Skisokken-test

Rogier op 28 december 2010· 26 reacties

null

Ski’s en skischoenen zijn belangrijk, dat weten we allemaal. Veel mensen zijn bereid om aardig wat geld te betalen voor goede ski’s en voor goede schoenen. Maar goede schoenen komen alleen tot hun recht met goede skisokken. In veel tijdschriften en op internet wordt er veel aandacht gegeven aan skischoenen, maar (bijna even belangrijk) aan skisokken worden weinig woorden vuil gemaakt. Een goede skischoen zal niet lekker zitten zonder goede skisokken…

Belangrijk
Skisokken zijn belangrijk, slechte skisokken zorgen voor pijnlijke en koude voeten. Goede schoenen komen alleen tot hun recht met goede skisokken. Nu rest natuurlijk de vraag waar goede skisokken aan moeten voldoen. Ten eerste moeten skisokken er voor zorgen dat de skischoen aangenaam tegen de voet aan zit. Dat betekent dat de sok geen vervelende naden mag hebben en vooral niet te dik is. Een goede skisok biedt bescherming waar het moet (scheenbeen, bovenkant voet, hiel) en is dun op de andere plekken zodat de strak zittende skischoen goed om de voet heenzit. Verder zorgt een goede skisok ervoor dat je voet warm blijft. Ook mag een skisok in geen geval rare plooien hebben, of nog erger: afzakken tijdens het skiën. Kortom een skisok moet een heleboel, maar tijdens het skiën mag je de sok niet voelen.

null

Getest
Dit seizoen heb ik samen met een aantal ski-vrienden(innen) drie verschillende merken van skisokken getest. X-socks, Smartwool en Bridgedale. Deze sokken hebben we in uiteenlopende condities getest en in verschillende skischoenen. We hebben met alle sokken in ijskoude temperaturen geskied, in warm weer (helaas ;-) ) off-piste, op de piste en zelfs tijdens het toerskiën. Het blijkt duidelijk dat de ene sok de andere niet is!

null

X-socks Skiing Light en Skiing Light Woman
In een woord: geweldig. Er is weinig aan te merken op deze zeer technische skisokken van X-socks. De sokken sluiten mooi om de voet aan zonder te strak te zitten. Verder hebben deze sokken voldoende demping en bescherming op het scheenbeen en bovenop de voet. Iets wat elke tester opviel was dat we de sokken echt niet voelden tijdens het skiën en dat is een zeer positief punt. Ook het aantrekken van strak zittende skischoenen ging zeer makkelijk met deze sokken. En de dames sok en de heren sok waren allebei favoriet bij de testers. Als er iets gezegd moet worden over deze sok, is het misschien dat het niet de warmste sokken uit de test waren, maar dan zijn we wel heel streng…

null

Bridgedale Men’s Control Fit en Woman’s Control fit
Het eerste wat opviel bij deze sokken is dat ze dun zijn. De dunste sokken van de hele test. De sokken zitten strak om de voet maar de heren sokken lijken bij lange dagen ietsjes af te zakken (zonder dat dit overigens problemen geeft). De heren en dames sokken geven een heel precies gevoel in de schoen, en lijken gemaakt voor skiërs die hun schoenen zeer strak kopen. Vanwege de dunne sok is deze vooral gemaakt voor skiërs die skiën als het wat warmer is. Wat ons opviel is dat de hiel erg dun is, prima voor strakke skischoenen, en heel logisch voor iedereen die zijn skischoenen passend koopt (en dus niet beweegt in de skischoen) maar het maakt de sok ongeschikt voor freeriders en andere skiërs die wel eens met hun skischoenen aan een stuk lopen (om al helemaal niet te spreken van toerskiërs). Ook is dit geen sok om zonder pantoffels me door een huisje te lopen…

null

Smartwool Light/Mid Cushion Men/Woman
Bij Smartwool is het aan de buitenkant van de sok slecht te zien hoeveel techniek erin zit. Zeker de dames sokken zijn ten eerste mooi en vrouwelijk. De vrouwelijk testers waren meteen helemaal verkocht bij het zien van deze leuke sokken. Maar het is niet omdat de buitenkant ‘leuk of mooi’ is dat de sokken minder technisch zijn. Bescherming waar je wilt, en vooral erg warm. Vooral de ‘Mid’ Smartwool sok lijkt de ideale mid-winter sok, technisch, niet dik, maar wel warm. Heerlijke sokken die lekker zitten en die je eigenlijk helemaal niet uit wilt trekken als je je skischoenen uittrekt. Een maar? Niet zo veel, maar de sok zit iets minder strak om de voet dan bijvoorbeeld de X-socks. Maar ook hier geldt dat we dan overdreven streng zijn.

Ik hoop later in het seizoen nog meer sokken getest te hebben. Ik houd jullie op de hoogte.

Met welke sokken skiën jullie? Ervaringen? Ben benieuwd

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Goede test! Erg nuttig.
Maar wat ik mis, Waar kan je ze kopen bij welke sportzaak en wat kosten ze gemiddeld?

Jammer dat je de bekende falke sokken niet hebt meegenomen. (al hebben die ook weer verschillende types)

Zelf heb ik zowel de falke (en dikke en dunne versie) als ook de x-socks, en ik heb juist met de x-socks het gevoel dat ze bij lange dagen wat minder lang goed blijven zitten.

ik heb een paar weken geleden een paar Falke’s gekocht. je betaalt de hoofdprijs, maar krijgt daar een boel techniek voor terug als ik de verpakking (en rtl snomagazine :) )moet geloven. Ik heb er alleen nog maar mee in Landgraaf geskiet, dus heb nog niet echte ervaringen hiermee. Mijn vraag: is Falke echt zo’n goed merk?

Vrijdag 3 Feb naar Belle Plagne met Sunweb!!!

Falke is voor mij de ideale skisok. Steun op de plaatsen waar je het verwacht en wilt. Verder een comfortabele sok die mij in ieder geval goed bevalt.

Is de ideale sok ook niet sterk afhankelijk van je voet? De ene voet is de andere niet toch?

ik gebruik al jaren het mega-immitatiemerk van de anwb, human nature.
de technische sokken van een paar jaar terug, met dikke merinowollen scheen- teen- en hakstukken, zijn net een tikkie te dik. De sokken die ik vorig jaar erbij heb gekocht zijn dunner en zitten me perfect. Ik heb ook 1 setje Falke getest van een paar jaar geleden, en die vond ik net zo goed als de recentste van Human nature…

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Leuke test. Ik ken wel de Falke en X-socks, maar de andere twee testsokken niet. Voor mij verschuift de Falke ietwat teveel en zit de X-socks daardoor prettiger, maar wel afhankelijk welke soort je van de X-socks hebt… de een is fijner dan de ander. Ski en carve light zijn m.i. beiden prettig !

wij hebben ongeveer 5 jaar geleden de falke sokken ontdekt en willen niet anders meer ,blijven gewoon goed strak om de voet en het been zitten en je voelt ze niet

Ik ga voor de Falke skisok.Je betaalt idd de hoofdprijs, maar ze zijn onverslijtbaar! Ik draag ze ook in mijn vrijetijdslaarzen en mijn wandelschoenen in de winter. Sommigen heb ik zelfs als 15! jaar met intensief gebruik en ze blijven hun vorm, elasticiteit en dikte behouden. Dus de prijs haal je er dubbel en dik uit.

ik ski met de Falke SK4 Pro Race, is een vrij dunne sok, maar dat vindt ik juist super! Heb een hekel aan dikke sokken die gaan schuiven onder mijn voet waardoor mijn hele voet verkrampt in de schoen.

Ik heb de ervaring dat die ski sokkken zo dun mogelijk moeten zijn omdat je dan geen kracht verlies en zo de druk rechtstreeks via de schoen op de ski breng . Denk daarbij aan wedstrijd schaatsers die helemaal geen sokken dragen .

Mijn ervaring is dat de Falke sokken (de dunste variant) beter zitten dan de x-socks. X-socks pluist erg en lijkt ook minder goed vocht af te voeren, daarnaast vind ik ze te dik vooral bij het scheenbeen. De Falke daarentegen zit echt als gegoten.

Klinkt misschien raar, maar ik ski het liefst in zo dun mogelijke sokken.

Vaak (als het niet al te koud is) trek ik dan ook pantysokjes aan, verkrijgbaar voor een prikkie (60ct per 3 paar oid) in de supermarkt en de Action. Zit prima en aan het eind van de dag gooi je ze gewoon weg.

Ziet er een beetje raar uit, maar zit voor mij net als (misschien zelfs lekkerder) skisokken.

Ik heb zelf Salomon Racing sokken en die zitten heel fijn. Mijn vrouw heeft de Smartwool PhD Ski Medium sokken. Ik ga volgende week nog een paar X-Socks halen om die eens te proberen.

When life gets too complicated.... SKI

Leuke test, ben benieuwd welke sokken je de komende maanden gaat testen. Ik gebruik zelf al een aantal jaar de Race/Pro skisokken van de Hema; zitten erg comfortabel, geven voldoende steun op de juiste plaatsen, zijn niet te dik en uitermate gunstig geprijsd.

Ik mis inderdaad wat ‘Nederlandse’ merken. Toevallig heb ik vandaag nog sokken gekocht. Bij Intersport worden op dit moment merken als Falcon, Falke en inderdaad X-Socks. Misschien dat je inderdaad dit jaar nog wat andere merken kan testen.

De sokken van Falke slijten altijd erg snel bij mij.(zowel de ski als de wandelsokken)
Smartwool bevalt mij erg goed als wandelsok, heb echter geen ervaring met skisokken van Smartwool. Mijn favoriete en degelijkste paar skisokken zijn van een onbekend, supergoedkoop merk.

Ik ben ook wel benieuwd naar sokken die het zweet goed afvoeren naar boven en dus naar buiten. Met touren heb ik snel last van natte voeten.

Wordt daar iets op ontworpen?

Ik heb de Smartwool sokken bij http://www.outdorado.com gekocht. Prima sokken! Zitten heerlijk.

ik heb altijd falke sokken gehad maar sinds ik een keer X-Socks geprobeerd heb ben ik helemaal over. Vooral de ski carving silver, geen natte dus koude voeten meer. Perfect, kost wel wat geld maar dan heb je ook wat. Goed spul kost geld…

Ik heb mijn binnenschoen helemaal op maat laten maken. Dat is sowieso erg aan te raden. Ik heb daarbij de Smartwool sokken gekocht, een hele strakke, dunne. Geeft heel veel steun en is comfortabel. Kun je ook prim mee wandelen of hardlopen.

Ik heb mijn binnenschoen helemaal op maat laten maken. Dat is sowieso erg aan te raden. Ik heb daarbij de Smartwool sokken gekocht, een hele strakke, dunne. Geeft heel veel steun en is comfortabel. Kun je ook prim mee wandelen of hardlopen.

Bij mij zijn de Smartwool topfavoriet! Ik heb verder Falke, Salomon en nog wat B-merken geprobeerd, maar de Smartwool sokken zitten veruit het lekkerst. Bij de andere gaan mijn voeten verstikken; de Smartwool zokken zijn dikker, maar van heel ander materiaal waardoor ik ze amper voel. Nog een pluspunt voor je medereizigers: je ruikt ze niet of amper!

Iemand een idee waar je de smartwool phd race sokken kunt kopen in Nederland? Kom wel diverse winkels tegen die de light variant verkopen, alleen wil ik ze nog net iets technischer. In de skigebieden weet ik zeker dat ze ze hebben, alleen ga ik naar Zermatt, waar ze denk ik duurder zijn dan hier…

Leuk stukje!
Mijn vriendin heeft onlangs schoene laten "maken" en daarbij gelijk dure sokken genomen. Voorheen gebruikte ze altijd de skisokken van de Lidl. Een fijn verschil vertelde ze me. Maar niet werelds! Ben je dus beginner of ski je een paar pistes per dag. Dan is de sok van de Lidl een goed alternatief, 5.95 per paar. Iets dikker maar zeer slijtvast.

Zijn die van de Liedl ook warm?

Ik CEP ski met de ski compressiekousen van steunkousen.nl en dan de Ski race kousen. Heb je die al eens getest?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie