare alpenlucht ;) We zijn ook altijd veel te moe na een lange dag skiën of schaatsen :)

Wat een sneeuw Cees. Dit hebben wij nog nooit meegemaakt.

Persoonlijk hebben wij nooit last gehad van de vruchtbare alpenlucht ;) We zijn ook altijd veel te moe na een lange dag skiën of schaatsen :)

Paul E op 26 jan. 2012 11:23

Vorig jaar januari 2011 waren de sneeuwcondities met 16 gr boven nul ook wel even iets anders als in 2012 :-) noem het maar temporary global warming…

Leuk verslag en ook mooie foto’s Cees!

Leuk verslag en ook mooie foto’s Cees!

Niels op 28 jan. 2012 19:02

Thx,
Gefeliciteerd met je nieuwe bril !
Ik zag dat de prijs net gevallen was in mijn vakantie, zoals Paul al voorzien had viel de couleur toch niet in de prijzen ;)

Kōnigsleiten 13-1-2012 / 21-1-2012

Vrijdag 13-1, vertrek om 7.30 uit Nederland. Tot 200 km voor München vlot kunnen doorrijden. Daarna langzaam rijdend verkeer tot Rosenheim, want het had op de autobaan gesneeuwd en dat resulteerde in vertraging. (gelukkig geen ongelukken gezien, maar ze bleken er wel geweest te zijn met hun nasleep). Na Rosenheim , dus vlakbij de Oostenrijkse grens kwamen we zelf in hevige sneeuwbuien terecht en deze duurden tot Zell am Ziller in het Zillertal, alwaar we een overnachtingsadres geboekt hadden en om 19.30 aankwamen. We hebben er dan een reis van 12 uur opzitten. In andere jaren hebben we hier wel eens 10 uur over gedaan. (over 960 km) In Zell is er dan een gezellig restaurantje waar we (vrouw en jongste dochter en ik) de eerste cordon blue van de vakantie verorberen.

We kiezen er bewust voor om op vrijdag te reizen, omdat ons huisje in Kōnigsleiten van zaterdag tot zaterdag gehuurd wordt. we hopen op vrijdag minder file mee te maken en komen de volgende morgen dan uitgerust en in de morgen op de bestemming aan. Dit doen we al sinds 2007.

Zaterdag 14-1 na ontbijt op ons gemak de auto sneeuwvrij gemaakt. Het blijkt dat we zonder sneeuwkettingen de weg omhoog naar Kōnigsleiten kunnen volgen, want men heeft de weg goed schoongemaakt.
We zien direct al dat er in het dal veel meer sneeuw ligt dan in andere jaren. En de weg omhoog gaande via Gerlos zien we het sneeuwpakket alleen maar dikker worden terwijl de thermometer aangeeft dat hoe hoger hoe meer het vriest.
De voorpret opgebouwd bij wintersporters.nl wordt bij het zien van de sneeuwdiktes steeds groter.

Aangekomen in Kōnigsleiten kunnen we nog niet rechtstreeks voor ons huisje parkeren omdat er zoveel sneeuw gevallen is en de vertrekkende mensen hun auto uitgegraven hebben en daarbij grote sneeuwhopen achter gelaten hebben , dat er eerst een bulldozer aan te pas moet komen om parkeerplekken vrij te maken.

null

We gaan dan eerst naar de receptie ons melden en koffie met apfelstrudel eten in de Sterngucker, een restaurant naast de hoogstgelegen sterrenwacht in Europa…
Intussen is de schoonmaakploeg ook gereed en kunnen we de auto uitpakken en het huisje inrichten voor de komende week.
Foto’s worden gemaakt om vast te leggen wat een lekker dik pakket er op de daken ligt. (schat 1.3 m)

null

Boven linker hoek nu 2012, onder rechter hoek als voorbeeld van het jaar 2011 ook januari.

null

Ondertussen komen mijn zoon met schoondochter en ons eerste kleinkind van 11 maanden ook aan, zij zijn zaterdagnacht gaan rijden. Toen ze vorig jaar meegingen was mijn schoondochter nog hoogzwanger en kon toen niet skiën.
De eerste avond in het huisje wordt er zelf gekookt. De zaterdag is de hemel ook nog geheel bewolkt en af en toe sneeuwt het nog wat.

Zondag 15-1-2012

En hier de entree tot ons straatje op zondagmorgen, stralend blauwe lucht. Foto genomen terwijl ik onze hond uitlaat.

null

Omdat de omstandigheden nu anders zijn omdat we opa en oma geworden zijn, gaan we vandaag nog niet direct op de ski. We gaan eerst wandelen met de kleindochter. Daartoe hebben we een opvouwbare slee meegenomen en daarop vast gebonden een maxi cosi.

null

null

‘S avonds maken we een keus uit 3 restaurants die we van voorgaande jaren kennen, Alpenrose, Castello en Plattenalm. We kiezen dit keer voor Alpenrose. Met de menukeuze zal ik het forum maar niet lastig vallen. (;-)

Maandag 16-1-2012, weer stralend blauw.
De weersvooruitzichten zijn goed tot donderdag. Mijn zoon en ik gaan als eerste op de ski. Mijn vrouw (oma) en schoondochter passen op de kleine. We kopen skipassen in t/m woensdag.
’s Middags gaan mijn vrouw en schoondochter op de ski en opa en vader zijn nu crechehouder…
Ons huisje ligt vlakbij de Märchenwiese en van daaruit is er een afdaling naar het dal en vandaar uit liften die naar de Plattenkogel gaan recht tegenover ons dorpje.

Hier een blik op het dorpje Königsleiten vanaf Plattenkogel aan de andere kant van het dal

null

Hier foto’s van de dalstations.

null

null

Bovenop de Plattenkogel kan er ook nog gekozen worden om naar Duxeralm of Filstein af te dalen en vandaar uit weer omhoog.
Om weer terug te komen in Königsleiten, moet er een lift genomen worden, die tot boven Königsleiten komt en vandaar uit via een rode piste terugvoert naar het dorp. (foto onder)

null

Maandag ‘s avonds weer thuis koken.

Dinsdag 17 en woensdag 18 januari. Weer stralend blauw aanvankelijk, maar woensdag al wat meer bewolkt. Een herhaling van zetten, skiën en kindercrèche. Andere skiroutes worden gedaan, oa boven Königsleiten naar Königsleitenspitze. Zoon en schoondochter gaan eerst samen skiën (ook op zwarte pistes) en later gaan opa en oma ook op de lange latten (maar dan meestal blauw en enkele keer rood).

Dinsdag ’s avonds eten in Plattenalm restaurant…
Woensdag weer in het huisje zelf koken.

Donderdag 19 januari is het een wat mindere dag wb het weer (zoals ook al voorspeld door Roel), mistig en bewolkt en zelfs wat dooi. De kinderen gaan shoppen in Mayrhofen en Gerlos en opa en oma zijn oppascentrale en gaan weer wandelen met kleinkind op de slee.
’s Avonds nogmaals eten bij Plattenalm omdat de kwaliteit hier wel uitzonderlijk goed is en om het af te leren. (;-)
In de loop van de avond begint het ook weer te sneeuwen.

Vrijdag 20 januari, ontwaken en tussen de gordijnen naar buiten kijken en dan zien dat er al een dik pak sneeuw bij gevallen is, een laag van 30 cm op de auto, de takken van de dennenbomen zwaar doorhangend. De vooruitzichten zijn dat het de hele dag zo door blijft gaan. Fantastisch!

null

Zoon besluit vanwege de kleine om in loop van ochtend al naar huis te gaan. Hij heeft een audi met 4 wielaandrijving, maar was te eigenwijs om sneeuwkettingen aan te schaffen, dus hij neemt het risico maar niet om nog verder ingesneeuwd te raken. Onderweg in het dal belt hij me wel op om te zeggen dat ik zeker wel mijn sneeuwketting moet omdoen omdat hijzelf al diverse keren wegslipte, ondanks de audi.

Voor dit verslag over sneeuwkettingen zie: https://www.wintersport.nl/forum/topic/1285

Wijzelf gaan deze vrijdag lekker wandelen terwijl de sneeuw met bakken omlaag komt, wat is dat genieten!. Dat compenseert ruimschoots de 2 dagen dat we niet zijn gaan skiën
’s avonds naar restaurant Castello dat sinds april 2011 ingrijpend verbouwd is en in december nipt op tijd gereed was…

Het sneeuwt de hele nacht door.

Zaterdag 21 januari, moeten wij dan helaas ook alweer vertrekken. Maar daartoe moet eerst de auto uitgegraven worden. In deze link is dan de rest van de reis al eerder beschreven. https://www.wintersport.nl/forum/topic/49080.

null

In maart 2012 hopen we hier weer te zijn. Wellicht dan met een andere dochter en schoonzoon etc. , die er in 2011 ook bij waren. Onze tweede kleindochter is in september geboren, negen maanden na die vorige vakantie. Sindsdien weten we hoe vruchtbaar de alpenlucht kan zijn.(;-)

De ik-persoon in dit verhaal is Cees.

Cees op 24 jan. 2012 21:20

Leuk verhaal Cees,
doet mij denken aan de tijd dat onze dochter op de slee getrokken werd door opa en oma wat hadden ze een bekijks met de omgebouwde slee.Ze lag erin als een vorst.
Zo te zien gaan jullie wel vaker.Wij hebben een chalet in Karinthie misschien iets voor jullie
aan de familiepiste, groot ski gebied op 25 automin.
Kijk eens op http://www.chaletamsonnenpiste.nl
gr.

Bedankt anoniem, maar voor mij had je de quote functie niet hoeven te gebruiken ;)

Ziet er leuk uit daar in Karinthie wat we van de zomer vakantie naar Faakersee kennen, maar heb voor de winter toch de voorkeur aan skipiste die bijna bij de voordeur begint ipv op 25 km :-)

Leuk verslag! Wij/Ik ga(an) komende januari en kijk(en) er erg naar uit!

Plaats een reactie