Snowboarden, meer of minder populair?

Rogier op 15 februari 2011· 39 reacties

null

Wat denken jullie, en wat is jullie ervaring? Wordt Snowboarden meer of minder populair? Met moderne ski’s die ontstaan zijn dankzij het snowboarden is het nut van snowboards aan het afnemen, toch? Of is het gevoel over de sneeuw te surfen zo mooi dat boarden alleen maar populairder zal worden?

Verandering
Het is zeker, snowboarden heeft voor een enorme verandering gezorgd in de skiwereld. Door het ‘anders’ denken van snowboarders, zijn moderne ski’s wat ze nu zijn. Brede off-piste latten en zelfs het ‘Rocker’ idee achter ski’s komt grotendeels uit de snowboard industrie. Hierdoor skiën moderne ski’s makkelijker en beter dan ooit. Waar vroeger een snowboard het ideale ‘poeder-wapen’ leek zijn ski’s tegenwoordig minstens even goed. Hetzelfde geld in het funpark of op de piste. Hebben moderne ski’s snowboards overbodig gemaakt?
Bij mij in de buurt zie ik snowboarders veel vaker overstappen op ski’s (wat op vlakke pistes of hellingen veel makkelijker is dan een board waar beide voeten op vast zitten).

Het mooiste gevoel
Of is het gevoel op de sneeuw te surfen, en het maken van een strakke carve-bocht op een snowboard zo mooi dat deze sport niet aan populariteit zal inboeten? Daar kan ik me zeker wat bij voorstellen. Maar zullen er genoeg jongeren zijn die het snowboard boven hun ski’s verkiezen? Zoja waarom volgens jullie?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

De bedoeling was eigenlijk om ‘zal gelijk blijven’ aan te klikken, maar dat ging ff mis door foute muisklik. Hoedanook, ik denk dat het een persoonlijke voorkeur is. Ik kan het beiden, maar ben beter in snowboarden dan skieëen. Ja skieëen is soms handiger op vlakke pistes, en wellicht comfortabeler, maar het idee dat ik met 2 benen vast zit op een board stelt me meer gerust, dan 2 benen die alle kanten op kunnen vliegen als ik val of een rail/bar/box neem

Wil ook toch wel merken dat sinds de brede poeder ski , en de twintip ski er veel jongeren kiezen voor dit soort lat ipv een board…
Zelf ga ik na meer als 10 weken snowboarden volgend jaar toch een week of 3 proberen op de latten.

Ik ben een snowboarder en kan me niet voorstellen dat de populariteit van snowboarden afhankelijk is de kwaliteit van de ski’s.
Ik ben zelf 3 jaar geleden begonnen met boarden. Waarom? Omdat ik het er vetter uit vond zien en het meer voor jongeren vindt. Skien eigenlijk wat meer voor ‘wat ouderen’. Slaat waarschijnlijk nergens op, weet ik, maar zo voelt/zie ik het een beetje.

snowboard nu zelf ongeveer 14 jaar… vind dat er sinds die tijd een enorme groei is geweest op snowboardgebied.
En dan vooral onder de vrouwen, destijds zag ik veel minder vrouwen dus de laatste jaren!

Ik ben nog maar 23 maar voor mij is skien te gek

Ik bedoel natuurlijk dat ik helemaal skiverslaafd ben

Ik doe het allebei en wat mij vooral zo aantrekt is dat het zo verschillend is. Het een is leuk op ski’s (buckels, zwarte pistes), het ander is leuk op een board. Het gevoel op een board is ook compleet anders dan op ski’s.

In mijn beleving is snowboarden nog altijd zeer populair. Maar als ik op de pistes kijk zie je er niet zoveel als een paar jaar terug.
Dit is vooral te danken aan het feit dat snowboarden een "volwassen" wintersport is geworden. Veel skigebieden hebben veel geïnvesteerd in fun parks en off-piste routes. Dit heeft er toe geleid dat snowboarders hun eigen plekje in het skigebied hebben gekregen en daardoor niet veel meer op de piste komen.
Hierdoor vallen ze eigenlijk niet meer op (leveren minder overlast, welke serieuze boarder begeeft zich nog op de piste?) dan vroeger. Hierdoor lijkt de hype wel over te zijn maar het tegendeel is waar.

Ik ben het helemaal met je eens. Helaas zie ik het aantal snowboarders op "oudere" leeftijd afnemen, en dan praat ik al vanaf 25 ongeveer. Terwijl de jonge generatie 8-15 nog steeds het snowboarden veel cooler vindt (volgens mij).

Ik heb zelf 8 jaar geskied vanaf jonge leeftijd ben 12 jaar geleden overgestapt op het snowboarden en zal de komende tijd niet weer terug overstappen.

Flats zijn inderdaad erg vervelend, maar ook weer de kunst juist om ze te ontwijken, of om juist er doorheen te knallen dat je het net redt of net niet :)

Nou Sjoerd,

als ik heel eerlijk ben denk ik dat jij in die tijd meer gewend bent geraakt aan de snowboarders :-) Want alle snowboarders in een skigebied passen echt niet tegelijk in het funpark hoor ;-) En tegenwoordig zie je daar net zoveel (zo niet meer) skiers… Dus dat verhaal gaat niet echt op. Snowboarden is minder rebels, skien is ook weer hip… toch denk ik dat het aandeel snowboarders gelijk is gebleven / iets gegroeid. Let maar eens op de kleintjes, tegenwoordig zie je papa op het snowboard en het kleine mannetje erachteraan op z’n board.

excuus Sjoerd, de volgende keer zal ik iets beter lezen :-) de conclusie is hetzelfde ;-)

Ik sluit me aan bij Thomas. Het is inderdaad vreemd om de populariteit van het snowboarden afhankelijk te stellen van de kwaliteit van ski’s. Iedereen die zich in wintersport verdiept heeft gewoon automatisch een voorkeur voor het een of ander. Ik heb vroeger een week geskied, maar sindsdien alleen nog maar geboard. Pas na mijn 55e zal ik overwegen over te stappen op het skiën, omdat je dan te oud wordt om telkens te bukken voor het los- en vastmaken. Maar wel met pijn in mijn hart…

Boarden is voorbij!
Allee dat is overdreven maar het gaat steeds minder en minder worden daar ben ik zeker van, ik hoor het ook langs alle kanten, 1,5 jaar geleden ben ik met mijn kinderen beginnen te leren skiën ze zijn 10 en 14 ze wouden toen alleen maar boarden ik heb ze een week lang beide laten doen een soort clubje waar ze dagelijks op beide stonden en ze konden geen van beide, na die week hebben ze beide het snowboard afgezworen en nu skiën ze zelf intensief in een skiteam elk weekend zomer en winter.

hier bij mij thuis is het nu 50 50 verdeelt. Mijn vrouw en zoon boarden terwijl ik en mijn dochter skieen. Ik vrees dat dit gauw gaat veranderen aangezien mijn dochter al roept dat ze ook will boarden.

Probeer haar nog een beetje warm te krijgen voor twintips met een leuk motief :) maar het blijft toch haar keuze. Dan ben ik nog de enige die skied.

Member of global cooling initiative

Ik zie de laatste jaren juist de snowboarders toenemen. In januari in Les Portes du Soleil geweest en het stikte ervan. Normaal voel ik me als boarder altijd een beetje in de minderheid maar het viel me nu echt op dat het soms wel 50/50 leek.

@Sjoerd

Ik weet niet, maar als serieuze boarder bevind ik me wel degelijk op de piste. Misschien omdat ik meer in de slalom zit dan in het freestyle gebeuren. Maar er zijn verschillende types snowboarders, net als skieëers…

het is zeker aan het toenemen, ik zie steeds meer kleine kindjes die vroeger met ski’tjes naar beneden zouden crossen nu gewoon op n boardje achter de leraar aan hobbelen…
Er zijn er zeker meer gekomen, want de boardschool waar ik altijd les zat dit jaar compleet vol… Vorig jaar nog niet

je hebt nu de keuze wat je wil en kan doen met al die nieuwe materialen.
Maar wat men ook maakt, het boardgevoel is niet te benaderen met wat voor ski’s dan ook de houding en techniek is volkomen anders. Ben opgegroeid met skieen, maar boarden vind ik persoonlijk leuker.
Had bij een eerder forum al gezet dat ik een splitboard ga kopen omdat ik dan kan touren, hiken zoals tourskieers dat doen, eenmaal boven kan je je skies aan elkaar klikken en heb je je board terug ;P. Beste van 2 werelden…

Als je de techniek van snowboarden onder de knie hebt is dat heerlijk, maar dat is ook met skieen zo.

Ik denk dat het gelijk zal blijven, maar mss dat snowboarden een betere kijk sport wordt.

Ik heb aan het begin van de winter ergens gelezen dat dit onderzocht is en dat er onder de Nederlandse wintersporters zowel procentueel als absoluut aanzienlijk minder snowboarders zijn dan een aantal jaren geleden.

Zelf lijkt het mij vreselijk om met twee voeten vast te zitten. Mijn (inmidels volwassen) kinderen hebben ook altijd (en nog steeds) de voorkeur aan skis gegeven omdat je er comfortabeler grotere tochten mee kunt maken, maar vooral omdat je zoveel harder kunt.

Ik ga de laatste 5 jaar skiën in Ischgl, en daar merk ik een eerder dalende tendens bij de snowboarders (10 - 15 %) daar waar het in Frankrijk en Zwitserland 10 jaar geleden eerder 35 -4O % snowboarders waren. Een zeer opvallende nieuwe en prijzenswaardige tendens is de valhelm (+8O%)

Na 17 jaar skieen dit jaar voor het eerst een snowboard gekocht. Leuk om er indoor wat mee te spelen/leren. Op de "echte" piste zullen we zowel skien als proberen te snowboarden.

Het is naast de skiers die iets anders willen, een nieuwe doelgroep, dus een aanwinst voor de industrie: ze kunnen weer groeien. Meer verkoop van liftpassen, meer mensen in de restaurants, meer, meer, meer. Maar ook het nieuwe skien wordt populairder.Ik ben zelf iemand die al jaren beide beheerst. En al bijna 40 jaar actief is.

Het is laatst in onderzoek bekeken, en daaruit bleek duidelijk dat het aantal snowboarders nog steeds flink toeneemt elk jaar. Vanaf 2020 is zelfs het aantal snowboarders (met deze trend) in de meerderheid in de categorie 40-, met name door de recente vlucht in het aantal snowboarders in de categorie 12-.

Het is niet voor niets dat sinds vorig jaar zelfs de meest conservatieve amerikaanse gebieden (en die zijn behoorlijk conservatief) hun deuren hebben geopend voor snowboarders.

Een vraag die konstant terug zal keren. Ga je in Nederland naar een indoor baan (waar veel jeugd te vinden is) zie je ±80% op een snowbord.
Kom je in de echte bergen, is het andersom?!
Voor een beginnend iemand zien de bewegingen van een snowborder er blijkbaar gaver uit.

Nu heb ik op een snowborder geopserveerd, zo ook een skier.
Nu valt het me één ding enorm op.
Aan een skier kun je direct zien in welk niveau hij skiet, slecht tot super goed.
Prachtig om te zien als iemand super goed kan skien!
Een beginner ziet er niet cool uit.
Misselijkmakend juist als ze wel van een zwarte piste afdurven maar de techniek helemaal niet onder de knie hebben.

Dit verschil is bijna niet te zien bij een snowborder?!

Ps, Ik kan skien en snowborden,
Maar skien vind ik persoonlijk veel uitdagender, dus leuker.
Snowborden doe ik trouwens ook nooit meer, misch als ik ouder ben? Tja!

@renato
waar haal je de info over splitboarden vandaan? Wil mij hier ook mee gaan bezighouden. Heb al wel een paar sites gevonden. Ik hoor graah ervaringen van nederlandse splitboarders:)

Snowboarden is inmiddels volwassen geworden. Naar mijn mening zal het groot blijven. De echte hype onder jongeren lijkt wel enigszins minder geworden. Dit heeft er denk ik vooral mee te maken dat skieën onder jongeren weer heel erg hip geworden is. De brede twintips zien er natuurlijk ook super vet uit. Daarbij de beelden op internet die laten zien dat skiën ook extreem en "wreed" kunnen zijn.

Lastig te vergelijken, dan zou je ieder jaar naar hetzelfde gebied moeten gaan, want ieder gebied is verschillend qua % snowboarders. In Gerlos heb ik dit jaar veel meer % snowboarders gezien dan in Ischgl. Beide gebieden was ik nog niet eerder geweest, dus kan niet zeggen of het meer of minder is geworden.
Ik kan skiën en snowboarden. Van jongs af aan geskied. Toen ik 12 was een paar jaar gesnowboard, zou stoer moeten zijn en iedereen deed het. Daarna weer het skiën opgepakt. Laatste jaren helemaal niet op het snowboard gestaan, terwijl ik er zelf een had. (pas verkocht)
Skien vind ik ook uitdagender, was toen ik terug overstapte moeilijker (diepsneeuw), is makkelijker op vlakke hellingen en vind ik vanzelfsprekend leuker.

Na enkele jaren boarden heb ik vorig jaar ook leren skiën. Ik vind het allebei gewoon iets aparts hebben. Ski’s zijn op vlakke stukken in bepaalde gebieden gewoon handiger. Maar de ervaring op zich kun je absoluut niet vergelijken. Ik wilde het gewoon beide kunnen en nu gaan zowel mijn board als mijn ski’s mee. Ik moet alleen bekennen dat ik meer ski, maar dat is puur omdat mijn vriendin alleen maar skiet en we er meestal samen op uit gaan.

@John. Je hebt helemaal gelijk; aan snowboarders kun je inderdaad niet zien of ze wel of niet kunnen boarden. Ze zitten immers altijd in de sneeuw en dan het liefst nog midden op de piste. Fijn dat er nu snowparks zijn zodat we geen last meer hebben van die sneeuwverplaatsende surfplanken op de piste met hun onvoorspelbare bewegingen.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie