Oostenrijk niet sportief, Frankrijk te duur?

Rogier op 17 oktober 2011· 53 reacties

null
Kloppen de geldende ideeën over ski-landen altijd? Waar staat dit dorpje bijvoorbeeld?

Oostenrijkse gebieden zijn gezellig maar het skiën is minder sportief, en Frankrijk is ongezellig, het eten op de piste is duur maar het skiën is onovertroffen. Dat wordt vaak gezegd over deze twee landen. Toch ken ik een legio ‘uitzonderingen’ die deze regel zouden moeten bevestigen. Welke uitzonderingen op de regel kennen jullie?

Frankrijk veel te duur
Frankrijk is volgens velen veel te duur op en rond de pistes. Inderdaad een biertje voor 6 euro of die pizza (alleen met tomaat en kaas) in Val Thorens voor 22 euro vond ik verre van goedkoop. Maar is Frankrijk per definitie duur? Of zijn het die grote skifabrieken in de Savoie die de rest van Frankrijk een slechte naam geven. Ik kan voldoende uitzonderingen bedenken. De gebieden bij mij in de buurt zijn stukken goedkoper, en dan niet alleen de allerkleinste. In de meeste gebieden hier in de buurt zijn de prijzen normaal.

null
Gemoedelijke dorpjes zijn zeker te vinden in Frankrijk!

Oostenrijk te laf
Al wil je sportief skiën moet je naar Frankrijk, althans dat zegt men. Want daar krijg je tenminste waar voor je geld. Lekker veel pistes en ook pittige pistes, maar klopt dat wel, er zijn ook genoeg Oostenrijkse uitgestrekte gebieden waar je als kilometer vreter aan je trekken komt. En lekker steile pistes die zijn er ook zeker, toch?

Oostenrijk altijd gemoedelijk
Maar andersom klopt het misschien ook niet altijd. Oostenrijk is bij lange na niet altijd gemoedelijk. De grotere gebieden in Oostenrijk hebben dan misschien niet die verschrikkelijke hoogbouw van sommige Fransen gebieden maar zijn nog maar weinig gemoedelijk, kleinschalig en gezellig. Een groot gebied moet daar gewoon vaak op inboeten, vinden jullie ook niet?

null
Goedkoop en gemoedelijk eten, alleen maar in Oostenrijk?

Frankrijk heel sportief
Ook bij Frankrijk zijn kanttekeningen te plaatsen of de gebieden altijd groot en sportief zijn. Ik kan zeker gebieden bedenken op de kaart aardig wat kilometers moeten hebben maar eigenlijk tegenvallen. En waar zwart helemaal niet sportief aanvoelt.

Uitzonderingen die de regel bevestigen
Kom maar op met jullie uitzonderingen, in positieve en negatieve zin. Waar is het gemoedelijk en gezellig in Frankrijk waar is het niet te duur op de piste in dit Alpenland? En waar is de gezelligheid in Oostenrijk ver te zoeken en/of kun je juist goed kilometers vreten en lekker sportief knallen. Ik ben benieuwd, of klopt de regel helemaal en zijn er geen uitzonderingen.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Ongeveer 2 jaar geleden ben ik in Brixen (SkiWelt) geweest. Ik moet zeggen dat mij, ondanks het grote skigebied, het massale absoluut mee is gevallen. Er staan geen hoge flats in de dorpjes en alles is op mij in ieder geval gezellig over gekomen. Het is nu niet echt een gebied met flinke steile pistes, maar qua kilomters kun je redelijk je lol op.

Frankrijk kan ik niet over oordelen, maar mij beeld is inderdaad het stereotype; veel te dure sfeerloze gebieden. Net als in veel spaanse badplaatsen het geval is; veel hoge torens en geen sfeer… Maar dat is gebasseerd op een stereotype.

Ik ben ook erg benieuwd naar de mogelijkheden/ervaringen in Italie. Is Italie the best of both worlds?

De skipassen en verblijf zijn in Frankrijk sowieso goedkoper, wellicht compenseert dat iets. Daarnaast is een prachtig gebied St Sorlin d’Arves, Corbier en St Jean d’Arves gezellig en niet duur als 't om eten en drinken op de piste gaat.

Aan de andere kant ben ik in Oostenrijk meestal in grote gebieden als Saalbach-Hinterglemm, St Anton, Ischgl of Solden. Daar zijn altijd wel pistes te vinden welke genoeg uitdaging opleveren.

Hoe is Zwitserland met bovenstaande kriteria? Wellicht dat ik dit jaar daar eens heen wil…

En Zwitserland is duur. Maar dat kan niemand, gezien de huidige wisselkoers, momenteel ontkrachten.

Even a bad day skiing is better then a good day at work

Goed skien kan zeker in Oostenrijk: St Anton, Serfaus/Fiss en Kitzbuhel (en vast nog meer, maar daar ben ik nog niet geweest). Oostenrijk is soms ook duur en ongezellig, met name in de vreetschuren waar je zelf je eten moet halen. Frankrijk krijgt steeds meer gezellige appartementen, zoals MGM in Les Menuires. Men wil niet meer in zo’n kippenhok op de bank of in de gang slapen.

Zwitserland : Laax.

1 broodje hamburger met een zakje friet = € 18,25.
Daarom ga ik dit jaar weer naar italie.

Ik heb geen oordeel over Frankrijk. Het ie me min of meer met de paplepel ingegoten niet op vakantie naar Frankrijk te gaan. Oostenrijk en Duitsland ik kom er jaren en meerdere keren per jaar (zomer en winter) het bevalt me goed. En de ski dorpen waar ik kom (klein) is de sfeer altijd prima. Piste’s kan ik dus ook geen veregelijk maken… ergo: aan mijn verhaal heb je dus niets ;-)

Seriously snow addicted family!

Oostenrijk is goed maar Frankrijk is beter. Oke Franse skigebieden zien er niet mooit uit (buiten Belle Plagne wat een mooi dorpje is), maar dat interesseert me weinig. Wat ik vooral onthoud aan een skivakantie zijn de pistes en de landschappen… In Frankrijk zijn er trouwens nog altijd veel gebieden die betaalbaar zijn, zoals Orcières of Vars & Risoul …

Die laatste lift halen...

Ik ben tot nu toe altijd naar Oostenrijk gegaan. Komend jaar gaan we voor het eerst naar Frankrijk(&Oostenrijk:D) dus kan goed vergelijken. Ik vind Oostenrijk wel lekker pistes hebben, en dan met name de gebieden rond Flachau(SkiAmade), Solden, Mayrhofen(Zillertal). Bij Saalbach-Hinterglemm-leogang kan je kilometers maken door lange tochten te maken(met name naar leogang toe). Maar dit is wel in één dag te doen. Dan heb je paar keer zelfde route.

In Solden heb je een heerlijke gletcher, evenals in het Zillertal(de hintertuxer Gletscher). Daar vond ik het heerlijk skiën/boarden!

Ik vind Oostenrijk altijd wel heel sfeervol. maar zoals eerder gezegd nooit in Frankrijk geweest, ben benieuwd hoe dat gaat zijn(maar moet nog 2 maanden wachten:()

Ach, ja wat dat betreft, zijn inderdaad franse skigebieden iets duurder op de berg, maar vaak zit skipas en verhuur direct bij appartementen inbegrepen.(dacht dat dit bij Oostenrijk minder vaak zo is).
Daarnaast bestaat het oostenrijkse dorpje vaak niet omdat in de jaren 70 allemaal grote dingen op de bergen zijn gezet. Maar men werkt er wel aan om het gezelliger te maken en wordt er bij nieuwbouw ook zeker rekening mee gehouden. En maken dergelijke indelingen het mogelijk naar je appartement toe te skien. Dat alleen vindt ik al heel wat hebben.

@rene,

Italië is idd misschien wel één mix van de stelling. Met één dolemite skipas kan je 1200km skiën zegt men. Nou ik heb in 2 werken nog lang niet alles gehad. Heel gevarieerd kunnen skiën…alleen op sommige plekken is het duur o de piste, maar op veel (de meesten) plekken valt het erg mee. Het is toch één beetje oostenrijks, met een vleugje dolce vita.
Ben ook in val thorens geweest en heb me daar prima vermaakt, maar als kant tekening moet ik zeggen tis er zeker duur. Elders in frankrijk kan ik nietsa zeggen, geen ervaring.
Oostenrijk is en blijft toch mijn favo wintersport land. Dit jaar toch gewoon 2x een week heerlijk gas geven…

Veel plezier alle!!!

Over Frankrijk kan ik me niet uitspreken Oostenrijk & Italië wel. Dus eigenlijk zou ik beter zwijgen dan, maar toch even meegeven Oostenrijk: Sölden, Hintertux, Flachau, Zillertal, Zell am See, Brixen, enz… daar mag je me altijd steken alsook Italië de volledige regio van Val Gardena super en met genieters Livigno ook super goed.

RoCo

Oostenrijk wel gezellig! hinterglem gemoedelijk leuke pistes. Solden super mooi gebied maar snel gletscher dicht. en enorme vreetschuren en weinig gezellig allemaal minder gemoedelijk!

Gemütliche van Oostenrijk (en Zwitserland) vind ik ook dat de skigebieden in het algemeen wat lager liggen en dus meer pistes tussen de bomen hebben. Dit kan natuurlijk wel invloed op de sneeuwkwaliteit hebben. Qua prijzen vind ik Oostenrijk wel ok. Rond de 15 euro voor Bratwurst mit Pommes en 2 halve liters Weizen vind ik in een gebied als Sölden prima.

In Frankrijk ben ik al bijna 10 jaar niet meer wezen skiën. Val Thorens (en geheel 3V) vond ik geweldig om te knallen, de resorts absoluut minder. Alpe d’Huez viel me qua gebied tegen (buiten de Sarenne en de uitzichten vanaf Pic Blanc) en ook het dorp was niet echt mooi. Ik heb nog nooit zoveel liftjes rondom een dorp gezien. Prijzen kan ik niet vergelijken.

Zwitserland is mijn favoriet. Helaas dit jaar echt te duur in alles. Laax heeft een skigebied a la menig groot Frans resort, maar heeft de dorpjes wie Österreich. Saas Fee is ook zo’n heerlijk dorpje om rond te wandelen/kijken. Het skigebied tussen de gletsjers is qua uitdaging niet super maar wat je daar ziet aan natuur en zo dichtbij is geweldig.

Italië! Het beste van Franrijk (groot, ruige natuur) en Oostenrijk (gezellig en kleinschalig). Veel waar voor je geld, euro voor een espresso… Bovendien gezellig en kunnen ze er over het algemeen wel skiën in tegenstelling tot bv Frankrijk. Even ver rijden als Frankrijk en last but not least: weinig hollanders!

Ben vele jaren naar Oostenrijk geweest, maar ben zeker enkele keren niet geweest omdat er te weinig sneeuw of geen sneeuw lag. De laatste 15 jaren naar Frankrijk, altijd sneeuwzeker ( Troi Vallees, La plagne ), geweldige pistes, enorme tochten die je kan maken. Een ander voordeel van Frankrijk, dat je met enig speuren leuke appartementen kunt boeken, direct aan de piste. Voor de lunch is dit dan ook een uitkomst en zeker goedkoper! Het skirendement ligt in Frankrijk stukken hoger, vind ik, dan in Oostenrijk, je skiet van en naar je appartement. Degene die apres-ski belangrijker vinden, zal Oostenrijk beter voldoen denk ik, ondanks dat er in in Frankrijk voldoene mogelijkheden zijn.

Rogiers vraag naar welk dorpje op de foto?, gezien de vraagstelling (en zijn standplaats) zal het wel Frankrijk zijn, maar het ziet er wel oostenrijks gezellig uit (;-),
zelf ken ik franse skioorden alleen vanwege bezoekjes in de zomer en wat ik toen gezien heb (ergens in de buurt van Annecy, sprak me wegens de betonbouw niet aan,
maar er zullen zeker ook wel andere meer vriendelijk ogende gebieden (dorpjes)zijn,
van Oostenrijk ken ik (winter) eigenlijk alleen Gaschurn en Gerlos en Koenigsleiten, Zell en Mayrhofen, kortom het Zillertal, uit de zomer ken ik nog meer gebieden, met ook die uitstraling,
de gemoedelijkheid daar is dus mijn keuze, maar ook in Oostenrijk zullen er wel plaatsen zijn waar dat veel minder is.

dat was ik dus oningelogd,

https://www.wintersport.nl/forum/topic/11214

hier staat ook nog wel eea

Oostenrijk is qua sfeer absoluut beter dan Frankrijk. De Oostenrijkse skigebieden waar ik geweest ben (oa Zell am See en Zillertal arena) doen ook niet onder voor Franse gebieden. Enige voordeel van Frankrijk vind ik dat de skidorpen naar mijn idee wat hoger liggen, zodat je vaak vanuit je appartement de piste op kan. In Oostenrijk moet je toch vaak een bus nemen of een eind lopen (niet ideaal met skischoenen).
Mijn indruk is overigens dat het qua prijsverschil wel meevalt. In Oostenrijk is eten/drinken wellicht goedkoper, maar appartementen/skipas vaak weer prijziger.

Volgens mij kloppen de stereotypes en zijn er vast uitzonderingen te vinden. Maar ik ken ze niet!

Vrijdag 3 Feb naar Belle Plagne met Sunweb!!!

Overigens, ik durf wel een gokje te wagen voor het hutje op de derde foto. staat dat bij Plagne Montalbert?

Vrijdag 3 Feb naar Belle Plagne met Sunweb!!!

Valmeinier-Valloire valt tegen voor het sportief skien(veel groene kilometers, weinig uitdaging) maar de prijzen zijn er wel normaal, 9 euro voor een spaghetti. Valmeinier is een stereotiep betondorp, terwijl valloire wel wat voorstelt, maar het kan nog niet tippen aan de prachtige zwitserse dorpen.

Die vooroordelen zijn over het algemeen wel waar, Franse gebieden zijn groter en hebben minder sfeer dan Oostenrijkse gebieden. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar is dat niet altijd zo? Dat betekent niet dat de vooroordelen niet waar kunnen zijn. Franse gebieden zijn over het algemeen minder sfeervol doordat ze vaak groter zijn, hoog liggen en lelijke dorpen hebben vergeleken met Oostenrijkse gebieden, die zijn vaak kleiner, liggen lager (tussen de bomen) en hebben leuke dorpjes. Dit laatste soort gebieden heb je in Frankrijk ook, maar de gebieden waar driekwart van de mensen heen gaat zijn typisch Frans. In Oostenrijk is de spreiding veel groter.

Oorzaak van het gebrek aan sfeer en gezelligheid in Franse gebieden is denk ik het feit dat die ‘dorpen’ (meer skistations) pas een aantal jaar geleden uit de grond zijn gestampt en helemaal gericht zijn op de wintersport. Dit betekent dat er praktisch geen locals wonen (ga maar eens in de zomer kijken) en er zich dus geen lokaal leven afspeelt. Geen boeren die al vroeg in de weer zijn, geen mensen die ‘gewoon’ naar hun werk gaan. Verder zien de huizen er vaak ook niet bewoond uit: geen tuinen, geen bloemen, dat soort dingen. Dat alles samen zorgt er denk ik voor dat de skistations sfeerloos en ongezellig overkomen.

Is het al winter???

De skipassen voor Les Trois Vallees, of een deel van dit gebied zijn in verhouding erg betaalbaar. Je krijgt veel km voor weinig. Verder zijn er natuurlijk dure gelegenheden (Val Thorens, Meribel waar je al snel voor soep 12 euro betaald, tosti 15 euro en een hamburger 25 euro!). Echter ga je naar Les Menueres, dan zit je ook sneeuwzeker in de winter en daar heb je schappelijke prijzen. Het drinken is iets duurder dan Nederland, maar zeker weer niet duurder als je bv in Amsterdam kunt betalen voor een biertje. Verder oogt het dorp zeker in de avond erg gezellig met alle lampjes. Ook al is het januari, je zit zo weer in de kerstsfeer.

Zoals ik al in mijn ervaring over Les Trois Vallees zei:

Met "La Folie Douce" in Val Thorens is de eerste vorm van een Apres-Skibar in Frankrijk een feit :D

Ik ben zelf woonachtig in Oostenrijk en vind dat prima om te skieen . vind de prijs kwaliteit verhouding prima en gemudlich is het er ook.in Frankrijk ben ik in geen jaren meer geweest. de laatste keer was mijn dochter 4jaar oud en dan is het in frankrijk met die skischolen niet zo goed. een of andere oude franseboer die alleen frans spreekt.met kinderen vind ik Oostenrijk Makkelijker en Gezelliger.

Wij zijn 2 jaar geleden voor de sportiviteit naar frankrijk gegaan, Super devoluy op precies te zijn, en op de website werd een totaal ander beeld gegeven dan de werkelijkheid, Wij gaan volgend jaar gewoon weer naar Oostenrijk. Ook belangrijk als je pistes goed kent, zoals wij in oostenrijk, is het ook wat makkelijker ze sportief te skieen, en kun je van een rode toch wat moois maken!

Bart

Sneeuw+Bergen=Skieen!

Ik ben al meerdere keren geweest in Oostenrijk, Frankrijk en Italië. En dit is mijn klassement: 1.Italië, 2.Oostenrijk, 3.Frankrijk. Italië: vooral Valle d’Aosta is een zwaar onderschat skiparadijs. Oostenrijk vind ik eigenlijk maar niets (buiten de moderne liften overal). En Frankrijk is volgens mij ronduit slecht, vuil, oud, en zwaar overschat. Ben zelfs in Tignes geweest maar ik kan er niets positiefs over zeggen. Een geslaagde skivakantie = Sestrière, Kronplatz, Madonna di Campiglio…

Ben al in veel skigebieden geweest maar mijn skigebied is toch wel Tignes.
Hier kan je heerlijk skien, kilometers maken in meestal geweldige omstandigheden. Skipistes zijn super, dorp is niks en erg duur ( want frans).
Probeer de oostenrijkse gezelligheid af te wisselen met de franse superpistes.

Frankrijk vind ik over het algemeen heel ongzellig maar toch ga ik al jaren achter elkaar die kant op la plagne Val Thorens Les arcs Les Sybelles … Het eten was duur en van slechte kwaliteit, hotels waren klein en vies en dan heb je natuurlijk nog de arrogante fransman. De omstandigheden waren wel elk jaar helemaal top! MAAR afgelopen winter ben ik voor het eerst naar Briancon geweest (Serre Chevalier) We hadden voor 1000 euro met zn vijven een huis gehuurd waar we zelf elke avond kookte. Het huis was ruim en schoon elke dag reden we met eigen bus richting de piste…en wat een super gaaf gebied zeker als van freeride tussen de bomen houd is dit een top gebied! Het eten op de piste is een stuk beter en goedkoper dan in de "bekende" gebieden van frankrijk.

Over 3 weken ga ik weer richting de Kitzsteinhorn voor 10 dagen daarna door naa 4 maandjes Serfaus (nog nooit geweest) tussendoor ook nog voor het eerst 2 weken naar Italie Val Gardena… Huisje gehuurd voor 250 pp voor 2 weken … laat het dumpen maar beginnen.!!!

Vroeger gingen we in januari/februari naar Brixen (Wilde Kaiser) toen één van de grootste gebieden in Oostenrijk, met een top op 1800m. Sneeuwzeker, nee, onderin gesmolten prut, bovenin zat dus iedereen. Heel slim van de Oostenrijkers om het gezellig te maken, heb je omzet, want erg ligt toch te weinig sneeuw en de Nederlanders houden wel van hoempapa. De Nederlanders komen er zelfs voor terug, want het is zo gezellig en we hoeven maar een paar uurtjes te skiën per dag!
Ik ga nu al jaren naar Trois Vallees met vrienden en dan kun je het zelfs zonder kroeg gezellig maken. Het fijne is wel dat je op 1800m of hoger uit je appartement stapt direct op de ski’s, dus sneeuwzeker, want de top ligt boven 3000m en het gebied is drie keer zo groot als Brixen.
De stelling klopt vind ik, Frankrijk is sportiever dan Oostenrijk. Eten en drinken is duurder in Frankrijk, maar geldt niet voor accomodatie en skipas.
Aan de ander kant hoop ik niet dat er zoveel gezellige mensen achter hun oren gaan krabben en naar Frankrijk gaan, want de hoeveelheid Nederlanders is de afgelopen jaren al erg toegenomen.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie