Skigebieden met meeste sneeuw ter wereld

Rogier op 29 december 2011· 19 reacties

null
Hoeveel sneeuw heb je nodig?

Vandaag kreeg ik deze website onder ogen. Waar 's werelds skigebieden met de meeste sneeuw op een rijtje worden gezet. Een grappig rijtje en in de eerste 5 staan inderdaad een aantal gebieden waar ik van droom. Maar het lijkt erop dat ze in deze lijst wel wat Europese gebieden vergeten zijn.

Droomgebieden
Als echte poederliefhebber zou ik inderdaad graag een keer afreizen naar Japan of naar een gebied als Mt Baker of Alta. Deze gebieden hebben het geluk om inderdaad enorme gemiddeldes te hebben aan totale sneeuwval. Vooral Mount Baker met 16,3 meter heeft nogal wat.

Europa vergeten
Er staan maar een paar Europese gebieden in. Helaas houden weinig Europese gebieden de totale gemmidelde sneeuwhoeveelheden bij en daarom heeft deze website maar weinig Europese gebieden opgenomen. Dat is jammer, want dan zouden een heel aantal Europese gebieden best hoog staan.

null
Een beetje verse sneeuw met blauwe luchten dat is toch de droom?

Korreltje zout
Natuurlijk moet je deze gegevens met een korreltje zout nemen, want het zijn (vaak) de skigebieden zelf die deze cijfers doorgeven en iedere ervaren wintersporter weet dat skigebieden soms wat moeite hebben met het meten van sneeuw ;-) .

Dus meteen het vliegtuig in?
Dus als je deze lijst leest spring je dan meteen het vliegtuig in? Nou dat hoeft niet. Zoals gezegd zouden heel wat Europese skigebieden trots mee kunnen doen in deze lijst. En momenteel ligt er volgens Mt Baker zelf momenteel ‘maar’ 1,7 meter sneeuw, minder dan wat een aantal Europese gebieden doorgeeft.

null
Of heb je ‘per-se’ dit soort condities nodig? Let wel deze foto is in Europa gemaakt…

Hoeveel sneeuw heb je nodig?
Verder is de vraag: ‘hoeveel sneeuw heb je nodig?’ Want is 30 cm vers op een goede onderlaag van sneeuw niet voldoende? Er ligt toch gewooon genoeg sneeuw als de aarde en stenen niet onder de sneeuw vandaan komen? en als je zonder angst voor je materiaal kunt skiën. Af en toe een vers laagje erbovenop voor wat ‘poeder-plezier’, met daartussen lekkere zon, dan heb je toch de beste condities.

Wat vinden jullie van zo’n lijst, hechten jullie er waarde aan? Of helemaal niet? En hoeveel sneeuw is er volgens jullie nodig om lekker te skiën?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

"Korreltje zout
Natuurlijk moet je deze gegevens met een korreltje zout nemen, want het zijn de skigebieden zelf die deze cijfers doorgeven en iedere ervaren wintersporter weet dat skigebieden soms wat moeite hebben met het meten van sneeuw . "

Ik heb ze in WInterberg vorige week nog gebeld, dat nu het hoogseizoen begonnen is de sneeuw niet meer in de hoogte, maar in de breedte gemeten moet worden!

Ik zou dolgraag in het vliegtuig springen naar dit soort ski-oorden. Woonde ik daar maar de hele winter… maar helaas, zoveel geld heb ik niet om mij dat te veroorloven, dus blijft het bij ieder jaar 1 week naar Oostenrijk

Never eat the yellow snow

Inderdaad, 30 cm vers op een goede onderlaag is voldoende. En natuurlijk een zonnetje er bij.

Ik heb eigenlijk nooit begrepen waarom de sneeuwhoogte zo belangrijk is. In Val Thorens (mijn plekkie) is dat niet relevant.

Misschien is meer interessant voor lager gelegen gebieden. Ik ken Oostenrijk-gangers die me nogal eens vragen hoeveel sneeuw er in Val Thorens ligt. Als ik dan zeg dat het me niet uitmaakt, kijken ze je vreemd aan. Het is maar wat je gewend bent.

Volg mij op Twitter @SkieurVT

Voldoende om te kunnen skiën en het landschap wit te maken! Strak blauwe hemel en -5 meer heb ik niet nodig.

Seriously snow addicted family!

Niseko!

415cm sneeuw in December 2011. Dat, plus een combinatie van vederlichte poeder, de meest fantastische poederhellingen en een unieke cultuur maken dat hét gebied waar ik een keer heen wil.

hoe meer sneeuw, hoe meer er overblijft als er onverhoopt een dooiperiode tussendoor komt,
en ik vind geheel witte bergen toch nog mooier dan groene bergen met witte strepen tpv de pistes,
dus ik pleit voor reserves die ruim boven de 30 cm liggen…

Met 40 cm verse sneeuw wordt het voor mij al diep genoeg. :-)

een meter of 2 poeder en dan begint het leuk te worden

"korreltje"…??? Als Anzere als de locatie in Europa op de lijst staat waar de meeste sneeuw valt dan weet je al dat het niet klopt…maw een lijst waar je niets aan hebt.

Afhankelijk van de periode in het jaar dat je gaan wilt en de maximale hoogte etc is het leuke informatie maar achhhhhh

het liefst van al minstens een meter poeder, maar in december ben ik gaan skiën op enkel kunstsneeuw en wat was ik blij dat dat er was. Dank zij het gezelschap toch weer een leuke skivakantie gehad. Nu uitkijken naar 6 januari en is er poeder dan zal die genomen worden.

RoCo

@skieur
In valtho is een onderlaag van een meter zeker nodig om geen rotsen meer te raken. Als je goed offpiste wil zonder je spullen te vernielen heb je er twee nodig!! Ook val tho was vorig jaar echt niet zo best hoor!! Gelukkig is het dit jaar weer van rammenstijn!!

Er staat dat de data van meteorologische instituten komt, maar wat me wel opvalt dat een ZAMG (Oostenrijk) en Meteoschweiz of SLF (Zwitserland) ontbreken. Zo krijg je natuurlijk ook geen goeie lijst.

Nog steeds pronkt Damüls (O) trouwens met de titel sneeuwrijkste dorp ter wereld met gemiddeld 9,30m sneeuw per jaar. Toen is nadrukkelijk naar dorpen gekeken, niet naar bergen en dat is in deze lijst wel anders. http://www.damuels.at/xxl/de/Schneereich/index.html…

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel: ssst, vertel het nou niet verder, het is er nog zo lekker kneuterig gezellig…

mama on a mission in the snow

Japan lijkt mij waanzinnig mooi! Door de constante Siberische koude stroom is de powder aldaar kurk droog en daardoor misschien wel de lichtste sneeuw om in te skiën. Eind februari biedt een gids die ik goed ken een 18 daagse reis naar Hokkaido, het noordelijke eiland. Alleen al de vliegreis kost mij bijna duizend euro en 170 euro per dag aan vol pension, hotels en B&B, dit vanwege ook wat ski-toer tochten. Gelukkig heb ik een goede reden om thuis te blijven; de alpen hebben eindelijk weer voldoende sneeuw en daardoor heel wat mogelijkheden…

Freeheelrider

@Rachel P., Ohja het Bregenzerwald is inderdaad absoluut sneeuwonzeker. Goeie lijst ;)

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

In 1999 lag er veel sneeuw in Galtür en omstreken… dat was toen helemaal niet goed. Want teveel is echt niet goed voor de lawines. In de krokusperiode toen sneeuwde het dag en nacht. Na 3 dagen skiën in ischgl mochten we ermee ophouden. Daarna hebben we nog 10 dagen vastgezeten in Mathon…
Dat was pas een horror ski vakantie. Geef mij maar een gewoon besneeuwd skiegebied :-)

@bert: 10 dagen vastzitten is nog altijd beter dan de vier nederlanders die toen in Galtur omgekomen zijn. En dan niet "off-piste", maar omdat een lawine het hele appartement vernielde… :-(

Idd een typisch amerikaans lijstje.
Andere schneeloche in oostenrijk zijn: fieberbrunn, hele arlberg (uiteraart),Tiroler zugspitze, Waidring, Unken-Lofer, Hochficht. In Noorwegen heb je ook een aantal van die plekken waar ieder jaar de sneeuw tot aan de dakrand ligt. zoals Røldal, Voss-fjellbyen, Bjorli en Strandafjellet.

En laten we het schneeloch Die Tauplitz in Oostenrijk niet vergeten…

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie