Sauerlandse nieuwigheden van 2011

martijn op 13 september 2011· 21 reacties

null

In het aankomende winterseizoen mogen de wintersporters die naar het Sauerland gaan weer diverse nieuwigheden verwachten. Het skigebied Bödefeld-Hunau maakt aankomend seizoen haar entree in de gemeenschappelijke skipas van het Sauerland, Willingen gaat een extra verlichting-installatie bouwen en Winterberg voegt opnieuw twee stoeltjesliften aan haar collectie toe. Daarnaast zullen diverse skigebieden hun arsenaal aan sneeuwkanonnen uitbreiden.

Modernste wintersportgebied
Zoals eigenlijk elk jaar probeert Winterberg alle aandacht naar zich toe te trekken. En ook dit jaar is ze dat weer aardig gelukt. Er wordt werkelijk van alles uit de kast getrokken om maar het meest moderne wintersportgebied van Duitsland te worden. Terwijl ze dat eigenlijk al zijn. Bij veel skigebieden uit de Alpen zal het kwijl in de mond lopen als ze zien wat in Winterberg allemaal wel niet jaarlijks geïnvesteerd wordt in nieuwe infrastructuur. Winterberg doet er goede zaken mee, want dankzij het zeer moderne kunstsneeuw systeem en de steeds modernere liften komen er elk jaar nieuwe gasten bij en worden de wintermaanden steeds ‘sneeuwzekerder’.

Talexpress Bremberg
Ook dit jaar zal er in Winterberg weer een nieuwe koppelbare stoeltjeslift gebouwd worden. Deze nieuwe zespersoons stoeltjeslift van Leitner zal de oude sleeplift “Große Büre” doen vervangen en zal automatisch sluitende beugels krijgen. De stoeltjeslift zal vanaf het dalstation van de voormalige sleeplift naar de top van de Bremberg gaan lopen. Vervolgens zal er vanaf de Bremberg een nieuwe verbindingspiste worden gemaakt naar de Große Büre, zodat ook deze piste zonder sleeplift blijvend gebruikt kan worden. Verder zal de blauwe dalafdaling vanaf de Bremberg naar de “Kleine Büre” volgezet worden met sneeuwkanonnen.

null

Stoeltjeslift voor Kleine Büre
De chronisch overbelaste sleeplift “Kleine Büre”, die loopt vanaf het dalstation van de “Große Büre” naar de Poppenberg, zal eveneens ook vervangen worden door een stoeltjeslift. Deze nieuwe vierpersoons stoeltjeslift zal echter niet koppelbaar worden uitgevoerd. Voorbereidende werkzaamheden voor de stoeltjeslift zijn al in volle gang en in oktober zal Doppelmayr uit Oostenrijk komen om deze (korte) stoeltjeslift te gaan bouwen.

Overige plannen uit Winterberg
In de aankomende jaren zal men ook een nieuwe verbinding kunnen verwachten tussen het aaneengesloten skigebied van Winterberg en het Kappe gebied. Een nieuwe 6-persoons stoeltjeslift en een compleet nieuwe skipiste, inclusief een brug over de doorgaande weg, zal deze verbinding mogelijk moeten maken.

Verder bestaat er een concreet plan om het Landal Park van Winterberg aan te sluiten op de rest van het skigebied. Hierbij zal een deel van de Sürenberg ontbost moeten worden, waar vervolgens nieuwe skipistes en liften op gebouwd zullen worden. Bovendien zijn er voor de langere termijn serieuze plannen om de Kahler Asten te gaan ontsluiten met een eitjeslift, zodat het skigebied van Winterberg verbonden kan worden met Altastenberg, Neuastenberg en de Sahnehang.

Vloedlicht voor Köhlerhagen
De Köhlerhagen skipiste in Willingen zal voor het aankomende winterseizoen worden voorzien van verlichting. Dankzij deze vernieuwing zal het in de avonduren mogelijk worden om vanaf de Ettelsberg naar de Sonnenlift / Hoppernkopf te skiën. Tot nu toe was dit alleen overdag mogelijk, omdat de Köhlerhagen als enige schakel tussen de twee gebieden geen verlichting had. Op dit moment zijn er al grote stukken bos gekapt bij de Köhlerhagen, waardoor de skipiste ook een echt ‘snelweg karakter’ zal krijgen. Hierdoor kunnen de sneeuwkanonnen het sneeuw beter over de gehele piste verspreiden.

Er doen zich ook geruchten de ronde dat de Köhlerhagen een koppelbare stoeltjeslift zal krijgen, maar dit betreft helaas een project voor de langere termijn.

null

Eén skipas voor het hele Sauerland
In het Sauerland is het nog vrij normaal dat skipassen nog simpele kartonnen kaartjes zijn. Zo’n kaartje dien je dan met een bijgeleverde tie-wrap aan je jas te bevestigen, zodat iedere liftbediende kan zien dat jij betaald hebt. Zo’n systeem is eigenlijk niet meer van deze tijd en daarom probeert de Wintersport-Arena Sauerland ieder skigebied over te halen om het welbekende SkiData systeem aan te schaffen. Hetzelfde systeem dat in de Alpen op veel plaatsen al gebruikt wordt. De achterliggende gedachte daarvan is dat er een gemeenschappelijke skipas zal ontstaan voor het gehele Sauerland.

Voor het aankomende winterseizoen gaat “Skigebiet Bödefeld-Hunau” als zevende skigebied het SkiData systeem aanschaffen, waarmee ze ook zullen toetreden tot de gemeenschappelijke skipas van het Sauerland. Iedere skipas met een geldigheidsduur van minimaal drie dagen is automatisch geldig in de zeven grootste skigebieden van het Sauerland. Bovendien gaat het skigebied Bödefeld-Hunau ook investeren in een flink aantal extra sneeuwkanonnen.

Ook “Skigebiet Sternrodt” in Bruchhausen zal waarschijnlijk nog dit jaar het SkiData systeem aanschaffen, maar wil voorlopig nog niet toetreden tot de gemeenschappelijke skipas.

Wie van jullie gaat aankomend seizoen één of meerdere vernieuwingen uitproberen? Hebben de vernieuwingen volgens jullie een duidelijke meerwaarde voor het Sauerland?

martijn
begon in 2002 deze website. Later was hij verantwoordelijk voor inhoud, techniek en de indeling.

Plaats een reactie

Ik ben er al een jaar of 10 niet geweest in de winter, maar was nu wel van plan minimaal een dag of 2 te komen!

Seriously snow addicted family!

Wow gaaf. Ik snap alleen niet waar die liften dan precies komen. Hebben jullie niet een pistekaartje?

Er is een hele handige site waar je een piste kaart kunt vinden, zie bijgaand de link.

Have fun!

https://www.wintersport.nl/skigebieden/winterberg/kaarten…

Kijk, dit zijn berichten!

Ik zit eigenlijk te hopen op een stoeltjeslift in Willingen want naast één gondel is het wel een behoorlijk gesleep daar, maar 2 nieuwe liften in Winterberg is ook zeker goed nieuws!

Dit moedigt mij aan om dit wintersport seizoen meer dan één keer richting Sauerland te gaan.

jazeker. Ik heb al geboekt voor de periode 21 t/m 23 december. Zeker met nog meer sneeuwkanonnen moet het helemaal goed komen. afgelopen jaar op 4 december al een meter sneeuw gehad in Winterberg.Zullen vast wel meer tripjes komen richting het Sauerland. voor piste en algemene info http://www.skiliftkarussell.de/ maar deze vernieuwingen zijn zeker welkom. komt erop neer dat ze nu bezig zijn de sleepliften te vervangen voor stoeltjes liften wat de doorstroom ten goede zal komen. ook naar de nieuwe verbindingspistes ben ik zeer benieuwd. Bedankt voor deze bijdrage!

If there is no park, open your eyes - the mountain is a natural one.

@Berry & Frank: De meest actuele pistekaart (incl. legenda) van Winterberg vind je op: http://www.skiliftkarussell.de/files/file/karte-skiliftkarus…

Op de pistekaart staan overigens de nieuwe liften voor aankomend seizoen nog niet ingetekend.

Juist! Dit zijn de berichten. Jammer dat er nog geen nieuwe pistekaart is… Wat betreft de Kappe: op het Duitse Alpinforum staat dat dit wel eens in 2012 (dus volgend jaar winter) al klaar zou kunnen zijn. Verder lijkt me de verbinding naar de Kahler Asten niet lastig te maken. Ik heb via Plandespistes.nl voor het gemak maar eens alle pistes en liften van het Sauerland ingeladen. Dan zie je dat het echt maar enkele meters aan liften en pistes zal kosten voordat een goede verbinding Winterberg - Kahler Asten - Altastenberg zal komen. Houdt ons op de hoogte Frans!

De uitbaters van La Bresse in de vogezen zouden beter eens op cursus gaan naar Winterberg…
Sommige liften daar zijn stokoud en je moet er bij goede sneeuwcondities ellenlange wachttijden trotseren …

Persoonlijk ben ik er niet echt fan van dat de Kappe aangesloten zal worden aan de rest van het gebied. Nu is het daar nog lekker rustig skien, terwijl de bremberg en poppenberg in het weekend vaak hopeloos is. Nu goed, hopelijk denken ze er af en toe ook eens aan een piste bij te trekken ipv enkel liften :)

Blogger, skiër, Belg & Tirol-fan!

@Coen & Kristof: De aansluiting met de Kappe wordt nog leuk. Het hele gebied zelf heeft minder capaciteit dan dat de nieuwe verbinding vanuit het hoofdgebied zal krijgen. Je kan dan vanuit het Kappe gebied met een 6-persoons stoeltjeslift in het hoofdgebied (Bremberg) komen, maar vanuit het hoofdgebied naar het Kappe gebied gaat het verder per 2-persoons sleeplift. Tja… of dat goed zal gaan: Geen idee! Duidelijkere plannen zal ik volgend jaar behandelen.

Het wordt tijd dat Willingen eens verder uitgebreid. Ik weet dat het lastig is, maar er zijn prachtige mogelijkheden. De oost en zuidkant van de Ettelsberg zijn prachtig toekomstperspectief, met veel hoogteverschillen. Ook een afdaling naar Stryck zal een mooie uitbreiding betekenen.

Overigens, nog steeds voor mij de mooiste afdaling van het Sauerland: de afdaling naast de obere wilddieblift, Willingen. Heerlijke carve-mogelijkheden daar!

"Het wordt tijd dat Willingen eens verder uitgebreid." Uitbreid natuurlijk ;)

Ik ga er ieder jaar wel een paar keer naar toe (Willingen dan). Ben 1 keer in WInterberg geweest maar was me te druk in het weekend in Willingen valt dit mee. Nu ik echter al deze uitbreidingen zie dan wordt het toch wel weer interessant er een dagje heen te gaan.

Kun je er ook langlaufen?

@Paulina: Jazeker. Eigenlijk kan je overal in het Sauerland wel ergens langlaufen. Langlaufen bij bijvoorbeeld de Rhein-Weser-Turm kan ik van harte aanbevelen, maar ook rondom Winterberg of Willingen kan je je hart ophalen. Check voor meer info: http://www.wintersport-arena.de/nl/schneehoehen/skigebiete-n…

Kijk ook hier, om precies te zien waar de liften en pistes van de verschillende gebieden lopen:
http://www.plandespistes.nl/Duitsland/Sauerland/index.htm…

Groot nieuws ineens uit het Sauerland! Weer nieuwe stoeltjesliften: http://www.wintersport-arena.de/de/aktuelles/groses-qualitat…

@Thomas: Dat zijn precies dezelfde twee nieuwe stoeltjesliften als die in m’n blog uitgebreid vermeld worden. ;)

@Frans: sorry, dat zag ik inderdaad later. Ook mooi dat de capaciteit van de Ettelsberger kabinelift omhoog wordt gebracht.

Ha die Frans en allemaal.
Wat een feest als ik het zi lees, wordt er weer flink wat geld in het suaerland gepompt. Van 7 t/m 14 januari gaan wij het allemaal weer eens bekijken in Winterberg.

ik ben er van 27 december tot 30 december er geweest.27 tot 29 december was zeer slecht maar een paar liften openen maar op 30 december was het prachtig mooie verse sneeuw er was 40 centimeter bij gevallen en alle piste waren open behalve de zwarte. vooral dat de sleeplift was vervangen door een stoeltjeslift was fijn. Maar ik zal nu niet meer gaan want het ziet er slecht uit.ik ga in de voorjaarsvakantie weer

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie