Portes du Soleil actueel 04/02 - 11/02

Dit onderwerp gaat over de bestemming Portes du Soleil

Vandaag voor het eerst geskied vanuit Morgins. Vanochtend om 8:00 was het min 21 graden! Maar, geen wind en volop zon. Dik ingepakt erg goed te doen. Enorme hoeveelheden sneeuw, die ondanks de kou niet te hard is. Combinatie van goed prepareren en sneeuw die overdag niet dooit. Kortom, het is geweldig in de Portes du Soleil! Vandaag rustig aan gedaan met een tochtje richting Chatel, Torgon en Chapel d’Abondance en weer terug. Een aantal race-pistes dubbel gedaan om er even in te komen. Morgen waarschijnlijk Champoussin, Les Crosets, Avoriaz, Lindarets, Chatel, Morgins. Er zijn mindere gebieden…

Vandaag inderdaad het rondje gedaan. Boeiend: aan de Zwitserse kant waren de pistes allemaal uitstekend geprepareerd. Aan de Franse kant was totaal niets aan de pistes gedaan. Blijkbaar vinden de Fransen het allemaal wel best zodra de drukte van het weekeinde voorbij is. Het gevolg: knalharde gladde pistes die je, ondanks de kou, achteruit ziet hollen. Komop Fransen, stap op die piste-bullies en biedt een beetje waar voor die dikke 200 € skipas!

Tip, als je het rondje andersom doet zul je merken dat de Fransen wel degelijk prepareren maar dat het op centrale punten bij Lindarets en Avoriaz gewoon gedurende de dag wat drukker is geworden waardoor het aan het eind van de dag mindere condities zijn.

Leuk dat je een blogje bij houdt.
Mooi rondje is dat! Over een maand mag ik weer :)

Toch een paar vraagjes

  • welke Franse pistes bedoel jij precies?
  • Was de afdaling naar Morgin (vanaf kant Chatel) open?
  • Kon je door Morgin heen skiën of toch de bus of lopen?

Wij waren er tot en met gisteren en toen moest er nog ongeveer 200 meter gelopen worden vanuit Châtel.
Ik vond trouwens ook de pistes aan de Zwitserse kant er over het algemeen beter bij liggen. De sneeuw was echt helemaal fantastisch!

Serfaus

Eerst even een reactie op de reacties. We waren vroeg genoeg in Frankrijk, maar er was dus echt niets geprepareerd. Vandaag bleken de Zwitsers nauwelijks te hebben geprepareerd. Ik begrijp het wel, want het is erg rustig, maar het blijft jammer. Niets zo lekker als op mooie ‘corduroy’ scheuren.
In Frankrijk hebben we gisteren veel pistes gedaan op de route vanaf de Muur richting Avoriaz, van Avoriaz naar Montriond, terug naar Lindarets, vervolgens richting Pre la Joux, daar weer naar boven, en toen richting Chatel. Even met de bus en via Chatel terug naar Morgins. Grand Paradis en Morzine vanwege de kou nog even overgeslagen. Die komen deze week nog aan bod.
De afdaling vanuit Chatel terug naar Morgins (Corbeau) was open en het ziet er naar uit dat dat nog wel even zo zal blijven. Alleen de smalle stukjes aan het einde werden wat glad, maar er ligt meer dan sneeuw genoeg om dat goed te onderhouden (wat vandaag dus niet was gebeurd…).
Je kunt makkelijk door Morgins skiën (van de Corbeau naar de Foilleuse), natuurlijk wel even afstappen bij de kerk.
Vandaag een ‘rustdagje’ gedaan. Zo’n beetje alle pistes rondom Morgins en Champoussin. Niet geprepareerd, maar ze lagen er toch fantastisch bij! Weer eens een croute gegeten bij Gaby, blijft een aanrader.
Over aanraders gesproken, Buvette de Sports in Morgins blijft onze favoriet vanwege de uitgebreide kaart (niet echt voorgerechten). Gisteren bij Fontaine Blanche geweest, ook niet slecht. De Fondue Bordelaise genomen, erg goed vlees en prima frieten.
Morgen lijkt het iets warmer (minder koud) te worden. Dan staat het meest uitgebreide rondje op het programma. Misschien inclusief de Muur. Ziet er fantastisch uit, maar het blijft natuurlijk klunen. Althans voor skiërs van mijn niveau.
Vanavond in ieder geval maar een biertje, wijntje en eau de vie’tje minder nemen…

Zo, dat was heftig vandaag. Morgins, Champoussin, Les Crosets, Grand Paradis (Champery), Avoriaz, (Super-) Morzine, Avoriaz, Les Lindarets, Chatel, Morgins. Met een kopje koffie in de ochtend en een uurtje lunch ben je dan wel een dagje zoet.
De pistes lagen er vandaag super bij. Het was een stuk minder koud (-7 in de schaduw), waardoor het allemaal wat zachter was.
Nadeel: de Corbeau helling terug naar Morgins heeft (vol in de zon) forse klappen opgelopen. Maar goed, er ligt genoeg sneeuw naast de piste om de boel vanavond (en de komende avonden) te repareren. En vanaf vrijdag lijkt het alweer een stuk kouder te worden.
Alhoewel pas op de helft blijkt dit al één van de beste weken die ik ooit in Morgins heb doorgebracht.

Vandaag een beetje rustig aan gedaan. Nou ja, rustig, zo’n beetje alle pistes rondom Morgins en Champoussin een paar keer. Perfecte pistes, prima geprepareerd, echte racebanen. De absolute top: Didier Defago, vanaf de Pointe de l’Eau naar Morgins. Dan denk je echt dat je kunt skiën! Prima gegeten trouwens in Les Fontaine Blanches, naast de Buvette des Sports en (verrassend) La Reine des Alpes één van onze favorieten in Morgins.
Morgen het ‘rondje andersom’, Morgins, Chatel, Linga, Avoriaz, etc. terug naar Morgins. Jammer dat je van Les Crosets alleen via de Mosettes lift terug kunt. Voor super-skiërs geen probleem, voor gemiddelde kneuzen met hoogtevrees als ondergetekende de eerste paar honderd meter toch een beetje afzien. Het wordt tijd dat de Zwitsers de verbinding van Les Crosets naar Champoussin via de Pointe de l’Eau weer in ere herstellen.

Vandaag de laatste dag. Voor de laatste keer het rondje gedaan, inclusief de afdaling naar Champery via Planachaux. Vaak gesloten omdat deze op een aantal plaatsen vol in de zon ligt, nu nog goed te doen. Het was weer een stuk kouder dan de afgelopen twee dagen. De gevoelstemperatuur lag nog lager door een snijdende wind op een aantal plaatsen. Daarom heel lui de bus van Pré la Joux naar Chatel genomen, in plaats van de twee koude liften die je normaal gesproken nog neemt om bij Linga de bus te pakken. De Corbeau-helling terug naar Morgins was uitstekend gerepareerd na de schade die de zon en wat hogere temperaturen daar de afgelopen dagen hadden aangericht.
Nog wat tips voor Morgins. Een uitstekende uitvalsbasis voor mensen die van rust houden, geen behoefte hebben aan uitgelaten après ski toestanden, en een ‘authentiek’ Zwitsers bergdorp waarderen. Voor een kort verblijf is het La Reine des Alpes hotel een aanrader. Wil je een appartement, meld je dan bij Agence Maytain die altijd een aantal uitstekende appartementen beschikbaar heeft. Deze week gegeten bij Buvette des Sports, Fontaines Blanches en La Reine des Alpes en niet één keer teleurgesteld.
Terug naar huis valt op hoe de Zwitsers (en ook de Fransen) hun wegen begaanbaar houden. Ze zijn wit van het strooien, je gebruikt zowat en compleet reservoir aan ruitenwisservloeistof, maar de wegen zijn wèl schoon. Waarom kan dat in Nederland nu toch niet? Waarom moeten we het hier doen met smoesjes over zout dat onder de -7 graden niet meer werkt, zout dat bij ijzel van de weg spoelt etc?

Plaats een reactie