Sneeuw in Zuid-Limburg: skiën?

Roel op 31 januari 2012· 44 reacties

null
In Maastricht sneeuwde het gisteren uren aan een stuk.

Ook in de Benelux komt de temperatuur de komende dagen niet meer boven nul uit. Bovendien werd de kouinval gisteren voorafgegaan door toch behoorlijke sneeuwval. Hier in Noord-Limburg moest ik het doen met 2 centimeter maar iets zuidelijker en in Belgisch Limburg sneeuwde het urenlang en viel lokaal 10 centimeter. De Limburgse heuvels worden dan wel erg aanlokkelijk om een middagje de ski’s onder te binden!

Fantasie of werkelijkheid
Ik denk er regelmatig aan als ik in het heuvelland kom, zelfs in de zomer. Je zou er makkelijk een paar prachtige pistes kunnen aanleggen. Op de Cauberg in Valkenburg hebben ze er de afgelopen jaren al mee geëxperimenteerd en als je deze beelden ziet denk je dat het ieder moment weer kan.

Maar er zijn nog veel meer mooie en vooral langere afdalingen te vinden in Limburg. In de buurt van Epen heb je een paar hellingen waar ik in gedachten al tig keren van afgeskied ben! Nu is tien centimeter sneeuw aan de magere kant maar in schuss-houding naar het voorbeeld van mijn zoon kun je je ski’s toch redelijk intact houden :).

Sleepliftje
Is er niet een ondernemer te vinden die brood ziet in een simpel sleepliftje die je bij de eerste de beste sneeuwval gewoon aan kunt zetten? Je verspreid het nieuws via sociale media, klein eettentje erbij, glühwein en laat gaan die banaan. De afgelopen twee jaar had het gekund, er lag genoeg sneeuw. En dit weekend valt er misschien ook nog wat sneeuw bij.

null
Op de satellietfoto is de Limburgse sneeuw goed zichtbaar (Bron: Sat24.nl)

Ben ik de enige met dit soort hersenspinsels of herkennen jullie dit? Misschien heeft iemand het zelfs al een keer geprobeerd.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Waarom ook niet gelijk een paar sneeuwkanonnen erbij?

Zo zullen er nog wel meer lokaties zijn in Nederland. Maar in de tijd van crisis zal geen ondernemer zich hier aan wagen. Al denk ik dat het best storm zou kunnen lopen! Anders ken je altijd nog offpiste :D

Houdt ons even op de hoogte Roel! Ik ben zo in het zuiden te vinden! Helaas ben ik niet al te bekend met de goeie plekken in die regio (buiten de Cauberg), dus mocht je een locatie hebben, dan zou het wellicht ook mooi zijn om deze met elkaar te delen door b.v. het forum?

Ik woonde vroeger in een klein dorpje op de Veluwe, in een voor Nederlandse begrippen heuvelachtig gebied, en op de één of andere manier lag daar altijd nét iets meer sneeuw dan in het lager gelegen Apeldoorn dat 15km verderop lag. Als kinderen mochten we van een boer altijd sleeen in zijn weiland dat tegen een heuvel op lag, en de kinderen die ski’s hadden gingen dus op ski’s van dat heuveltje… Je was weliswaar na 4 bochten beneden, maar als kind vond ik het fantastisch; precies hetzelfde als de kinder-pistes in Zwitserland… Alleen moesten we zelf omhoog lopen, en ik heb me toen vaak afgevraagd waarom die aardige boer niet voor ons dorpskinderen een klein sleepliftje wilde aanleggen. Zoals je zegt; rare hersenspinsels en totaal niet realistisch, maar je bent dus niet de enige… ;)

@ Christiaan: Zat ik ook aan te denken. Dan hoeft het slechts koud te zijn om er te kunnen skiën (zoals de rest van deze week)

Een paar sneeuwscooters zou ook al helpen om de mensen naar boven te trekken ;-)

Schoorl de hoogste duin van Nederland.De Posbank op de Veluwezoom.De Grote Berg Texel(de naam zegt het al).Allemaal potentiële pistes.

Leuk je zoontje in het blooperfilmpje;)

Heb 2 jaar geleden geskied op de big spotters hill, op het voormalige Floriade terrein bij Hoofddorp.
Niet ideaal vanwege de trap-pyramidevorm van de heuvel, maar wel leuk voor een paar afdalingen.
Zou graag eens skieen in Limburg.

Leuke gedachtes zijn dat maar ik ben benieuwd of het goed te exploiteren is. Je moet de grond hebben en er is niet veel grond geschikt denk ik. Als ik ook kijk naar de kleinere gebieden in Frankrijk (bv Prat Peyrot). deze gebeiden zijn dan nog een factor 5 groter dan een Nederlandse skihelling maar ook bijna niet rendabel. Het enide dat te doen is is Nederland is een goede kicker maken en er een dag op los gaan met vrienden.

Dit was eind 2010 in België (vlaanderen) :)

http://www.facebook.com/photo.php?v=480926258162&set=vb…

Die liftjes zijn er al! De kunstskibanen! Als de sneeuw maar dik genoeg is, zie je het verschil met een gewone piste niet meer. Zo kon je op skibaan Dousberg in Maastricht twee jaar geleden tiefschneeskiën!

Vorig jaar bij de Cauberg met een tractor de mensen omgoog getrokken. Ben er zelf niet geweest, maar het schijnt leuk te zijn geweest

Kan je niet iets van een mobiele inzetbare sleeplift ontwikkelen?!

@Simon: Waar is dat gefilmd? Heb zelf ook nog 2 filmpjes gemaakt die gefilmd zijn in Kessel-Lo (buurt van Leuven):

december 2010:

(enkel 0:00 - ):35 uiteraard)

en december 2011:

Sorry, tweede filmpje is van december 2009.

En als er geen sneeuw genoeg ligt, maar het vriest stevig: http://www.snowathome.com (iemand al geprobeerd?)

@Kinne. Ik heb er een ja. Maakt goede sneeuw en ook nog redelijk wat :) Wel een free plan. Veel goedkoper

Serfaus, Fiss, Ladis en Doppelmayr-fan

@Jef
Cool de Kesselberg :D
Mijn filmpje was op de Wijngaardberg in Wezemaal ;)

Elke keer als er een flink pak sneeuw valt is het hier in Vijlen een drukte van jewelste. We hebben meerdere berg(jes) die geschikt zijn om vanaf te skieen/snowboarden. We hebben vorig jaar zelfs een redelijk grote kicker gemaakt en ons daar goed op geamuseerd.

Gaaf die filmpjes. Hoe creatief we wel niet zijn met onze geringe hoogteverschillen :)

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

24 dec 2010 ook mogelijk geweest omgeving Eindhoven. Paar maal omhoog geklommen bij de Gulbergen (voormalige vuilstort). Ruim 20-30 cm verse sneeuw en een mooie hellingshoek van 35 graden…yeahaa! Moeten ze inderdaad ook maar eens gaan nadenken over een liftje en een eettentje oid. Ik heb me in ieder geval kostelijk 2 uurtjes vermaakt! @ Roel = dichterbij voor jou dan Epen.

Groeten, Markus

@Markus, ik vroeg me dat gister dus al af; is die Gulbergen nu voor publiek toegankelijk of is dat puur golfbaan? Anders inderdaad eens goed in de gaten gaan houden als er vrijdag ook nog sneeuw gaat vallen!

Vergeet Arnhem en Nijmegen niet. Met name Arnhem: berg bij het velperbroek circuit. Mooie hellingsgraad, mooi uitzicht (jij op mensen, en mensen op jou)…

Bij ons achterom ligt een behoorlijke heuvel (zuid-Limburg Nederland) Vorig jaar ben ik er gaan skiën, de heuvel is meer dan stijl genoeg: rood en wellicht zelfs het eerste stuk zwart! Alleen het is toch metertje of 300 naar boven lopen, dat doe je 2x en dan ben je kapot. Heb ook al vaker gedacht waarom niemand een lift ergens hier neerzet. Heuvels zat die weinig onderdoen voor de heuvels in het sauerland. Een afgedankt liftje uit Oostenrijk moet toch wel te doen zijn.

Er is al een systeem dat sneeuw maakt tot 20C boven nul. Het komt uit amerika en er staat al een versie in pitztal.

http://www.ide-tech.com/projects/pitztal-austria

Er zijn wel mogelijkheden voor afdalingen met goede hoogte verschillen dichtbij. Maar ja, wie het de centen?

In Helvoirt kan je een lift van 75m ophalen!

@Markus, die ken ik. Zo’n voormalige vuilnisbelt heb ik vlakbij in America ook. Ideaal, maar het mooie aan Epen / Zuid-Limburg vind ik de omgeving. Als die besneeuwd is waan je je echt op een wintervakantie. Dat zal op de Veluwe en bij Nijmegen waarschijnlijk ook zo zijn.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Ik heb ooit weleens een skikaartje gezien van een helling in Zuid-Limburg. Is kijken of ik die nog kan vinden op internet…

Ik ben ook zo gek ben met mijn zoontje toen nog 2 a 3 jaar met van de kinderskietjes bij ons van de heuveltjes wezen skieen bij de slootjes die toen bevroren waren .nu hebben we een aardige heuvel in de buurt en er gaan kids met snowboard naar beneden geweldig toch.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie