Skiën met een lichamelijke of verstandelijke beperking

Geertje op 13 december 2011· 31 reacties

null
Skiën draait om het gevoel van glijden, snelheid en bochten maken. Al deze aspecten zijn met een handicap net zo te ervaren.

Als je een handicap hebt, is sporten niet altijd vanzelfsprekend. Een sport als skiën beoefenen lijkt helemaal een hoge drempel. Het tegendeel is echter waar. Natuurlijk vergt het wat organisatie, aanpassen en flexibiliteit, maar dat geldt voor het beoefenen van andere sporten immers ook. Skiën is ook met een lichamelijke of verstandelijke beperking een hele leuke sport.

Lekker glijden
Skiën draait om het gevoel van glijden, snelheid en bochten maken. Al deze aspecten zijn met een handicap net zo te ervaren, ongeacht met welke aanpassingen je de sport moet beoefenen. Of je nou bijvoorbeeld op één ski staat of in een monoski (zitski) zit, het benadert het ‘normale’ skiën heel dicht.

Zitskiër en eenbeenskiër
De zitskiër en éénbeenskiër heb ik hiermee al genoemd. Geen probleem om met een dergelijke handicap de berg af te suizen! Er wordt dan geskied op één ski. De éénbeenskier staat logischerwijze op één been. De monoskiër zit in een constructie die in de skibinding geklikt kan worden. Beide skiërs hebben in plaats van normale stokken ‘krukskietjes’. Dat zijn krukken waarbij aan de onderkant een skietje zit waardoor de kruk continu over de sneeuw kan meeglijden. Op die manier is het makkelijker om het evenwicht te houden. Ook als je niet in staat bent om zelf de zitski in evenwicht te houden, dan kun je met aangepaste zitski de piste af. In dat geval skiet er een begeleider achter die de zitski onder controle houdt en de bochten laat maken.

Verstandelijke beperking
Er zijn daarnaast ook tal van beperkingen waarmee op twee benen geskied wordt, en die daardoor misschien minder zichtbaar zijn. Bijvoorbeeld skiërs die een verstandelijke beperking hebben, deels spastisch zijn, met een prothese skiën, een been niet (goed) kunnen aansturen of een beperking aan de armen hebben. Sommige skiërs gebruiken een brace of orthese voor extra steun of om het skiën überhaupt mogelijk te maken.

Visuele beperking
Ook met een visuele handicap is het mogelijk om te skiën. Dit gaat altijd samen met een begeleider die voorop skiet. De slechtziende of blinde skiër skiet er achteraan, en volgt de aanwijzingen van degene die voorop skiet. Soms heeft de begeleider als extra ondersteuning een geluidsbox op de rug zodat hij of zij goed hoorbaar is. De skiërs met een visuele beperking kun je herkennen aan het felle hesje met 3 punten.

null
Tegenwoordig is het gelukkig ook mogelijk om te genieten van wintersport voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking.

Diverse organisaties
In Nederland zijn er diverse organisaties waar je kunt (leren) skiën als je een lichamelijke of verstandelijke beperking hebt, of terecht kunt voor de nodige begeleiding. Het zijn veelal vrijwilligers die de lessen geven en de skiërs begeleiden. Stuk voor stuk mensen met passie voor de sport, die iedereen willen laten genieten van het skiën.

Topsport
Ook voor de skiër met een lichamelijk beperking is het mogelijk om topsport te beoefenen. Er bestaat een actief internationaal wedstrijdcircuit voor ‘aangepast alpine’ skiën. In Nederland mogen we zelfs trots zijn op een aantal internationale toppers! Anna Jochemsen is een éénbeenskister en behoort bijvoorbeeld tot de wereldtop op de snelle disciplines. Kees-Jan van der Klooster is een zitskiër die actief is in het alpine en op de monocross. Hij won enkele jaren geleden de gouden medaille won op de X-Games op de monocross. De X-Games kunnen beschouwd worden als de Olympische spelen voor extreme wintersporten. De monocross is hetzelfde als de skiercross, waarbij je met 4 man tegelijk een parcours aflegt met kombochten, overgangen, bulten en schansen, maar dan in een monoski. Erg spectaculair!

Wil je meer weten over skiën met een handicap, of heb je interesse om vrijwilliger te worden? Hieronder verschillende adressen waar je meer informatie kunt vinden.
Vereniging van Gehandicapte Wintersporters
Stichting geHandicapten Op Ski’s
Werkgroep Skiën voor Gehandicapten

Geertje
staat als wedstrijd skiër de hele winter op de lange latten. Haar standplaats is Zell am See in Oostenrijk.

Plaats een reactie

Nog een aanvulling op je lijstje.
stichting poly aktief reizen.
http://www.poly-aktief.nl

Respect voor de wintersporters met handicap!! Meerdere malen zitskieers gezien en dat gaat echt wel hard. wat ik ook mooi vind om te zien is dat liften worden stilgelegd en niemand die er zich druk om maakt!

Vorig jaar iemand (niet gehandicapt) het zien proberen en dat viel toch echt niet mee.

Zo zie je maar wintersport is er voor iedereen.

If there is no park, open your eyes - the mountain is a natural one.

Tóp dat jullie hier aandacht aan besteden!

mama on a mission in the snow

Ik ben dezelfde mening toebedeeld. Wintersporten is voor iedereen, maar er moet ergens een grens zijn.

Vorig jaar zag ik in Grund een skiklasje met kinderen met Down-syndroom en om een lang verhaal kort te maken: levensgevaarlijk op de piste; voor zichzelf én voor medeskieers.

Dus ja. Mits je controle kan houden en risico’s kan inschatten.

kinderen met Down-syndroom kunnen uitstekend skien, heb nu ook weer een cursist. Dus niet discrimineren. Bij Portes Du Skio te Ridderkerk kunnen vele skiers(sters) met wat voor beperking dan ook terecht. Er is daar echter geen specifiek materiaal aanwezig, wel de kennis en het geduld. Wel jammer dat de organisaties zo weinig doen aan het verspreiden van de mogelijkheden. Nu zijn het de skibanen waar zij een afspraak mee hebben waar materiaal beschikbaar wordt gesteld.
Of er moet met de door hun georganiseerde reis meegegaan worden.

Iedereen moet kunnen genieten van wintersport, maar echt en alleen als ze ervan genieten, stuur geen mentaal gehandicapte op de piste als hij een gevaar is voor medeskiers of als hij abrupt gevaarlijke manoeuvres uitvoert. Het lijkt me ook verstandig als je met personen die niet goed tegen drukte kunnen niet tijdens schoolvakanties naar de wintersport trekt, bij sommigen weet je namelijk niet wat de drukte met hen doet.

Verder respect voor degene die het doen!

Die laatste lift halen...

Ik heb al eens een éénbeenskier bezig gezien. Hij was echt de beste skier die ik die dag heb gezien, een echte expert.

Hier het filmpje van de X-games finale van Kees-Jan van der Klooster. De laatste sprong die hij maakt werd dat jaar gekozen als de beste move op de X-games, dus nog voor de sprongen van mannen als Shaun White.

Running against the wind

@Guus: ik discrimineer niet. Ik ben op een kort stukje piste meerdere keren bijna voor m’n flikker geskied.
Later zag ik nog de complete klas weggeveegd worden door 1 vallend kind. Ze gleden huilend en ongecontroleerd naar beneden toe. Ski’s en kinderen andere kanten op.
Nog later op de dag heb ik kinderen opgevangen die de lerares kwijt waren.

Misschien heb ik een slechte ervaring/ slechte school of begeleider meegemaakt, maar ik vond het levensgevaarlijk. Voor ons én hen.

Zoals ik in mijn posting ook al aangaf:

“Wintersporten is voor iedereen, maar er moet ergens een grens zijn. Mits je controle kan houden en risico’s kan inschatten.”

@ Geert: het ligt eigenlijk meer aan de skileraren/ begeleiders/ skischolen. Kinderen met zo’n verstandelijke beperking kun je uitstekend leren skiën, mits je dit onder de juiste begeleiding doet. Als ik het goed begrijp zaten er in die groepjes meerdere kinderen met een beperking met maar 1 begeleider?
Naar mijn mening is het alleen verantwoord om met deze kinderen te gaan skiën in kleine groepjes van max. 3 kinderen en het liefst met 2 begeleiders. Op deze manier kunnen dit soort scenario’s makkelijk voorkomen worden.

Daarnaast moet ik ook even toevoegen, dat ditzelfde ook te vaak gebeurd met kinderen die geen beperking hebben.

In ieder geval leuk om eens wat te lezen over skiën met een beperking!

kinderen met een beperking kunnen vaak heel goed leren skien. Wat betreft de mensen die als reactie hebben geschreven dat ze kinderen hebben gezien die geen controle hebben over hun skies en dus een gevaar zouden vormen: zijn er op de piste tegenwoordig ook niet heel veel mensen zonder beperking die zonder les te nemen in volle vaart naar beneden razen en iedereen in gevaar brengen. Mijn zoon heeft Down Syndroom en heeft met veel geduld en de juiste begeleiding goed leren skien. Bovenal heeft hij er net zo veel plezier in als wij. Zijn skies staan dus al klaar om met kerst naar Oostenrijk te vertrekken. In een restaurant is het vaak leuk om te zien als mensen hem aan zien komen skien. Je ziet ze denken: leuk mannetje, kan aardig skien en als hij dan zijn helm afdoet en men ziet dat hij down syndroom heeft zie je ze vaak zo verbaasd kijken…

Ik heb dus duidelijk een verkeerde school gezien ;)

Volgens mij -het is alweer bijna een jaar geleden- waren het ongeveer 8 kinderen met twee begeleiders. De kinderen waren niet ouder dan een jaar of 8.

Na het lezen van jullie reacties ben ik wat dat betreft al een stuk meer overtuigd.

Het was op een gegeven moment echt zielig, op een ijzige rode piste zag je ze één voor één onderuit vliegen en blijven doorglijden…

Ik vind fysiek gehandicapten die nog aan wintersport doen écht geweldig, Het doorzettingsvermogen, de levenslust die deze mensen uitstralen, écht een voorbeeld voor iedereen!
Ik zag vorige winter skiërs met maar 1 been, in een skistoel of met maar 1 arm, Super-G skiën! Echt geweldig knap!
Ik zeg nu bewust niets over mentaal gehandicapten, omdat die wat moeilijker te herkennen zijn. Ik heb er bij mijn weten nog niet een gezien (of net heel veel … ;-) ). Het belangrijkste is maar dat zij er plezier aan hebben! Ik haat het om mensen met een zuur gezicht op de piste te zien staan. Moeten ze maar niet skiën, heb de mensen die wel willen meer plek =P

Hoi Geertje nog een aanvulling op het lijstje: http://www.nvsv.nl de nvsv organiseerd skireizen voor blinden en slechtzienden. een blinde skier skied voor de begeleider uit en gebruikt een portofoon. een filmpje hierover:

Kan als vrijwilliger bij de SHOS alleen maar onderstrepen dat het een enorme kick geeft om met deze groep te mogen werken! ben in dit veld alleen maar positiviteit en enthousiasme tegen gekomen! Het is voor mij enorm leuk om mijn passie voor de skisport aan deze mensen/kinderen door te mogen geven, en ja we doen dat met alle voorzorgsmaatregelen zodat het voor iedereen veilig op de piste blijft!

@elis en @anoniem
Bedankt voor jullie aanvullingen!

Erg leuk dat er aandacht voor deze doelgroepen is. Ben zelf als vrijwilliger weer bezig met de voorbereidingen van het volgende wintersport avontuur met een groep verstandelijk beperkten in de leeftijd van 16-20 jaar. Het is elk jaar weer fijn om mee te mogen en deze groep het skien bij te brengen…en natuurlijk te genieten van de vorderingen die ze maken , een ieder op zijn /haar niveau. Vaak staan we als leraren verbaasd hoeveel ze leren en elkaar helpen om het skien en de regels die daarbij horen machtig te worden.

hanneke

@Guus, materiaal van de VGW is voor iedereen beschikbaar, er zijn geen afspraken met specifieke banen. Voorwaarde is wel dat diegene die het materiaal huurt kan aantonen dat er veilig mee omgegaan kan worden ( door de skier en/of begeleider). Gezien de hoge aanschafwaarde van het zogenaamde aangepaste materiaal lijkt het me vanzelfsprekend dat her wel huur voor gevraagd wordt

Geertje bedankt voor het onder de aandacht brengen van deze vormen van skien!

Respect voor mensen met een handicap die het toch maar weer effe doen…

Ik zelf heb reuma (ziekte van bechterew) en dit seizoen sla ik effe een jaartje over. Ik heb laatste wintersport goed gemerkt dat het effe nie meer zo makkelijk ging, skischoenen aantrekken ging met moeite, kon niet meer bij de bindingen en bij de gondellift kwam ik er achter met ski’s oprapen dat ik niet meer zo ver krom kon als voorheen.

Baal er wel van als ik zo de bergen weer wit zie worden maar ja, er zijn altijd mensen die iets ergers hebben denk ik maar… Zie volgend seizoen wel weer…

Respect Geertje om dit onderwerp onder de aandacht te brengen! goed bezig!!!

fijne site hè, dat wintersport.nl?

hoi Geertje hier nog een link naar de promotiefilm van de nvsv http://www.brighthousemedia.nl/video/343/nvsv-promotiefilm/?.. groetjes Edward

De eerste kennismaking al tijdens de revalidatie bij ‘Sophia’ op de sneeuw in De Uithof en/of Snowworld Zoetermeer. Het hele jaar door mogelijk, mits in behandeling bij ‘Sophia Revalidatie’. Met evt mogelijk,voor 8 deelnemers, een éénmalige deelname aan de zitski-revalidatiereis met uiteraard eigen revalidatiedoelen. Daarna de doorverwijzing met informatie over alle verenigingen en tips/mogelijkheden om zelfstandig met familie/vrienden op pad te kunnen gaan.
Fijn om vanuit de revalidatie mensen ook het ‘aangepast wintersporten’ als mogelijkheid mee te kunnen geven.

En dan heb je ook nog Winterkolder, het skikamp voor kankerpatientjes in Flachau! Voor zowel skiërs op twee benen als kinderen op een been…

Hier een linkje van een filmpje op YouTube:

En dan heb je ook nog Winterkolder, het skikamp voor kankerpatientjes in Flachau! Voor zowel skiërs op twee benen als kinderen op een been…

Hier een linkje van een filmpje op YouTube:

Fijn al die aandacht voor deze doelgroep. Wat ik jammer vid is dat er voor deze doelgroep zo weinig wordt gedaan om ze op een indoorskibaan te laten oefenen. Het zijn de meest ideale omstandigheden om met het materiaal te leren omgaan. Of om de techniek goed te leren. Nu is de huurprijs dermate hoog dat het voor een individue niet interessant is en voor een baan niet om een zitski aan te schaffen. In sept, kon er gratis geoefend worden bij Portes Du Ski te Ridderkerk. Slechts een pers. uit Belgie heeft daarvan gebruik gemaakt en was wild enthousiast. Had een zitski en een biski geprobeerd. Ook hier geldt weer HIER VOOR DAAR.

@ Geertje
Doe jij zelf iets na je Landes met deze doelgroep? Ik zou me kunnen voorstellen dat jij ze kan helpen met je race ervaring.

@Mathijs
Die Nadine en Wiel kunnen er ook wat van!

@Daan
Ik geef af en toe training aan groepen van Snowsports, vaak als invaller in de perioden dat ik in Nederland ben. Wij hebben in een aantal slalomgroepen ook skiers met een lichamelijke beperking. En het komt dus voor dat ik hen af en toe training geef. Dat is dus niet op vaste basis, maar vind ik wel erg leuk om te doen.

Geertje op de site van de nsv staat een filmpje blindelings vertrouwen gemaakt in pass turn en Bramberg waar een blinde skier wordbegeleid.

Wow, wat een leuke website en wat een bofkont is die Geertje toch! Toch ben ik ook wel een bofkont want ondanks mijn visuele handicap kan ik toch de skisport beoefenen en ga ik ieder jaar naar de wintersport. Dit jaar ga ik weer eens met de Nederlandse Visueel-gehandicapten Ski Vereniging (NVSV) op vakantie. Dat wordt dus weer genieten van de sneeuw in Bramberg.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie