Mijn helmetcam

Rogier op 06 januari 2011· 26 reacties

null

Een veel terugkerende vraag bij mijn filmpjes is, welke Helmet Cam ik gebruik. Ik gebruik de Go Pro HD HERO 960, een beetje ‘de’ Helmet Cam van het moment. Na een paar weken deze Helmet Cam gebruikt te hebben kan ik alleen maar zeggen dat ik er erg tevreden mee ben. Een korte review.

Wat een beeld
Het eerste wat opvalt bij deze Helmet Cam is het goede beeld voor zo’n klein cameraatje. Schaduw, licht, bewolkt of zon het maakt allemaal niet uit. De camera maakt er een mooi beeld van. Een beeld waar een aantal jaar geleden veel grotere video camera’s jaloers op zouden zijn. Op het beeld is voor zo’n klein cameraatje eigenlijk niets aan te merken.

Het apparaat
De Gopro is duidelijk een andere camera dan de ouderwetse ronde helmetcams. Het is misschien niet de meest mooie, maar wel een zeer effectieve ‘cam’. Het vierkante bakje wat de hele camera is geeft bijna een speelgoedachtige ‘look’. Maar het apparaatje is verre van ‘speelgoed’. Een prima lens, twee knoppen, een USB aansluiting, een opening voor een memory kaart en nog wat andere plug ingangen en je hebt de hele camera.

null

Gebruik
De Gorpro Hero is erg makkelijk in het gebruik, stel een keer de afstellingen in die je wilt en je kunt daarna filmen. of met de standaard twee knoppen, of slechts met een knop (aan/filmen of uit/niet filmen). Doordat er maar twee knopjes opzitten is het gebruik tijdens het filmen makkelijk, instellingen veranderen is aardig wat ‘gebliep’ maar ook dat is een logisch gevolg van de opzet van de calmera.

Verder
Verder is de camera in zijn waterdichte hoes, echt waterdicht, schokbestendig en kan hij heel wat martelingen aan. Ook zijn door de verschillende opzet stukken de filmmogelijkheden legio, je kunt het apparaat werkelijk overal aan vast maken voor de meest bijzondere beelden. De opplak strips zijn zeer sterk dus je hoeft niet bang te zijn je camera zomaar ergens kwijt te raken…

De nadelen
Het lijkt te mooi om waar te zijn deze helmet cam. Maar het is niet alleen maar mooi. Ten eerste is het geluid wat de camera opneemt met de waterdichte hoes eromheen ronduit slecht. Dit is geluid is gewoon niet te gebruiken. Als je de helmetcam gebruikt vergeet het achtergrond geluid (niet dat andere helmetcams dat beter doen… maar het is toch jammer). Verder is het lastig om te zien wat je opneemt en de beeldhoek goed instellen kost enige training en het werkt niet altijd meteen lekker, zeker als je vaak van camera positie wisselt of verschillende helmen gebruikt. Het feit dat je de beelden niet meteen terug kunt zien maakt dit instellen niet makkelijker. En last but not least, de batterij is goed, en redelijk in extreme kou, maar van een sportscamera zou je een batterij verwachten die erg goed is in extreme koude. Een tweede batterij (niet erg duur, dat is dan weer een pluspunt) is een aanrader.

Check voor beelden mijn video’s en voor meer info over de Gopro hier

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Iemand toevallig een mogelijkheid om een SonyEricsson X10 aan een skihelm te koppelen?
Ik ben al op zoek geweest maar heb zo niets kunnen vinden.

Doe mij de ContourHD Helmetcam; stuk minder opvallend en vergelijkbare kwaliteiten !

Zelf gebruik ik de Veho Muvi Atom. Erg klein en het beeld mogen we niet over klagen. Ideaal voor op de helm.

Tip, ik heb de mijne in engeland besteld. De Full HD Go Pro Helmet cam. Scheelde best veel t.o.v. nl. maar wat een beeld. Zeker op de Full hd stand. filmen is super simpel door de wide angle lens.

Bedankt voor deze mooie reviewe
@jeroen, bij welke shop heb jij hem besteld?

ik heb de nano camsport, maar ben er nog niet zo handig in. eerst gericht op de punten van mijn skies en daarna op de toppen van de bomen en mooie luchten. maar verder erg handig.

Mijn budget helmcamera:

null

null

Water en schock proof fototoestel wat HD kan filmen(niet speciaal hiervoor gekocht overigens), oude skatehelm en een boutje (let op! Geen M6, maar Engels draad!). Heeft me 4 euro gekost. Is leuk voor "erbij" omdat het toch ongeveer gratis is.

Filmpje:


(1 dagje gebruikt in St. Anton, bij slechte weersomstandigheden). Uiteraard niet te vergelijken met een GoPro, maar daar is het prijsverschil ook naar…

Batterij gaat wel erg snel leeg in de kou trouwens.

ik vind het vet cool zo’n helmcam.
zoek ook iets compacts en betaalbaars voor oa ski, circuitrace en mountainbiking.
@Rogier: verzoekje: zou je de cam iets achterover willen stellen, zodat je 50% sneeuw en 50% horizon ziet? in de meeste filmpjes is 80% sneeuw en 20% horizon te zien, wat het soms lastig inschatten is of je nu op een steile of vlakke piste skiet.

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Leuke review! Nu wachten totdat er een sponsor komt zodat er ook andere camera’s getest worden, daar zou ik wel benieuwd naar zijn.
Ik heb zelf ook zeer sterk zitten twijfelen om een sportscam aan te schaffen, maar heb dit niet gedaan omdat ze nog te prijzig zijn en HD pas ‘net’ uit is. Ik hou mn sony handy cam nog wel even in de hand. Al hoe wel ik die oplossing van Teun geniaal vindt! :D

@ Rogier; wat heeft je doen besluiten om voor de GoPro te kiezen en niet bv de Contour. Ik zou de GoProb bijvoorbeeld alleen al links laten liggen vanwege het uiterlijk…

Ski: 25 jaar -|- Snowboard: 6 jaar -|- Respect the Mountains

@Wesley, ik heb de mijne bij surfdome.co.uk besteld. ze hebben daar regelmatig aanbiedingen (20% op hele assortiment) ik was geloof ik 300 kwijt met alle helm beugels erbij. zelfs beugels om m op je auto of mountainbike te bevestigen.je geniet zelf meer van het boarden t.o.v. een handycam in je handen. en ja de meeste vinden de looks van de Go Pro niet geweldig…klopt… maar dat beeld maakt het 1000% goed en dat is waar je m voor koopt toch? zelfs de hd go pro en de full had is al een wereld van verschil! tip voor Alex misschien haha… ik vertrek vnvnd en neem m weer mee :)

opgenomen afgelopen december met de full hd Go Pro… helaas om moeten zetten in mindere kwaliteit vanwege youtube.

Heb de GoPro ook sinds een paar weken en ben er ook dik tevreden mee… Heb hem nog niet in extreme kou kunnen proberen, maar de batterij duur valt me (nog) niets tegen… Echt een topper!

check dit maar eens voor de echte mogelijkheden op Full HD stand!

http://www.goprocamera.com/videos/channel_snow.php?video=JEy…

@ Jeroen: waarom heb je hem om moeten zetten naar 480p? Ik kan filmpjes gewoon met 720p uploaden naar youtube hoor, geen enkel probleem…

@ Jeroen: grappig dat je dat voorbeeld geeft. Dat is namelijk 720p, geen full-hd… ;)

@ Harm, klopt idd… maar hij was eerst 1080P en dat trok youtube niet… daarnaast is monteren met full hd ook een aanslag op je processor. vandaar mijn gemakzucht :)

@harm ook daar heb je gelijk in, maar als je goed naar het beeld kijkt zie de zgn Fish eye (wide angle)niet. Dit is alleen wanneer je opneemt in de full had stand. alle andere standen zie je het beeld boller lopen door die wide angle. Tenminste op die van mij wel. Veel upload site’s trekken 1080 niet zal daarom waarschijnlijk wel omgezet zijn ofzo… maar wat boeit het…Tis en blijft super goed beeld.

opgenomen met een JVC everio HD Handycam. ook leuk maar je eigen board plezier is weg. steeds handschoen aan en uit en toch een beetje voorzichtig ermee. Hoeft met een sportscam dus niet.

Ik zit er ook zeer over na te denken om een Helmet Cam aan te schaffen. Ik board en zoals elke boarder weet, is het in de hand houden van de handycam echt geen optie. Het beeld zal altijd schokkerig blijven plus dat het gewoon heel lastig filmen is als je lichaam 90 graden gedraaid is tov skiers.

De GoPro is zeker een optie maar hij is erg duur. Vind ik niet erg mits dan ook alles perfect is. Paar vraagjes. Je moet een SD kaart aanschaffen, is dan de 16 GB genoeg voor uurtje of 5 filmen op beste, of 1 na beste kwaliteit? Gaat de batterij dat volhouden of moet je daar ook een 2e voor aanschaffen. Al die extra accessoires maken het duurder.
Ik heb een Uvex helm, ik zie geregeld mensen voorbij komen die bovenop de helm een stukje hebben zitten waar je volgens mij zo de GoPro op kan klikken. Volgens mij heb ik Rogier ook wel eens in een filmpje gezien. Kan je dit opzetstuk op elke helm bevestigen? en evt ook weer verwijderen en op andere helmen plaatsen? Als ik namelijk bovenop mijn helm een camera heb, lijkt me dat beter beeld dan zo aan de zijkant / aan je goggle vast.
Hoe worden de beelden van de camera / sd kaart naar je pc over gezet? is dat FireWire / USB of moet het SD kaartje in de pc waardoor je weer een sd reader nodig hebt?

@ Jeroen: als je op 1080p filmt heb je een beeldhoek van 127 graden meen ik. Als je op 720p filmt heb je een beeldhoek van 170 graden, vandaar de kromming in de hoeken.

@ Thomas: een actioncam met goede beeldkwaliteit kost een paar duiten. Ik heb nog gekeken naar non-hd versies en ook naar de Drift X170 maar die konden mij allemaal niet bekoren. Ik heb zelf vorig seizoen een keer een afdaling mogen doen met de Contour HD maar die kun je alleen maar op je goggle bevestigen dacht ik. Ik vond dat minder stabiel dan op mijn helm want de band van je goggle is toch elastisch…

  • 16gb is op 720p zeker genoeg voor die 5 uur, maar je batterij gaat dat niet redden. Daarvoor moet je dus wel een extra batterij kopen. Dingen kosten ongeveer 25/30 euro op ebay.
  • er zijn 2 verschillende opzetstukken te krijgen, met rechte onderkant of met lichte kromming. Moet raar lopen wil je dit niet op je helm kunnen bevestigen lijkt me. Als hij erop zit, zit hij er ook echt op! Die haal je er niet zomaar af… Ik heb me laten voorlichten dat je hem eraf kunt halen door met een föhn te verwarmen. Als hij er echter af is kun je hem niet opnieuw ergens anders opzetten denk ik, want de plaklaag werkt dan niet meer naar behoren. Ook deze mounts zijn los te kopen via ebay.
  • Meegeleverd usb kabeltje aansluiten op je laptop/desktop. Die ziet de camera als aparte schijf en dan kun je zo de inhoud van die map naar je computer kopiëren en vervolgens de map van je camera weer leeg maken.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt…

@Harm
Thanks, daar heb ik zeker wat aan! :) Het is dus een soort plakstrip, dat is wel prima dan inderdaad. Dus je kan beter investeren in een nieuwe batterij dan extra SD kaart…
Nou kan ik alleen nergens een batterij charger vinden zonder dat de batterij in de camera hoeft te zitten. Misschien wel zo handig anders moet ik steeds de batterij omwisselen voor opladen.
Welke knop moet je indrukken om te beginnen met filmen? die op de voorkant? Is dat ook goed te doen als die beschermingshoes erom heen zit of? Ff die camera van het “statief” op de helm af is niet zo’n probleem, helemaal uit de hoes is minder fijn denk ik.
Kleine 400 euro voor alles nieuw, duur maar hopelijk de moeite waard :)

Absoluut beter investeren in een extra batterij want 16gb kom je een heel eind mee…

Ik zie op ebay dat je wel een aparte lader kunt kopen: http://shop.ebay.nl/?_from=R40&_trksid=p3907.m570.l1313&…

De camera is prima te bedienen als hij in de case op je hoofd zit. Mooie is namelijk dat hij maar 2 knopjes heeft en je kunt alle instellingen van tevoren al goed zetten. Ik heb hem bijvoorbeeld standaard op 720p staan voor filmen en op 2sec interval voor foto’s. Enige wat ik dan moet doen is de camera aan doen (knopje aan de voorkant) en vervolgens op opnemen drukken (knopje bovenop). Als ik dan klaar ben kan ik weer op het knopje drukken bovenop en klaar ben ik. Uitzetten hoeft niet eens, want ook dat kun je instellen: dat doet hij na 60 seconden zelf.

Bedankt harm,
je hebt me overtuigd, de Hero gaat er komen :D

Ik heb zelf sinds een paar weekjes de Drift HD170. In tegenstelling tot de andere cams heeft deze een kleine display op de zijkant zodat je kan zien wat je filmt, wat je gefilmd hebt en ook hoe het klinkt. In Trondheim een dagje geskied en met succes wat opnames gemaakt (nog even editten voordat ze online gaan). Op kantoor deze opname gemaakt, ook externe mike gebruikt daarbij:

Oja, ook een groot voordeel van de Drift HD170 is dat hij een remote control heeft (radio range 5 meter).

Over mounting gesproken, bij de Drift HD170 (1080p HD in 127 graden of 720p HD in 180 graden) zit standaard een plaat met verschillende opplakstrips voor bijvoorbeeld op een helm, en een mount voor op een skibril band en een losse band. Er zit een standaard camera schroefdraad in, dus je kan makkelijk andere (universele) mounts kopen zoals een zuignap arm. De camera lens is te verdraaien, zodat het niet uitmaakt hoe je de camera zelf installeert. Eigenlijk zoals de Hero, maar dan zonder de nadelen en met veel meer features (standaard remote, display, draaibare lens). Zelf gekocht via v-nix.nl , maar 20 euro duurder dan de hero. Zou hem zeker testen als ik jullie was.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie