Bovenstaande filmpje is de laatste van een serie waarin ik uitleg hoe ski’s zijn opgebouwd, wat je nodig hebt voor ski onderhoud en hoe staalkanten geslepen moeten worden. In dit filmpje de finishing touch voor de ski’s: het waxen.

Dit filmpje is mede mogelijk gemaakt door Tignes

Geertje
staat als wedstrijd skiër de hele winter op de lange latten. Haar standplaats is Zell am See in Oostenrijk.

Plaats een reactie

Informatief filmpje! Wat ik me nog af vraag is wat voor temperatuur je wax ijzer heeft om goed te waxen? Of verschilt dat per type wax?

Kan ik dit niet laten doen bij een skiverhuur, moet ik dat elke dag doen?

Heeft iemand ervaring met die waxpucks? Kun je daar een week je ski’s mee onderhouden?

Bedankt voor deze informatie.

Ik heb tot nu toe gewaxt zonder ijder maar heb een verfföhn gebruikt om de wax te laten smelten en over de ski’s en boards te verdelen. Resultaat was wel altijd goed. Stuk meer werk, toch maar eens een ijzer halen.

@Koen: De wax uit de puck heb ik hiervoor gewoon steeds gebruikt en de kurken puck om de wax beter te verdelen. Het proberen de wax te laten smelten met zo’n puck is vermoeiender dan een dagje skiën;-(

Mensen, laat het Onderhoud en dus ook het waxen van je skies toch over aan de wintersportspecialisten

@Freek: Wat ik van andere uitleggen over waxen begrepen heb "zo warm dat de wax smelt, zo koud dat hij niet verbrandt." (dus geen rook)

@Peter: Is toch leuk om zelf te doen, de enige die je ermee hebt als je het slecht doet, ben je zelf.

Peter, de zogenaamde "wintersportspecialisten" en "speciaalzaken" gooien even een cleaner (droogt meteen je base vanuit) over je base, dan één laag wax met een machine en klaar. Mag je 30 euro aftikken.

Als je het zelf doet, wordt het én beter én het is goedkoper.

Maar goed, als jij je er niet in wilt verdiepen of er tijd in wilt stoppen, dan kun je ze gerust naar een "wintersportspecialist" brengen hoor…

Philip

Bij intersport vorig jaar 16 euro en je kreeg erg dan een waardebon van 16 euro bij

€30?

@Freek
Meestal staat op de verpakking welke temperatuur die wax nodig heeft. Staat dat er niet op, kies dan de laagste temperatuur waarbij de wax goed vloeibaar wordt. Warmer is niet nodig.

@Jaap
Dit kun je zeker ook in een winkel laten doen, maar zelf doen is veel goedkoper, zeker als je vaak skiet. Je kunt in principe iedere dag waxen. Hoe vaker je waxt, hoe sneller je ski’s worden. Maar iedere dag waxen is voor de recreatieve skier/boarder niet nodig. Om de paar dagen zou perfect zijn. Dat ligt ook aan de omstandigheden. Hoe harder de sneeuw, hoe sneller de wax van je ski’s af is. Slaat je belag wit uit, dan is het zeker tijd om te waxen!

Waarom haal je op het einde de wax er weer vanaf? Hoe meer hoe beter dacht ik? Of less is more?

Geertje bedankt, heb de beide filmpjes gedownload en op mijn Pc geplaatst zodat ik ze als handleiding kan gebruiken.
Ga 8 tot 9 maal op wintersport en ga het zelf proberen met jouw handige filmpjes, Top en bedankt.

RoCo

@ Geertje: mooi informatief filmpje.
Ik wax al weer 2 jaar mijn ski’s nu zelf. Ben de afgelopen jaren 3-4 keer wezen skiën en dan wordt wegbrengen wel duur.

Bovendien vind ik het een fijne bezigheid om alvast "in the zone" te komen. Ook direct na een weekendje of weekje bergen is het goed om de spulletjes weer na te lopen. Slijpen, waxen en alles staat weer klaar!!

@geertje: Tijdens de wintersport wax ik ze niet, is dat eigenlijk wel nodig?
En adviseer je om tussendoor ook te slijpen, of desnoods alleen mijn diamant (heb zo’n “edge trick prodiamond” minitool) Of heeft dat geen nut zonder fatsoenlijke slijpbeurt?

Ik Laat mijn board, de ski’s van mijn vriendin en boards van vrienden alleen bij een specialist doen als ze ernstig beschadigd zijn (in de laatste 5 jaar één keer). Wij gaan meestal 2x een week. Ik wax en slijp ze dus beide 4 keer per jaar. wax/ slijp kost je al snel 25 euro per keer! Heb je toch snel die dure benzine terug verdiend.

@Joep
Door warm te waxen, trekt de wax in de poriën van het belag. Alle wax die je er weer af haalt, is overbodig. Die is namelijk niet door het belag opgenomen, en zorgt er niet voor dat de ski nog sneller wordt.
Je kunt de wax er op laten zitten, maar dan zul je de eerste meters niet goed glijden. Daarnaast gaat de wax er door het skien ook niet helemaal af. Het is beter voor de ski’s en prettiger skien, als je alle overtollige wax er weer af haalt.

@ Jacco
Ik heb een slijpsetje bij de Lidl gekocht wat ik altijd meeneem. Werkt echt top!Elke dag nalopen op bramen, en eventueel een vers slijpie!!
Waxen doe ik na 3 dagen harde pisterijden zeker. Als er poeder is, is dat niet nodig.

@Jacco
Hoe meer je waxt, hoe beter voor de ski’s, en hoe beter ze zullen glijden. Het is dus altijd goed om ook tijdens de wintersport te waxen, maar niet altijd noodzakelijk. Hoe snel je opnieuw moet waxen, is ook afhankelijk van de omstandigheden. Op grove en harde sneeuw, zal het belag sneller uitdrogen en toe zijn aan een nieuwe laag wax.
Tussendoor slijpen en/of diamanten is zeker zinvol. Ook hierbij is het weer afhankelijk van de omstandigheden hoe snel je ski’s bot worden. Alleen diamanten heeft zeker zin! Daarmee maak je de kanten namelijk weer mooi glad. Je polijst ze. Net als dat een kartelmes eerder bot wordt dan een vleesmes (de puntjes worden bot), blijft een gepolijste kant langer scherp. Tussendoor de braampjes weghalen en de kanten polijsten is dus erg handig.

@greetje,op vakantie gebruik ik liquide wax.kan je daar iets zinnigs over vertellen of gebruik je zoiets beter niet.alvast de beste wensen en eesportief nieuwjaar gewenst.

@Stefan
Liquide wax is beter dan niks, maar harde wax is vaak beter. Het ligt ook heel erg aan de liquide wax die je gebruikt. Zorg dat je geen liquide wax hebt waar fluor in zit, want dat droogt het belag uit.
Van VOLA heb je goede liquide waxen zonder fluor.

Wij vertrekken zaterdag naar Val Thorens, Valt er al wat te zeggen over de condities dan? Er zal door de hoogte wel geen regen vallen hoop ik, maar hoe zit het met de lagere delen van het gebied zoals les menuires? En hoe erg is een beetje regen voor de pistes, zijn het dan meteen schaatsbanen of valt dat mee?

@greetje,ik heb geluk het is vola .bedankt

Wat is verstandiger? De plaatselijke sportzaak je snowboard laten waxen of de specialist in het skioord?

Wat is verstandiger? De plaatselijke sportzaak je snowboard laten waxen of de specialist in het skioord?

@Timo
Lees even dit forum:https://www.wintersport.nl/forum/topic/8337
Succes ermee!

enigsinds verlaat maar misschien dat er nog iemand hier langs komt;

ben benieuwd welke type borstels je gebruikt? paardenhaar of koperborstels en welke beter zijn?

Addict.

Even dit oude topic omhoog kicken omdat ik nu ook eigen ski’s heb en aan het waxen wil gaan. Ik heb de nodige spulletjes inmiddels gekocht en daarbij 2 borstels. 1 van nylon en 1 van koper (de haartjes). Even voor de duidelijkheid wanneer welke borstel gebruiken?

De koperborstel toch alleen in het begin om de ski’s schoon te borstelen.
Dan de ski waxen, koelen en later afschrapen. (eventueel eerste keer gelijk afschrapen (warm) om hem schoon te maken)
Dan als finishing touch komt toch pas de nylon borstel om de hoek kijken om het verder op te polijsten.

Heb ik het zo goed of niet :)

Of moet ik gewoon mijn koperborstel retourneren en alles met de nylon borstel doen :) Paardenhaar borstel hadden ze helaas niet in het assortiment. Daar wordt ook nog wel eens over gesproken.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie